FlacăraTV.md > DOCumente, Istorie > Istoria interzisă

Istoria interzisă


Înainte să moară, Iuliu Maniu a regretat că l-a nedreptăţit pe Constantin Stere din Basarabia

Fostul mare om politic Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi de trei ori prim-ministru al României în perioada interbelică, se stingea – bătrân şi bolnav – într-o celulă a închisorii comuniste de la Sighetu Marmaţiei, într-o zi de 5 februarie. Născut la Şimleu Silvaniei, în Sălaj, la 8 ianuarie 1873, Iuliu Maniu a […] detalii…

Yalta 1945: Stalin, Churchill şi Roosevelt au împărţit Europa şi Lumea, mutilîndu-ne destinul istoric

Conferinţa de la Yalta, 4-11 februarie 1945 În februarie 1945, liderii U.R.S.S., Marii Britanii şi S.U.A. s-au întrunit la Yalta, în Crimeea, pentru a discuta evoluţia confruntǎrilor militare şi organizarea lumii dupǎ încheierea celui de-Al Doilea Rǎzboi Mondial. Localitatea a fost aleasă de liderul sovietic I.V. Stalin, propunere pe care Churchill şi Roosevelt au acceptat-o. Oraşul […] detalii…

Două filme despre Mareşalul Ion Antonescu, de Stelian Tănase şi Felicia Cernăianu

„Bucureşti strict secret. Execuţia lui Ion Antonescu” de Stelian Tănase şi „Destinul Mareşalului” de Felicia Cernăianu (scenariu Marian Ureche, producător Dinu Tănase, 1994) sînt două filme documentare realizate fără ură şi părtinire, principiu de care se conduc istoricii oneşti şi profesionişti din antichitate pînă în prezent. Ambele sînt dedicate Mareşalului Ion Antonescu şi României pînă […] detalii…

Evreul Teșu Solomovici, scriitor: „Niciun tren românesc n-a plecat vreodată la Auschwitz cu evrei!”

„Niciun tren românesc n-a plecat vreodată la Auschwitz cu evrei!” „Din România, niciun evreu n-a pierit la Auschwitz!” Teşu SOLOMOVICI – „Nu aştept decizia germană, mai ales în nebunia lor de a distruge evreimea europeană, declara Ion Antonescu. Ei bine, la 13 octombrie, când trebuia ca primul tren cu evreii din Arad să plece spre Auschwitz, […] detalii…

„Cu dor de Basarabia”, o carte despre bunicii deportați în GULAG, lansată azi de medicul Vladimir Hotineanu

A reconstituit destinul a zeci de mii de basarabeni, care au trecut prin ororile deportărilor. Academicianul Vladimir Hotineanu şi-a lansat cartea intitulată sugestiv „Cu dor de Basarabia”. Autorul s-a inspirat din destinul bunicilor săi, deportaţi şi ei. „O carte ca o punte de lacrimi”, astfel începe romanul documentar Cu dor de Basarabia (Cronica unei familii […] detalii…

Părintele Severian: „Corneliu Zelea Codreanu, exemplu de patriotism şi model de creştin”

Crimele kominternului în România continuă să ne preocupe, la fel ca Adevărul şi Dreptatea istorică pentru Neamul nostru binecuvântat de Sfântul Apostol Andrei, pe care îl cinstim astăzi pe stil nou. La 30 noiembrie 1938, anume oamenii kominternului, care pregăteau acapararea României în 1940, apoi în 1944, l-au asasinat pe Căpitanul spiritual al tinerilor români […] detalii…

Act de Dreptate istorică pentru martirii Neamului Alexei Mateevici, Simeon Murafa, Andrei Hodorogea

Joi, 29 septembrie 2016, ora 11.00, în Parcul Catedralei Naşterea Domnului din inima Chişinăului, va fi dezvelit Monumentul celor Trei Martiri Basarabeni: Alexei Mateevici – preot şi poet, Simeon Murafa – avocat, Andrei Hodorogea – mecenat.  Toţi trei mari intelectuali şi patrioţi ai Basarabiei au fost seceraţi de bolşevici şi de moarte în acelaşi an […] detalii…

La Chișinău a fost lansată o carte despre Nicolae Donici, astronom basarabean cu renume mondial

Ilustrul astronom Nicolae Donici îşi trage rădăcinile din faimoasa familie a Doniceştilor şi a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă din secolul XX.  Este cunoscut pe arena mondială şi dat uitării acasă… Revine în actualitate graţie volumului „Astronomul Nicolae Donici. Enigme descifrate”, semnat de o neobosită cercetătoare a Academiei Române, Magda Stavinschi. […] detalii…

„Piramidă“, ultima poezie scrisă de Radu Gyr la Mănăstirea Petru Vodă, unde s-a şi stins

Într-o chilie de la Mănăstirea Petru Vodă din Neamţ sunt păstrate, într-un mic muzeu memorial, obiecte personale ale lui Radu Gyr, poetul detenţiei politice. Radu Demetrescu pe numele său real, literatul care ispăşise ani grei de temniţă comunistă pentru apartenenţa sa la Mişcarea Legionară şi-a dorit să se reculeagă la mănăstirea din satul Petru Vodă, […] detalii…

DOC.// Scrisoarea lui Iuliu Maniu către Pan Halippa la 10 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Vă prezentăm scrisoarea trimisă de Iuliu Maniu și publicată în ziarul Curentul din data de 9 aprilie 1928: „Sâmbătă a avut loc la Chişinău o şedinţă a comitetului regional national-tărănist din Basarabia, sub preşedinţia d-lui Pan. Halippa şi în prezenţa d-lui Virgil Madgearu, delegatal Centrului, d. Th. Iacobescu fiind raportorul organizării participării la Alba Iulia şi al chestiunii serbării Unirii Basarabiei. Se ştie că national-tărăniştii au […] detalii…

DOC.// Elita IMORALĂ, Academia Română a respins moştenirea lui C. Brâncuşi (1951)

Oare ce-ar zice academicienii dacă ar trăi și ar trebui să recitească? Prima execuție a lui Constantin Brâncuși la Academia Republicii Populare Române. Un proces verbal al unei ședințe din 1951 a Secțiunii de Stiința Limbii Literatură și Arte s-a transformat într-un un document de istorie întunecată. Academicieni și intelectuali români de prima mînă, universitari […] detalii…

VIDEO// Polonezi celebri, cu rădăcini în Moldova, într-o carte a savanţilor de la Chişinău şi Varşovia

Cei peste 200 de ani de prezenţă a polonezilor în Republica Moldova sunt o întreagă istorie. Asta şi-au spus un grup de savanţi din Polonia şi Moldova, care au reunit în volumul Polonezii în Moldova. Istorie şi Contemporaneitate mărturii şi istorii fabuloase despre viaţa comunităţii polonezilor, începând cu Evul Mediu şi terminând cu ziua de […] detalii…

Reportaje TVM şi TVR: Eroii Armatei Române cinstiţi la Chişinău, Feștelița, Cania şi Țiganca

Astăzi, la Cimitirul Eroilor din Chişinău a avut loc o ceremonial de comemorare a ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă, eveniment organizat de Ambasada României în Republica Moldova cu prilejul Zilei Armatei Române, sărbătorită pe 25 octombrie, începând cu anul 1959. La Cimitirul Eroilor din sectorul Botanica își dorm somnul de veci peste o […] detalii…

Glorie Armatei Române. Eroii Neamului au fost cinstiţi şi în sudul R. Moldova, la Cania şi Ţiganca

Ziua Armatei Române a fost marcată astăzi la Cania şi Ţiganca, raionul Cantemir, localităţi unde au fost înhumaţi peste 2000 de ostaşi români, căzuţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Mesager. Manifestaţiile au fost organizate de către Ambasada României în Republica Moldova. Luptele crâncene care s-au desfăşurat în iulie 1941 la capul de […] detalii…

Holocaustul brun. Românul Cornel Dumitrescu a salvat la Cernăuţi 3600 evrei, Oscar Schindler – 1200

Celebra lista a lui Schindler a fost contestata chiar de catre sotia acestuia. În acei ani tulburi ai razboiului a existat un industrias român, Cornel Dumitrescu, care, riscându-si viata si averea, a salvat de la moarte 3600 de evrei. Investigatiile facute de catre un inginer bucurestean, dovedesc, fara echivoc, temeinicia unor fapte istorice pierdute, din […] detalii…

Încă o palmă kominterniştilor şi scriitorilor trădători din România: savanţii moldoveni îi fac Dreptate lui Paul Goma

Atât timp cât marelui scriitor şi disident autentic Paul Goma nu i se reîntoarce cetăţenia română, de care a fost lipsit în mod abuziv la 1977, România rămâne în esenţa sa, ca sistem, o ţară comunistă, acaparată de komintern – şi nu doar de cel de la Moscova – în 1944! Cazul Paul Goma demonstrează […] detalii…

70 ani de la Yalta 1945. Regele Mihai: „Nu pot să-l iert pe Churchill, ne-a aruncat în mâinile ruşilor” (video Historia)

Conferinţa de la Yalta din 4-11 februarie 1945, întâlnire care a schimbat lumea. Cei mai importanţi trei lideri ai lumii: preşedintele SUA, Franklin D. Roosevelt, prim-ministrul al Regatului Unit, Winston Churchill, şi conducătorul sovietic, Iosif Stalin s-au întâlnit la Yalta pentru a redesena harta lumii. Referitor la conferinţa de la Yalta, Regele Mihai, unicul supravieţuitor dintre […] detalii…

O nouă carte de Nicolae Georgescu, în care continuă cercetările privind moartea Poetului poeţilor Mihai Eminescu

În eminescologie totul trebuie recitit… susţine eminescologul Nicolae Georgescu. Ultima lui operă, „Boala şi moartea lui Eminescu. Documente, mărturii, ipoteze – prezentate şi comentate de Nicolae Georgescu”, apărută la Bucureşti în 2014, a fost una dintre cele mai căutate la ultima ediţie a Târgului de carte Gaudeamus. Este o completare a cercetărilor sale, cunoscute şi la […] detalii…

„Dle Preşedinte Iohannis, vă rog să-i redaţi lui Paul Goma cetăţenia pe care statul român comunist i-a luat-o abuziv!”

Domnule Preşedinte Iohannis, vă rog să-i redaţi lui Paul Goma cetăţenia pe care statul român comunist i-a luat-o în mod abuziv! Aşa vom reuşi să eliminăm gravele consecinţe ale comunismului. Pas cu pas. Foarte important gestul Preşedintelui Iohannis, la început de mandat, acela de a acorda Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler Asociaţiei Foştilor Deţinuţi […] detalii…

Interviu cu Radu Tinu, şef-adjunct al Securităţii Timiş, în timpul represaliilor din Timişoara 1989

Flacăra TV online continuă publicarea unor materiale text/foto/video referitoare la revolta anticomunistă de la Timişoara (15-20 decembrie 1989), represaliile contra protestatarilor, consecinţele tragice asupra participanţilor la confruntările de stradă cu organele de forţă ale regimului Ceauşescu (miliţia, securitatea, armata) ş. a. Vă propunem spre vizionare un interviu mai puţin obişnuit pe la televiziunile româneşti, la […] detalii…

Mărturii şi film: în 1989, maghiarii din diasporă au pregătit interviul cu pastorul László Tőkés de la Timişoara

Filmul documentar „Umbra lui Dracula – Adevărata poveste despre revoluţia română”, realizat de jurnalistul canadian de origine maghiară Árpád Szőcsi, aduce în faţa publicului povestea interviului dat în secret de pastorul László Tőkés, care a fost difuzat în emisiunea Panorama, de la Televiziunea Maghiară, în vara anului 1989. Jurnalistul Árpád Szőcsi a fost conducătorul Fundaţiei Maghiare […] detalii…

Dosare Ultrasecrete. STENOGRAMA convorbirii dintre Nicolae Ceauşescu şi Papa Paul al VI-lea (Vatican, 1973)

În 1973, Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit cu personalităţi de primă mărime ale lumii, printre aceştia numărându-se şi liderul spiritual al catolicismului, Papa Paul al VI-lea. Primirea la Vatican s-a făcut cu tot fastul, dar încercarea Suveranului Pontif de a-i forţa mâna în problema greco-catolicilor l-a iritat pe Ceauşescu. Vizita cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu la Vatican s-a produs în […] detalii…