Personalitatea lui Vlad Pohilă evocată de prietenii săi la Radio Chișinău, post care i-a găzduit tabletele despre Limba Română

Marți, 19 mai, publicistul și lingvistul Vlad Pohilă a fost condus pe ultimul drum…, s-a stins din viață pe 15 mai 2020, la vârsta de 67 de ani.
El este autorul primului îndrumar Să citim, să scriem cu litere latine, editat în 1989, imediat după revenirea la scrisul latin, a publicat foarte multe articole și eseuri dedicate Limbii Române, cărțile Grafia latină pentru toți, Și totuși, limba română, Norme ortografice, ortoepice și de punctuație ale limbii române, a scris numeroase articole despre clasicii literaturii române, despre limba și identitatea basarabenilor, despre situația presei în stânga Prutului.
A participat, în 1988 și 1989, la tipărirea primelor două numere, în condiții clandestine (la Riga, Letonia, și la Vilnius, Lituania), a revistei GLASUL – prima revistă în limba română apărută la sfârșitul anilor `80.
O bună prietenă a lui Vlad Pohilă, jurnalista Luminița Dumbrăveanu îl compară cu Mihai Eminescu, pentru că a avut capacități intelectuale uriașe și cunoștințe complexe. Ea a amintit și de primele articole publicistice apărute în perioada renașterii naționale semnate de Vlad Pohilă:
„Prietenia noastră a durat din 1995, ne-a făcut cunoștință Leonida Lari. Din 1995 încoace, Vlad a fost ca un frate pentru mine. Am gândit, am acționat împreună, am creat împreună studioul Flacăra Film, în 2012, am făcut un videoCLIP dedicat Limbii Române la 25 de ani de la revenirea limbii noastre la alfabetul latin… Vlad Pohilă a fost pentru mine nu doar un prieten, învățător, el a fost un Eminescu. Tot timpul l-am asemuit pe Eminescu din secolul 19 cu Vlad al nostru, pentru că nu a avut doar un mod de viață asemănător, dar a avut și capacități uriașe, date de Dumnezeu, mă refer la zestrea intelectuală. Vlad Pohilă era asemenea lui Eminescu atât la carte, cât și la cunoașterea de limbi, la complexitatea cunoștințelor pe care le avea. Nu era domeniu în care Vlad să nu aibă cunoștințe cel puțin generale. Astfel era și Eminescu, care studia și economia, și astronomia, și era cel mai bun comentator și analist politic. Vlad avea aceeași peniță ascuțită. Orice ar scrie era cu măiestrie firească. Fraza lui e limpede, o înțelege și elevul, și academicianul, în același timp, textul e de o rarisimă profunzime. El ne-a adus GLASUL. A fost primul care a scos Tricolorul în public, împreună cu niște prieteni au ridicat Tricolorul românesc în scenă, la concertul grupului „Compact” din România, în anul 1988, la Palatul Național din Chișinău, după care au avut mari probleme, KGB-ul i-a terorizat ani în șir după aceea…”
„Vlad a fost unic prin ceea ce a făcut și mereu primul – Lingvistică, Literatură, Traduceri. Primele dicționare sunt făcute de Vlad Pohilă sau cu ajutorul lui, cel Ortografic este memorabil. A fost primul și la capitolul social-politic. În iunie 1988, Vlad Pohilă a scris primul și cel mai important articol despre necesitatea reîntoarcerii noastre la alfabetul latin. În septembrie 1988, a publicat „Scrisoarea celor 66”… De la sine, aceste evenimente istorice arată cât de curajos și neclintit în Ideea Națională a fost Vlad Pohilă. Mă îndoiesc că noi vom avea degrabă un asemenea mare cărturar… Avem datoria să continuăm Cauza Națională, ceea pentru ce a luptat el! Această moarte subită vine de la un mare surmenaj, de la nopți muncite și de la prea multă dragoste pentru cei din jur… Dumnezeu să-l ierte și să-l țină de-a pururi în Lumină.”, a spus jurnalista Luminița Dumbrăveanu.
După revenirea la alfabetul latin, Vlad Pohilă a pregătit profesorii de limbă română, susținând cursuri pentru sute de persoane care învățau să scrie corect cu grafia latină. Printre acestea a fost și profesoara Maria Ciobanu, actualmente deputat în Parlament:
„Chiar imediat după 31 august 1989, dumnealui a organizat cursuri de studiere a grafiei latine. Eu am nimerit la un alt profesor, dar după o oră am mers în sala unde avea el ore și i-am spus că vreau să fac cu dumnealui cursuri. Deja îi cunoșteam firea și pregătirea lui. Vlad Pohilă este emblema Basarabiei române. A ținut enorm de mult la neamul nostru. A fost de o modestie extraordinară, a meritat incomparabil mai mult decât a avut. Fiindcă Vlad Pohilă, niciodată, dar absolut niciodată, nu a căutat bani în ceea ce făcea. O făcea cu toată bunătatea sa nativă. O mare personalitate, îmi pare rău că a plecat atât de repede, lasă această lume pe care și-a dorit să fie mai bună, mai inteligentă, mai cu dragoste de rădăcini. Când am auzit, mi s-a părut că norii cad asupra mea. Pentru mine, Vlad Pohilă a fost modelul de cărturar.”
Vlad Pohilă a fost și autorul rubricii Să vorbim corect, să vorbim românește de la Radio România Chișinău, a fost un prieten drag al studioului nostru, de la al cărui microfon ne-a vorbit despre Limba Română, despre Unirea românilor, despre Mihai Eminescu, Alexei Mateevici, Maria Tănase, Nicolae Costin…
Vă invităm să ascultați și în continuare rubrica Să vorbim corect, să vorbim românește, la Radio Chișinău.
Flacăra TV & Film recomandă şi:
Moldova 1 TV și Flacăra TV: Adio, frate Vlad Pohilă! Am pierdut o personalitate unică în tot spaţiul românesc, nu doar în Basarabia…
TVR Moldova: Vlad Pohilă a fost condus, astăzi, pe ultimul drum
Moldova 1 TV: In Memoriam // Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu a acceptat ocupaţia sovietică…”
Revista NATURA: IN MEMORIAM: Vlad Pohilă, publicist, lingvist, scriitor
Gheorghe Pârlea: „DE CE NE-AI FĂCUT ASTA, DRAGUL NOSTRU VLAD”
Omagiul ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov
Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Vlad Pohilă, publicist, lingvist, scriitor
videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)
Reportaj de pe platoul de filmare al videoCLIPului „Basarabie, nu plânge!” cu Basarabeanca
Sursa material: Radio Chișinău
Sursa foto: Radio Chișinău și Luminița Dumbrăveanu
În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md
[…] Personalitatea lui Vlad Pohilă evocată de prietenii săi la Radio Chișinău, post care i-a găzdu… […]
[…] Personalitatea lui Vlad Pohilă evocată de prietenii săi la Radio Chișinău, post care i-a găzdu… […]
[…] Personalitatea lui Vlad Pohilă evocată de prietenii săi la Radio Chișinău, post care i-a găzdu… […]
[…] Personalitatea lui Vlad Pohilă evocată de prietenii săi la Radio Chișinău, post care i-a găzdu… […]
[…] Personalitatea lui Vlad Pohilă evocată de prietenii săi la Radio Chișinău, post care i-a găzdu… […]
[…] Personalitatea lui Vlad Pohilă evocată de prietenii săi la Radio Chișinău, post care i-a găzdu… […]