videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)


„Basarabie, nu plânge!” este cel de-al doilea videoCLIP al Studioului Flacăra Film, realizat pe un platou de filmare.

De această dată – la Teatrul de Vară din Valea Morilor Chişinău, loc plin de semnificaţii pentru toţi românii basarabeni, or, anume AICI au avut loc şedinţele Cenaclului „Alexe Mateevici” şi mitingurile antisovietice aproape, deseori, ilegale ale Frontului Popular (cel adevărat) din RSS Moldovenească, AICI a luat AMPLOARE Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia anilor 1988-1991 (Moldova sovietizată), însufleţită de scumpii noştri scriitori, savanţi, preoţi, artişti, cărora le-am şi dedicat această lucrare creată cu mult suflet şi entusiasm de întreaga echipă.

Mulțumim cantautoarei Aurica Dicusară Basarabeanca pentru inspiratul şi emoționantul ei cântec Basarabie, nu plânge!, precum şi pentru faptul că a răspuns invitaţiei noastre de a participa la realizarea acestui videoCLIP patriotic.

Această artistă fiind aleasă de Flacăra Film anume pentru harul cu care scrie şi promovează sincer muzica patriotică, mesajul de unitate de Neam. Am invitat-o la colaborare şi pentru duioşia şi duhovnicia vocii ei, pentru chipu-i luminos, blând, pentru ţinuta plină de demnitate dacică, reprezentativă pentru Neamul nostru, şi deloc în ultimul rând, pentru probitatea ei morală, or, Basarabeanca noastră de Aur nu a cântat niciodată pentru partide politice şi nu a compromis sub nicio formă ideea de cântec cu adevărat patriotic. Dimpotrivă, a înnobilat acest gen de cântec, sacru altădată, care ne-a însoţit şi însufleţit secole în înfăptuirea Istoriei.

Mulţumim, totodată, pentru ajutor sincer şi dezinteresat, colegilor Silvia Cărăuş, Silvia Hodorogea, Larisa Verdeş, Doru Guţu de la RadioTeleviziunea Naţională, Leonid Smolniţchi (AltTV) şi omului de bună-credinţă, voluntarului VLADimir Caragia

VideoCLIPul documentar Basarabie, nu plânge! este un Omagiu al Studiourilor de creație Flacăra Film și CIOfilm din Chișinău adus Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia postbelică și personalităților Neamului, care, prin vrednicia și curajul lor, au aprins – în 1988-89 – FLACĂRA Deșteptării, Libertății și Independenței, făcând posibilă Renașterea-minune în Moldova de Est, aflată sub ocupație ruso-sovietică aproape 200 ani.

Lucrarea, prin care dorim să evidențiem în mod deosebit ce rol covârșitor are UNITATEA unui Neam vrednic în înfăptuirea idealurilor și intereselor Naționale, – a fost realizată cu gândul la înaintașii Neamului românesc și la cele trei mari aniversări, pe care le marcăm în anul 2014:

– 25 ani de la apariția clandestină a revistei GLASUL, prima publicație de limba română cu alfabet latin din Basarabia postbelică (februarie 1989, Riga);
– 25 ani de la PRIMA Mare Adunare Națională din Basarabia (27 august 1989);
– 25 ani de la OFICIALIZAREA LIMBII ROMÂNE ȘI REVENIREA LA ALFABETUL LATIN interzis de Stalin (adoptarea legislației lingvistice din Moldova sovietizată).

Cinste și adâncă recunoștință personalităților în viață și celor plecate la Hristos prezente în imaginile istorice din videoCLIP, care ne-au însuflețit, mobilizat și condus, prin lumina minții lor, spre aceste VICTORII ISTORICE din 1989, cu adevărat epocale și salvatoare pentru noi ca Neam supus metodic represaliilor comuniste, deportărilor, foametei organizate, deznaționalizării, rusificării și ateismului sălbatic.

MULȚUMIRI SPECIALE personalităților prezente în platou, care au răspuns cu drag și entuziasm invitației noastre și au rezistat caniculei de aproape 40 grade C:

Elena VATAMANU, soția regretatului poet Ion Vatamanu, unul din fondatorii revistei GLASUL,
Eugenia DUCA, femeie de afaceri, unul dintre fondatorii revistei GLASUL,
Vlad POHILĂ, publicist, lingvist, scriitor, unul dintre fondatorii revistei GLASUL, 
Virgiliu ZAGAEVSCHI, publicist, unul dintre fondatorii revistei GLASUL,
Părintele Petru BUBURUZ, Deputat al Poporului în Parlamentul URSS din 1989,
Eugen DOGA, compozitor, Deputat al Poporului în Parlamentul URSS din 1989,
Anatol CHIRIAC, compozitor, deputat în primul Parlament democratic al RM ales în 1990,
Andrei ŢURCANU, scriitor, deputat în Primul Parlament democratic al RM ales în 1990,
Silvia CHIRIAC, artistă, interpretă de muzică ușoară și patriotică, 
Vasile IOVU, artist instrumentist, nai,
Ion UNGUREANU, regizor, actor, ex-ministru al Culturii și Cultelor din R. Moldova (1990-1994),
Ion COSTAȘ, ex-ministru al Afacerilor Interne (1990-1992) și al Apărării (1992),
Nadejda BRÂNZAN, medic, deputat în Primul Parlament democratic al RM ales în 1990,
Constantin OBOROC, ex-primvice-premier în Guvernele Mircea Druc si Valeriu Muravschi.

 

 

 

 

 

Realizatorii videoCLIPului documentar Basarabie, nu plânge!:

 

muzică, text, interpretare – Aurica Dicusară Basarabeanca
concepție, scenariu, producător – Luminița Dumbrăveanu
consultant, regie, montaj – Doru Guţu
director de imagine și regie – Sergiu Ciorescu
asistent operator de imagine – Nikita Birchin
editor de imagine – Stas Ciorescu
consultant și Making-Of – Silvia Cărăuș

 

În rolul stegarilor, precum era în 1989, s-au produs:

stegar 1 – Leonid Smolnițchi, Tricolorul românesc din 1989
stegar 2 – Stelian Cibotaru-Verdeș, haiducul de 5 anișori, care-l preia
stegar 3 – Denis Dicusară, drapelul Uniunii Europene
stegar 4 – VLADimir Caragia, drapelul Republicii Moldova
stegar 5 – Christian Ioan Duca, studentul basarabean venit de la Londra, care preia în final Tricolorul lăsat moștenire de poeta Leonida Lari. Christi, un tânăr de sclipitoare inteligenţă, este nepotul Doamnei Eugenia Duca, prima femeie de afaceri din Basarabia postbelică (1987), cea care a susținut financiar Mișcarea de Renaștere Națională din Basarabia anilor ”90, inclusiv tipărirea clandestină, la Riga și Vilnius, a primelor două numere ale revistei GLASUL cu alfabet latin (februarie-martie 1989). 

MULŢUMIM MULT pentru sprijin şi colaborare frumoasă:

domnului Mihai Ciobanu, şef al Direcţiei Parcuri de Cultură şi Odihnă a Primăriei mun. Chişinău
domnului Mihai Zaika, administratorul Teatrului de Vară

Au fost utilizate documente video și foto din arhive personale și din Fondurile de Aur ale RadioTeleviziunii Naționale din Republica Moldova.

 

Producţie lansată pe 27 august 2014,                                                                                                                 

zi în care s-au împlinit 25 ani de la PRIMA Mare Adunare Națională din Basarabia,                              

zi în care R. Moldova îşi sărbătoreşte Independenţa

 

Producător generalStudioul Flacăra Film Chişinău, 2014

Flag Counter

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md