Silvia Cărăuş cântă „O seară la Constanţa” (In Memoriam)

De marile sărbători creştine, în casa părinţilor mei Vasile şi Vera de la Corlăteni, Râşcani (fostul judeţ Bălţi), se cânta pe voci muzica românească de altădată, frumoasă, melodioasă, plină de armonie între vers şi muzică. Între acestea, O seară la Constanţa, Valurile Dunării, Ciuleandra (mama mi-a arătat prima dată cum se dansează) îmi răsună şi acum în urechi, ca şi cum mama, tata, fraţii şi surorile lor, împreuna cu cumnatul Fiodor Butuşanu la vioară, le-ar fi cântat aseară, deşi toţi s-au mutat de mulţi ani în Grădina Domnului…

Să fi fost prin 1995-96, când, de Sf. Vasile, doream să-i fac o surpriză tatălui meu şi să-i transmit la Radio Moldova o dedicaţie muzicală specială, cântecul lui preferat – O seară la Constanţa. În Fonoteca de Aur a RadioTeleviziunii Naţionale, care a fost supusă în repetate rânduri distrugerilor din partea cenzorilor sovietici, nu găsisem acest minunat cântec, dar cineva dintre consultanţii de la Fonotecă mi-a spus că-l cântă foarte frumos o colega a noastră de la TVM şi că-l înregistrase recent în format audio.

Colega care cânta curat şi duios O seară la Constanţa era Silvia Cărăuş, redactor la Televiziunea Naţională, interpretă de muzică uşoară, fostă membră a celebrei Capele Corale MOLDOVA!

Aşa am cunoscut-o pe viu pe Silvia Cărăuş, căci numele/chipul i-l ştiam de la micul ecran. Doamne, s-a bucurat sincer, ca un copil, că unei tinere poete postmoderniste (la acea vreme!) îi place acest cântec românesc vechi…

Cântecul O seară la Constanţa mi-e drag până în prezent, l-am copiat atunci pe o casetă şi-l ascult deseori. E o amintire luminoasă pentru mine, cu duble semnificaţii, legate – de TATA, plecat în 7 aprilie 2011, şi SILVICA cea cuminte, omenoasă, cu voce de zână bună din poveşti, care s-a mutat şi ea în Grădina Domnului la 22 august 2016…

Graţie acestui nemuritor cântec ne-am cunoscut personal, iar peste vreo 10 ani, în octombrie 2006, ne-a apropiat şi împrietenit compozitorul Eugen Doga, care ţine mult, mult la Silvia Cărăuş, iubind-o ca pe un membru al familiei sale. Am colaborat împreună la monografia Eugen DOGA. Compozitor, Academician a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (Ed. Ştiinţa, 2007), dedicată maestrului Doga, care-n 1 martie 2007 împlinea 70 de ani. Să ne fie sănătos, că Eugen Doga este naşul prieteniei noastre!

Să ascultăm acest cântec de iubire şi să n-o uităm niciodată pe colega Silvia Cărăuş, suflet de pâine cu sare, de profesie – Om Bun şi Cinstit, înzestrată artistă (păcat că înregistrat puţine cântece…), dăruită telejurnalistă şi cronicar TV.

Silvia Cărăuş ne-a lăsat un tezaur documentar unicat în Videoteca de Aur a Televiziunii Naţionale: zeci de ediţii ale emisiunii DOR, consacrate personalităţilor Neamului din domeniile muzicii, cinematografiei, coregrafiei, literaturii, Oameni merituoşi în faţa Istoriei recente, care, graţie filmărilor făcute de Silvica, s-au nemurit încă în timpul vieţii lor.

 

Te aştept, te aştept,

Te doresc, te doresc,

Chitara-mi spune

Cât de mult te iubesc…

Lumină din Lumină sufletului Silviei Cărăuş

 

silvia-caraus-colaj-mihai-caraus-17-august-2016-700px

Silvia Caraus in diferite etape ale vietii…, colaj realizat de fiul Mihai Caraus, operator de imagine, 17 august 2016

 

1-silvia-caraus-si-eugen-doga-academia-de-stiinte-a-moldovei-dsc_9294-600px

Silvia Caraus si Eugen Doga la Academia de Stiinte a Moldovei, martie 2007, foto – Vladimir Kolos

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

ARHIVĂ// Silvia Cărăuș – „Prieten drag”, cântec și urare de sănătate de la Radio Moldova și Flacăra Film

Silvia Cărăuş: „Ninge pe strada mea” (din muzica românească de aur)

 

ADIO, Silvia Cărăuș! Omagiul colegilor de la Televiziunea Națională

Artista Silvia Cărăuș a plecat la Hristos, reportajul TVM de la funeraliile colegei noastre

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură video TVM

Sursa audio: Silvia Cărăuş