Flacăra Film

„Cugetarea sacră” este o constantă a poeziei şi publicisticii eminesciene. Prezenţa ei în opera lui Mihai Eminescu se explică, în primul rând, prin câteva premise biografice: poetul a primit o educaţie religioasă încă din familie, datorită mamei sale, Raluca Eminovici, femeie profund evlavioasă; printre rudele poetului erau unchi şi mătuşi, călugări şi călugăriţe în mănăstirile […] detalii…

In Memoriam Emil Loteanu (6 noiembrie 1936 – 18 aprilie 2003) Îl cunosc pe ilustrul compozitor Eugen Doga de aproape 25 de ani (din 19 mai 1998) şi ştiu că nu dedică niciodată cîntece, piese instrumentale sau alte opere muzicale cuiva, nu-i place pur şi simplu, fapt confirmat şi de soţia sa, dna Natalia Doga, […] detalii…

Dragi prieteni ai Studioului Flacăra TV & Film, astăzi, 11 martie, de ziua naşterii artistei Aurica Dicusară Basarabeanca, suflet din sufletul Flacăra Film, vă invităm cu drag să priviţi această frumoasă şi emoţionantă emisiune DOR, realizată la postul Naţional de Televiziune Moldova 1 de mult regretata artistă şi telejurnalistă Silvia Cărăuş, interpretă de muzică uşoară, fostă membră a Capelei Corale „Moldova” a […] detalii…

Proză scurtă de Eugen Doga din cartea document „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire”, scrisă de Luminiţa Dumbrăveanu, ed. PRUT, Chişinău, 2012, pag. 191-193. Ce este femeia?… Femeia este asemenea unei viori de Stradivari, la care năzuim, adeseori visăm o viaţă şi toată viaţa o căutăm. Dar iată că în cele din […] detalii…

Să ne amintim astăzi şi mereu de una dintre cele mai vrednice fiice ale Neamului, Maria Cebotari, soprană cu renume mondial, născută la Chişinău, la 10 februarie 1910, plecată la Domnul în 9 iunie 1949, la Viena. Graţie arhivelor istorice, avem norocul s-o vedem / ascultăm / admirăm nu numai în calitate de interpretă de […] detalii…

Astăzi, 28 ianuarie 2022, la cinci ani de la plecarea la Hristos a regizorului Ion Ungureanu, Om al Culturii și Cetății, primul ministru al Culturii și Cultelor din Basarabia postbelică (1990), să-i evocăm personalitatea complexă printr-o înregistrare video din arhiva Studioului Flacăra Film, e din 7 mai 2013, a treia zi de Paști în acel an, […] detalii…

În sec. XIX și pînă la jumătatea veacului XX, Complexul arhitectural din centrul Chișinăului cuprindea Casa Eparhială – Porțile Sfinte (Arcul de Triumf) – Clopotnița – Catedrala Nașterea Domnului, toate reprezentînd o axă a Spiritualității și Demnității Neamului. Primul element din acest ansamblu monumental ras de pe fața pămîntului a fost Casa Eparhială a Basarabiei, […] detalii…

Se dedică Omului și scriitorului Victor Dumbrăveanu (20 august 1946 – 04 decembrie 2011), care ne-a lăsat moștenire una dintre cele mai inspirate definiții referitoare la satul natal: „Capitala cea mare a sufletului meu este vatra părintească”. Sîmbătă, 4 decembrie 2021, de Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică și la 10 ani de la urcarea la Domnul […] detalii…

Leonida Lari, marea poetă și luptătoare a Neamului românesc, a interpretat Chiriecii – cîntec scris de ea (versuri + melodie) – în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate jurnalistei Luminița Dumbrăveanu, care activa atunci la Redacția literar-artistică a Postului Național Radio Moldova. În acel dialog din anul 1995, înregistrat la București, Leonida Lari a cîntat, în […] detalii…

Studioul Flacăra TV & Film de la Chişinău continuă să valorifice arhivele audiovizuale Naţionale, urmărind să readucă în actualitate adevărate comori spirituale ale Neamului din Basarabia postbelică, să le popularizeze în rîndul mai tinerelor genearţii, ca parte a istoriei noastre din sec. XX, dar şi pentru a le face cunoscute atît publicului larg din România, […] detalii…

Vatra satului Opaci, raionul Căuşeni, a devenit mai bogată, mai frumoasă şi mai plină de demnitate. Duminică, 19 septembrie 2021, aici au fost inaugurate două busturi, al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi al regretatului maestru Ion Ungureanu, originar din această localitate. Cel care le-a oferit consătenilor o adevărată sărbătoare de suflet, dar şi […] detalii…

Evocăm astăzi personalitatea omului de geniu Dimitrie Cantemir (26 octombrie 1673 – 21 august 1723), prinț și domnitor al Moldovei, savant si muzician cu renume mondial, scriitor, etnograf, cartograf, poliglot fără seamăn, primul moldovean/român și cetățean al Rusiei, căruia i-a fost conferit prestigiosul titlu de academician al Academiei de la Berlin, azi i s-ar spune academician al Uniunii Europene. […] detalii…

„Nimeni nu oprește Primăvara!” lui Mihai Dolgan și Andrei Strâmbeanu, azi și în veci, e cîntecul înaripat, șlagărul nemuritor, pe care-l cunoaștem și-l cîntăm cu toții, de la mic la mare, fiecare cu povestea sa de viață regăsindu-ne în aceste versuri simple, mlădioase, melodioase și printre ciocîrliile muzicale din partitura patriarhului muzicii ușoare din Basarabia […] detalii…

Cornica video este o pagină din Istoria noastră recentă pusă în valoare de colegii de la Televiziunea Naţională Moldova 1, în anul 2011, la 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republciii Moldova. În prim-plan: lingvistul, savantul şi Omul curajos al Cetăţii, Valentin Mândâcanu (27 iulie 1930 – 29 oct. 2012), care în aprilie 1988 a aprins […] detalii…

Oricît de rece și nesentimental ai fi, există cîntece, opere muzicale care fac să-ți tresară inima și să-ți murmure sufletul chiar de la primele acorduri. O asemenea lucrare miraculoasă este și Inimă de mamă…, un cîntec nemuritor scris de Ion Aldea Teodorovici la începutul carierei sale (1979-80), în colaborare cu poetul Dreptății noastre istorice, Dumitru […] detalii…

O viaţă consacrată muzicii şi o apreciere pe potrivă. Maestrului Alexandru Samoilă, dirijor celebru în lumea muzicală, i-a fost acordat titlul de membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). Ceremonia s-a produs la Sala cu Orgă, la finele săptămânii Ştiinţei, desfăşurată în premieră cu prilejul aniversarii a 60 de ani ai Academiei […] detalii…

Toată lumea cunoaște, probabil, roadele fericitei colaborări în domeniul cinematografiei a iluștrilor artiști din Moldova, cu largă recunoaștere internațională, basarabeanul Emil Loteanu și transnistreanul Eugen Doga, bucurându-se – din 1971 pînă în prezent – de filmele lor nemuritoare: Lăutarii (1971), Șatra (1976), Dulcea și tandra mea fiară (1978), Anna Pavlova (1983), Luceafărul (1986). Fascinantă este […] detalii…

Lumină Lină este cu siguranţă o capodoperă a muzicii româneşti, creată de marele artist Tudor Gheorghe în colaborare cu poetul mesianic Ioan Alexandru, unul dintre prietenii cei mai apropiaţi ai poetului Grigore Vieru. Din 2015, Tudor Gheorghe cîntă Lumină Lină și pentru tatăl său, Ilie Tudor, scriitor şi disident politic, trecut la Domnul în la 22 martie […] detalii…

Duminica Floriilor este ziua in care praznuim Intrarea Mantuitorului in Ierusalim. Intra smerit, calare pe mânzul asinei, implinind astfel profetia lui Zaharia: „Bucura-te foarte fiica Sionului, veseleste-te fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine drept si biruitor, smerit si calare pe asin, pe mânzul asinei” (Zaharia IX, 9). Multimea l-a intampinat cu ramuri de finic si […] detalii…

16 martie este o dată tristă pentru Moldova, e ziua în care, în anul 2008, ne-am despărţit de Omul blînd şi luminos ca primăvara, Mihai Dolgan, compozitor de geniu, patriarhul muzicii uşoare din Basarabia / R. Moldova, care a avut harul de a îmbina măiestrit şi fericit în creaţia sa elemente de folclor românesc, rock […] detalii…

În această zi în care a văzut lumina zilei îndrăgita interpretă de Muzică de Dor și Neam Aurica Dicusară Basarabeanca (s. Ghiduleni, plasa Rezina), Artistă Emerită a R. Moldova, unul dintre membrii Studioului Flacăra Film Chişinău, propunem atenţiei dvs un cîntec cu totul deosebit scris de ea (muzică, versuri, interpretare, vocalize). Este vorba de lucrarea muzicală Nemărginire, […] detalii…

Un compozitor naţional cu o operă universală, o primăvară eternă a culturii muzicale şi un talent inegalabil, astfel a fost apreciat compozitorul academician Eugen Doga, la popasul său aniversar din 1 Martie 2021. Steaua lui Eugen Doga a răsărit la Mocra, raionul Rîbniţa, acum 84 de ani, iar evenimentele sângeroase de acum 29 de ani […] detalii…

Grigore Vieru a scris poemul „Legămînt” în anul 1964, la 29 ani, publicîndu-l pentru prima dată în revista „Nistru” de la Chişinău. Este una dintre cele mai cunoscute opere poetice ale scriitorului Grigore Vieru, poemul fiind supranumit: poem-premoniţie, poem-testament, poem-vizionar, or, prin această lucrare profund filozofică din tinereţe, conSACRATĂ geniului Mihai Eminescu, poetul Grigore Vieru […] detalii…

„Doina” – creaţie muzicală scrisă de compozitorul Tudor Chiriac, interpretată de Capela Corală „Moldova” a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, Chişinău. Dirijor – Valentin Budilevschi Voce actor – Vasile Zubcu-Codreanu Durata – 09.39 minute Radio Moldova, anul înregistrării – 1989 Flacăra TV & Film recomandă şi: Eminescu, Poetul cu har, avea pe linia mamei sale […] detalii…

Studioul de creaţie Flacăra Film Chişinău vă doreşte un An Nou plin de Lumină, floare şi rod în Grădina sufletului şi familiei dvs, destin colectiv fericit, împlinit într-o lume mai Dreaptă pentru Neamul nostru răstignit pe hartă! Bucuraţi-vă, că Dumnezeu ne-a dăruit să mai trăim un an! Bucuraţi-vă de Lumina Naşterii Pruncului Iisus, la umbra […] detalii…

Iernile de odinioară – strălucitoare, cu mult omăt, cu obiceiuri strămoșești, cu cete de urători, cu zurgălăi și clopoței, cu straiste și călăcei – este una dintre cele mai luminoase și vesele amintiri din copilăria noastră, este un spectacol al naturii dăruit de bunul Dumnezeu în cinstea Nașterii Fiului Său Iisus, pe care nu-l uităm […] detalii…

Acesta este PRIMUL videoCLIP muzical realizat de Studioul Flacăra Film pe un platou de filmare. L-am realizat împreună cu artista Aurica Dicusară Basarabeanca şi copiii Ansamblului Tălăncuţa, condus de dna Valentina Osoianu, în Piaţa Marilor Adunări Naţionale din Chişinău, improvizînd un platou de filmare în faţa Guvernului Republicii Moldova, – loc istoric nu doar pentru Victoriile […] detalii…

În calendarul Naţional, ziua de 22 decembrie este încărcată de semnificaţii istorice, între acestea şi sărbătoarea Sfîntul Ierarh Petru Movilă, prinţ al Ţării Moldovei, strănepotul voievodului Ştefan cel Mare, Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi a toată Rusia, trecut în rîndul Sfinţilor de Biserica Ortodoxă din Ucraina (1996) şi Biserica Ortodoxă Română (2002). „Cultura modernă a […] detalii…

In Memoriam Leonida Lari. Omagiul Studioului Flacăra Film Chișinău adus legendarei poete și luptătoare pentru Libertatea Neamului – Leonida Lari, simbol al Mișcării de Renaştere Naţională din Basarabia postbelică, născută în Basarabia, s. Bursuceni, la 26 oct. 1949, plecată la cele veșnice în 11 decembrie 2011. Lumină din Lumină sufletului ei frumos. Propunem astăzi spre […] detalii…

Despărţire grea de cel care a fost distinsul om de cultură Vlad Ciobanu (31 iulie 1967 – 22 noiembrie 2020): talentat actor, regizor, îndurmător al tinerei generaţii de oameni de teatru, om de aleasă omenie şi sensibilitate. Un ultim popas, înainte de Marea Plecare, l-a făcut la Teatrul „Luceafărul”, pe scena căruia a jucat roluri […] detalii…