FlacăraTV.md > Flacăra TV

Flacăra TV


Aurica Basarabeanca – „Femeia în chipul iubirii”, emisiunea DOR de Silvia Cărăuș (TVM)

Dragi prieteni ai Studioului Flacăra TV & Film, astăzi, 11 martie, de ziua naşterii artistei Aurica Dicusară Basarabeanca, suflet din sufletul Flacăra Film, vă invităm cu drag să priviţi această frumoasă şi emoţionantă emisiune DOR, realizată la postul Naţional de Televiziune Moldova 1 de mult regretata artistă şi  telejurnalistă Silvia Cărăuş, interpretă de muzică uşoară, fostă membră a Capelei Corale „Moldova” a […] detalii…

Cum a fost găsit actorul Toma Caragiu după cutremurul din 4 martie 1977, mărturii ale sotiei Elena

La 4 martie 1977, în urma cutremurului ce a îndoliat România, s-a stins din viaţă genialul nostru actor Toma Caragiu. Soţia sa, Elena Caragiu, cu care a fost căsătorit 14 ani, face dezvăluiri, în premieră, pentru cititorii Ziarului Metropolis. În blocul din Piața Universității, pe partea cu statuia lui Mihai Viteazu, la parterul căruia se […] detalii…

11-02-1866: Detronarea Domnitorului moldovean al Unirii A. I. Cuza de către „monstruoasa coaliţie”

„Monstruoasa coaliţie” care l-a detronat pe iubitul Prinţ al Unirii Greu de găsit în întreaga Istorie naţională un episod la fel de dureros şi înconjurat de mister, precum abdicarea forţată a primului lider modern de etnie pur românească. În noaptea de 11 februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza a fost silit să abdice, ca urmare a […] detalii…

Ion Ungureanu: „Am mers de multe ori la Bucureşti cu problema Unirii, încă înainte de destrămarea URSS…”

Dragi prieteni şi admiratori ai Artistului şi patriotului Ion Ungureanu, plecat la cele veşnice în 28 ianuarie 2017, întru cinstirea sa ca personalitate a Neamului şi veşnică NEUITARE, vă îndemnăm să citiţi acest inspirat interviu al colegului Gheorghe Budeanu, cunoscut publicist şi scriitor din R. Moldova, realizat în anul 2015, aşa cum menţiona autorul însuşi […] detalii…

Film dedicat martirului Neamului Valeriu Gafencu – „Noaptea pătimirilor”, TVRI, 1998

La rubrica Filmele colegilor, vă invităm să urmăriţi filmul Noaptea pătimirilor, dedicat basarabeanului nostru Valeriu Gafencu (24 ian. 1921 – 18 febr. 1952), pe care părintele Nicolae Steinhardt şi alţi deţinuţi politici l-au supranumit Sfîntul închisorilor. Acest martir al Neamului s-a născut la Sîngerei, jud. Bălți, în familia lui Vasile Gafencu, deputat în Sfatul Ţării de la Chişinău, care […] detalii…

ULTIMA ORĂ, cele de pe urmă filmări cu Grigore Vieru… (înainte de accidentul fatal din 16 ian. 2009)

ULTIMA ORĂ… – astfel şi-a intitulat emisiunea jurnalista Cornelia Stefoglu de la Televiziunea Naţională Moldova 1 (realizată în 2009), luînd drept leitmotiv muzical celebrul cîntec al compozitorului Petre Teodorovici, pe versurile lui Grigore Vieru, interpretat de Anastasia Lazariuc. Filmările, devenite document, au fost făcute de dna profesoară Alexandra Piscunov de la Cahul. În cadru, planuri diferite: […] detalii…

Marina Dumbrăveanu – „Alerg, Doamne”, colind de la Vera Dumbrăveanu din s. Corlăteni

În această seară gîndurile mă duc lin şi senin la părinţii mei, Vera şi Vasile Dumbrăveanu, care fac parte deja din ceata de urători a Domnului… În Seara Sfîntului Vasile (stil vechi), în satul meu natal, Corlăteni, din fostul judeţ Bălţi, se derula cel mai frumos spectacol folcloric de pe parcursul anului: copiii mai măricei […] detalii…

Cinema de vacanţă// Mihai Volontir în filmul „Fii fericită, Iulia!” de Iacob Burghiu (Moldova-Film, 1983)

De sărbători şi în vacanţe răsfăţăm trupul cu multe bucate alese, tot la fel şi sufletul nostru aşteaptă ospeţe luminoase… Filmul de dragoste, despre valorile familiei Fii fericită, Iulia!, realizat de regizorul Iacob Burghiu şi scenaristul Andrei Burac la Moldova-Film, în 1983, este, fără îndoială, o hrană delicioasă, refăcătoare pentru sufletul şi mintea noastră. Studiind […] detalii…

Sărbătorea Nașterea Domnului la curțile domnești, totul începea cu participarea la Sfînta Liturghie, abia apoi masa și darurile…

Nasterea Domnului a fost sarbatorita intotdeauna cu mare fast in tara noastra, dar mai ales la curtile domnesti din Tara Romaneasca si Moldova. Potrivit marturiilor pastrate pana astazi, fie de la cronicari pamanteni, fie de la pelerini straini, in preajma Craciunului, domnitorii din tarile romane erau foarte darnici. A ramas consemnat faptul ca, in ziua de […] detalii…

Originea cuvîntului „revelion”, „îngropatul” anului vechi la geto-daci și cinstirea Sf. Vasile

„Revelion” este un termen care vine din limba franceza, réveillon, un derivat de la réveil. La inceput, acest cuvant era folosit pentru masa care avea loc in noaptea de Craciun. Cu timpul, cuvantul „revelion” a ajuns sa fie folosit pentru orice masa luata noaptea tarziu. In dictionarul de neologisme al paharnicului Const. Stamati, aparut la […] detalii…

Basarabeanca şi copiii de la „Tălăncuţa” – „Moş Crăciun” (vs. Moş Gerilă) // Moldova 1 TV

Secvență din spectacolul Televiziunii Naționale Moldova 1: REVELION 2014 – Melodii Nemuritoare. Cîntecul „Moş Crăciun” (vs. Moş Gerilă) este scris de Eugen Doga pe versurile poetului Adrian Păunescu. Interpretare – Aurica Dicusară Basarabeanca și copiii studioului Tălăncuța, aranjament muzical – Sandu Gorgos, regizor de sunet – Sergiu Teacă. REVELION 2014 – Melodii Nemuritoare este o […] detalii…

Emil Loteanu – „Poienile roşii”, filmul de debut al lui Grigore Grigoriu, Svetlana Toma ş.a.

Se dedică actorului cu Har de la Dumnezeu Grigore Grigoriu (n. 4 aprilie 1941 – d. 20 decembrie 2003)…  La rubrica Filmele colegilor a Studioului Flacăra TV & Film, vă prilejuim o reîntîlnire cu o seamă de actori basarabeni îndrăgiţi, descoperiţi şi promovaţi de Emil Loteanu în Poienile roşii, film foarte important atît în biografia legendarului […] detalii…

Cifra 3 în destinul lui Nichita Stănescu: născut pe 31 martie 1933, nemurit la 13 decembrie 1983… // VIDEO

Să ne reamintim cu drag de poetul de legendă Nichita Stănescu, un munte de om frumos, un boem autentic, un mare scriitor român devenit clasic încă în timpul vieţii sale, care nu scria, ci pur şi simplu vorbea poezie… Cifra 3 a fost una nagică în destinul acestui scriitor non-conformist: s-a născut la 31 martie […] detalii…

Omagiu pictorului Andrei Sârbu. Emisiunea „Portrete în timp” de Victoria Mocreac (TVM)

Cinstim în aceste zile pe unul dintre cei mai talentați și merituoși pictori români – Andrei Sârbu, care în vremuri sovietice, dominate de culoarea gri, a reușit să aducă un suflu nou, european și universal în arta plastică modernă, revoluționînd, alături de maestrul Mihail Grecu, mentorul său, gîndirea și limbajul plastic în special din spațiul Basarabiei […] detalii…

Filmul documentar „Părintele Arsenie Boca, Sfântul Ardealului”

Creştinismul nu e numai o afacere de Duminică, ci e o strădanie de toate zilele, spunea Părintele Arsenie Boca, cel căruia îi este dedicat acest film documentar. Arsenie Boca a fost unul din cele mai proeminente şi iubite feţe bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe Române, unul din cei mai mari duhovnici români. Hăituit de Securitate, stareţul Mănăstirii Brâncoveanu […] detalii…

Anatol Chiriac – „Mihaela” (celebra piesă instrumentală)

Sînt pe lumea asta opere muzicale nemuritoare, Naţionale şi Universale prin excelenţă. Una dintre acestea este piesa instrumentală Mihaela, creată de înzestratul compozitor Anatol Chiriac de la Chişinău, Artist al Poporului, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994), care a luptat şi votat pentru Independenţă şi desprindrea de URSS. Dacă artistul cu Har Anatol […] detalii…

Compozitorul Eugen Doga despre „Academia Emil Loteanu” (mărturii prețioase)

Mărturii în exclusivitate ale compozitorului Eugen Doga despre poetul şi regizorul Emil Loteanu din cartea „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire” (Ed. PRUT, Chişinău, 2012), Capitolul V, intitulat Muzica pentru film. Colaborarea cu regizorii şi scenariştii Gheorghe Vodă, Vlad Ioviţă şi Emil Loteanu. Această carte-document, la care am lucrat în total vreo 15 […] detalii…

Acad. Mihai Cimpoi sau „Drumul spre Centru”, film documentar de Silvia Hodorogea

Renumitul eminescolog Mihai Cimpoi sărbătorește astăzi, 3 septembrie (1942), 81 de ani din ziua în care l-a născut mama Ana, prilej fericit pentru a-i ura sănătate şi a-l cunoaşte mai bine pe acest „stîlp al spiritualității Naționale”, precum l-a definit cu admiraţie colegul şi prietenul său de la Bucureşti, Acad. Eugen Simion, un alt eminescolog de […] detalii…

Ion şi Doina Aldea Teodorovici cîntă „Trei culori” la Marea Adunare Naţională din 27-08-1991

Există multe fotografii frumoase cu legendarul duet Ion şi Doina Aldea Teodorovici, dar cîteva dintre ele se bucură de o mai mare atenţie şi răspîndire. Între acestea şi cele realizate la Marea Adunare Naţională din 27 August 1991 (vezi şi bannerul cu chipul lor de pe pagina de start a site-ul nostru), zi în care […] detalii…

Dialoguri la Focul din Vatră cu Victor Dumbrăveanu, primul scriitor pentru adolescenți și tineri din Basarabia (TVM)

Motto: „Am fost gînduri, am rămas litere…” (scriitorul Victor Dumbrăveanu , 20 august 1946 – 04 dec. 2011) Ori de cîte ori ne apropiem de Sărbătorile Naționale din Augustul Libertății noastre trăiesc sentimente împărțite, de bucurie și de tristețe împletite. De bucurie că-n augustul August (1989 – 1991), patronat de Fecioara Maria, am obținut cele […] detalii…

Tamara Buciuceanu Botez: „În Basarabia, tata și mama ne-au educat în spiritul cinstei și demnității…”

Să ne amintim mereu cu drag de „Doamna comediei românești”, actrița Tamara Buciuceanu Botez, născută la Tighina, în 10 august 1929, trecută la cele veșnice pe 15 octombrie 2019, la București. Credem că nu există basarabean care să nu o fi îndrăgit de la micul ecran pe Tamara Buciuceanu Botez, această fiică vrednică a Basarabiei, artistă cu […] detalii…

Maria Bieşu şi Grigore Vieru cîntă / recită PATRIA MEA (muzică Anatol Chiriac)

Omagiu simplu şi limpede ca roua pentru cei care au fost, sînt şi vor fi de-a pururea ai noştri vrednici purtători de lumină a Cuvîntului, Culturii şi Spiritulităţii Națiunii de la Nistru pîn’la Tisa şi de la pămînt pîn’la Cer, unde s-au ridicat ca drepţi între Drepţii Neamului. PATRIA MEA, un cîntec frumos, profund şi măreţ […] detalii…

Omagiu Artistei Maria Drăgan. Filmul „Vai, sărmana Turturică!..” de Vlad Druck (1988)

Artista Maria Drăgan, una dintre cele mai talentate Marii din tot spaţiul românesc şi din toate timpurile… Născută la 23 iulie 1947, în s. Bălăureşti, Nisporeni, Maria Drăgan a fost un Dar de la Dumnezeu pentru Moldova de Est, decapitată de elite după ocupaţia sovietică din 1940: frumoasă, cultă, cu ţinută scenică dacică, semeaţă, cu […] detalii…

„Marii Clopotari”, In Memoriam poetului și patriotului Adrian Păunescu de Iuliana Gorea Costin

In Memoriam Adrian Păunescu (20 iulie 1943 – 5 noiembrie 2010) Pentru Adrian Păunescu s-ar putea găsi nenumărate epitete, mai cu seamă îndepărtându-ne în timp de ceea ce a însemnat fenomenul Adrian Păunescu și înțelegând că a lăsat în urmă un imens gol, pe care nu știu dacă-l va acoperi cineva vreodată. Pentru mulți, însă, […] detalii…

Integrare în UE cu demnitate! „Dimitrie Cantemir, rușii și Uniunea Europeană”

La 11 iulie 1714, savantul și domnul Moldovei Dimitrie Cantemir este primul român și cetățean al Rusiei ales membru de onoare al Academiei din Berlin. Dimitrie Cantemir, rușii și Uniunea Europeană O butadă cunoscută (sper) până și de cei care nu au absolvit bacalaureatul spune că „cei care nu-și cunosc trecutul sunt condamnați să îl […] detalii…

Cunoştinţe elementare despre Sf. voievod Ştefan cel Mare, pe care trebuie să le ştie fiecare

Domnul Fiu al domnului Bogdan al II-lea şi al Mariei Oltea, Ştefan l-a înfrânt în 1457, la Doljeşti, pe Petru Aron, ucigaşul tatălui său, şi a fost uns domn al Moldovei de către mitropolitul Teoctist. Domnia i-a fost marcată de numeroase lupte, cele mai multe cu turcii, care deveniseră o ameninţare pentru Europa şi pentru […] detalii…

Grigore Vieru – „Balada celor deportați” (poem scris pe 15 iunie 2008)

În tragica dată de 13 iunie (1941), cînd a avut loc primul mare val de deportări în Siberii de gheață a elitei intelectuale și țăranilor gospodari din Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța, teritorii ocupate de URSS la 28 iunie 1940, prin Ultimatum și dictat, aducem un omagiu martirilor Neamului prin actualizarea poeziei lui Grigore Vieru „Balada […] detalii…

Încă o versiune admirabilă a „Baladei” lui Ciprian Porumbescu, interpretează fetele de la Amadeus

La 6 iunie 1883 am pierdut un om de geniu al culturii şi spiritualităţii româneşti, compozitorul Ciprian Porumbescu, fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu din Bucovina, pe creştetul căruia a pus mîna Însuşi Dumnezeu. Avea doar 29 ani… dar lăsa în urmă o operă nemuritoare – expresie fericită în muzică a sufletului, fiinţei întregului Neam românesc, […] detalii…

Vocea lui George Bacovia şi zeci de curiozităţi despre poetul simbolist al românilor

Știaţi că George Bacovia a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite – conform frecvenţei din poezii – erau „plânge” şi „ninge”? Aflaţi şi alte amănunte inedite din viaţa autorului, considerat cel mai important poet simbolist român. În textul „Necunoscutul cu pelerină neagră”, publicat […] detalii…

13 mai 1979, ultima zi trăită pe pămînt de artista Ileana Sărăroiu. Noaptea fatală…

Nimic din acea zi de mai nu prevestea nenorocirea care s-a petrecut seara, la o nuntă din judeţul Călăraşi. La doar 42 de ani, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a dispărut fulgerător. Ileana Sărăroiu a murit în timpul unei petreceri, în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi. Una dintre cele mai îndrăgite […] detalii…