Evenimente, Opinii

Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la Invierea Sa. Fiul Lui Dumnezeu devenind Om, nu paraseste tronul ceresc, El fiind neincetat impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant. Pentru ca Domnul nu S-a departat de cer cand S-a pogorat pentru a veni la noi, Inaltarea Sa nu inseamna ridicarea dumnezeirii Sale la ceruri, […] detalii…

Gînduri şi trăiri poetice – la Înălţarea Domnului şi de Ziua Eroilor – din cartea-film în Grădina Te Iubesc (pomCLIPuri) de Luminiţa Dumbrăveanu. Volumul de versuri a apărut în 17 octombrie 2014, la prestigioasa editură PRUT din Chişinău, ediţie ilustrată cu grafică de Glebus Sainciuc, Aurel David şi Teodor Buzu din Cehia. Lector şi sfetnic […] detalii…

Știaţi că George Bacovia a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite – conform frecvenţei din poezii – erau „plânge” şi „ninge”? Aflaţi şi alte amănunte inedite din viaţa autorului, considerat cel mai important poet simbolist român. În textul „Necunoscutul cu pelerină neagră”, publicat […] detalii…

19 și 20 mai 1998, punct de pornire la drum lung, frumoasă amintire… Interviu publicat ÎN PREMIERĂ pe web-platforma de Unitate panNațională Flacăra TV & Film și internet!!! În calitate de biografă a ilustrului compozitor Eugen Doga, am avut bucuria să-i solicit mai multe interviuri pentru radio și tv, pentru două filme documentare, să port […] detalii…

PARTEA 2 a ultimului dialog cu Petre Teodorovici, compozitor, impresar, fratele mai mare al compozitorului şi interpretului Ion Aldea Teodorovici. Acest dialog este un document preţios păstrat în Fonoteca de Aur a postului Naţional Radio Moldova, devenind, în timp, prilej deosebit de evocare a personalităţii polivalente a lui Ion Aldea Teodorovici, a Doinei, a lui […] detalii…

PARTEA 1 a ultimului dialog cu Petre Teodorovici, compozitor, impresar, fratele mai mare al compozitorului şi interpretului Ion Aldea Teodorovici. Acest dialog este un document preţios păstrat în Fonoteca de Aur a postului Naţional Radio Moldova, devenind, în timp, prilej deosebit de evocare a personalităţii polivalente a lui Ion Aldea Teodorovici, a Doinei, a lui […] detalii…

Printre semnificaţiile zilei de astăzi, 17 mai, desprindem un eveniment de importanţă istorică în Cultura şi Cinematografia românească – primul Mare Trofeu Palme d’Or în istoria României! La 17 mai 1957, regizorul Ion Popscu-GOPO a cîştigat la Festivalul de la Cannes, Franţa, Marele Premiu Palme d’Or pentru filmul de animație Scurtă istorie, realizat de Studioul Cinematografic Bucureşti. Premiul i-a fost […] detalii…

Omagiu simplu şi limpede ca roua pentru cei care au fost, sînt şi vor fi de-a pururea ai noştri vrednici purtători de lumină a Cuvîntului, Culturii şi Spiritulităţii Națiunii de la Nistru pîn’la Tisa şi de la pămînt pîn’la Cer, unde s-au ridicat ca drepţi între Drepţii Neamului. PATRIA MEA, un cîntec frumos, profund şi măreţ […] detalii…

Dumitru Prunariu a devenit, la 14 mai 1981, primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. Astronautul a participat la misiunea Soyuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. Despre misiunea în spaţiul cosmic şi experienţa unică trăită în […] detalii…

Nimic din acea zi de mai nu prevestea nenorocirea care s-a petrecut seara, la o nuntă din judeţul Călăraşi. La doar 42 de ani, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a dispărut fulgerător. Ileana Sărăroiu a murit în timpul unei petreceri, în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi. Una dintre cele mai îndrăgite […] detalii…

Motto: „Nici o ţară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior” (Sun Tzu). Ileana Vulpescu despre cît de rău sîntem percepuţi noi, românii, în afară. A cui e vina? Vina este a noastră. Avem nişte trimişi diplomatici, trimişi în afară care nu-şi fac datoria. Nu fac nici un fel de propagandă pentru poporul român, […] detalii…

Carol I al României este unul dintre suveranii emblematici ai statlui Român modern. Prezenţa sa pe tronul României, deşi de origine germană, era reflectarea unei nevoi a societăţii româneşti, spun specialiştii, de a fi conduşi de un principe străin şi nu de unul român. Înscăunarea sa a fost o adevărată aventură. Carol I, Principe de […] detalii…

Să fi fost prin anii 1989-1990, cînd am aflat de Tudor Gheorghe, un artist rafinat, duios, inimos, cîntăreţ al tuturor românilor, pe care îl admir pînă în prezent, la fel ca şi pe tatăl său, Ilie Tudor, scriitor, deţinut politic în lagărele comuniste. Cîntecul, prin care l-am descoperit pe rapsodul Tudor Gheorghe, a fost Risipei […] detalii…

Ca biografă a compozitorului Eugen Doga, credeam că nu există pagini din opera sa, pe care să nu le cunosc, cel puţin elementar. Dar, iată, că nu e chiar aşa! Nebănuite-i sînt cărările creaţiei şi cele ale genurilor muzicale practicate… Şi-n loc să mă întristez, că nu ştiam de acest cîntec, mă bucur enorm, ca […] detalii…

Steagul Sfantului Stefan cel Mare este unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice si liturgice ramase pana astazi de la domnitorul moldovean. Acest steag, lucrat in intregime din matase, pe suport de in, impodobit cu broderie tipic bizantina, cu fir de aur si de argint, a fost lucrat pe la sfarsitul secolului al XV-lea. Steagul sfantului voievod […] detalii…

Astăzi, 6 Mai 2023, marcăm 33 de ani de la înfăptuirea marelui eveniment cu nume romantic – PODUL de FLORI de pe Prut, primul, întîiul, cel din 6 Mai 1990 – de Sărbătoarea Sf. Gheorghe Biruitorul, organizat din partea Basarabiei (RSS Moldova) de premierul Mircea Druc şi regizorul Ion Ungureanu, primul ministru al Culturii şi Cultelor. După […] detalii…

Marile iubiri ale sale au fost Eminescu, Enescu și Creangă, pe care i-a slujit de la catedra legendarului amfiteatru „Odobescu” al Facultății de Filologie din București. Spre sfârșitul vieții a înlocuit Universitatea cu Mănăstirea Văratec. Academicianul Zoe Dumitrescu Bușulenga (20 august 1920 – 5 mai 2006) este călugărită de Părintele Justin Pârvu și rebotezată Maica […] detalii…

Comemorăm astăzi pe George Enescu, om de geniu, mare violonist, pianist, compozitor şi un excepţional profesor de muzică, plecat la cele veşnice în 4 mai 1955. Cu o viaţă dedicată creaţiei, el nu a căutat niciodată faima mondenă ori succesul material şi este azi, pentru lumea întreagă, o personalitate uriaşă. Povestea unui geniu al zbuciumului […] detalii…

În amintirea Artistului cu renume internațional Ion Popescu-GOPO, regizor și scenarist, părintele filmelor de animaţie româneşti, de la nașterea căruia se împlinesc astăzi 100 de ani. (n. 1 Mai 1923). Lumină Lină din Lumină Lină sufletului acestei personalități monumentale a Culturii și Artei românești, care a avut o colaborare minunată și cu artiștii din Moldova sovietizată: […] detalii…

Nu e tîrziu nici aproape de miezul nopţii să ne amintim cu pioşenie de poetul creştin, poetul martir Radu Gyr, care a plecat la Hristos în 29 aprilie 1975. (n. 2 martie 1905) Radu Gyr, născut Radu Ştefan Demetrescu, este unul dintre cei mai mari şi profunzi poeţi români, un simpol al rezistenţei anticomuniste din România postbelică, […] detalii…

Probabil, numai autorul capodoperei instrumentale, Ciprian Porumbescu – fiu de preot, compozitor de geniu – a interpretat BALADA cu atîta patimă și dor cum a reușit s-o cînte, în sec. XX, celebrul violonist și actor din Basarabia, Serghei Lunchevici (n. 29 aprilie 1934 – d. 15 august 1995), fiu de evrei creștini ortodocși deportați în […] detalii…

Există multe fotografii frumoase cu legendarul duet Ion şi Doina Aldea Teodorovici, dar cîteva dintre ele se bucură de o mai mare atenţie şi răspîndire. Între acestea şi cele realizate la Marea Adunare Naţională din 27 August 1991 (vezi şi bannerul cu chipul lor de pe pagina de start a site-ul nostru), zi în care […] detalii…

Jurnalista Silvia Hodorogea despre meritele istorice ale disidentului politic Gheorghe Ghimpu (26 iulie 1937 – 13 noiembrie 2000), supranumit Stegarul Neamului după ce a arborat Tricolorul Național (fără stemă) pe actualul palat al Președinției, era 27 Aprilie 1990, zi în care Parlamentul R. Moldova a adoptat Drapelul de Stat. Secvență din cadrul emisiunii „Mesager” de la […] detalii…

Întru cinstirea cunoscutei scriitoare Lidia Istrati (22 iunie 1941 – 25 aprilie 1997), parlamentară, lider al femeilor din Moldova, membră a Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică (1988-1991), republicăm eseul de referință al criticului literar Andrei Langa, intitulat sugestiv Lidia Istrati: Starea de adevăr, pe care l-a publicat pe blogul său personal în 7 […] detalii…

Întru cinstirea memoriei vrednicei noastre înaintașe Lidia Istrati, luptătoare neînfricată pentru Libertatea și Dreptatea Neamului, Studioul Flacăra TV & Film actualizează 3 videoCLIPuri DOCumentare consacrate acestei personalități emblematice a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia postbelică (1988-1991), scriitoare, dr. în științe biologice, deputat în Parlamentul R. Moldova (1990-1997), preşedintă a Ligii Democrat-Creştine a Femeilor din Moldova (1993-1997), […] detalii…

În viziunea noastră, a celor de la Studioul Flacăra TV & Flm, muzica este arta perfectă, este respiraţia Lui Dumnezeu, este glasul îngerilor şi expresia Omului Bun, iubitor de Hristos şi de Aproapele… În această zi Luminată a Paștilor Blajinilor actualizăm unul dintre cele mai emoționante cîntece românești consacrate părinților noștri scumpi, o rugăciune firească pentru fiii […] detalii…

Lumină Lină este cu siguranţă o capodoperă a muzicii româneşti, creată de marele artist Tudor Gheorghe în colaborare cu poetul mesianic Ioan Alexandru, unul dintre prietenii cei mai apropiaţi ai poetului Grigore Vieru. Din 2015, Tudor Gheorghe cîntă Lumină Lină și pentru tatăl său, Ilie Tudor, scriitor şi disident politic, trecut la Domnul în 22 martie 2015. […] detalii…

In Memoriam Emil Loteanu (6 noiembrie 1936 – 18 aprilie 2003) Îl cunosc pe ilustrul compozitor Eugen Doga de aproape 25 de ani (din 19 mai 1998) şi ştiu că nu dedică niciodată cîntece, piese instrumentale sau alte opere muzicale cuiva, nu-i place pur şi simplu, fapt confirmat şi de soţia sa, dna Natalia Doga, […] detalii…

Toţi ştiau că Emil Loteanu are o taină. Abia după moartea lui, fratele său Marcel a schiţat doar un fragment din ea, din taina filmului: „Într-una din zile, fiind cu mama la Cernăuţi, a intrat la un cinematograf şi a văzut un film american. I-a plăcut atât de mult, încât a fost marcat pentru o […] detalii…

Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră” din 12 septembrie 1998, PARTEA I: Jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în dialog cu compozitorul Eugen Doga şi poetul, regizorul Emil Loteanu, veniţi de la Moscova, două legende ale cinematografiei naţionale şi universale. Fotografia alăturată, făcută la Radio Moldova, imediat după ieşirea din studiou, este una dintre cele mai dragi ale […] detalii…