Despre noi


despre

 

slogan

 

Salut!

Tocmai aţi intrat pe website-ul oficial al Studioului Flacăra TV & Film, care îşi are sediul la Chişinău, capitala Republicii Moldova. Dacă aveţi gândul şi inima curate, fiţi bine veniţi! Dacă nu prea… la fel, or, Flacăra/Focul arde, purifică, luminează şi poate ieşiţi din casa noastră mai buni, mai prietenoşi, mai aplecaţi spre valorile, neajunsurile şi durerile Neamului nostru.

Studioul Flacăra este specializat în realizarea, pregătirea producţiei audiovizuale în limba română şi alte limbi pentru posturile de Televiziune şi Radio profesioniste din R. Moldova, România şi din lume. În funcţie de genul abordat şi valorificat, producţiile noastre sunt realizate cu brand-ul general Flacăra TV & Film sau special: Flacăra Film şi Flacăra TV.

Pornind de la principiul înţelept, că scriitorul nu are dreptul doar să folosească limba în care scrie, ci şi s-o creeze, ideile originale şi spiritul inovator ne-au devenit călăuză şi-n film, în care venim cu elemente de noutate în domeniul filmului documentar şi al videoCLIPurilor, despre care puteţi afla la compartimentul de pe site Producţie/servicii.

Studioul Flacăra TV & Film a fost creat de o echipă de profesionişti în arta audiovizuală: jurnalişti, scriitori, regizori, cineaşti, artişti, cercetători români născuţi în Moldova de Est, azi Republica Moldova, fiecare dintre noi având o experienţă în domeniu de la 10 până la 40 de ani, care s-a concretizat, de-a lungul anilor, în zeci şi sute de emisiuni RadioTV, filme, CD-uri, cărţi, eseuri, articole publicistice, studii ştiinţifice bine cunoscute publicului larg. Numele noastre le veţi putea vedea/auzi, rând pe rând, în producţiile şi COproducţiile Studioului Flacăra, pe care le vom posta la rubricile de pe cele două meniuri ale prezentului site.

Ne-am constituit într-o organizaţie obştească (ONG) cu mari piedici şi dificultăţi, fiind nevoiţi a ne judeca aproape doi ani în instanţe cu Guvernul regimului comunist (PCRM), pentru dreptul nostru firesc la asociere şi libertate de creaţie. De ce ne respingeau în lanţ cererile de înregistrare la Ministerul Justiţiei?!, veţi înţelege limpede privind filmele noastre şi studiind conţinutul site-ului Flacăra TV.

Adevărat se spune: Libertatea costă!, mai cu seamă cea de gândire şi creaţie într-un domeniu atât de scump, precum industria filmului. Am mers spre visul de a fi cu adevărat independenţi cu paşi mici, dar făcuţi singuri şi siguri, fără oligarhi şi fără „umbrelă” politică. A fost greu, dar nu ne-am dat bătuţi, nu am făcut târg privind valorile Naţionale, nu am renunţat nicio secundă la deontologia, demnitatea profesională şi AM ÎNVINS! Suntem astăzi în faţa dvs cu o primă dare de seamă a realizărilor noastre pe diverse dimensiuni, pe care o puteţi urmări la compartimentul Proiecte. Sunt rezultate modeste, dar sperăm să facem mai mult ÎMPREUNĂ.

Am fi dorit, deci, să dăm startul muncii noastre în 2008, dar Dumnezeu a rânduit să ne începem activitatea în anul istoric 2012, an în care s-au împlinit 200 de ani de la tragicul eveniment al ocupaţiei Basarabiei de către Imperiul Rus (1812). A fost un rapt teritorial apocaliptic, în urma căruia am fost zmulşi din braţele mamei – Ţara Moldovei şi aruncaţi în infernul orfelinatului ţarist/sovietic, fiindu-ne mutilat astfel destinul istoric, care sângerează, plânge ca-n Mioriţa până în prezent…

Iată de ce am ales drept slogan al site-ului: Flacăra dreptăţii noastre!, a dreptăţii istorice, fireşte! Pe care trebuie s-o restabilim înainte de toate, prin revenirea Acasă, în familia europeană şi nu oricum, ci pe cal alb, demni, cu valorile noastre milenare, care au stat la leagănul civilizaţiei europene. Cu regret, acestea sunt puţin cunoscute chiar de conaţionalii noştri, darmite de străini. Anume din aceste raţiuni, de interes general românesc, Studioul Flacăra a debutat cu serialul de filme 100 români celebri născuţi în Moldova, primele episoade fiind postate în premieră pe site.

Celebrul nostru gânditor Constantin Noica spunea că Naţiunea română are două mari păcate: nu-l cunoaşte pe Eminescu şi nu-l face cunoscut Lumii… Pornind de la acest durut Adevăr rostit de marele filozof de la Păltiniş, echipa Flacăra şi-a propus să valorifice în format video şi să promoveze Acasă şi în Lume Tezaurul Naţional, cu toate componentele lui materiale şi spirituale. E o nebunie!, vor spune unii. Da, e o muncă enormă, dificilă şi necomercială pentru ani buni înainte, dar nu imposibilă… Ca urmaşi ai Poetului Naţional Mihai Eminescu, unul dintre cei mai mari poeţi de pe glob, suntem datori să ne spălăm de aceste mari păcate ale nepăsării noastre, să punem umărul şi să depărtăm de la noi etichetele umilitoare de „popor mic” şi „cultură mică”. E un neadevăr de ordin cultural-istoric, pe care-l combatem în filmele noastre cu argumente temeinice.

Flacăra TV este o platformă web gândită nu doar pentru promovarea filmului, prin prezentarea producţiei noastre şi a colegilor de breaslă. Ar fi prea banal şi egoist… Acesta este un site-enciclopedie realizat cu gândul la ieri, azi, mâine, dar şi la ce va fi cu noi peste 50 sau 100 de ani. De faptele noastre depinde dacă vom fi oameni cu demnitate, liberi şi stăpâni la noi Acasă ori sclavii unor state expansioniste sau dacă în genere VOM FI! Vă îndemnăm şi pe dvs, mai cu seamă pe cei care aveţi copii, nepoţi, să meditaţi profund asupra acestor subiecte vitale, care vizează trecerea şi rămânerea noastră prin/în Istorie. Încă nu este târziu să ieşim din starea de nepăsare şi să ne solidarizăm în jurul unor fapte nobile, frumoase şi de folos!

Aşadar, www.flacaratv.md este adresat tuturor oamenilor de treabă, celor care nu trăiesc doar pentru a mânca şi a se distra. De la elevi până la elita intelectuală, fiecare se va regăsi în materialele postate. E o tribună cu adevărat liberă, neafiliată politic şi partinic, de promovare a valorilor Naţionale şi Universale: film, teatru, istorie, cultură, artă, spiritualitate, ştiinţă ş.a. Prin filme, emisiuni sau foto, vom valorifica şi populariza DOCumente istorice, inclusiv despre Transnistria, de care a depins sau mai depinde soarta noastră, de asemenea, arhive audio şi video de mare preţ.

Nu am uitat nici de fraţii noştri plecaţi la munci grele şi umilitoare peste hotare. Pentru ei am făcut loc rubricilor de actualitate: fluxul de ştiri www.moldova.org şi Ştiri de-Acasă, unde pot accesa simplu emisiunile unor posturi TV şi Radio de la Chişinău, Cernăuţi, Putna, Iaşi, Bucureşti. Tot Diasporei sunt destinate: platforma de discuţii interactive Tribuna Diasporei, biblioteca PAGINI de folos, arhivele Dialoguri la „Focul din Vatră.

Încheiem cu un mesaj adresat tinerilor noştri feriţi de teroarea şi rusificarea sovietică.

Dragi tineri,
acest site vă este un prieten de nădejde, inclusiv la pregătirea temelor de acasă. Citiţi cât mai mult, îndrăzniţi, acţionaţi, nu vă temeţi să greşiţi, că al vostru este viitorul. Este bine să cunoaşteţi, totodată, că Libertatea de gândire, educaţie şi circulaţie, de care vă bucuraţi astăzi nu a fost o pomană. Pentru Libertate, Limba Română cu Alfabet Latin şi Independenţă politică s-a luptat, s-a pătimit şi chiar s-a murit… Să nu uitaţi asta NICIODATĂ, să-i cinstiţi pururea pe eroii şi martirii noştri din toate timpurile, să faceţi carte temeinică şi cu înţelepciune, cu râvnă şi demnitate să-nfăptuiţi ce-au început marile noastre personalităţi în anul astral 1989. CUM şi CE-aveţi de făcut, –  găsiţi în opera Poetului Naţional Mihai Eminescu şi a clasicilor Literaturii Române, în creaţia scriitorilor, teologilor, savanţilor, artiştilor, care au urcat în ’89 pe baricade, citiţi atent şi Declaraţia de Independenţă a R. Moldova. Filmele noastre şi site-ul Flacăra TV  vă vor ajuta să vă apropiaţi pas cu pas de aceste opere şi documente, de valorile româneşti autentice, de Adevăr.

Să vă învrednicească bunul Dumnezeu pentru această mare lucrare!

 

La drum lung, să ne potrivim ceasurile… la CEASul din Piaţa Marilor Adunări Naţionale de la Chişinău proiectat pe pagina de start. Aici, pe site, la fiece oră exactă veţi auzi semnalele-îndemn: „Basarabie, nu plânge!”, după cântecul cu acelaşi titlu scris de artista Aurica Basarabeanca.

Să nu (mai) plângem, dar să muncim şi să acţionăm.
Să ne lepădăm de vorbăria deşartă şi să înţelegem, în sfârşit,
că dragostea de Neam, la fel ca şi Credinţa fără fapte, moartă este…

Într-un CEAS bun, cu Dumnezeu înainte!!!

Studioul Flacăra

Chişinău, 15 iunie 2014