FlacăraTV.md > Evenimente, Opinii

Evenimente, Opinii


Mihai Dolgan și NOROC – „Cîntă un Artist” (versuri Efim Crimerman)

16 martie este o dată tristă pentru Moldova, e ziua în care, în anul 2008, ne-am despărţit de Omul blînd şi luminos ca primăvara, Mihai Dolgan, compozitor de geniu, patriarhul muzicii uşoare din Basarabia / R. Moldova, care a avut harul de a îmbina măiestrit şi fericit în creaţia sa elemente de folclor românesc, rock […] detalii…

Dialoguri la „Focul din Vatră”. Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC (a. 2000)

  De ce, de ce te mai iubesc?.. De ce plîng chitarele… tristele… amarele?.. Cîntă un Artist… cu surîsul trist… şi de ce-i aşa?!   … pentru că astăzi, 16 martie, a plecat dintre noi tatăl lor, creatorul lor, îmblînzitorul lor… compozitorul de geniu Mihai Dolgan (14 martie 1942 – 16 martie 2008). Mihai Dolgan – un […] detalii…

Părintele nostru Alexei Mateevici – „Basarabenilor” (poem-testament, 1917)

„Alexei Mateevici, basarabean din Bugeac, mort ca preot militar în 1917 (luase parte la luptele de la Mărăşeşti), ar fi fost un poet mare dacă trăia. Numai Eminescu a mai ştiut să scoată atîta mireasmă din ritmurile poporane”, – apreciere a titanului criticii literare româneşti George Călinescu. Cinstim astăzi pe vrednicul nostru părinte Alexei Mateevici […] detalii…

Film despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

Completăm rubrica Filmle colegilor cu producţia Contemporanul, realizată la Studioul Moldova-Film, în anul 1980, de regizorul Andrei Buruiană şi scenaristul Boris Movilă. Este un film muzical ce seamănă cu primăvara: plin de viaţă, elan tineresc, chipuri luminoase şi muzică de rară frumuseţe, scrisă de marele compozitor Mihai Dolgan, fondatorul NOROC-ului, patriarhul muzicii uşoare din Basarabia postbelică. […] detalii…

Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi – „Basarabia”, primul cîntec antisovietic pe scena din Chişinău (a. 1987)

Ei au marcat Istoria Neamului românesc în Basarabia postbelică! De ziua nașterii patriarhului muzicii ușoare din Moldova de Est, readucem în actualitate o operă muzicală de excepţie sub toate aspectele, cîntecul Basarabia, scris de două mari personalităţi: Dumitru Matcovschi – versuri (1986) şi Mihai Dolgan – muzica (1987), însufleţitori ai Mişcării de Renaştere Naţională din anii […] detalii…

„Cîntă un Artist”: Adrian Beldiman în dialog cu Basarabeanca (Radio Moldova)

Dragi prieteni ai muzicii şi valorilor Naţionale, propunem atenţiei dvs o frumoasă emisiune cu şi despre cantautoarea Aurica Dicusară Basarabeanca, interpretă de muzică patriotică, realizată de tînărul compozitor Adrian Beldiman, redactor-şef al Departamentul Muzică Radio Moldova. Emisiunea cu genericul Cîntă un Artist, titlu inspirit din opera marelui compozitor Mihai Dolgan, a fost difuzată de postul […] detalii…

Aurica Basarabeanca – „Femeia în chipul iubirii”, emisiunea DOR de Silvia Cărăuș (TVM)

Dragi prieteni ai Studioului Flacăra TV & Film, astăzi, 11 martie, de ziua naşterii artistei Aurica Dicusară Basarabeanca, suflet din sufletul Flacăra Film, vă invităm cu drag să priviţi această frumoasă şi emoţionantă emisiune DOR, realizată la postul Naţional de Televiziune Moldova 1 de mult regretata artistă şi  telejurnalistă Silvia Cărăuş, interpretă de muzică uşoară, fostă membră a Capelei Corale „Moldova” a […] detalii…

Actorul Mihai Volontir: „Un om se poate considera Om, dacă are cinste, onoare şi demnitate”

Dragi prieteni, vă îndemnăm să citiţi un admirabil dialog cu celebrul Actor Mihai Volontir, realizat de colegii Tudor Iaşcenco şi Victor Sofroni pentru ziarul Cuvântul din Rezina, publicat în ediţia din 2 ianuarie 2013. Este un dialog cu un dăruit Artist, dar şi cu un Om înţelept şi mare, mare patriot, patriot în faptă… Doamne, cît […] detalii…

„Iubirile lui Mihai Volontir”, ultimul film despre legendarul Actor // MoldCinema, 2014

„Ce iubesc eu? Părinții, pădurea, caii, cîinele și nevasta!”, mărturisește sincer la începutul acestui documentar ilustrul actor de teatru și film din R. Moldova, Mihai Volontir (9 martie 1934 – 15 sept. 2015), pe care noi, cei de la Flacăra Film, l-am supranumit Mihai Vodă Volontir, grație rolului său domnesc în cunoscutul film artistic Dimitrie […] detalii…

Discursul deputatului Mihai Volontir la Sesiunea Sovietului Suprem din 28-31 August 1989

O pledoarie admirabilă pentru Limba Română, limbă numită în acele vremuri sovietice „limba moldovenească”. Cu regret, așa figurează pînă în prezent în legislația lingvistică a R. Moldova, adoptată în 31 August 1989, și-n Constituția R. Moldova, votată în anul 1994…  Acest discurs emoționant al deputatului Mihai Volontir este puțin cunoscut publicului larg, în special tinerilor, […] detalii…

cineCLIP Flacăra Film: „Mihai Vodă Volontir. Cronica a trei secole de Istorie”

In Memoriam Mihai Volontir (9 martie 1934 – 15 septembrie 2015) După debutul nostru din anul 2012 cu film encyclopedic, o specie nouă de documentar TV-Radio (serialul 100 de români celebri născuţi în Moldova), – videoCLIPul documentar şi cineCLIPul constituie alte elemente inovatoare ale Studioului Flacăra Film. cine(ma)CLIPul face parte din Colecţia Flacăra Film de producţii short (scurte), cu profil […] detalii…

Ieromonah Petroniu Tănase – MAMA (amintiri de învăţătură și de leac)

„Parc-o văd acum pe mama, / Chip de sfântă-ntr-un pervaz / Slabă, slabă, sărăcuţa, / Şi cu lacrimi pe obraz.” În toată viaţa ei a fost profund credincioasă. Sărbătorile le ţinea cu multă evlavie, chiar şi pe cele mai mici. Deşi nu ştia carte, avea socotelile ei şi ştia din vreme şi fără greş toate […] detalii…

Cum a fost găsit actorul Toma Caragiu după cutremurul din 4 martie 1977, mărturii ale sotiei Elena

La 4 martie 1977, în urma cutremurului ce a îndoliat România, s-a stins din viaţă genialul nostru actor Toma Caragiu. Soţia sa, Elena Caragiu, cu care a fost căsătorit 14 ani, face dezvăluiri, în premieră, pentru cititorii Ziarului Metropolis. În blocul din Piața Universității, pe partea cu statuia lui Mihai Viteazu, la parterul căruia se […] detalii…

Aurica Basarabeanca – „În bătaia vîntului…” (cîntec despre războiul de la Nistru, 1992)

Şi prin acest cîntec, creat pentru un film documentar, artista-simbol Aurica Dicusară Basarabeanca ne reprezintă cu demnitate, fiind o purtătoare de voce şi cuvînt a dramelor istorice prin care au trecut şi mai trec basarabenii şi transnistrenii din actuala R. Moldova. În bătaia vîntului… este un cîntec de jale, o baladă tulburătoare scrisă cu lacrima […] detalii…

„De-aș avea…”, debutul lui Mihail Eminoviciu – Mihai Eminescu în literatură, revista „Familia” din 25-02-1866

Se împlinesc astăzi 158 ani de la debutul fericit al lui Mihai Eminescu în literatura română, prin publicarea în revista Familia a poeziei sale De-aș avea…, nr. din 25 februarie 1866. Mihai Eminescu avea numai 16 ani, dar reuși să impresioneze profund elita culturală de la acea vreme, or, revista, înființată la Pesta, mutată apoi la […] detalii…

Să cunoaștem faptele Sfinților Trei Ierarhi, patronii spirituali ai instituțiilor de învățămînt teologic ortodox

Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur sunt praznuiti pe 30 ianuarie (12 februarie – stil vechi). Desi Biserica i-a pomenit separat in luna ianuarie, pe Sfantul Vasile – 1 ianuarie, pe Sfantul Grigorie – 25 ianuarie si pe Sfantul Ioan Gura de Aur pe 27 ianuarie, ei sunt […] detalii…

11-02-1866: Detronarea Domnitorului moldovean al Unirii A. I. Cuza de către „monstruoasa coaliţie”

„Monstruoasa coaliţie” care l-a detronat pe iubitul Prinţ al Unirii Greu de găsit în întreaga Istorie naţională un episod la fel de dureros şi înconjurat de mister, precum abdicarea forţată a primului lider modern de etnie pur românească. În noaptea de 11 februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza a fost silit să abdice, ca urmare a […] detalii…

Înainte să moară, Iuliu Maniu a regretat că l-a nedreptăţit pe Constantin Stere din Basarabia

Fostul mare om politic Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi de trei ori prim-ministru al României în perioada interbelică, se stingea – bătrân şi bolnav – într-o celulă a închisorii comuniste de la Sighetu Marmaţiei, într-o zi de 5 februarie. Născut la Şimleu Silvaniei, în Sălaj, la 8 ianuarie 1873, Iuliu Maniu a […] detalii…

Ion Ungureanu: „Am mers de multe ori la Bucureşti cu problema Unirii, încă înainte de destrămarea URSS…”

Dragi prieteni şi admiratori ai Artistului şi patriotului Ion Ungureanu, plecat la cele veşnice în 28 ianuarie 2017, întru cinstirea sa ca personalitate a Neamului şi veşnică NEUITARE, vă îndemnăm să citiţi acest inspirat interviu al colegului Gheorghe Budeanu, cunoscut publicist şi scriitor din R. Moldova, realizat în anul 2015, aşa cum menţiona autorul însuşi […] detalii…

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Florin Piersic, Artist al Poporului

De ziua naşterii maestrului Florin Piersic, vă invităm să ascultaţi un emoţionant dialog cu acest actor de legendă al teatrului şi filmului românesc, realizat la 4 martie 2000 de redactorul Luminiţa Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii Focul din Vatră de la postul Naţional Radio Moldova. Acesta este cel de-al doilea dialog al jurnalistei cu faimosul artist, primul […] detalii…

Film dedicat martirului Neamului Valeriu Gafencu – „Noaptea pătimirilor”, TVRI, 1998

La rubrica Filmele colegilor, vă invităm să urmăriţi filmul Noaptea pătimirilor, dedicat basarabeanului nostru Valeriu Gafencu (24 ian. 1921 – 18 febr. 1952), pe care părintele Nicolae Steinhardt şi alţi deţinuţi politici l-au supranumit Sfîntul închisorilor. Acest martir al Neamului s-a născut la Sîngerei, jud. Bălți, în familia lui Vasile Gafencu, deputat în Sfatul Ţării de la Chişinău, care […] detalii…

Grigore Vieru recită poemul premoniţie „Legămînt”, dedicat Poetului poeţilor Mihai Eminescu

Grigore Vieru a scris poemul „Legămînt” în anul 1964, la numai 29 ani, publicîndu-l pentru prima dată în revista „Nistru” de la Chişinău. Este una dintre cele mai cunoscute opere poetice ale scriitorului Grigore Vieru, poemul fiind supranumit: poem-premoniţie, poem-testament, poem-vizionar, or, prin această lucrare profund filozofică din tinereţe, conSACRATĂ geniului Mihai Eminescu, poetul Grigore […] detalii…

ULTIMA ORĂ, cele de pe urmă filmări cu Grigore Vieru… (înainte de accidentul fatal din 16 ian. 2009)

ULTIMA ORĂ… – astfel şi-a intitulat emisiunea jurnalista Cornelia Stefoglu de la Televiziunea Naţională Moldova 1 (realizată în 2009), luînd drept leitmotiv muzical celebrul cîntec al compozitorului Petre Teodorovici, pe versurile lui Grigore Vieru, interpretat de Anastasia Lazariuc. Filmările, devenite document, au fost făcute de dna profesoară Alexandra Piscunov de la Cahul. În cadru, planuri diferite: […] detalii…

Grigore Vieru: „Mi-e dor de voi şi vă sărut!”. L. Dumbrăveanu în dialog cu Raisa Vieru, soţia poetului

E ziua în care am rămas orfani de Grigore Vieru, Poetul Duminicii, plecat în lumea îngerilor pe 18 ianuarie, în anul revoltei anticomuniste a tinerilor, 2009. Ce mult ne lipseşte poetul Grigore Vieru, adevărată autoritate morala panNaţională… Mi-am amintit astăzi de acest dialog, realizat în 4 februarie 2012, cu dna Raisa Vieru, la un post […] detalii…

Eminescu – „De-aş avea…”, cîntec în trei versiuni: Maria Codreanu, Ştefan Petrache, Cătălin Josan

De ziua naşterii Poetului poeţilor Mihai Eminescu, la rubrica Muzica Neamului, să ne delectăm sufletele şi să ne luminăm casele cu una dintre capodoperele poetice ale geniulu de la Ipoteşti – De-aş avea… (poezie scrisă de Eminescu la numai 16 ani, publicată de Iosif Vulcan la 25 febr. 1866) Mai exact, să ascultăm aceste versuri melodioase şi pline […] detalii…

„poporul ales al arhanghelului Eminescu” – poemCLIP din cartea „în Grădina Te Iubesc” de Luminița Dumbrăveanu

„poporul ales al arhanghelului Eminescu” – poemCLIP din volumul „în Grădina Te Iubesc (poemCLIPuri)” de Luminiţa Dumbrăveanu, ed. PRUT, Chişinău, 2014, pag. 15-16. ne-a dat Dumnezeu binecuvîntare să fim născuţi în Moldova, un plai/rai stropit cu mir de Luceafăr, ne poticnim din vrednicie, însă, în a străbate secole cu această povară a fericirii în inimi. […] detalii…

Eminescu, Poetul cu Har, avea pe linia mamei sale Raluca trei mătuși călugărițe la Mănăstirea Agafton

Mihai Eminescu și religia. Mănăstirea de călugăriţe Agafton, se află lângă pădurea Baisa, la 8 km de Botoşani, pe şoseaua ce duce spre Suceava. În această zonă se mai găsesc şi astăzi păduri întinse, locuri propice pentru întemeierea unor mănăstiri şi schituri, care au apărut pe aceste meleaguri încă din vremea lui Ştefan cel Mare. […] detalii…

Document AUDIO // Adrian Păunescu recită DOINA de jale scrisă de Mihai Eminescu

În luna Poetului poeților Mihai Eminescu, Studioul Flacăra de la Chişinău vă îndeamnă să-i cunoaştem mai bine opera, adică sufletul izvorîtor de gînduri, vorbe, fapte mărețe, de mare folos nouă, urmaşilor. Lectura, cercetarea, cunoaşterea în general, este cel mai mare aport al nostru la păstrarea memoriei colective, la promovarea, perpetuarea valorilor Naţionale şi cea mai de […] detalii…

Interviu curajos // Vlad Pohilă despre geniul Eminescu şi duşmanii săi (noştri) seculari

In Memoriam Vlad Pohilă (6 aprilie 1953 – 14 mai 2020)  Dragi prieteni, vă invităm la o nouă lectură de folos pentru suflet şi minte. La rubrica Mihai Eminescu, republicăm un interviu de referinţă cu lingvistul, scriitorul şi traducătorul poliglot Vlad Pohilă, spirit enciclopedic, cunoscător al operei eminesciene, personalitate onestă, demnă şi temerară, discipol al marilor lingvişti Valentim […] detalii…

Hăitura autentică – „Bădica Traian”, păstrată de neamul Spânu-Tomuz din Mihăileni, Rîşcani

O hăitură / urătură din moşi-strămoşi, păstrată cu sfinţenie de la Vasile al lui Toma Tomuz, bunicul vrednic al lui Vlad Spânu din satul Mihăileni, plasa Rîşcani, judeţul Bălţi, memorizată de mic copil de Vlad şi transmisă nouă spre a v-o transmite vouă, dragi prieteni! Economistul şi diplomatul Vlad Spânu este stabilit în Statele Unite […] detalii…