FlacăraTV.md > Evenimente, Opinii

Evenimente, Opinii


Scriitorul Ion Druță – discurs la Marea Adunare Națională din 27 August 1989

In Memoriam Ion Druță (3 sept. 1928 – 28 sept. 2023) Întru veșnica pomenire și cinstire a ilustrului prozator și dramaturg Ion Druță, trecut azi, 28 septembrie 2023, în Împărăția Lui Hristos, actualizăm această prezentare a discursului său magistral de la tribuna Marii Adunări Naționale din 27 August 1989, ca Omagiu al Studioului nostru fondat […] detalii…

Sf. Ioan Maximovici despre istoricul şi semnificaţiile profunde ale sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci

Predică la Înălţarea Sfintei Cruci Crucea, care până la Hristos a fost unealtă de tortură, stârnind groază şi silă, după moartea lui Hristos pe Cruce a devenit arma şi semnul mântuirii noastre. Prin ea, Hristos l-a sfărâmat pe diavol, de pe ea S-a coborât la iad şi slobozindu-i de acolo pe cei ce se chinuiau, […] detalii…

Vlad Pohilă despre „Măiastra Maria Tănase”: „Mi-e dragă de cînd am auzit-o prima data…”

„Iarăşi despre Maria Tănase, „dragostea mea şi a unei lumi…” este un eseu admirabil scris de ilustrul ziarist, lingvist, scriitor Vlad Pohilă în anul 2013, an în care am marcat trei mari aniversări legate de artista nepereche Maria Tănase, supranumită de Nicolae Iorga drept Măiastra Muzicii românești: 100 de ani de la naştere (25 septembrie 1913), 75 de […] detalii…

Maria Tănase: „Mi-o zîs mama că mi-o da…”, cîntec cules de Artistă în Transnistria (a. 1941)

Faimoasa interpretă de muzică populară, Maria Tănase, supranumită Măiasra cîntecului popular românesc, a cîntat şi în Basarabia, dar şi la renumita Operă din Odesa. Maria Tănase a cîntat în 1941 şi 1943 la Chişinău, Bălţi, Tighina, Tiraspol, Odesa pentru bravii ostaşi români, care au trecut Prutul la Ordinul Mareşalului pentru a readuce acasă pămînturile ocupate […] detalii…

Acad. Mihai Cimpoi sau „Drumul spre Centru”, film documentar de Silvia Hodorogea

Renumitul eminescolog Mihai Cimpoi sărbătorește astăzi, 3 septembrie (1942), 81 de ani din ziua în care l-a născut mama Ana, prilej fericit pentru a-i ura sănătate şi a-l cunoaşte mai bine pe acest „stîlp al spiritualității Naționale”, precum l-a definit cu admiraţie colegul şi prietenul său de la Bucureşti, Acad. Eugen Simion, un alt eminescolog de […] detalii…

DOC. video integral// Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 August 1989, care a grăbit oficializarea Limbii Române

La 31 August 1989, Sovietul Suprem / Parlamentul Moldovei sovietizate a adoptat Legislația lingvistică, oficializînd Limba Română drept singura „limbă de stat”, în baza Alfabetului Latin (interzis de Stalin), aceasta fiind prima și cea mai importantă cucerire istorică a Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică! Iată de ce Anul 1989 a fost și rămîne […] detalii…

Ion Aldea Teodorovici – „Pentru ea”, cîntec pe versurile lui Grigore Vieru, dedicate lui Dumitru Matcovschi (1989)

„Pentru ea”, pentru regina Limba Română ajunsă cenuşăreasă în Basarabia sovietizată, este un cîntec cu valoare istorică autentică. Începînd cu anul istoric 1989, acest cîntec ne-a unit, însufleţit şi întărit ca o rugăciune în cadrul Mişcării de Renaştere Naţională din Basarabia postbelică, în lupta noastră pentru Limba Română, Alfabet Latin, Tricolor, Suveranitate, Independenţă de stat…, […] detalii…

Aurica Basarabeanca de Ziua Limbii Române – „Hai, la Hora Neamului!” (Dacii)

E Sărbătoare pentru toţi basarabenii, oriune s-ar afla… Completăm cu bucurie galeria cîntecelor de Neam, de pe site-ul Flacăra TV, cu o lucrare muzicală semnificativă, care are chipul luminos şi fericit al acestei zile în care sărbătorim Ziua Limbii Române. Este vorba de cîntecul Hai, la Hora Neamului! sau DACII, pe care cantautoarea Aurica Basarabeanca l-a […] detalii…

Discursul deputatului Eugen Doga la PRIMA Mare Adunare Naţională – 27 August 1989

Dăm de încă o pagină istorică pe care s-a aşezat praful şi uitarea…, de un discurs încărcat de simboluri dosit de impostorii abili ai ultimelor decenii, definiți de mult regretatul lingvist Vlad Pohilă drept „români comerciali” ai Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia postbelică, care au marginalizat şi eliminat metodic de pe scena publică personalităţile […] detalii…

Fecioara Maria: „Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu”

Adormirea Maicii Domnului – sarbatoare a bucuriei Sfanta Scriptura nu ne spune nimic despre mutarea Fecioarei Maria la cele vesnice. Informatiile pe care le avem legate de moartea, ingroparea si inaltarea ei la cer, vin din Sfanta Traditie. Potrivit Traditiei, Maica Domnului a mai trait 11 ani dupa inaltarea la cer a Fiului sau. Sfantul […] detalii…

DOC. integral// Alexandru Moşanu citeşte Declaraţia de Independenţă şi spune de ce nu s-a făcut Unirea-n 1991

RSS Moldova și-a proclamat Independenţa la 27 August 1991, după puciul de la Moscova (19 – 21 aug. 1991), lovitură de stat a forțeleor politice militariste sovietice ce a generat, în consecință, destrămărea URSS, definită „imperiul răului” de Președintele SUA Ronald Reagan. Cu o zi înainte, la 26 august 1991, ieșirea definitivă a RSS Moldova […] detalii…

Ion şi Doina Aldea Teodorovici cîntă „Trei culori” la Marea Adunare Naţională din 27-08-1991

Există multe fotografii frumoase cu legendarul duet Ion şi Doina Aldea Teodorovici, dar cîteva dintre ele se bucură de o mai mare atenţie şi răspîndire. Între acestea şi cele realizate la Marea Adunare Naţională din 27 August 1991 (vezi şi bannerul cu chipul lor de pe pagina de start a site-ul nostru), zi în care […] detalii…

Leonida Lari – discurs curajos de Unire la Marea Adunare Naţională din 27 August 1991

Fire mistică, înzestrată poetă şi traducătoare din marii clasici ai lumii, Leonida Lari (26 oct. 1949 – 11 dec. 2011) este, neîndoios, una dintre cele mai importante poete ale literaturii române din toate timpurile şi cu cît va trece timpul, cu atît opera-i va deveni mai valoroasă şi mai cunoscută, mai cu seamă cea lirică, scrisă pînă […] detalii…

videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)

„Basarabie, nu plânge!” este cel de-al doilea videoCLIP al Studioului Flacăra Film, realizat pe un platou de filmare. De această dată – la Teatrul de Vară din Valea Morilor Chişinău, loc plin de semnificaţii pentru toţi românii basarabeni, or, anume AICI au avut loc şedinţele Cenaclului „Alexe Mateevici” şi mitingurile antisovietice aproape, deseori, ilegale ale Frontului […] detalii…

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Maria Codreanu

Artista Maria Codreanu este una dintre Mariile binecuvîntate ale întreg Neamului românesc. Supranumită fata cu părul de aur, Maria Codreanu a fost şi rămîne a fi un nume de legendă al muzicii uşoare şi populare din Basarabia postbelică. S-a născut la 23 august 1949, în s. Truşeni, o suburbie a mun. Chişinău, şi locuieşte din […] detalii…

Dialoguri la Focul din Vatră cu Victor Dumbrăveanu, primul scriitor pentru adolescenți și tineri din Basarabia (TVM)

Motto: „Am fost gînduri, am rămas litere…” (scriitorul Victor Dumbrăveanu , 20 august 1946 – 04 dec. 2011) Ori de cîte ori ne apropiem de Sărbătorile Naționale din Augustul Libertății noastre trăiesc sentimente împărțite, de bucurie și de tristețe împletite. De bucurie că-n augustul August (1989 – 1991), patronat de Fecioara Maria, am obținut cele […] detalii…

Schimbarea la Faţă a Domnului, predica înţeleptului părinte Cleopa Ilie

Parintilor, fratilor si iubiti credinciosi, Biserica lui Hristos cea dreptmaritoare are un brau, cu care este incinsa de-a lungul anului. Pe acest brau se gasesc douasprezece margaritare preascumpe si preasfinte, adica cele douasprezece praznice imparatesti. De aceea, la aceste dumnezeiesti praznice, predicile sunt mai grele si mai dogmatice, pentru ca in aceste praznice este aratata […] detalii…

În 1941, Neagu Djuvara l-a ascultat plîngînd pe George Enescu, venise de la Tiraspol, de pe front…

În amintirea faimosului aromân Neagu Djuvara, cel mai longeviv istoric, filozof, diplomat al românilor. A trăit cu rost 101 ani, născut fiind la 18 august 1916, plecat la Domnul în 25 ianuarie 2018, Anul Centenarului Unirii. În astă zi a nașterii sale vă îndemnăm să citiți aceste mărturii prețioase, făcute de Neagu Djuvara în a. 2015, […] detalii…

Serghei Lunchevici – BALADA de Ciprian Porumbescu // arhivă video 1975

Probabil, numai autorul capodoperei instrumentale, Ciprian Porumbescu – fiu de preot, compozitor de geniu – a interpretat BALADA cu atîta patimă și dor cum a reușit s-o cînte, în sec. XX, celebrul violonist și actor din Basarabia, Serghei Lunchevici (n. 29 aprilie 1934 – d. 15 august 1995), fiu de evrei creștini ortodocși deportați în […] detalii…

Dialoguri la Focul din Vatră: Luminița Dumbrăveanu – Victor Teleucă

In Memoriam scriitorului Victor Teleucă (n. 19 ian. 1932 – d. 12 august 2002) Întru cinstirea poetului, eseistului, filozofului Victor Teleucă, supranumit Emil Cioran al Basarabiei, vă invit să citiți acest dialog cu mărturii despre începuturile scriitorului, pe care l-am realizat în anul 1994, la postul Național Radio Moldova, în cadrul emisiunii Dialoguri Culturale. Mulțumesc scriitorului […] detalii…

Tamara Buciuceanu Botez: „În Basarabia, tata și mama ne-au educat în spiritul cinstei și demnității…”

Să ne amintim mereu cu drag de „Doamna comediei românești”, actrița Tamara Buciuceanu Botez, născută la Tighina, în 10 august 1929, trecută la cele veșnice pe 15 octombrie 2019, la București. Credem că nu există basarabean care să nu o fi îndrăgit de la micul ecran pe Tamara Buciuceanu Botez, această fiică vrednică a Basarabiei, artistă cu […] detalii…

„Focul din Vatră”, dialog cu Sofia Rotaru şi tatăl ei, Mihail Rotaru

Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră” din 14 august 1999, PARTEA 1: Reportaj/dialog realizat de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în luna August 1999, satul Marşeniţa, nordul Basarabiei, astăzi regiunea Cernăuţi, cu Mihail Rotaru, precum şi fragment din interviul solicitat în limba română, împreună cu scriitoarea Larisa Verdeş, fiicei sale – artista Sofia Rotaru (n. 7 august), după […] detalii…

Sofia Rotaru – „Primăvara”, muzică Mihai Dolgan, versuri Andrei Strâmbeanu

„Nimeni nu oprește Primăvara!” lui Mihai Dolgan și Andrei Strâmbeanu, azi și în veci, e cîntecul înaripat, șlagărul nemuritor, pe care-l cunoaștem și-l cîntăm cu toții, de la mic la mare, fiecare cu povestea sa de viață regăsindu-ne în aceste versuri simple, mlădioase, melodioase și printre ciocîrliile muzicale din partitura patriarhului muzicii ușoare din Basarabia […] detalii…

Iubirea dulce și durută Mihai Eminescu – Veronica Micle, numai moartea i-a despărțit… // Istoric, Scrisori

Oare cum ar fi arătat poeziile lui Mihai Eminescu dacă nu ar fi fost inspirat de „Îngerul Blond“, așa cum o alinta poetul pe cea care i-a furat inima pentru totdeauna, Veronica Micle? Au trăit o iubire pasională, iar scrisorile prin care-și alinau dorul au rămas martore ale unei povești de dragoste eterne. Mihai Eminescu […] detalii…

Maria Bieşu şi Grigore Vieru cîntă / recită PATRIA MEA (muzică Anatol Chiriac)

Omagiu simplu şi limpede ca roua pentru cei care au fost, sînt şi vor fi de-a pururea ai noştri vrednici purtători de lumină a Cuvîntului, Culturii şi Spiritulităţii Națiunii de la Nistru pîn’la Tisa şi de la pămînt pîn’la Cer, unde s-au ridicat ca drepţi între Drepţii Neamului. PATRIA MEA, un cîntec frumos, profund şi măreţ […] detalii…

Ion Ungureanu despre Eugen Doga, cum a fost scrisă ETERNA, celebra piesă instrumentală

Veșnică pomenire și cinstire regizorului Ion Ungureanu (2 august 1935 – 28 ianuarie 2017), Om al Culturii și Cetății, primul ministru al Culturii și Cultelor din Basarabia postbelică (1990). Să-i evocăm azi personalitatea complexă printr-o înregistrare video din arhiva Studioului Flacăra Film, e din 7 mai 2013, a treia zi de Paști în acel an, zi în […] detalii…

Ei au marcat Istoria Neamului – Valentin Mândâcanu, lingvist şi Om al Cetăţii (cronică TV)

Cornica video este o pagină din Istoria noastră recentă pusă în valoare de colegii de la Televiziunea Naţională Moldova 1, în anul 2011, la 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republciii Moldova. În prim-plan: lingvistul, savantul şi Omul curajos al Cetăţii, Valentin Mândâcanu (27 iulie 1930 – 29 oct. 2012), care în aprilie 1988 a aprins […] detalii…

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Eugeniu Coşeriu (1998)

Lingvistul Eugeniu Coşeriu, (n. la Mihăileni, plasa Rîşcani, județul Bălţi, 27 iulie 1921 – d. la Tubingen, Germania, 7 septembrie 2002): „A promova sub orice formă o limbă „moldovenească” deosebită de limba română este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greşeală naivă, ori o fraudă ştiinţifică; din punct de vedere istoric şi practic, e […] detalii…

Deținutul politic Gheorghe Ghimpu – discurs la Marea Adunare Naţională din 27 August 1991

Gheorghe Ghimpu (26 iulie 1937 – 13 noiembrie 2000): „Ne vom salva doar revenind la românism și realizînd reîntregirea neamului românesc.” 26 iulie este ziua în care s-a născut Stegarul Neamului din Basarabia, Gheorghe Ghimpu, deţinut politic în lagărele sovietice pentru românism, trădat fiind ruşilor de ministrul securităţii din România, un oarecare Stănescu… Blajinul şi curajosul […] detalii…

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Mircea Druc

25 iulie este ziua în care s-a născut omul politic şi de stat Mircea Druc, primul premier român al Basarabiei postbelice (25 mai 1990 – 28 mai 1991). De numele său este legată schimbarea titulaturii RSS Moldovenească în RSS Moldova (23 mai 1991), redenumită apoi Republica Moldova. O altă faptă memorabilă a sa, cu care a intrat […] detalii…