Lica Melnic de la Chișinău apreciată la Vilnius cu distincție de stat pentru merite în fața Lituaniei


Anul 2017 a fost unul cu belșug și bucurii pentru prietena noastră Lica Melnic Žalakevičiene, Omul de aur al Basarabiei, precum o definește în acest material audio colega Larisa Verdeș de la Radio Moldova.

Aproape de sfârșitul acestui an, Seimul / Parlamentul de la Vilnius a apreciat-o cu distinctie de stat (medalie și diploma), pentru merite în fața poporului lituanian, pe care l-a susținut mereu, mai cu seamă în momentele istorice cruciale din 1989 și 1991 (precum protestele în fața tancurilor sovietice intrate centrul Vilniusului), dar și de după Declarația de Independență a țării baltice adoptive. De altfel, R. Moldova a fost primul stat din lume care, în 1990, a recunoscut Independența Lituaniei, iar Guvernul de la Vilnius al doilea, după cel al României, care a salutat Independența proclamată de Parlamentul de la Chișinău în 27 august 1991.

„Suntem legați de Lituania pe drumul Libertății și Indpendenței”, a declarat Lica Melnic imediat după ceremonia oficială din Parlamentul lituanian corespondentului Radio Moldova, Ludmila Alexei, care se afla în vizită la Vilnius.

Interviul cu Lica Melnic poate fi ascultat în playerul AUDIO  de lângă prima foto.

O felicităm din inimă pe Lica Melnic Žalakevičiene, dorindu-i sănătate și activitate binecuvântată!

 

1-Lica Melnic-Parlamentul Lituaniei-Distinctie-16 nov 2017

Lica Melnic Žalakevičiene, Vilnius, Parlament, 16 nov. 2017

3-Lica Melnic si Lucia Bartkiene Parlamentul Lituaniei-16 nov 2017

Lica Melnic Žalakevičiene împreuna cu Lucia Andriescu Bartkiene, actuala președintă a Asociatiei Culturale „Dacia” din Lituania. Vilnius, Parlament, 16 nov. 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Așadar, Omul de aur al Basarabiei este apreciat peste hotare și, cu regret, nu Acasă, în R. Moldova, căci, știut lucru de la Hristos încoace: nimeni nu-i profet în țara lui…

Flacăra TV & Film precizează că Lica Melnic Žalakevičiene este basarabeancă, născută la Chișinău, în familia mult regretatului academician Boris Melnic, rector al Universității de Stat din Moldova. Și-a stabilit reședința în Lituania pe vremea URSS, iar în prezent locuiește în Finlanda.

Lica Melnic Žalakevičiene este eroina, care împreună cu soțul ei, cunoscutul regizor de film din Lituania, Vytautas Žalakevičius, a ajutat substantial la tipărirea clandestină la Vilnius a nr. 2 al publicației GLASUL, prima revistă cu alfabet latin din Basarabia de după ocupația sovietică din 1944.

Editarea GLASUL-ui la Vilnius a fost inițiată și susținută în februarie-martie a Anului istoric 1989 de temerarele doamne Leonida Lari, poetă, parlamentară, și Eugenia Duca, prima femeie de afaceri din basarabia postbelică (1987), misiunea, practic imposibilă, de a se deplasa pe timp de iarnă cu un camion ordinar (hârtia au dus-o de la Chișinău) și a o tipări la Vilnius revenind jurnaliștilor Vlad Pohilă și Virgiliu Zagaevschi, precum și șoferului Nicolae Gonța.

Erau vremuri sovietice tulburi, cu riscuri enorme de a fi prinși și pur și simplu lichidați de KGB, de să nu li se găsească nici oasele acestor bravi basarabeni, care se ocupau, conform legilor sovietice, cu subminarea siguranței de stat și activitate antisovietică… Și totuși, au reușit! Minunea de a fi reușit să scoată GLASUL de sub tipar la Vilnius, la Tipografia Comitetului Central al Partidului Comunist, se datorează în mare, mare măsură Licăi Melnic și soțului ei.

Ezitau și oamenii guvernului lituanian să ajute moldovenii, dar bunul nume al Licăi Melnic, care fondase la Vilnius Asociația Culturală a basarabenilor „Dacia”, și marea autoritate de care se bucura în țara sa regizorul de film Vytautas Žalakevičius i-a făcut pe sus-pușii lituanieni să dispună tipografiei de stat să editeze GLASUL. Știți care a fost argumentul decisiv al Artistului Vytautas Žalakevičius? Acesta: „…și nouă, balticilor, rușii ne-au luat aproape totul, dar, spre deosebire de noi, fraților din Moldova le-au luat până și alfabetul… Să-i ajutăm!”

Luminoasă să-i fie amintirea marelui regizor și Om, Vytautas Žalakevičius, care a fericit zeci de milioane de iubitori ai filmului, dar și un întreg popor, al nostru, căruia i-a readus în suflet și case Limba Română cu Alfabetul Latin, oficializate la Chișinău o jumătate de an mai târziu, la 31 august 1989.

 

Dragă Lica, îți suntem adânc recunoscători pentru tot binele făcut Moldovei de Est și Lituaniei, care te-a apreciat recent cu distincție de stat. Dumnezeu să te binecuvânteze pe toate căile Destinului, te așteptăm cu dor la Chișinău!

Crăciun cu bucurie, sărbători binecuvântate, La Mulți Ani cu sănătate!

 

3-Luminita Dumbraveanu Leonida Lari-Lica Melnic-Eugenia Duca-Chisinau-1999-500px

Alaturi de trei Doamne, care au facut Istorie: Leonida Lari, Lica Melnic, Eugenia Duca. Ele sunt curajoasele care au reusit tiparirea in mod clandestin la Riga si Vilnius a revistei GLASUL (1989), prima publicatie cu alfabet latin din Basarabia postbelica. Chisinau, 1999

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Dialoguri la Focul din Vatră: Luminița Dumbrăveanu – Leonida Lari (…şi amintiri despre marea poetă)

Remember Leonida Lari. Dialog cu Mihai Iorga şi Vlad Pohilă, după funeraliile din 13-12-2011

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Vlad Pohilă, publicist, lingvist, scriitor

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Ludmila Alexei și Luminiţa Dumbrăveanu 

Sursa audio: Radio Moldova

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (6)

  1. […] Lica Melnic de la Chișinău apreciată la Vilnius cu distincție de stat pentru merite în fața Li… […]

  2. […] Lica Melnic de la Chișinău apreciată la Vilnius cu distincție de stat pentru merite în fața Li… […]

  3. […] Lica Melnic de la Chișinău apreciată la Vilnius cu distincție de stat pentru merite în fața Li… […]

  4. […] Lica Melnic de la Chișinău apreciată la Vilnius cu distincție de stat pentru merite în fața Li… […]

  5. […] Lica Melnic de la Chișinău apreciată la Vilnius cu distincție de stat pentru merite în fața Li… […]

  6. […] Lica Melnic de la Chișinău apreciată la Vilnius cu distincție de stat pentru merite în fața Li… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter