Flacăra TV

Aici Chișinău, Radio Moldova, este ora … tristei noastre despărțiri! La 15 ianuarie 2021, de Ziua EMINESCU și a Culturii Naționale, ne-am despărșit pentru totdeauna de omul, prietenul, colegul Alexei Revenco, Om al Culturii prin excelență, Maestru în Artă, care și-a consacrat toată viața cuvîntului românesc rostit corect și cu dragoste la microfonul posturilor Naționale […] detalii…

„Tatăl nostru, carele eşti în Ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie Împărăţia Ta, facă-se Voia Ta, precum în cer aşa şi pe pămînt. Pîinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne duce pe noi în ispită şi ne mîntuieşte de […] detalii…

Lumina Soarelui, a gutuilor în toamnă şi spiritul luminos al regretatului pictor Andrei Sârbu au inundat Sala Mare a Galeriei „Constantin Brâncuși”. Bucuria intâlnirii cu creaţia artistului este prilejuită de aniversarea a 70-a de la naşterea pictorului. La vernisajul cu genericul METAFORME, organizat joi, 17 decembrie 2020, a fost lansată și cartea de memorii „Atelierul din […] detalii…

Cinstim în aceste zile pe unul dintre cei mai talentați și merituoși pictori români, Andrei Sârbu, care în vremuri sovietice, dominate de culoarea gri, a reușit să aducă un suflu nou, european și universal în arta plastică modernă, revoluționînd, alături de maestrul Mihail Grecu, mentorul său, gîndirea și limbajul plastic în special din spațiul Basarabiei […] detalii…

Motto: „Fireasca Unire cu Patria-Mumă / Ne-a fost cel mai drept Ideal…” Ne-a fost și ne este încă – dorință fierbite înaripată de un sfânt ideal. Atunci când toamna se îngână cu iarna, iar dinspre Carpați se aude ecoul unui cântec istoric „bătrân ca Unirea”, mi se pare că noi, cei care ne-am păstrat identitatea […] detalii…

Omagiu virtuozilor Artişti ai Neamului Dumitru Blajinu (11 nov. 1934 – 06 iulie 2015) şi Nicolae Sulac (09 sept. 1936 – 08 aprilie 2003). Pornind de la adevărul că recunoştinţa cea mai sinceră şi de folos exprimată unui Artist este cunoaşterea operei sale, vă îndemnăm, dragi prieteni, să (re)ascultaţi în linişte aceste două creaţii / prelucrări muzicale de […] detalii…

Dragi cinefili din R. Moldova, Polonia nu-și uită țările prietene și, prin Festivalul CinePOLSKA, ne aduce în case patru producții cinematografice recente, bine apreciate în lume, pe care le putem viziona on-line în mod gratuit, începînd cu ziua de azi, 5 noiembrie 2020 și pînă pe 11 noiembrie. Timp de șapte zile filmele poloneze vor […] detalii…

La rubrica Emisiunile colegilor valorificăm astăzi, 30 octombrie, de Ziua Radio Moldova, care marchează aniversarea a 90-a, o emisiune de acum 20 de ani, ediție specială realizată de colegul Vasile Ciobanu la 30 octombrie 2000, care în anii `90 a fost corespondentul BBC la Tiraspol. Prin ce este valoroasă această emisiune după două decenii? Pentru […] detalii…

Riscâdu-şi propria viaţă, luptă pentru viaţa fiecărui pacient. În asemenea ipostaze i-a surprins în obiectivul camerei maestrul fotograf Mihai Vengher pe lucrătorii medicali care tratează pacienţii cu COVID. A trecut personal prin calvarul acestei periculoase maladii, iar Expoziţia „Eroii zilelor noastre. Îi ajutăm ca să ne poată ajuta”, inaugurată în Scuarul Catedralei Mitropolitane, este un […] detalii…

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in Biserica din Vlaherne. Pe 1/14 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in […] detalii…

În mod firesc, jurnaliștii și artiștii sînt alături mereu, la bine și la greu… Astăzi, joi, 1 Octombrie 2020, de Ziua Mondială a Muzicii, Radio Moldova și Moldova 1 TV desfășoară sincron – RadioMaraton și TeleDon – prima Campanie publică de strîngere a fondurilor necesare restaurării prin reconstrucție a edificiului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” de la […] detalii…

„Iarăşi despre Maria Tănase, „dragostea mea şi a unei lumi…” este un eseu admirabil scris de ilustrul ziarist, lingvist, scriitor Vlad Pohilă în anul 2013, an în care am marcat trei mari aniversări legate de artista nepereche Maria Tănase, supranumită de Nicolae Iorga drept Măiastra Muzicii românești: 100 de ani de la naştere (25 septembrie 1913), 75 de […] detalii…

In Memoriam Mircea Lutic, ilustru poet din nordul Bucovinei, profesor, traducător, istoric și critic literar, Cetățean de Onoare al Bucovinei, membru al Uniunilor Scriitorilor din România, R. Moldova şi Ucraina (29 mai 1939 – 18 sept. 2020). Mircea Lutic … „Zămislit, ca un prunc, în cuvânt…” Omagiul scriitorilor, jurnaliștilor, profesorilor, savanților, artiștilor români din Ucraina Aripa […] detalii…

Poetul Grigore Vieru mărturisea într-un interviu: „(…) Greu mi-a fost sub aspect ideologic. După ce, în 1970, mi-a fost hăcuit întregul tiraj al unei cărţulii pentru copii, („Trei iezi”), din cauza unei poezioare pentru copii în care se descoperise Tricolorul românesc, poezia mea era citită cu lupa de către cenzură…” Este vorba de poezia pentru […] detalii…

Casa memorială „Adrian Păunescu” a fost inaugurată oficial în 26 august 2020, la baştina poetului, în satul Copăceni, raionul Sângerei. A fost reconstruită din temelii graţie unui proiect de suflet, pe care şi l-a asumat Asociaţia „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, în colaborare cu Fundația locală „Copăceni – VDR”, condusă de dna Maria Bajura. Zece mii de euro […] detalii…

În amintirea faimosului aromân Neagu Djuvara, cel mai longeviv istoric, filozof, diplomat al românilor. A trăit cu rost 101 ani, născut fiind la 18 august 1916, plecat la Domnul în 25 ianuarie 2018, Anul Centenarului Unirii. În această zi a nașterii sale vă îndemnăm să citiți aceste mărturii prețioase, făcute de Neagu Djuvara în a. 2015, […] detalii…

In Memoriam scriitorului Victor Teleucă (n. 19 ian. 1932 – d. 12 august 2002) Întru cinstirea poetului, eseistului, filozofului Victor Teleucă, supranumit Emil Cioran al Basarabiei, vă invit să citiți acest dialog cu mărturii despre începuturile scriitorului, pe care l-am realizat în anul 1994, la postul Național Radio Moldova, în cadrul emisiunii Dialoguri Culturale. Mulțumesc scriitorului […] detalii…

Omagiu simplu şi limpede ca roua pentru cei care au fost, sunt şi vor fi de-a pururea ai noştri vrednici purtători de lumină a Cuvântului, Culturii şi Spiritulităţii Națiunii de la Nistru pân’la Tisa şi de la pământ pân’la Cer, unde s-au ridicat ca drepţi între Drepţii Neamului. PATRIA MEA, un cântec frumos, profund şi măreţ […] detalii…

Mircea Druc: „…dacă mă întreabă cineva cine sunt, eu le spun: sunt basarabean prin naştere, bucovinean prin educaţie, transilvănean prin simţire, oltean prin agerime, aromân prin calvar, daco-latin prin biopsihic, român prin cetăţenie, etno-centrist prin ideologie si dac liber prin comportare.” După aproape trei decenii… Flacăra TV vă invită să-l (re) ascultaţi pe Mircea Druc, […] detalii…

Adrian Păunescu (20 iulie 1943 – 5 noiembrie 2010) Scrisoare către Mircea Snegur Nu-ţi sovietiza poporul, frate, Şi nu călca-n picioare ce e sfânt, Un neam există, dincolo de toate, Şi doar o Românie, pe pământ. Ce poate fi Moldova suverană, Când România sângeră la Est Şi curge zilnic Prutul, ca o rană […] detalii…

Regizorul, profesorul de artă teatrală şi actorul Vlad Ciobanu, diagnosticat cu o formă rară şi agresivă de leucemie, urmează un tratament la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi. Vlad Ciobanu, care l-a jucat pe Eminescu în adolescenţă în filmul „Luceafărul”, are nevoie de ajutor. „Vă rugăm să fiţi alături de noi!”, a scris pe reţelele […] detalii…

La 5 iulie 1997 a plecat la cele veșnice Petre Teodorovici, cunoscut compozitor și impresar, fratele mai mare al altui dăruit creator de opere muzicale, Ion Aldea Teodorovici. În semn de omagiu adus artistului Petre Teodorovici, dar și în memoria zecilor de mii de basarabeni și nord bucovineni deportați în Siberia și alte GULAG-uri sovietice […] detalii…

Întru cinstirea memoriei vrednicei noastre înaintașe Lidia Istrati, luptătoare neînfricată pentru Libertatea și Dreptatea Neamului, Studioul Flacăra TV & Film actualizează 3 videoCLIPuri DOCumentare consacrate acestei personalități emblematice a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia postbelică (1988-1991), scriitoare, dr. în științe biologice, deputat în Parlamentul R. Moldova (1990-1997), preşedintă a Ligii Democrat-Creştine a Femeilor din Moldova (1993-1997), […] detalii…

Romfilatelia continuă seria evenimentelor filatelice aniversare dedicate poetului național, născut în urmă cu 170 de ani, prin introducerea în circulație, luni, 15 iunie 2020, a emisiunii de mărci poștale Mihai Eminescu, poet al credinței neamului românesc. Anvergura de poet creștin a lui Mihai Eminescu (1850-1889) este definită chiar de convingerile personale ale scriitorului, exprimate într-o frază istorică: „Biserica este […] detalii…

„O, rămâi…”, scrisă de Poetul poeților Mihai Eminescu în 1879, este cu siguranță una dintre cele mai cântate poezii eminesciene, având versiuni în diverse genuri muzicale. La sfârșitul anilor `80, o adevărată capodoperă muzicală a apărut și pe plaiurile Moldovei de Est, adică în URSS, aceasta fiind creată de compozitorul basarabean Anatol Chiriac, care, cu […] detalii…

La mulți ani fericiți tuturor cercetătorilor, oameni ai Științei, Artei, Culturii, cu prilejul Zilei Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) – 12 iunie! Dumnezeu să vă țină sănătoși, plini de entuziasm și energie creatoare, uniți și puternici în Interes general Național! Pace și armonie în familia dvs mare și frumoasă! Mulțumind domnilor academicieni pentru aplauzele […] detalii…

Toată lumea cunoaște, probabil, roadele fericitei colaborări în domeniul cinematografiei a iluștrilor artiști din Moldova, cu largă recunoaștere internațională, basarabeanul Emil Loteanu și transnistreanul Eugen Doga, bucurându-se – din 1971 până în prezent – de filmele lor nemuritoare: Lăutarii (1971), Șatra (1976), Dulcea și tandra mea fiară (1978), Anna Pavlova (1983), Luceafărul (1986). Cunoscută este […] detalii…

Academician Mircea Bologa: „A subestima rolul şi importanţa ştiinţei este cel mai mare neadevăr despre ea”. În ultima zi de Florar, când se lasă dus și cel mai frumos anotimp al anului, toate cuvintele frumoase, toate gândurile bune, de apreciere și gratitudine, toate florile recunoștinței se îndreaptă către o personalitate de marcă a țării noastre, savant […] detalii…

Motto: „Viața trebuie trăită cu demnitate, integritate și iubire de oameni” (Nadejda Brînzan, medic și om politic din Basarabia / R. Moldova) Cu lacrimi de durere şi flori de recunoştinţă, astfel a fost petrecută pe ultimul drum Nadejda Brînzan, o luptătoare activă în anii Renaşterii Naţionale. A fost una dintre cele 11 femei din primul […] detalii…

În seara acestei zile de 25 mai 2020 a trecut la cele veșnice vrednica femeie a Neamului, Nadejda Brînzan, născută pe plaiurile Rezinei, medic, ex-deputat în Parlamentul Independenței (1990 – 1991), colegă și prietenă a scriitoarei Lidia Istrati, pentru neuitarea căreia a făcut enorm în ultimii ani, personalitate de rarisimă noblețe, autoare a mai multor […] detalii…