FlacăraTV.md > DOCumente, Istorie > Credinţă şi religie

Credinţă şi religie


Părintele Cleopa despre drumul sufletului după moarte şi pomenirile de la 3, 9 şi 40 zile

În tradiţia creştin-ortodoxă, cele 40 de zile după moarte sunt esenţiale pentru sufletul celui decedat. Duhovnicul de la Mănăstirea Sihăstria a descris în detaliu ce se întâmplă în această perioadă, explicând şi legătura cu rânduiala care trebuie păstrată de familia răposatului. Părintele Cleopa obişnuia să-i primească la Mănăstirea Sihăstria din Neamţ pe toţi care îl […] detalii…

Eugen Ionescu și duhovnicul de la Muntele Athos: „Dacă ai într-adevăr credință, atunci totul intră în rânduială, de la sine”

Eugen Ionescu (26 noiembrie 1909 – 28 martie 1994) a fost un dramaturg româno-francez si unul dintre cei mai proeminenti reprezentanti ai Teatrului Absurdului. Într-un interviu acordat revistei franceze „Paris Match”, Eugen Ionescu relatează experienta de mai jos, pe care a avut-o pe Muntele Athos: „M-am născut într-o familie ortodoxă si am locuit la Paris. […] detalii…

Sărbătoarea Îngerilor păzitori… Care sînt faptele Arhanghelilor Mihail și Gavriil?

Astăzi este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil (stil vechi – n.r). O zi în care îi prăznuim pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil şi, împreună cu ei, toate cetele îngereşti. Astăzi este şi ziua îngerului nostru păzitor, pe care atât de rar îl luăm în considerare, căruia atât de multe lacrimi îi provocăm… Mihail şi Gavriil sunt îngerii […] detalii…

Părintele Dumitru Stăniloae despre Puterea rugăciunii pentru aproapele // scurt și clar

In Memoriam părintelui, pedagogului, teologului tuturor românilor Dumitru Stăniloae (16 nov. 1903 – 5 oct. 1993) Predica la Duminica a IV-a dupa Rusalii – Vindecarea slugii sutasului. Rugati-va unii pentru altii (Iacob 5, 16). Sfanta Scriptura tine in mare cinste rugaciunea. Pe fiecare pagina vorbeste despre puterea si roadele rugaciunii. In rugaciune se infaptuieste legatura omului credincios […] detalii…

Maica Domnului s-a arătat în văzduh cu Sfîntul Acoperămînt ținut deasupra credincioșilor

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in Biserica din Vlaherne. Pe 1/14 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta Biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in […] detalii…

Sf. Ioan Maximovici despre istoricul şi semnificaţiile profunde ale sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci

Predică la Înălţarea Sfintei Cruci Crucea, care până la Hristos a fost unealtă de tortură, stârnind groază şi silă, după moartea lui Hristos pe Cruce a devenit arma şi semnul mântuirii noastre. Prin ea, Hristos l-a sfărâmat pe diavol, de pe ea S-a coborât la iad şi slobozindu-i de acolo pe cei ce se chinuiau, […] detalii…

Fecioara Maria: „Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu”

Adormirea Maicii Domnului – sarbatoare a bucuriei Sfanta Scriptura nu ne spune nimic despre mutarea Fecioarei Maria la cele vesnice. Informatiile pe care le avem legate de moartea, ingroparea si inaltarea ei la cer, vin din Sfanta Traditie. Potrivit Traditiei, Maica Domnului a mai trait 11 ani dupa inaltarea la cer a Fiului sau. Sfantul […] detalii…

Schimbarea la Faţă a Domnului, predica înţeleptului părinte Cleopa Ilie

Parintilor, fratilor si iubiti credinciosi, Biserica lui Hristos cea dreptmaritoare are un brau, cu care este incinsa de-a lungul anului. Pe acest brau se gasesc douasprezece margaritare preascumpe si preasfinte, adica cele douasprezece praznice imparatesti. De aceea, la aceste dumnezeiesti praznice, predicile sunt mai grele si mai dogmatice, pentru ca in aceste praznice este aratata […] detalii…

Martiriul Sf. Apostoli Petru și Pavel, stîlpii Bisericii Lui Hristos: Crucea lui Petru și fîntînile lui Pavel

Pe 29 iunie (12 iulie, stil vechi) sunt prăznuiți Sfinții Petru și Pavel, cei doi corifei ai apostolilor, stâlpii Bisericii Lui Hristos. Dacă asupra datei martiriului celor doi nu există îndoieli, asupra anului jerfei sunt mai multe variante. Totuși, cronicarul bisericesc Gaius, Zeferinus, Episcopul Romei, Dionisie, Episcopul Corintului și Sfântul Ierarh Calist, Patriarhul Constantinopoluluu, susțin […] detalii…

Duminica Mare, cea mai dulce amintire a copilăriei, Grădina Domnului pogorîtă pe pămînt

E Duminica Mare… Retrăim astăzi cea mai dulce şi mai parfumată amintire a copilariei, cînd umblam desculţ, ne tăvăleam pe corovatica proaspătă din casă şi mîncam căpşune, cireşe din farfurii adînci de lut, care erau ca nişte opere de artă. Cu asemenea străchini de lut, pline vîrf cu fructe ne trimitea Mama să daruim roadele […] detalii…

Sfîntul Constantin a văzut Crucea pe cer, iar Sfînta Elena a găsit Crucea Mîntuitorului pe Golgota

Constantin și Elena, Sfinții Imparati care au scos creștinismul din catacombe. Pe 21 mai (3 iunie pe stil vechi) ii sarbatorim pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, cei „intocmai cu Apostolii”. Constantin cel Mare a fost primul fiu a lui Constantius Chlorus si al Elenei. A fost proclamat August in anul 306, moment in care ii […] detalii…

Sf. Scriptură despre copii… Hristos Mîntuitorul nostru: „Lăsați copiii să vină la Mine!”

„Copilăria, vârsta Împărăției” Noul Testament nu pastreaza numeroase consemnari in care sa fie mentionati copii. Dintre acestea, mai cunoscute sunt invierea fiicei vaduvei din Nain, vindecarea copilului lunatic de catre Mantuitorul. Poate cel mai cunoscut eveniment, in acest sens, este cel in care Hristos isi arata nemultumirea in legatura cu faptul ca ucenicii nu permiteau copiilor […] detalii…

Înalţarea Lui Hristos înseamnă aşezarea firii omeneşti pe tronul Dumnezeirii

Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la Invierea Sa. Fiul Lui Dumnezeu devenind Om, nu paraseste tronul ceresc, El fiind neincetat impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant. Pentru ca Domnul nu S-a departat de cer cand S-a pogorat pentru a veni la noi, Inaltarea Sa nu inseamna ridicarea dumnezeirii Sale la ceruri, […] detalii…

Steagul voievodului Ştefan cel Mare cu Sfîntul Gheorghe purtătorul de Biruinţă (scurt istoric)

Steagul Sfantului Stefan cel Mare este unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice si liturgice ramase pana astazi de la domnitorul moldovean. Acest steag, lucrat in intregime din matase, pe suport de in, impodobit cu broderie tipic bizantina, cu fir de aur si de argint, a fost lucrat pe la sfarsitul secolului al XV-lea. Steagul sfantului voievod […] detalii…

Ce s-a întîmplat în Marea Sîmbată pe înţelesul tuturor – Hristos sfărîmă porţile iadului

In Sfanta si Marea Sambata praznuim ingroparea Mantuitorului si pogorarea Sa la iad. Sambata Mare este o taina, pentru ca desi sambata inseamna odihna, ea este totusi o lucrare. Apostolul Petru spune ca S-a Pogorat la iad si „a propovaduit si duhurilor tinute in inchisoare” (I Petru 3: 19). Deci, in rastimpul dintre moarte si […] detalii…

Săptămîna Patimilor – Joia Mare (12 Evanghelii, Cina cea de taină, spălatul picioarelor, vînzarea lui Iuda)

Denia celor 12 Evanghelii si scoaterea Sfintei Cruci Joia din Saptamana Patimilor este cunoscuta ca fiind ziua in care se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naosul bisericii. Aducerea Sfintei Cruci din Sfantul Altar si asezarea ei in mijlocul bisericii are loc dupa citirea Evangheliei a V-a, atunci cand preotul spune: „Astazi S-a […] detalii…

Săptămîna Patimilor – Sfînta și Marea Miercuri (Denie)

Denia din Sfanta si Marea Miercuri se oficiaza marti seara. In cadrul acestei slujbe se face pomenire de pocainta si iertarea pacatelor femeii pacatoase care a spalat picioarele lui Hristos cu lacrimi, le-a sters cu parul capului si a uns cu mir capul lui Hristos, dar si de fapta rusinoasa a lui Iuda: vinderea lui […] detalii…

Săptămîna Patimilor – Marţea Mare (Denie)

In Martea Mare din Saptamana Patimilor Domnului, Sfintii Parinti au randuit sa se citeasca Pilda celor zece fecioare.  Aceasta pilda ne prezinta zece fecioare, cinci „intelepte” si cinci „neintelepte”, care se pregatesc pentru nunta. In Noul Testament, intalnirea cu Hristos este asemanata unei nunti. Hristos se numeste pe sine Mire, iar Apostolii poarta numele de „prietenii mirelui”. […] detalii…

Săptămîna Patimilor – Lunea Mare (Denie)

Biserica a randuit ca la sinaxarul zilei de luni din Saptamana Patimilor sa se faca pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob si a smochinului neroditor. Numele de Iosif inseamna „El (Domnul) adauga”. Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob si primul al Rahilei. Sfanta Scriptura ne marturiseste ca intr-o zi, batranul Iacob il trimite […] detalii…

Părintele Ilie Cleopa despre „Ce fel de judecăţi are Dumnezeu? Unul este rău şi trăieşte mult, iar altul este bun şi moare devreme”

Un călugăr din pustia Schetică, mergând la Alexandria să-şi vândă lucrul mâinilor sale – că lucra la coşniţe, a văzut o înmormântare. Murise ighemonul acelei cetăţi, un mare păgân, care omorâse mii de creştini, că era pe timpul marilor persecuţii. Era o zi frumoasă şi mergea tot oraşul după el, îl ducea la groapă. Când […] detalii…

Duminica Floriilor – Intrarea Mîntuitorului Hristos în Ierusalim (împlinirea profeţiei lui Zaharia)

Duminica Floriilor este ziua in care praznuim Intrarea Mantuitorului in Ierusalim. Intra smerit, calare pe mânzul asinei, implinind astfel profetia lui Zaharia: „Bucura-te foarte fiica Sionului, veseleste-te fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine drept si biruitor, smerit si calare pe asin, pe mânzul asinei” (Zaharia IX, 9). Multimea l-a intampinat cu ramuri de finic si […] detalii…

Locul în care se afla Fecioara Maria cînd Arhanghelul Gravriil i-a adus Buna Vestire – Nașterea Lui Mesia

Fantana Maicii Domnului este un loc de pelerinaj din Tara Sfanta. Aflata langa Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil, in centrul orasului Nazaret, unde Fecioara Maria a primit Buna Vestire, aceasta fantana aminteste, de fapt, de un izvor de apa foarte vechi, consemnat istoric inca din cele mai vechi timpuri. Fantana Maicii Domnului din Nazaret Fantana Maicii Domnului este, […] detalii…

Nicolae Steinhardt, evreul creştinat, despre Hristos – „reţeta de fericire”

„Creştinismul e dogmă, e mistică, e morală, e de toate, dar e în mod special un mod de a trăi şi o soluţie şi e reţeta de fericire”, spunea Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanţi intelectuali români ai secolului trecut. S-a născut pe 29 iulie 1912 şi a plecat la Hristos pentru totdeauna în […] detalii…

Părintele nostru Alexei Mateevici – „Basarabenilor” (poem testament, 1917)

„Alexei Mateevici, basarabean din Bugeac, mort ca preot militar în 1917 (luase parte la luptele de la Mărăşeşti), ar fi fost un poet mare dacă trăia. Numai Eminescu a mai ştiut să scoată atîta mireasmă din ritmurile poporane”, – apreciere a titanului criticii literare româneşti George Călinescu. Cinstim astăzi pe vrednicul nostru părinte Alexei Mateevici […] detalii…

Ieromonah Petroniu Tănase – MAMA (amintiri de învăţătură și de leac)

„Parc-o văd acum pe mama, / Chip de sfântă-ntr-un pervaz / Slabă, slabă, sărăcuţa, / Şi cu lacrimi pe obraz.” În toată viaţa ei a fost profund credincioasă. Sărbătorile le ţinea cu multă evlavie, chiar şi pe cele mai mici. Deşi nu ştia carte, avea socotelile ei şi ştia din vreme şi fără greş toate […] detalii…

P.F. TEOCTIST lui Ceauşescu: „Veţi demola Patriarhia doar peste trupul meu…”

Un interviu interesant, cu mule dezvăluiri din arhive şi culise despre Biserica Ortodoxă Română sub regimul comunist și faptele demne ale Prea Fericitului Patriarh TEOCTIST (7 febr. 1915 – 30 iulie 2007), realizat de Constantin Preda cu eminescologul Tudor Nedelcea, fost membru al Consiliului Naţional Bisericesc al României. (Flacăra TV) Domnule Tudor Nedelcea, sunteţi cunoscut ca un […] detalii…

„Portretul lui Iuda cel modern” conturat perfect de Mitropolitul Bartolomeu Anania

+ IPS Bartolomeu Anania, scriitor, teolog, tălmăcitor al Bibliei, primul Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, a trăit și făptuit pe pămînt din 18 martie 1921 pînă pe 31 ianuarie 2011. Lumină din Lumină sufletului frumos al vrednicului nostru părinte și păstor.   Iubitii mei fii sufletesti, Din nefericire, Iuda nu e doar personajul […] detalii…

Cum arată Peștera din Betleem, în care Fecioara Maria l-a născut pe Mîntuitorul Iisus Hristos (Foto / Video)

Pestera din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri crestine de inchinare din Tara Sfanta, alaturi de Sfantul Mormant, din Ierusalim. Biserica cea mare din Betleem se afla zidita pe locul pesterii in care S-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos, din Fecioara Maria, drept pentru care aceasta este si una dintre cele mai vechi biserici […] detalii…

Regele Mihai I al României: „De nimic nu s-au temut comuniştii mai mult decît de credinţa oamenilor în Cristos”

La 30 decembrie 1947, în preajma Anului Nou, comuniștii au făcut un „cadou” poporului român și tînărului Rege Mihai I: l-au forțat să semneze decretul de abdicare (renunțare la tron) și, la 3 ianuarie 1948, să părăsească România pentru totdeauna… Despre acest eveniment dramatic din istoria noastră în context european puteți afla din cronica TVR […] detalii…

Sf. Ierarh Nicolae în iconografie // despre cele mai cunoscute minuni ale sfîntului devenit simbol al Iubirii și Milosteniei

Sfantul Ierarh Nicolae (cinstit pe 6 / 19 decembrie) este unul dintre cei mai iubiti sfinti. A trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi. Numele sau, Nicolae, vine de la „nicao” care inseamna […] detalii…