Curtea Constituțională a hotărît: „limba rusă nu poate primi statut egal cu cel al limbii române!” în R. Moldova, anulînd legea PSRM


Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată neconstituţională, aceasta fiind adoptată la sfîrșitul anului 2020 de deputații Partidului Socialiștilor, Partidului Șor și de unii deputați declarați independenți.

Anunţul a fost făcut de către Preşedinta Cuţii Constituţionale Domnica Manole.

„Se admit sesizările depuse de Octavian Ţîcu, Dinu Plîngău şi Maria Ciobanu – deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova. Se declară neconstituţională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Preşedinta Înaltei Curţi.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

 

Domnica Manole, Președintele Curții Constituționale a R. Moldova // 21-01-2021

 

Şedinţa a durat mai bine de două ore şi jumătate, timp în care autorii sesizării, Dinu Plîngău şi Octavian Ţîcu au declarat că această lege este discriminatoare în raport cu alte etnii stabilite în Republica Moldova, iar un statut special pentru limba rusă ar diviza societatea.

De altă parte, atât unul dintre autorii legii, socialistul Vasile Bolea, cât şi ministrul interimar al Justiţiei Fadei Nagacevschi, au menţionat că această lege ar oferi mai multă posibilitate etnicilor ruşi să beneficieze de servicii calitative din partea statului.

După aproape patru ore de deliberări, magistraţii Curţii Constituţionale au argumentat că decizia de a declara neconstituţională Legea privind funcţionarea limbilor reiese din Aticolul 13 din Constituţie, potrivit căruia, limba de stat a Republicii Moldova este limba română, iar statul recunoaşte dreptul la păstrarea şi funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi pe teritoriul ţării.

Potrivit preşedintei Înaltei Curţi, Domnica Manole, rezultatele Recensământului din 2014 arată că aproape 78% dintre cetăţeni spun că limba română este cea maternă, în timp ce limba rusă este vorbită de doar 9% din populaţie. Astfel, limba rusă nu poate primi statut egal cu cel al limbii române.

 

 

Mai multe persoane au protestat astăzi în faţa Curţii Constituţionale în timp ce era examinată sesizarea privind funcţionarea limbilor vorbite în Republica Moldova. Unii au protestat contra atribuirii limbii ruse statut privilegiat, alții pentru susținera limbii ruse.

Precizăm că Legea a fost votată de Parlament la sfârşitul anului 2020, la iniţiativa deputaţilor socialişti şi promulgată de Preşedintele de atunci, Igor Dodon.

 

 

Reportajul Televiziunii Naționale Moldova 1 TV // „Mesager”, 21-01-2021

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Capela Corală „Moldova”: „Doina” lui Mihai Eminescu

Document AUDIO// Adrian Păunescu recită DOINA lui Mihai Eminescu

 

Limba Română şi Tricolorul n-au fost o pomană… Poezia „Curcubeul” de Grigore Vieru interzisă în 1970!

Ion Aldea Teodorovici – „Pentru ea”, cîntec pe versurile lui Grigore Vieru, dedicate lui Dumitru Matcovschi

 

Doc. VIDEO// Poetul Grigore Vieru interpretează propriul cântec „Graiul meu nemuritor”

Grigore Vieru – Tudor Gheorghe: „În aceeaşi limbă”, primul lor cântec (1978) // Manuscris

Dan Bălan – „Eu nu mă las de limba noastră!”, versuri Petru Cărare, scriitor disident al Basarabiei

 

Eugeniu Coşeriu despre fantoma „limba moldovenească” şi „bilingvismul” ruso-sovietic

Testamentul lui Grigore Vieru – „Limba Română, oastea noastră naţională”// AŞM, 30-08-2007

Omagiul lui Vlad Pohilă adus marelui lingvist Valentin Mândâcanu la trei ani de la plecare…

 

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Vlad Pohilă, publicist, lingvist, scriitor

videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: captură video și foto-simboluri

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter