DOC. // La 21 iunie 1848, Andrei Mureşanu publică la Braşov versurile imnului „Deşteaptă-te, române!“


„Deşteaptă-te, române!“ este imnul României din 1990. Imnul a fost compus şi cântat la Braşov de Andrei Mureşanu, deşi oficial cântecul este atribuit lui Anton Pann.

Despre cine este autorul oficial al imnului sunt mai multe ipoteze. Unii istorici spun că Andrei Mureşanu care a scris versurile este şi autorul melodiei. O altă ipoteză este aceea că George Ucenescu, compozitor care colabora cu Anton Pann susţine că el a compus melodia. O altă ipoteză este că un cântec religios „Din sânul maicii mele“, publicat la 1832 ar sta la originea melodiei.

Mai multe înscrisuri îl creditează însă pe Andrei Mureşanu şi ca autor al versurilor, dar şi ca autor moral al melodiei. Împrejurările în care a fost scrisă celebra poezie sunt descrise de soţia lui Andrei Mureşanu, Susana.

În mai 1848 erau adunaţi la Braşov mai mulţi fruntaşi ai românilor, cum ar fi Bălcescu, fraţii Brătieni, Magheru, Cezar Bolliac, Alecsandri, Bolintineanu. „De la o asemenea întrunire s-a întors odată, pe la finea lui mai, barbătul ei, târziu după miezul nopţii, fiind foarte agitat. El nu s-a culcat, ci s-a aşezat la masa de scris şi a scris până târziu, după ce se făcuse ziuă, mai sculându-se din când în când de la masă şi plimbându-se prin odaie, citind din ceea ce scrisese. Erau strofe din «Deşteaptă-te, române!»“, spune Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureşenilor.

 

Poezia a fost publicată în 21 iunie 1848 cu titlul Un răsunet.

 

 

Soţia lui Andrei Mureşanu a mai scris în însemnările sale că poetul şi-a luat băieţii de la şcoala primară şi a mers cu ei pe Tâmpa unde au cântat cu toţii Deşteaptă-te, române! Scrierile istorice spun că Gheorghe Ucenescu a adaptat versurile pe melodia „Din sânul maicii mele“ a lui Anton Pann, la cererea lui Andrei Mureşanu.

„Luând în considerare şi tradiţia orală a familiei Mureşenilor care îl indica pe Andrei ca fiind un muzician talentat, îndrăznim să avansăm ca fiind cea mai probabilă ipoteza în care Andrei Muresanu a fost autorul propriu-zis al versurilor şi autor moral al melodiei“, mai spune Valer Rus.

 

Andrei Muresanu-portret

Andrei Muresanu

Anton Pann-portret creion

Anton Pann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicată din întâmplare

Poezia a fost publicată cu titlul „Un răsunet“ în nr. 25 din 21 iunie 1848 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură”, după ce a trecut de cenzura abatelui Kovacs Antal. Imnul de acum al României a ajuns să fie public dintr-o eroare. Abatele Kovacs îl aprecia pe Mureşanu şi a crezut să poemul este unul de dragoste şi nu l-a citit. După apariţie abatele a recunoscut că dacă ar fi ştiut ce conţine poezia nu ar fi publicat-o niciodată.

Imediat după venirea comuniştilor la putere, melodia a fost interzisă. A fost însă cântată în timpul revoltelor din 1987 şi 1989, ca apoi, în 1990 să devină imnul oficial al României.

Andrei Mureşanu s-a născut la Bistriţa, pe 16 noiembrie 1816, şi a studiat filosofia şi teologia la Blaj. Era prieten bun cu George Bariuţiu şi aşa a ajuns profesor la Braşov, oraş în care a trăit până la moartea sa în 1863. A fost un luptător activ al revoluţiei din 1948.

 

  Imnul-National-Desteapta-te romane-text pe Tricolor

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

„Deşteaptă-te, române!” – primul cântec anticomunist, care a răsunat în Timişoara la 16 decembrie 1989

100 de ani de la publicarea poemului nemuritor „Limba Noastră” al preotului poet Alexei Mateevici

Valentin Dânga: „Limba noastră”, să onorăm Imnul de Stat al R. Moldova şi pe Artistul care i-a dat puterea Carpaţilor

 

CLIP solemn// Imnul „Limba noastră” în straie noi de la Brio Sonores şi CIOfilm

Dan Bălan – „Eu nu mă las de limba noastră!”, versuri Petru Cărare, scriitor disident al Basarabiei

videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)

 

 

Sursa material: Adevărul / Simona Suciu

Sursa foto: www.adevarul.ro / www.ziarullumina.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] române! a fost cântecul patriotic care a dat aripi Revoluţiei de la 1848, e o lucrare scrisă în vara anului 1848 de Andrei Mureşan (poemul Un răsunet) şi Anton Pann (muzic…, care a însufleţit şi călăuzit spre fapte măreţe elita Neamului, clasicii literaturii, […]

  2. […] DOC. // La 21 iunie 1848, Andrei Mureşanu publică la Braşov versurile imnului „Deşteaptă-te, … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter