Emisiuni de duminică la Radio Moldova: Filip Rudenco în dialog cu AURica Basarabeanca


Sunt emisiuni radio și tv, pe care ascultându-le / privindu-le te odihnești, te reconfortezi, uiți de griji, de multa urâțenie din jur și de timpul necruțător din cadranul ceasornicului… O asemenea bucurie sufletească îmi produce duminică de duminică emisiunea Meloritm Duminical de la Radio Moldova, realizată cu multă dragoste și dedicație profesională de colegul nostru Filip Rudenco, voce blândă, catifelată, radiofonică prin excelență.

Ediția de Duminică, 18 martie 2018, m-a captivat cu deosebire, întrucât a avut în calitate de invitată o artistă neordinară, distinctă, de rarisimă modestie și cumsecădenie, luminoasă la chip, voce și cântec. Numele ei este AURica Basarabeanca, cantautoare, interpetă de muzică patriotică (apr. 40 cântece și vocalize), autoare a conceptului artistic Muzică de Neam, singura artistă care a avut curajul să-i dedice un cântec celebrului compozitor Eugen Doga, lucrare memorabilă, care l-a surprins plăcut pe maestrul nostru scump (unele amănunte despre scrierea acestui cântec le veți auzi în această emisiune).

 

Basarabeanca la Moldova 1 TV-Ziua Unirii-24 ian 2017

AURica Basarabeanca

Filip Rudenco-Radio Moldova

Filip Rudenco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iată cum o prezintă Filip Rudenco pe Basarabeanca de AURica a Neamului (astfel am definit-o noi, cei de la Studioul Flacăra Film, care am realizat două videoCLIPuri ale artistei: Moș Crăciun și Basarabie, nu plânge!):

„Este preocupată de familie și de casă, iar melodiile pe care le scrie și le cântă nu sunt decât un mod de a se manifesta ca cetățean, nu a făcut carieră din cântec și nici nu are de gând, pentru că muzica este o pasiune, ceva fără de care nu ar putea trăi.”

O creionare perfectă a portretului cantautoarei Basarabeanca, fire artistică nativă, cu har de la Dumnezeu, din care izvorăsc și toate virtuțile ei admirabile, foarte rar întâlnite deja în așa-zisul showbiz materialist, zgomotos și dur!

Ce este muzica, care-s sursele de inspirație, istoricul scrierii unor cântece, mesajul transmis prin cântec, genurile muzicale preferate, frica de scenă și rarele apariții la radio și tv, – sunt câteva dintre reperele dialogului din emisiune.

Precum e și firesc, dialogul este completat cu muzică. Veți audia în emisiune mai puține cântece patriotice și mai multe de dragoste, de omenie, toate, însă, cu mesaj profund, de învățătură, care să ne facă mai buni, mai gânditori, mai luminoși la suflet și fapte: Cântec de Neam (cântec de debut, 2008), Să mulțumim, să facem bine, Lume, te iubesc, Nemarginire (dedicat Artistului Eugen Doga), Floare albastră (vers. Mihai Eminescu, muzică Adrian Beldiman), Om de omenie (dedicat soțului artistei, Iurie Dicusară), Ce frumos tangou, Drag mi-i omul simplu.

 

Radio Moldova-emisiunea Meloritm Duminical-logo

 

 

„Eu cînt ceea ce sînt și sînt ceea ce cînt”, mărturisește Basarabeanca în emisiune.

Vă îndemnăm cu drag să audiați această ediție Meloritm Duminical (playerul AUDIO sub prima foto) și să vă convingeți din dialog, că sinceritatea și curățenia din cântece sunt oglinda modului de gândire și făptuire al Artistei Emerite AURica Basarabenca, fiică a Primăverii, născută la 11 martie, în familia lui Ioachim și Dochiței Cuiban (ambii din neam de fețe bisericești) din satul Ghiduleni, plaiul Rezinei.

Audiție plăcută!

 

Basarabeanca Aurica-costum popular-Orheiul Vechi-2012-600px-IMG_5656 Basarabeanca Aurica Dicusara-Orheiul Vechi 2012-600px

 

Basarabeanca 1-Hai la Hora Neamului-Ziua Limbii Romane-PMAN-31-08-2013 Basarabeanca 2-Hai la Hora Neamului-Ziua Limbii Romane-PMAN-31-08-2013

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Aurica Basarabeanca – „Femeia în chipul iubirii”, emisiunea DOR de Silvia Cărăuș, Moldova 1 TV
„Cântă un Artist”: Adrian Beldiman în dialog cu Basarabeanca (Radio Moldova, 14 martie 2015)
Radio România International, Românii de lângă noi – artista Aurica Basarabeanca, Chişinău

Interviuri de sărbători: Gheorghe Budeanu – Aurica Basarabeanca (autoarea „Muzicii de Neam”)
Cantautoarea Basarabeanca: „Numai Acasă, numai în Ţara mea, mă simt liberă ca pasărea şi uşoară ca pana…”
Amintiri din copilărie despre Crăciun cu Aurica Basarabeanca, Angela și Filip Rudenco la Radio Moldova

Cantautoarei Aurica Basarabeanca i-a fost conferit titlul Artistă Emerită, la propunerea AŞM
Aurica Basarabeanca a primit azi distincția „Artistă Emerită” de la Președintele R. Moldova

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film / Luminiţa Dumbrăveanu
Sursa foto: AURica Basarabeanca / Filip Rudenco
Sursa audio: Radio Moldova

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. Maria Gabor
    04 apr.. 2018, 11:51 · Răspunde

    Minunat e cuvîntul cîntat din sufletul vostru !

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter