Flacăra TV

Cinstim în aceste zile pe unul dintre cei mai talentați și merituoși pictori români – Andrei Sârbu, care în vremuri sovietice, dominate de culoarea gri, a reușit să aducă un suflu nou, european și universal în arta plastică modernă, revoluționînd, alături de maestrul Mihail Grecu, mentorul său, gîndirea și limbajul plastic în special din spațiul Basarabiei […] detalii…

Creştinismul nu e numai o afacere de Duminică, ci e o strădanie de toate zilele, spunea Părintele Arsenie Boca, cel căruia îi este dedicat acest film documentar. Arsenie Boca a fost unul din cele mai proeminente şi iubite feţe bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe Române, unul din cei mai mari duhovnici români. Hăituit de Securitate, stareţul Mănăstirii Brâncoveanu […] detalii…

Sînt pe lumea asta opere muzicale nemuritoare, Naţionale şi Universale prin excelenţă. Una dintre acestea este piesa instrumentală Mihaela, creată de înzestratul compozitor Anatol Chiriac de la Chişinău, Artist al Poporului, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994), care a luptat şi votat pentru Independenţă şi desprindrea de URSS. Dacă artistul cu Har Anatol […] detalii…

Mărturii în exclusivitate ale compozitorului Eugen Doga despre poetul şi regizorul Emil Loteanu din cartea „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire” (Ed. PRUT, Chişinău, 2012), Capitolul V, intitulat Muzica pentru film. Colaborarea cu regizorii şi scenariştii Gheorghe Vodă, Vlad Ioviţă şi Emil Loteanu. Această carte-document, la care am lucrat în total vreo 15 […] detalii…

Completăm rubrica Filmle colegilor cu producţia Contemporanul, realizată la Studioul Moldova-Film, în anul 1980, de regizorul Andrei Buruiană şi scenaristul Boris Movilă. Este un film muzical ce seamănă cu primăvara: plin de viaţă, elan tineresc, chipuri luminoase şi muzică de rară frumuseţe, scrisă de marele compozitor Mihai Dolgan, fondatorul NOROC-ului, patriarhul muzicii uşoare din Basarabia postbelică. […] detalii…

Renumitul eminescolog Mihai Cimpoi sărbătorește astăzi, 3 septembrie (1942), 81 de ani din ziua în care l-a născut mama Ana, prilej fericit pentru a-i ura sănătate şi a-l cunoaşte mai bine pe acest „stîlp al spiritualității Naționale”, precum l-a definit cu admiraţie colegul şi prietenul său de la Bucureşti, Acad. Eugen Simion, un alt eminescolog de […] detalii…

Există multe fotografii frumoase cu legendarul duet Ion şi Doina Aldea Teodorovici, dar cîteva dintre ele se bucură de o mai mare atenţie şi răspîndire. Între acestea şi cele realizate la Marea Adunare Naţională din 27 August 1991 (vezi şi bannerul cu chipul lor de pe pagina de start a site-ul nostru), zi în care […] detalii…

Motto: „Am fost gînduri, am rămas litere…” (scriitorul Victor Dumbrăveanu , 20 august 1946 – 04 dec. 2011) Ori de cîte ori ne apropiem de Sărbătorile Naționale din Augustul Libertății noastre trăiesc sentimente împărțite, de bucurie și de tristețe împletite. De bucurie că-n augustul August (1989 – 1991), patronat de Fecioara Maria, am obținut cele […] detalii…

Să ne amintim mereu cu drag de „Doamna comediei românești”, actrița Tamara Buciuceanu Botez, născută la Tighina, în 10 august 1929, trecută la cele veșnice pe 15 octombrie 2019, la București. Credem că nu există basarabean care să nu o fi îndrăgit de la micul ecran pe Tamara Buciuceanu Botez, această fiică vrednică a Basarabiei, artistă cu […] detalii…

Omagiu simplu şi limpede ca roua pentru cei care au fost, sînt şi vor fi de-a pururea ai noştri vrednici purtători de lumină a Cuvîntului, Culturii şi Spiritulităţii Națiunii de la Nistru pîn’la Tisa şi de la pămînt pîn’la Cer, unde s-au ridicat ca drepţi între Drepţii Neamului. PATRIA MEA, un cîntec frumos, profund şi măreţ […] detalii…

Artista Maria Drăgan, una dintre cele mai talentate Marii din tot spaţiul românesc şi din toate timpurile… Născută la 23 iulie 1947, în s. Bălăureşti, Nisporeni, Maria Drăgan a fost un Dar de la Dumnezeu pentru Moldova de Est, decapitată de elite după ocupaţia sovietică din 1940: frumoasă, cultă, cu ţinută scenică dacică, semeaţă, cu […] detalii…

In Memoriam Adrian Păunescu (20 iulie 1943 – 5 noiembrie 2010) Pentru Adrian Păunescu s-ar putea găsi nenumărate epitete, mai cu seamă îndepărtându-ne în timp de ceea ce a însemnat fenomenul Adrian Păunescu și înțelegând că a lăsat în urmă un imens gol, pe care nu știu dacă-l va acoperi cineva vreodată. Pentru mulți, însă, […] detalii…

La 11 iulie 1714, savantul și domnul Moldovei Dimitrie Cantemir este primul român și cetățean al Rusiei ales membru de onoare al Academiei din Berlin. Dimitrie Cantemir, rușii și Uniunea Europeană O butadă cunoscută (sper) până și de cei care nu au absolvit bacalaureatul spune că „cei care nu-și cunosc trecutul sunt condamnați să îl […] detalii…

Domnul Fiu al domnului Bogdan al II-lea şi al Mariei Oltea, Ştefan l-a înfrânt în 1457, la Doljeşti, pe Petru Aron, ucigaşul tatălui său, şi a fost uns domn al Moldovei de către mitropolitul Teoctist. Domnia i-a fost marcată de numeroase lupte, cele mai multe cu turcii, care deveniseră o ameninţare pentru Europa şi pentru […] detalii…

În tragica dată de 13 iunie (1941), cînd a avut loc primul mare val de deportări în Siberii de gheață a elitei intelectuale și țăranilor gospodari din Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța, teritorii ocupate de URSS la 28 iunie 1940, prin Ultimatum și dictat, aducem un omagiu martirilor Neamului prin actualizarea poeziei lui Grigore Vieru „Balada […] detalii…

La 6 iunie 1883 am pierdut un om de geniu al culturii şi spiritualităţii româneşti, compozitorul Ciprian Porumbescu, fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu din Bucovina, pe creştetul căruia a pus mîna Însuşi Dumnezeu. Avea doar 29 ani… dar lăsa în urmă o operă nemuritoare – expresie fericită în muzică a sufletului, fiinţei întregului Neam românesc, […] detalii…

Știaţi că George Bacovia a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite – conform frecvenţei din poezii – erau „plânge” şi „ninge”? Aflaţi şi alte amănunte inedite din viaţa autorului, considerat cel mai important poet simbolist român. În textul „Necunoscutul cu pelerină neagră”, publicat […] detalii…

Nimic din acea zi de mai nu prevestea nenorocirea care s-a petrecut seara, la o nuntă din judeţul Călăraşi. La doar 42 de ani, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a dispărut fulgerător. Ileana Sărăroiu a murit în timpul unei petreceri, în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi. Una dintre cele mai îndrăgite […] detalii…

Carol I al României este unul dintre suveranii emblematici ai statlui Român modern. Prezenţa sa pe tronul României, deşi de origine germană, era reflectarea unei nevoi a societăţii româneşti, spun specialiştii, de a fi conduşi de un principe străin şi nu de unul român. Înscăunarea sa a fost o adevărată aventură. Carol I, Principe de […] detalii…

În amintirea Artistului cu renume internațional Ion Popescu-GOPO, regizor și scenarist, părintele filmelor de animaţie româneşti, de la nașterea căruia se împlinesc astăzi 100 de ani. (n. 1 Mai 1923). Lumină Lină din Lumină Lină sufletului acestei personalități monumentale a Culturii și Artei românești, care a avut o colaborare minunată și cu artiștii din Moldova sovietizată: […] detalii…

Jurnalista Silvia Hodorogea despre meritele istorice ale disidentului politic Gheorghe Ghimpu (26 iulie 1937 – 13 noiembrie 2000), supranumit Stegarul Neamului după ce a arborat Tricolorul Național (fără stemă) pe actualul palat al Președinției, era 27 Aprilie 1990, zi în care Parlamentul R. Moldova a adoptat Drapelul de Stat. Secvență din cadrul emisiunii „Mesager” de la […] detalii…

Toţi ştiau că Emil Loteanu are o taină. Abia după moartea lui, fratele său Marcel a schiţat doar un fragment din ea, din taina filmului: „Într-una din zile, fiind cu mama la Cernăuţi, a intrat la un cinematograf şi a văzut un film american. I-a plăcut atât de mult, încât a fost marcat pentru o […] detalii…

„Hristos a Înviat!” – cîntec bisericesc scris de compozitorul Gavriil Muzicescu, interpretat de Capela Corală „Moldova” a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, Chişinău. Hristos a Înviat din morţi Cu moartea pe moarte călcînd Şi celor din mormînturi – Viaţă dăruindu-le! Dirijor – Valentin Budilevschi Durata – 01.49 minute Radio Moldova, anul înregistrării – 1989 […] detalii…

„Eli, Eli, lama sabahtani – Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?” (Matei 27, 46) este strigatul Lui Hristos pe Cruce. Pare de neinteles ca Hristos, Fiul lui Dumnezeu sa rosteasca aceste cuvinte, sa aiba parte de experienta parasirii de catre Dumnezeu. Ne-am fi asteptat ca Hristos, Cel care nu a gresit nimanui cu […] detalii…

Ultimul dintre cele şapte cuvinte rostite de Iisus pe cruce (şi relatat doar de Evanghelia după Ioan, la cap. 19, versetul 30) este: „Săvîrşitu-s-a!” Nu e vorba, fireşte, despre consemnarea unui obştesc sfîrşit, ci despre sentimentul Celui care moare că misiunea care I-a fost încredinţată a fost îndeplinită. Care fusese această misiune? Să ducă Întruparea […] detalii…

Deniile se savarsesc incepand cu seara Floriilor, pana in Vinerea Mare, cand se canta Prohodul Domnului. Cuvantul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” si inseamna priveghere sau slujba nocturna. In Transilvania, intalnim cuvantul „straste” pentru denii. Acest termen are semnificatia de „patima”. Expresia „a merge in strasti” insemna „a merge la denii”. Deniile se savarsesc numai in […] detalii…

Se dedică actorului cu Har de la Dumnezeu Grigore Grigoriu (n. 4 aprilie 1941 – d. 20 decembrie 2003)… La rubrica Filmele colegilor a Studioului Flacăra TV & Film, vă prilejuim o reîntîlnire cu o seamă de actori basarabeni îndrăgiţi, descoperiţi şi promovaţi de Emil Loteanu în Poienile roşii, film foarte important atît în biografia legendarului […] detalii…

Fiică şi soţie de preot, născută în sudul Basarabiei (1 iunie 1873, în judeţul Ismail, azi, Ucraina), medic şi pedagog, Elena Alistar Romanescu se remarcă într-o epocă în care femeile cu greu îşi croiau drum în politică prin fervoarea cu care militează pentru cauza românilor din Imperiul Ţarist, având un rol covârşitor în […] detalii…

Dragi prieteni, vă îndemnăm să citiţi un admirabil dialog cu celebrul Actor Mihai Volontir, realizat de colegii Tudor Iaşcenco şi Victor Sofroni pentru ziarul Cuvântul din Rezina, publicat în ediţia din 2 ianuarie 2013. Este un dialog cu un dăruit Artist, dar şi cu un Om înţelept şi mare, mare patriot, patriot în faptă… Doamne, cît […] detalii…

Proză scurtă de Eugen Doga din cartea document „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire”, scrisă de Luminiţa Dumbrăveanu, ed. PRUT, Chişinău, 2012, pag. 191-193. Ce este femeia?.. Femeia este asemenea unei viori de Stradivari, la care năzuim, adeseori visăm o viaţă şi toată viaţa o căutăm. Dar iată că în cele din […] detalii…