Flacăra Film

Omagiu simplu şi limpede ca roua pentru cei care au fost, sînt şi vor fi de-a pururea ai noştri vrednici purtători de lumină a Cuvîntului, Culturii şi Spiritulităţii Națiunii de la Nistru pîn’la Tisa şi de la pămînt pîn’la Cer, unde s-au ridicat ca drepţi între Drepţii Neamului. PATRIA MEA, un cîntec frumos, profund şi măreţ […] detalii…

Întru cinstirea memoriei vrednicei noastre înaintașe Lidia Istrati, luptătoare neînfricată pentru Libertatea și Dreptatea Neamului, Studioul Flacăra TV & Film actualizează 3 videoCLIPuri DOCumentare consacrate acestei personalități emblematice a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia postbelică (1988-1991), scriitoare, dr. în științe biologice, deputat în Parlamentul R. Moldova (1990-1997), preşedintă a Ligii Democrat-Creştine a Femeilor din Moldova (1993-1997), […] detalii…

„Antioh Cantemir este, fără îndoială, cel mai mare şi cel mai iscusit poet rus…”, afirma poetul şi academicianul rus Vasili Kirilovici Trediakovski. Întru cinstirea omului de geniu, prinţul Antioh Cantemir (n. 10 septembrie 1708, Istanbul – d. 31 martie 1744, Paris), fondator al poeziei moderne ruse, diplomat rus de origine română la Londra şi Paris, […] detalii…

16 martie este o dată tristă pentru Moldova, e ziua în care, în anul 2008, ne-am despărţit de Omul blînd şi luminos ca primăvara, Mihai Dolgan, compozitor de geniu, patriarhul muzicii uşoare din Basarabia / R. Moldova, care a avut harul de a îmbina măiestrit şi fericit în creaţia sa elemente de folclor românesc, rock […] detalii…

In Memoriam Mihai Volontir (9 martie 1934 – 15 septembrie 2015) După debutul nostru din anul 2012 cu film encyclopedic, o specie nouă de documentar TV-Radio (serialul 100 de români celebri născuţi în Moldova), – videoCLIPul documentar şi cineCLIPul constituie alte elemente inovatoare ale Studioului Flacăra Film. cine(ma)CLIPul face parte din Colecţia Flacăra Film de producţii short (scurte), cu profil […] detalii…

Dragi prieteni, de ziua naşterii compozitorului Eugen Doga, pămînteanul nostru atins de aripa geniului, vorba poetului Grigore Vieru, vă propunem spre audiţie un Mărţişor muzical deosebit. Este vorba de o versiune neordinară de interpretare a celebrului Vals scris de Eugen Doga, în anul 1978, pentru filmul artistic Dulcea şi tandra mea fiară, o cineCapodoperă creată de […] detalii…

Să ne amintim astăzi şi mereu de una dintre cele mai vrednice fiice ale Neamului – Maria Cebotari, soprană cu renume mondial, născută la Chişinău, la 10 februarie 1910, plecată la Domnul în 9 iunie 1949, la Viena. Graţie arhivelor istorice, avem norocul s-o vedem / ascultăm / admirăm nu numai în calitate de interpretă de […] detalii…

De ziua naşterii Poetului poeţilor Mihai Eminescu, la rubrica Muzica Neamului, să ne delectăm sufletele şi să ne luminăm casele cu una dintre capodoperele poetice ale geniulu de la Ipoteşti – De-aş avea… (poezie scrisă de Eminescu la numai 16 ani, publicată de Iosif Vulcan la 25 febr. 1866) Mai exact, să ascultăm aceste versuri melodioase şi pline […] detalii…

În această seară gîndurile mă duc lin şi senin la părinţii mei, Vera şi Vasile Dumbrăveanu, care fac parte deja din ceata de urători a Domnului… În Seara Sfîntului Vasile (stil vechi), în satul meu natal, Corlăteni, din fostul judeţ Bălţi, se derula cel mai frumos spectacol folcloric de pe parcursul anului: copiii mai măricei […] detalii…

Acesta este PRIMUL videoCLIP muzical realizat de Studioul Flacăra Film pe un platou de filmare. L-am realizat împreună cu artista Aurica Dicusară Basarabeanca şi copiii Ansamblului Tălăncuţa, condus de dna Valentina Osoianu, în Piaţa Marilor Adunări Naţionale din Chişinău, improvizînd un platou de filmare în faţa Guvernului Republicii Moldova, – loc istoric nu doar pentru Victoriile […] detalii…

În calendarul Naţional, ziua de 22 decembrie este încărcată de semnificaţii istorice, între acestea şi sărbătoarea Sfîntul Ierarh Petru Movilă, prinţ al Ţării Moldovei, strănepotul voievodului Ştefan cel Mare, Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi a toată Rusia, trecut în rîndul Sfinţilor de Biserica Ortodoxă din Ucraina (1996) şi Biserica Ortodoxă Română (2002). „Cultura modernă a […] detalii…

În această zi de 8 decembrie a anului 1996, a plecat la Ceruri Marin Sorescu, unul dintre cei mai talentaţi poeţi, scriitori români din toate timpurile, un român de treabă din Oltenia, care a iubit sincer şi constant Basarabia şi moldovenii, ajutîndu-i cu tot ce a putut de-a lungul anilor să-şi publice cărţile în România, […] detalii…

La 26 octombrie 1949, în satul Bursuceni, r-nul Sîngerei, fostul județ Bălți, în familia unor învățători se năștea Leonida Lari, viitoarea mare poetă și luptătoare pentru Libertatea Neamului, personalitate legendară în timpul vieții sale, supranumită pentru jertfirea de sine și pentru curajul ei admirabil Ioana d’Arc a Basarabiei. Înzestrată şi HARismatică poetă, traducătoare, publicistă, pictoriţă, […] detalii…

Studioul Flacăra TV & Film de la Chişinău continuă să valorifice arhivele audiovizuale Naţionale, urmărind să readucă în actualitate adevărate comori spirituale ale Neamului din Basarabia postbelică, să le popularizeze în rîndul mai tinerelor genearţii, ca parte a istoriei noastre din sec. XX, dar şi pentru a le face cunoscute atît publicului larg din România, […] detalii…

La 6 octombrie 1986 a fost frînt pentru totdeauna zborul Artistei Maria Drăgan, supranumită sărmana Turturică după un vers premoniţie din cel mai cunoscut cîntec al ei… Una dintre cele mai talentate Marii ale Neamului pleca din astă lume mai singură ca singurătatea, uitată de toţi, la numai 39 de ani, asemeni Poetului poeţilor… Întîmplător […] detalii…

Domnitorul Moldovei și savantul de geniu Dimitrie Cantemir s-a născut la 26 octombrie 1673 și a trecut la cele veșnice în 21 august 1723. Dimitrie Cantemir, documentar encyclopedic realizat de Studioul Flacăra Film Chişinău în cadrul serialului 100 de români celebri născuţi în Moldova, filmul fiind chiar primul creat în cadrul serialului (2012). PREMIERA publică a filmului […] detalii…

„Nimeni nu oprește Primăvara!” lui Mihai Dolgan și Andrei Strâmbeanu, azi și în veci, e cîntecul înaripat, șlagărul nemuritor, pe care-l cunoaștem și-l cîntăm cu toții, de la mic la mare, fiecare cu povestea sa de viață regăsindu-ne în aceste versuri simple, mlădioase, melodioase și printre ciocîrliile muzicale din partitura patriarhului muzicii ușoare din Basarabia […] detalii…

In Memoriam Adrian Păunescu (20 iulie 1943, s. Copăceni, Basarabia – 5 noiembrie 2010, București) O arhivă istorică preţioasă dintr-un spectacol al Cenaclului Flacăra, care a activat în România comunistă (1973-1985): poetul Adrian Păunescu recită dureros… de frumos ODĂ (în metru antic) de Mihai Eminescu, pe care o defineşte „o capodoperă absolută a lirismului românesc”. […] detalii…

In Memoriam Vlad Pohilă (6 aprilie 1953 – 14 mai 2020) Dragi prieteni, vă invităm la o nouă lectură de folos pentru suflet şi minte. La rubrica Mihai Eminescu, republicăm un interviu de referinţă cu lingvistul, scriitorul şi traducătorul poliglot Vlad Pohilă, spirit enciclopedic, cunoscător al operei eminesciene, personalitate onestă, demnă şi temerară, discipol al marilor lingvişti Valentim […] detalii…

Dragi prieteni ai Studioului Flacăra TV & Film, astăzi, 11 martie, de ziua naşterii artistei Aurica Dicusară Basarabeanca, suflet din sufletul Flacăra Film, vă invităm cu drag să priviţi această frumoasă şi emoţionantă emisiune DOR, realizată la postul Naţional de Televiziune Moldova 1 de mult regretata artistă şi telejurnalistă Silvia Cărăuş, interpretă de muzică uşoară, fostă membră a Capelei Corale „Moldova” a […] detalii…

Astăzi, 28 ianuarie 2022, la cinci ani de la plecarea la Hristos a regizorului Ion Ungureanu, Om al Culturii și Cetății, primul ministru al Culturii și Cultelor din Basarabia postbelică (1990), să-i evocăm personalitatea complexă printr-o înregistrare video din arhiva Studioului Flacăra Film, e din 7 mai 2013, a treia zi de Paști în acel an, […] detalii…

În sec. XIX și pînă la jumătatea veacului XX, Complexul arhitectural din centrul Chișinăului cuprindea Casa Eparhială – Porțile Sfinte (Arcul de Triumf) – Clopotnița – Catedrala Nașterea Domnului, toate reprezentînd o axă a Spiritualității și Demnității Neamului. Primul element din acest ansamblu monumental ras de pe fața pămîntului a fost Casa Eparhială a Basarabiei, […] detalii…

Se dedică Omului și scriitorului Victor Dumbrăveanu (20 august 1946 – 04 decembrie 2011), care ne-a lăsat moștenire una dintre cele mai inspirate definiții referitoare la satul natal: „Capitala cea mare a sufletului meu este vatra părintească”. Sîmbătă, 4 decembrie 2021, de Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică și la 10 ani de la urcarea la Domnul […] detalii…

Leonida Lari, marea poetă și luptătoare a Neamului românesc, a interpretat Chiriecii – cîntec scris de ea (versuri + melodie) – în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate jurnalistei Luminița Dumbrăveanu, care activa atunci la Redacția literar-artistică a Postului Național Radio Moldova. În acel dialog din anul 1995, înregistrat la București, Leonida Lari a cîntat, în […] detalii…

Vatra satului Opaci, raionul Căuşeni, a devenit mai bogată, mai frumoasă şi mai plină de demnitate. Duminică, 19 septembrie 2021, aici au fost inaugurate două busturi, al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi al regretatului maestru Ion Ungureanu, originar din această localitate. Cel care le-a oferit consătenilor o adevărată sărbătoare de suflet, dar şi […] detalii…

Evocăm astăzi personalitatea omului de geniu Dimitrie Cantemir (26 octombrie 1673 – 21 august 1723), prinț și domnitor al Moldovei, savant si muzician cu renume mondial, scriitor, etnograf, cartograf, poliglot fără seamăn, primul moldovean/român și cetățean al Rusiei, căruia i-a fost conferit prestigiosul titlu de academician al Academiei de la Berlin, azi i s-ar spune academician al Uniunii Europene. […] detalii…

Oricît de rece și nesentimental ai fi, există cîntece, opere muzicale care fac să-ți tresară inima și să-ți murmure sufletul chiar de la primele acorduri. O asemenea lucrare miraculoasă este și Inimă de mamă…, un cîntec nemuritor scris de Ion Aldea Teodorovici la începutul carierei sale (1979-80), în colaborare cu poetul Dreptății noastre istorice, Dumitru […] detalii…

O viaţă consacrată muzicii şi o apreciere pe potrivă. Maestrului Alexandru Samoilă, dirijor celebru în lumea muzicală, i-a fost acordat titlul de membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). Ceremonia s-a produs la Sala cu Orgă, la finele săptămânii Ştiinţei, desfăşurată în premieră cu prilejul aniversarii a 60 de ani ai Academiei […] detalii…

În această zi în care a văzut lumina zilei îndrăgita interpretă de Muzică de Dor și Neam Aurica Dicusară Basarabeanca (s. Ghiduleni, plasa Rezina), Artistă Emerită a R. Moldova, unul dintre membrii Studioului Flacăra Film Chişinău, propunem atenţiei dvs un cîntec cu totul deosebit scris de ea (muzică, versuri, interpretare, vocalize). Este vorba de lucrarea muzicală Nemărginire, […] detalii…

Un compozitor naţional cu o operă universală, o primăvară eternă a culturii muzicale şi un talent inegalabil, astfel a fost apreciat compozitorul academician Eugen Doga, la popasul său aniversar din 1 Martie 2021. Steaua lui Eugen Doga a răsărit la Mocra, raionul Rîbniţa, acum 84 de ani, iar evenimentele sângeroase de acum 29 de ani […] detalii…