Flacăra TV

Știaţi că George Bacovia a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite – conform frecvenţei din poezii – erau „plânge” şi „ninge”? Aflaţi şi alte amănunte inedite din viaţa autorului, considerat cel mai important poet simbolist român. În textul „Necunoscutul cu pelerină neagră”, publicat […] detalii…

Nimic din acea zi de mai nu prevestea nenorocirea care s-a petrecut seara, la o nuntă din judeţul Călăraşi. La doar 42 de ani, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a dispărut fulgerător. Ileana Sărăroiu a murit în timpul unei petreceri, în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi. Una dintre cele mai îndrăgite […] detalii…

Carol I al României este unul dintre suveranii emblematici ai statlui Român modern. Prezenţa sa pe tronul României, deşi de origine germană, era reflectarea unei nevoi a societăţii româneşti, spun specialiştii, de a fi conduşi de un principe străin şi nu de unul român. Înscăunarea sa a fost o adevărată aventură. Carol I, Principe de […] detalii…

În amintirea Artistului cu renume internațional Ion Popescu-GOPO, regizor și scenarist, părintele filmelor de animaţie româneşti, de la nașterea căruia se împlinesc astăzi 100 de ani. (n. 1 Mai 1923). Lumină Lină din Lumină Lină sufletului acestei personalități monumentale a Culturii și Artei românești, care a avut o colaborare minunată și cu artiștii din Moldova sovietizată: […] detalii…

Jurnalista Silvia Hodorogea despre meritele istorice ale disidentului politic Gheorghe Ghimpu (26 iulie 1937 – 13 noiembrie 2000), supranumit Stegarul Neamului după ce a arborat Tricolorul Național (fără stemă) pe actualul palat al Președinției, era 27 Aprilie 1990, zi în care Parlamentul R. Moldova a adoptat Drapelul de Stat. Secvență din cadrul emisiunii „Mesager” de la […] detalii…

Toţi ştiau că Emil Loteanu are o taină. Abia după moartea lui, fratele său Marcel a schiţat doar un fragment din ea, din taina filmului: „Într-una din zile, fiind cu mama la Cernăuţi, a intrat la un cinematograf şi a văzut un film american. I-a plăcut atât de mult, încât a fost marcat pentru o […] detalii…

„Hristos a Înviat!” – cîntec bisericesc scris de compozitorul Gavriil Muzicescu, interpretat de Capela Corală „Moldova” a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, Chişinău. Hristos a Înviat din morţi Cu moartea pe moarte călcînd Şi celor din mormînturi – Viaţă dăruindu-le! Dirijor – Valentin Budilevschi Durata – 01.49 minute Radio Moldova, anul înregistrării – 1989 […] detalii…

„Eli, Eli, lama sabahtani – Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?” (Matei 27, 46) este strigatul Lui Hristos pe Cruce. Pare de neinteles ca Hristos, Fiul lui Dumnezeu sa rosteasca aceste cuvinte, sa aiba parte de experienta parasirii de catre Dumnezeu. Ne-am fi asteptat ca Hristos, Cel care nu a gresit nimanui cu […] detalii…

Ultimul dintre cele şapte cuvinte rostite de Iisus pe cruce (şi relatat doar de Evanghelia după Ioan, la cap. 19, versetul 30) este: „Săvîrşitu-s-a!” Nu e vorba, fireşte, despre consemnarea unui obştesc sfîrşit, ci despre sentimentul Celui care moare că misiunea care I-a fost încredinţată a fost îndeplinită. Care fusese această misiune? Să ducă Întruparea […] detalii…

Deniile se savarsesc incepand cu seara Floriilor, pana in Vinerea Mare, cand se canta Prohodul Domnului. Cuvantul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” si inseamna priveghere sau slujba nocturna. In Transilvania, intalnim cuvantul „straste” pentru denii. Acest termen are semnificatia de „patima”. Expresia „a merge in strasti” insemna „a merge la denii”. Deniile se savarsesc numai in […] detalii…

Se dedică actorului cu Har de la Dumnezeu Grigore Grigoriu (n. 4 aprilie 1941 – d. 20 decembrie 2003)… La rubrica Filmele colegilor a Studioului Flacăra TV & Film, vă prilejuim o reîntîlnire cu o seamă de actori basarabeni îndrăgiţi, descoperiţi şi promovaţi de Emil Loteanu în Poienile roşii, film foarte important atît în biografia legendarului […] detalii…

Fiică şi soţie de preot, născută în sudul Basarabiei (1 iunie 1873, în judeţul Ismail, azi, Ucraina), medic şi pedagog, Elena Alistar Romanescu se remarcă într-o epocă în care femeile cu greu îşi croiau drum în politică prin fervoarea cu care militează pentru cauza românilor din Imperiul Ţarist, având un rol covârşitor în […] detalii…

Dragi prieteni, vă îndemnăm să citiţi un admirabil dialog cu celebrul Actor Mihai Volontir, realizat de colegii Tudor Iaşcenco şi Victor Sofroni pentru ziarul Cuvântul din Rezina, publicat în ediţia din 2 ianuarie 2013. Este un dialog cu un dăruit Artist, dar şi cu un Om înţelept şi mare, mare patriot, patriot în faptă… Doamne, cît […] detalii…

Proză scurtă de Eugen Doga din cartea document „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire”, scrisă de Luminiţa Dumbrăveanu, ed. PRUT, Chişinău, 2012, pag. 191-193. Ce este femeia?.. Femeia este asemenea unei viori de Stradivari, la care năzuim, adeseori visăm o viaţă şi toată viaţa o căutăm. Dar iată că în cele din […] detalii…

La rubrica Filmele colegilor, vă invităm să urmăriţi filmul Noaptea pătimirilor, dedicat basarabeanului nostru Valeriu Gafencu (24 ian. 1921 – 18 febr. 1952), pe care părintele Nicolae Steinhardt şi alţi deţinuţi politici l-au supranumit Sfîntul închisorilor. Acest martir al Neamului s-a născut la Sîngerei, jud. Bălți, în familia lui Vasile Gafencu, deputat în Sfatul Ţării de la Chişinău, care […] detalii…

„Monstruoasa coaliţie” care l-a detronat pe iubitul Prinţ al Unirii Greu de găsit în întreaga Istorie naţională un episod la fel de dureros şi înconjurat de mister, precum abdicarea forţată a primului lider modern de etnie pur românească. În noaptea de 11 februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza a fost silit să abdice, ca urmare a […] detalii…

A fost odată… Ştefan Iordache, născut la 3 februarie 1941, plecat grăbit în 14 septembrie 2008. A fost… cel mai iubit dintre pămînteni în cinematografia românească. ESTE suflet de artist nemuritor în inima şi în memoria noastră colectivă! Întru cinstirea celebrului artist şi om de rarisimă cultură, Ştefan Iordache, pe care l-am îndrăgit şi prin […] detalii…

Vladimir Vîsoțki, un Artist de legendă care nu va muri niciodată, drag mie din copilărie, cînd nu știam prea bine rusește, dar îi auzeam des cîntecele în casa noastră, unde frații mei mai mari și prietenii din sat îl ascultau la volum maxim, fredonînd cuvintele împreună cu rebelul autor. 25 ianuarie (1938) e ziua în […] detalii…

O melodie nemuritoare, un şlagăr pentru toate timpurile şi generaţiile – „De ce plîng chitarele”, capodoperă a compozitorului Mihai Dolgan, fondatorul legendrei formaţii NOROC, versurile fiind scrise de textierul nepereche, Efim Crimerman, nevoit să emigreze în Occident pe vreme sovietelor, numele său și cîntecele pe versurile lui fiind interzise în Basarabia anilor `80. La rubrica […] detalii…

Un film istoric celebru, pe care nu e niciodată în plus să-l revezi şi să prinzi la puteri, că dacă am avea astăzi asemenea conducători, atunci pămîntul nostru ar redeveni gură de rai, ca-n balada străveche… Ştefan cel Mare – film artistic românesc, realizat de regizorul Mircea Drăgan, în colaborare cu scenaristul Constantin Mitru, în […] detalii…

Nasterea Domnului a fost sarbatorita intotdeauna cu mare fast in tara noastra, dar mai ales la curtile domnesti din Tara Romaneasca si Moldova. Potrivit marturiilor pastrate pana astazi, fie de la cronicari pamanteni, fie de la pelerini straini, in preajma Craciunului, domnitorii din tarile romane erau foarte darnici. A ramas consemnat faptul ca, in ziua de […] detalii…

Iernile de odinioară – strălucitoare, cu mult omăt, cu obiceiuri strămoșești, cu cete de urători, cu zurgălăi și clopoței, cu straiste și călăcei – este una dintre cele mai luminoase și vesele amintiri din copilăria noastră, este un spectacol al naturii dăruit de bunul Dumnezeu în cinstea Nașterii Fiului Său Iisus, pe care nu-l uităm […] detalii…

„Revelion” este un termen care vine din limba franceza, réveillon, un derivat de la réveil. La inceput, acest cuvant era folosit pentru masa care avea loc in noaptea de Craciun. Cu timpul, cuvantul „revelion” a ajuns sa fie folosit pentru orice masa luata noaptea tarziu. In dictionarul de neologisme al paharnicului Const. Stamati, aparut la […] detalii…

În calendarul Naţional, ziua de 22 decembrie este încărcată de semnificaţii istorice, între acestea şi sărbătoarea Sfîntul Ierarh Petru Movilă, prinţ al Ţării Moldovei, strănepotul voievodului Ştefan cel Mare, Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi a toată Rusia, trecut în rîndul Sfinţilor de Biserica Ortodoxă din Ucraina (1996) şi Biserica Ortodoxă Română (2002). „Cultura modernă a […] detalii…

Cinstim în aceste zile pe unul dintre cei mai talentați și merituoși pictori români – Andrei Sârbu, care în vremuri sovietice, dominate de culoarea gri, a reușit să aducă un suflu nou, european și universal în arta plastică modernă, revoluționînd, alături de maestrul Mihail Grecu, mentorul său, gîndirea și limbajul plastic în special din spațiul Basarabiei […] detalii…

Astăzi este ziua Unirii Bucovinei cu România! Bucovina a fost a doua provincie care s-a unit cu patria-mamă. La 28 Noiembrie 1918 a avut loc proclamarea unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român, alături de unirea anterioară Basarabiei – la 27 Martie 1918 – şi de unirea ulterioară a […] detalii…

Sînt pe lumea asta opere muzicale nemuritoare, Naţionale şi Universale prin excelenţă. Una dintre acestea este piesa instrumentală Mihaela, creată de înzestratul compozitor Anatol Chiriac de la Chişinău, Artist al Poporului, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994), care a luptat şi votat pentru Independenţă şi desprindrea de URSS. Dacă artistul cu Har Anatol […] detalii…

Pentru a evoca personalitatea complexă a poetului şi cineastului de legendă Emil Loteanu, născut în Basarabia interbelică, preluăm acest articol biografic de pe paginile Basarabiei Literare intitulat „Un român pe culmile Artei”, semnat de Adrian Bucurescu: Viitorul mare regizor Emil Loteanu s-a născut la 6 noiembrie 1936 în Regatul României, satul Clocuşna, judeţul Hotin. Actualmente, Clocuşna […] detalii…

Să urmărim cu atenţie această cronică despre Artiștii Ion si Doina Aldea Teodorovici, realizată cu suflet şi multă pricepere de Silvia Hodorogea, unul dintre cei mai dăruiţi jurnalişti/cronicari din R. Moldova, care şi-a dedicat întreaga activitate promovării culturii, artei, ştiinţei şi purtătorilor ei, personalităţi vrednice ale Neamului, care au făcut şi fac Istorie. Mulţumim, Silvia Hodorogea, că […] detalii…

In Memoriam Paul Goma, scriitor român din Basarabia, luptător anticomunist, disident autentic al României postbelice, născut la 2 octombrie 1935, în s. Mana, jud. Orhei, plecat la cele veșnice în 25 martie 2020. Lumină din Lumină sufletului lui zbucuiumat. „Datorită lu Paul Goma şi Mişcării ce-i poartă numele, în Europa s-a vorbit de disidenţa românească. […] detalii…