Flacăra TV

La 16 mai 2012, în urma unei necruţătoare boli, a plecat dintre noi Maria Bieşu, soprană cu largă recunoaştere internaţională, născută în Moldova – 3 august 1935, în România Regală. Faimoasa Artistă Maria Bieşu e cunoscută Acasă şi-n toată lumea ca interpretă de muzică de operă, de cameră, de romanţe, mai puţin, însă, în calitate […] detalii…

Comemorăm astăzi pe George Enescu, om de geniu, mare violonist, pianist, compozitor şi un excepţional profesor de muzică, plecat la cele veşnice în 4 mai 1955. Cu o viaţă dedicată creaţiei, el nu a căutat niciodată faima mondenă ori succesul material şi este azi, pentru lumea întreagă, o personalitate uriaşă. Povestea unui geniu al zbuciumului […] detalii…

A fost un talentat şi devotat om de radio, o distinsă scriitoare şi povestitoare îndrăgită de mii de ascultători şi cititori. Vorbim despre regretata colegă de la Radio Moldova Lidia Bobână, care ar fi împlinit zilele acestea 75 de ani de la naştere. Cu această ocazie a fost publicat editorialul Destine în alb şi negru, […] detalii…

Renumitul Actor de teatru şi film Mihai Volontir (9 martie 1934 – 15 sept. 2015) s-a rugat o vaţă pentru noi, pentru Moldova, pe care nu a părăsit-o nici pentru cele mai ademenitoare oferte de la teatrele şi studiourile din străinătate, unde cu siguranţă ar fi avut parte de glorie hollywoodiană şi bani din belşug. Acum, a sosit […] detalii…

Acum 15 ani, la 24 februarie 2007, s-a înălţat în eternitate Omul Pasăre – Gheorghe Vodă, român verde din Vălenii de pe Prut ai adevăratei Basarabii, un Vodă semeţ, cu demnitate nativă, iubitor de oameni, de Neam şi Adevăr, pentru care, deşi mic de stat, ştia să se ia bărbăteşte şi de piept. Poet, scenarist, […] detalii…

De-a lungul anilor creaţia maestrului scrisului Vladimir Beşleagă rămâne în atenţia criticii literare. Dovada este lucrarea „Vladimir Beşleagă sau anevoioasa cale a cunoaşterii de sine” – un titlu sugestiv şi o muncă de cinci ani a tinerei savante Nadejda Ivanov, cercetător la Institutul de Filologie română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Academiei de Științe a Moldovei. Nadejda […] detalii…

La 7 februarie îl cinstim pe unul dintre cei mai vrednici fii ai Neamului – Teodor Arăpaşu, intrat în slujba Domnului şi a istoriei cu numele TEOCTIST, Păstorul duhovnicesc al poporului român. Născut în a şaptea zi a lunii februarie din anul 1915, în cătunul Tocileni, jud. Botoşani, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1986-2007) […] detalii…

Muzeul „Liviu Damian” din localitatea de baştină a scriitorului, satul Corlăteni, raionul Rîşcani, s-a îmbogăţit recent cu un nou exponat – manuscrisul poeziei „Eminescu trăind”, donaţie a Muzeului National al Literaturii Române „Mihail Kogalniceanu”. Memoria poetului este păstrată şi respectată în localitatea natală, unde în 1995, din vrerea sătenilor a fost deschis muzeul în care […] detalii…

Au cucerit Premiul Mare la Festivalul concurs internaţional „Constelaţia talentelor”, Ediţia 2021, s-au afirmat şi au fost onoraţi cu premii la alte competiţii artistice naţionale şi internationale, au cules şi multe aplauze de la spectatorii din satele din nordul ţării. Vorbim despre ansamblul de dansuri populare „Ghiocel” de la Casa de Cultură din satul Corlăteni, […] detalii…

În semn de recunoştinţă a memoriei regretatului jurnalist Efim Josanu (20 martie 1947 – 28 ianuarie 2021), Gimnaziul din satul său natal, Ciulucani, raionul Teleneşti, îi va purta numele. Oamenii şi-au amintit de faptele distinsului jurnalist, scriitor, cineaste, primul preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic, unul dintre fondatorii și promotorii emisiunii „Mesager” de la postul public […] detalii…

Prima Ediţie a festivalului concurs Folk’n Chişinău şi-a desemnat învingătorii. Evenimentul a fost consacrat memoriei unei legende a muzicii folk, regretatului artist Iurie Sadovnic Orheianu, care pe 14 decembrie 2021 ar fi împlinit 70 de ani. Festivalul s-a desfăşurat timp de două zile la Centrul de Cultură şi Artă „Ginta Latina”. Competiţia a fost susţinută de […] detalii…

I-a unit dragostea pentru Eminescu, recunoştinţa şi dorinţa de a pune in valoare dimensiunea spirituală a operei geniului poeziei româneşti. Vorbim despre doi distinşi creatori de valori: compozitorul academician Eugen Doga şi faimosul actor roman Dorel Vişan, protagoniştii spectacolului literar-muzical Eminescu – Om, Geniu şi Poet divin. Evenimentul extraordinar, organizat de Primăria mun. Chişinău şi […] detalii…

Eveniment ştiinţific important la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM)! Mai multe personalităţi de la noi şi din străinatate au evocat personalitatea distinsului om de cultură Emil Loteanu, poet și regizor de film, cu prilejul aniversării a 85-a de la naştere (4 nov. 1936 – 18 aprilie 2003). Masa rotundă a fost organizată cu prezenţă fizică, […] detalii…

Jurnalista Zina Izbaş de la Radio Moldova a lansat cartea „Baladă cu timp rebel”. Evenimentul a avut loc la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău chiar de ziua nașterii jurnalistei – 15 noiembrie. Oameni de cultură, critici de artă, colegi de serviciu au întregit atmosfera, fiind alături de Zina Izbaş. S-a citit, s-a cântat […] detalii…

Destinul tragic şi valoarea operei regretatului scriitor Leonard Tuchilatu s-au aflat în atenţia participanţilor la evenimentul literar-comemorativ „Elogiu umbrelor”, care a fost organizat de Muzeul Naţional de Literatura „Mihail Kogălniceanu” şi Uniunea Scriitorilor din Moldova, cu prilejul aniversarii a 70-a de la naşterea scriitorului. „Unul dintre cele mai tragice destine ale literaturii române din stânga […] detalii…

Astăzi, 5 noiembrie 2021, Valentina Rusu Ciobanu, artistă plastic, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Artista a fost înmormântată la Cimitirul Central Ortodox din Chișinău. „Un destin, o soartă, o personalitate inegalabilă în istoria culturii naţionale. Moştenirea pe care ne-a lăsat-o urmează încă să fie înţeleasă, pătrunsă, studiată şi transmisă generaţiilor viitoare. Zbor lin, stimată doamnă […] detalii…

Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc 29 de ani de la trecerea la cele veșnice a celor „două inimi gemene”, Doina şi Ion Aldea Teodorovici, viaţa cărora a fost curmată în urma unui tragic accident rutier (1992). „Aceeaşi durere, aceeaşi aşteptare şi tot timpul mă întreb de ce m-au lăsat… Fără ei viaţa e foarte tristă…”, mărturisește Eugenia […] detalii…

Un act unificator al literaturii române. Astfel este apreciată „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni”, care reuneşte condeieri de expresie românească din 52 de ţări ale lumii. Volumul, coordonat de academicianul Mihai Cimpoi şi scriitorul Traian Vasilcău, autorul ideii şi director de proiect, a fost lansat la Centrul Academic Internaţional „Mihai Eminescu”, unde a s-a […] detalii…

Una dintre piesele de seamă ale Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ din Bucureşti este bastonul de Mareşal înmânat de regele Carol al II-lea lui Alexandru Averescu, în toamna lui 1930. Iată o scurtă istorie a gradului de Mareşal în România: În istoria ierarhiei militare româneşti, gradul de Mareşal apare la 1 decembrie 1918, când […] detalii…

Ziua de naştere a lui Paul Goma, marele dizident al literaturii române, numit şi Soljeniţîn al nostru, a fost sărbătorită prin inaugurarea unei plăci comemorative în satul său natal, Mana, raionul Orhei. Oamenii din localitate au fost cei care de aproximativ şase ani s-au zbătut să-l readucă la baştină pe mult pătimitul fiu al neamului […] detalii…

Reportaj de la funeraliile îndrăgitului actor și regizor Ion Caramitru, director al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București (n. 9 martie 1942 – d. 5 sept. 2021). Dumnezeu să-l ierte, Lumină din Lumină sufletului lui roditor de Frumos. România s-a despărţit astăzi, 10 septembrie 2021, de una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii […] detalii…

Reportaj de la funeraliile sportivului de legendă Ivan Patzaichin, multiplu campion mondial, supranumit „Amiralul sportului românesc” (n. 26 noiembrie 1949 – d. 5 septembrie 2021). Lumină din Lumină acestui Om cu inima bună, milostivă și cu sufletul curat. „Astăzi, 7 septembrie 2021, România s-a despărţit pentru totdeauna de marele campion olimpic Ivan Patzaichin. Şi a făcut-o […] detalii…

După orașele București, Iași, Botoșani, iată că și comunitatea din Vaslui oferă celebrului compozitor Eugen Doga titlul de „Cetățean de Onoare”. Decizia a fost luată sîmbătă, 14 august 2021, prin votul unanim al membrilor Consiliului local al mun. Vaslui. La ședință a fost invitat și ilustrul artist al românimii și lumii, născut la 1 martie […] detalii…

Să ne amintim mereu cu drag de „Doamna comediei românești”, actrița Tamara Buciuceanu Botez, născută la Tighina, în 10 august 1929, trecută la cele veșnice pe 15 octombrie 2019, la București. Credem că nu există basarabean care să nu o fi îndrăgit de la micul ecran pe Tamara Buciuceanu Botez, această fiică vrednică a Basarabiei, artistă cu […] detalii…

Este supranumit „Un lingvist pentru secolul XXI”,„Titanul din Tubingen”, „Colosul din Germania” şi este mai cunoscut în lume decât acasă. Vorbim despre Eugeniu Coşeriu, regele lingvisticii, născut acum o sută de ani la Mihăileni, raionul Râşcani. Lingvistul român a fost cinstit la centenar cu o apariţie editorială de excepţie: Eugeniu Coşeriu: Vocaţia universalităţii (Editura ȘTIINȚA, Chișinău, […] detalii…

Întru luminoasa amintire și cinstire a Artistei Maria Drăgan (23 iulie 1947 – 6 octombrie 1986)… Cu acordul autorului, cunoscutul publicist și scriitor Gheorghe Budeanu, publicăm pe Flacăra TV acest document deosebit de prețios, care cuprinde ultimele gînduri, frămîntări, mărturii sincere și durute ale mult pătimitei Artiste Maria Drăgan, una dintre cele cîteva Marii vrednice, […] detalii…

O poezie aproape sufletului nostru, scrisă de poetul Adrian Păunescu tot într-o zi de 6 (aprilie) a anului 1992, e ca o oglindă a dramelor istorice din Basarabia, care parcă nu mai au sfîrşit… Lumină Lină martirilor Neamului românesc ucişi în Siberii de gheaţă. Adrian Păunescu: Basarabia pe Cruce Se urcă Basarabia pe […] detalii…

Ziua Naţională a Portului Popular, pe care o mărcăm astăzi, Duminică, 27 iunie 2021, devine o tradiţie prin care ne afirmăm identitatea culturală, spiritul creator al neamului, dorinţa de a scoate din anonimat piesele de rezistenţă ale costumului tradiţional. Cea de-a 6-a Ediţie s-a desfășurat la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chișinău, […] detalii…

Sarbatoarea Rusaliilor este cunoscuta si sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh. A fost numita „Rusalii” de la sarbatoarea trandafirilor din lumea romana „Rosalia”, consacrata cultului mortilor. Nu intamplator, sambata dinaintea Rusaliilor este destinata pomenirii celor morti, zi cunoscuta si sub denumirea de Mosii de vara. Pogorarea Sfantului Duh nu are o […] detalii…

Sâmbata, 19 iunie 2021, se face pomenirea tuturor celor trecuti la cele vesnice, slujba cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de vara. Credinta in nemurirea sufletului ne face sa fim preocupati de starea celor trecuti in lumea vesniciei. Credem in puterea rugaciunilor pentru cei adormiti, chiar daca nu stim starea in care acestia se […] detalii…