interviuri / reportaje

Un sobor de preoți ai Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română), în frunte cu protoiereul Petru Buburuz, parohul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, au oficiat Duminică, 25 martie 2017, de Buna Vestire, o slujbă de pomenire a deputaților Sfatului Țării din Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), care, la 27 martie 1918, au votat istoricul Act al Unirii Basarabiei […] detalii…

În dulcele stil clasic din faimosul târg al Ieșilor… Inspirată de modul plăcut și util în care-și petrec timpul oamenii de creație de la Paris și Viena, poeta Veronica Micle organiza la ea acasă, în anii `70 ai sec. XIX, un Salon literar-muzical, la care era invitată lumea bună a vechilor Ieși, adică intelighențimea vremii, […] detalii…

„Dle profesor Ion Melniciuc, vă mulţumim pentru Lecţia de Demnitate, pe care ne-o predaţi de 50 de ani!” – astfel se încheie acest frumos interviu al scriitoarei Larisa Verdeş, fostă studentă, discipolă, devenită în timp şi rudă prin alianţă a distinsului profesor de la Universitatea de Stat din Moldova, Ion Melniciuc, semănător de lumină a […] detalii…

Mărturiile supravieţuitorilor foametei din Basarabia într-o montare extraordinară, jucată în premieră pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Spectacolul „Seceta roşie” a fost realizat de regizorul Petru Hadârcă după „Cartea foametei”, semnată de cercetătoarea Larisa Turea, în cadrul proiectului „Teatru românesc pe ambele maluri ale Prutului”. Cruzimea şi umilinţa foametei puse la cale de […] detalii…

Un medalion literar cu genericul „Iubirea noastră-i ca şi ura” în memoria prozatorului, publicistului şi eseistului Victor Dumbrăveanu a avut loc la Casa Scriitorilor din Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la naşterea regretatului scriitor. Cu o evocare despre protagonistul manifestării […] detalii…

În R. Moldova, la complexul VATRA de la Vadul lui Vodă, şi-a început lucrările Conferinţa Fundamentele Matematice ale Informaticii – MFOI, Ediţia a II-a, 2016. Evenimentul este unul de importanţă internaţională, organizat fiind de Institutul de Matematică şi Informatică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, (AŞM), Societatea Matematicienilor din R. Moldova şi Compania moldo-americană East-Computer, […] detalii…

Chișinău, 14 iulie 2016, eveniment deosebit de emoționant în viata interpretei de muzică patriotică, de Neam, Aurica Dicusară Basarabeanca. Astăzi, Președintele R. Moldova, dl Nicolae Timofti i-a îmânat însemnele titlului onorific Artistă Emerită, conferit prin decret prezidential în 10 iunie 2016, la propunerea Academiei de Științe a Moldovei, susținută și de Ministerul Culturii. Bucuria îndrăgitei […] detalii…

La 8 mai 2016, în Duminica Paştilor Blajinilor, în satul Ghiduleni, raionul Rezina, a fost inaugurată şi sfinţită Troiţa ridicată în memoria blajinilor Iacob şi Maria Nica, oameni de fapte bune, respectaţi cu deosebire în localitate. A fost curăţită şi sfinţită, totodată, fântâna săpată de aceşti drepţi creştini cu vreun secol în urmă. Troiţa este din […] detalii…

O slujba de pomenire a deputaţilor Sfatului Ţării, care, la 27 martie 1918, au votat Unirea Basarabiei cu România, a fost oficiată astăzi, 25 martie 2016, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău. La serviciul divin au asistat deputaţi din primul Legislativ, ctitorii Bisericii, precum şi cei care doresc reunirea celor două maluri […] detalii…