Poetul Ion Vatamanu readus între noi prin „Pasăre – Eu”, un spectacol inovator al fiicei Leontina

Blajinul Ion Vatamanu, poet de rarisimă sensibilitate artistică, liber ca pasărea în gândire şi vers, a fost readus în inimile şi memoria noastră printr-un spectacol poetic intitulat sugestiv Pasăre – Eu, prezentat publicului pe 21 şi 22 noiembrie 2017, la Teatrul „Satiricus – I.L. Caragiale” din Chişinău.
Autoarea spectacolului literar-muzical este fiica mezină a dăruitului poet şi savant, Leontina Vatamanu, cunoscut regizor de film, care a demonstrat cu prisosinţă prin această manifestare de înaltă ţinută artistică că poate fi şi un excelent regizor de teatru, dar şi un iscusit scenograf, care ştie să combine fericit tehnicile filmului cu cele ale teatrului, să creeze o armonie perfectă între vers, muzică, efecte sonore, imaginile video de arhivă şi decorul de pe scenă.
(pentru o mai bună vizualizare faceţi click pe fiece imagine)

Invitațiile înaripate pentru spectacolul poetic „Pasăre – Eu”, dragoste și finețe artistica din partea familiei Vatamanu și Mărgineanu
Am fost în sala la prima reprezentaţie şi o spun cu bucurie, cu admiraţie: nu am mai văzut/privit prin părţile noastre, dar nici dincolo de Prut, asemenea spectacole literare realizate cu atâta gust şi fineţe artistică, conceptul în sine fiind unul inovator, atât ca formă, cât şi conţinut, novator deci, dar pe înţelesul tuturor.
Impresionează de departe selecţia inspirată a poeziei lui Ion Vatamanu, care luată împreună, parcă ar fi fost un singur poem filozofic despre viaţă şi moarte, zbuciumul poetului între pământ şi cer (la fel ca Pasăre – Eu), despre grădina Domnului pe pământ (minunile naturii), despre satul natal, părinţi, fetele lui scumpe şi, bineînţeles, despre Fiinţa Neamului, implicit drama raptului teritorial al nordului Basarabiei şi Bucovinei, de unde poetul îşi trace rădăcinile (s. Costiceni), Prutul lacrimilor noastre, schilodirea Destinului nostru istoric…
Deosebit de inspirată mi se pare ideea de a folosi în calitate de decor fotoliul, măsuţa, maşina de scris, manuscrisele, cărţile, scurta poetului Ion Vatamanu, la fel – voalul alb, ca de mireasă, de-a lungul scenei, ca o poartă luminoasă între Aici şi Dincolo, ca un Cer coborât pe pământ, fie şi doar pentru 56 de minute, durata spectacolului, cifră care ne-a reamintit de mult prea grăbita mutare a poetului Dincolo…
Salutară şi ideea Leontinei de a-i alege ca interpreţi de scenă pe apreciatul actor Gheorghe Pietraru şi artistul instrumentist Valeriu Caşcaval, un virtuoz al ţambalului, care a completat şi amplificat fericit starea de poezie şi armonie. Un duet remarcabil pentru un spectacol poetic!

Actorul Gheorghe Pietraru, țambalistul Valeriu Cașcaval și Leontina Vatamanu, regizoare de film, fiica poetului
Se ştie că este foarte, foarte greu să scrii un eseu, o carte sau să faci un film despre un om drag, apropiat, mai cu seamă atunci când nu mai este printre noi, întotdeauna parcă nu-ţi ajung cuvinte, te temi de foaia albă de hârtie, ai strângere de inimă că nu-i vei putea reda, descrie întocmai personalitatea…
Iată că pentru dragostea ei neţărmurită de părinţi, Dumnezeu a binecuvântat-o pe Leontina Vatamanu să ştie să poată să-l readucă pe tata printre noi – prin poezia recitată de autor şi imagini holografice cu precădere – să ne facă şi pe noi, cei din sală, să-l simţim, cunoaştem mai bine, să-l iubim şi mai mult, căci n-avem dreptul să uităm niciodată o asemenea personalitate complexă: poet înzestrat, renumit savant chimist, om de stat, parlamentar, unul dintre liderii Mişcării de Renaştere Naţională din Basarabia postbelică (1988-1991).
Cinste ţie, Leontina Vatamanu, şi familiei tale pentru acest act elegant de eternizare a marelui creator de Frumos, Ion Vatamanu! Mulţumim din inimă pentru Sărbătoare!
Lumină din Lumină sufletului vrednicului poet şi patriot Ion Vatamanu
Pregătesc pentru dvs, pentru elevi şi studenţi în mod special, un colaj din secvenţe filmate la acest spectacol poetic, până duc la capăt montajul, vă îndemn cu drag să priviţi acest frumos reportaj realizat de colega noastră Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Naţională.

Poeta Eugenia Bulat, folcloristul Tudor Colac, regizoarea de film Leontina Vatamanu, regizorul de teatru Sandu Vasilache
Flacăra TV & Film recomandă şi:
Ion Vatamanu – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989
Nicolae Josanu şi formaţia „Apropo”: UNIRE, MOLDOVENI! de Ion Vatamanu
videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)
„Focul din Vatră” cu Maria şi Ion Vatamanu, părinţii poetului Ion Vatamanu (1999, PARTEA 2)
Bucurie de Paşti pentru mama lui Ion Vatamanu – poetul omagiat Acasă, la Costiceni, reg. Cernăuţi
Poetul, savantul, deputatul Ion Vatamanu va fi omagiat la baştină, pe plaiurile Cernăuţilor
Marele Trofeu al Festivalului de Film CRONOGRAF a plecat în Cehia, pentru a cincea oară
Proiecţia filmului „Te iubesc, Ion şi Doina” continuă azi la Dublin, Coslada, Atena, Washington
Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu
Sursa foto: Luminiţa Dumbrăveanu
Sursa video: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea
În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md
[…] Poetul Ion Vatamanu readus între noi prin „Pasăre – Eu”, un spectacol inovator al fiicei Leo… […]