crimele comunismului

Astăzi, 1 Aprilie, de Ziua Națională a Memoriei Românilor – victime ale masacrelor de la Fîntîna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, Nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie (instituită de Parlamentul României în 10 mai 2011), vă îndemnăm să cinstim eroii […] detalii…

Cartea de amintiri a lui Molotov – Molotov remembers. Inside Kremlin Politics (Amintirile lui Molotov. În interiorul politicilor Kremlinului, publicată de editura Ivan R. Dee din Chicago, SUA, 438 pagini) – prezintă interes şi pentru cititorii români, deoarece descrie circumstanţele în care România a pierdut nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa în anul 1940, odată cu Basarabia. Nu […] detalii…

Cunoscută cu denumirea de Operaţiunea „Sud”, deportarea „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” din RSS Moldovenească a fost pregătită încă din toamna anului 1948. Tot atunci a fost stabilită cifra celor care urmau să fie deportaţi – 15.000 de familii, iar motivul deportării a fost: acutizarea luptei de clasă şi necesitatea transformărilor socialiste şi […] detalii…

Cel de-al treilea Mareşal al României – Ion Antonescu (2 iunie 1882 – 1 iunie 1946) E greu să faci portretul unui personaj istoric când unii îl văd erou naţional, iar alţii criminal de război. Din fericire, în profesia mea nu există judecată. Psihologia mai mult constată decât face aprecieri de valoare. În ansamblul său, […] detalii…

„…ce se stabileşte în spatele uşilor închise, muritorii de rând află de la istorici, poate peste 100 de ani. Aşa că să nu ne facem probleme, că ce se discută astăzi în «cercurile elitiste», poate vor afla şi urmaşii, urmaşilor noştri, peste…” Se spune că Revoluţia din 1917 a fost făcută de Lenin. Dar el va […] detalii…

La 18 februarie 1952, în închisoarea comunistă din Tîrgu Ocna, părăsea această lume a durerii deţinutul politic Valeriu Gafencu, născut la 24 ianuarie 1921, în Basarabia, la Sîngerei, jud. Bălți, în familia lui Vasile Gafencu, deputat în Sfatul Ţării de la Chişinău, care a votat Unirea cu România din 27 martie 1918. Supranumit pentru credința […] detalii…

Cinstire Sfinților Trei Ierahi ai Bisericii Ortodoxe „Creştinului nu-i poate face rău nici cel care-l omoară.” (Pr. Arsenie Boca) Întreaga creştinătate ortodoxă aduce mare cinstire şi recunoştiinţă celor mai mari Dascăli creştini-dacoromâni care şi-au înmănunchiat inimile şi sufletele în buchetul credinţei, al smereniei, al înţelepciunii, al cărturăriei, al îngrijirii celor suferinzi, al iubirii şi al prieteniei, […] detalii…

Părintele Pavel Borşevschi spune că nu e masă cu adevărat de sărbătoare cea la care nu a fost invitat Hristos, iar prin El – cei mai sărmani, mai necăjiţi şi mai neajutoraţi oameni de pe pămînt. La fel putem spune şi despre părinţii, buneii noştri, dar şi despre eroii şi martirii Neamului plecaţi la Ceruri. Atunci […] detalii…

Motto: „Și am vrut Neamul să-l mut de-aici, de jos, la Domnul Iisus Hristos…” (Valeriu Gafencu) 24 ianuarie este data istorică a Unirii Moldovei și Munteniei din 1859 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, dar și ziua în care s-a născut vrednicul nostru basarabean Valeriu Gafencu, martir întru Hristos al Neamului românesc, supranumit Sfîntul închisorilor […] detalii…

Convenţie cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova (21 iulie 1992) Republica Moldova şi Federaţia Rusă, năzuind spre încetarea totală şi cît mai grabnică a focului şi spre reglementarea conflictului armat din raioanele nistrene prin mijloace paşnice; reafirmîndu-şi ataşamentul faţă de principiile Statutului ONU şi Conferinţei pentru […] detalii…

În contextul dramatic al deportării în masă a basarabenilor și nord bucovinenilor, a golirii Moldovei de Est de populație băștinașă – crimă abominabilă săvârșită în câteva valuri de regimul kominternist-sovietic imediat după ocupația din 28 iunie 1940 – facem publică pe web-platforma Flacăra TV mărturia academicianului Mihai Cimpoi, critic și istoric literar, renumit eminescolog, fost […] detalii…

În tragica dată de 13 iunie (1941), cînd a avut loc primul mare val de deportări în Siberii de gheață a elitei intelectuale și țăranilor gospodari din Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța, teritorii ocupate de URSS la 28 iunie 1940, prin Ultimatum și dictat, aducem un omagiu martirilor Neamului prin actualizarea poeziei lui Grigore Vieru „Balada […] detalii…

Reportaj al colegului Nicolae Șapcă de la Cernăuți, jurnalist la publicația „Monitorul Bucovinean”, membru activ al Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din reg. Cernăuți. Îi mulțumim din inimă pentru relatare și pentru poemul emoționant al său, pe care îl publicăm alăturat! (Flacăra TV Chișinău) Lumină din Lumină Martirilor Neamului din […] detalii…

Lecţii de istorie: Cum a provocat Rusia Al Doilea Război Mondial… Pentru Stalin, ca si pentru Putin, mult mai târziu, prabuşirea Imperiului Rus a fost cea mai mare tragedie geopolitica a secolui XX. Zeci de ani, în cărțile de istorie sovietice a fost scris că victoria asupra Germaniei naziste este rezultatul Marelui Război pentru Apărarea […] detalii…

Măcar în ceasul al 12-lea să conştientizeze politicienii din R. Moldova cât de otrăvită şi monstruoasă este orice alianță sau pact cu Kremlinul pentru un popor european ca al nostru! … şi clasa politică din România anului 1944 se juca de-a ţara, cocheta cu bolșevicii / comuniştii, uneltea pe-ascuns contra Mareşalului Antonescu, a intereselor cruciale ale […] detalii…

În această fatidică zi de 28 iunie, marcată de multiple evenimente istorice – toate cernite și pline de durere Națională (Arestarea lui Mihai Eminescu; ocupația sovietică; despărțirea pentru totdeauna de poetul martir Dumitru Matcovschi), publicăm la rubrica DOCumente istorice Hotărîrea istorică a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) Cu privire la semnificaţia datei de 28 iunie 1940, […] detalii…

Un documentar cutremurător, foarte preţios, despre crimele ruso-comuniste savârşite în Basarabia (azi, R. Moldova), după ocupaţia din 28 iunie 1940: genocidul românilor dintre Prut şi Nistru; trei valuri de deportări în masă în Siberia şi Kazahstan; foametea programată; exterminarea fizică în Siberia; terorizarea deţinuţilor politici; prigoana şi discriminarea supravieţuitorilor gulag-urilor, care au reuşit să se […] detalii…

Veacul al XX-lea a fost un secol tragic, marcat de două fenomene epocale în istoria lumii. În primul rând, comunismul a transformat Rusia liberă într-o ţară înrobită de forţele iadului. Cel de-al Treilea Reich al Germaniei naziste a fost cea de-a doua încercare de a scoate din beznă puterile demonice. Ce este comunismul? Care este […] detalii…

Ion Iliescu şi Silviu Brucan au cerut, în zilele Revoluţiei din 1989, ajutorul URSS, dar Mosocva a exclus orice intervenţie militară, rezultă dintr-un mesaj trimis de reprezentanţii Ambasadei. Poloniei în centrala de la Varșovia. „Miezul vechii structuri, deşi fără Nicolae Ceauşescu, a rămas neschimbat”, opina autorul cablogramei. La solicitarea României libere, Ambasada Republicii Polone la […] detalii…

În contextul comemorării evenimentelor dramatice din Timişoara, vă propunem spre luare-aminte şi analiză alte pagini / imagini de istorie recentă, încă învăluită în ceaţă şi enigme… Însuşi autorul scrie la încheierea acestui film următoarele: Acest film nu are sfârşit! Pentru această seară, am ales unul dintre primele şi cele mai vechi filme la subiect, documentarul […] detalii…

La 1 aprilie 1941, în pădurea din vecinătatea satului Fântâna Albă, a fost scrisă cu sânge una din paginile negre ale neamului românesc din nordul Bucovinei. În zi de marți a Postului Mare, ploaia de gloanțe din mitralierele grănicerilor sovietici a curmat viețile unor săteni pașnici, care cu prapure și icoane se îndreptau spre frontiera […] detalii…

A cunoscut calvarul deportărilor în GULAG de la vârsta de şase ani, iar revenind la baştină, a suportat o altă Siberie, cea de acasă. Vorbim despre Margareta Spânu-Cemârtan, care a descris în valoroase cărţi dramele proprii, dar şi ale semenilor ei. La popasul aniversar de 75 de ani de la naştere, ea fost omagiată în […] detalii…

Un cimitir al moldovenilor, cu circa 20 de morminte şi cruci, a fost descoperit în satul Moldovanca, regiunea Irkutsk din Federaţia Rusă. Descoperirea a fost făcută în cadrul Ediţiei a IV-a a „Expediţiilor Memoriei”, desfăşurate în ţinutul Kranoiarsk şi regiunea Irkutsk din Federaţia Rusă, în perioada 20 septembrie – 1 octombrie 2017. Coordonatorul proiectului, Octavian […] detalii…

Osemintele a aproximativ 350 de români căzuți în bătălia pentru Stalingrad, identificate în fostele cimitire de campanie din diverse localități din regiune, vor fi reînhumate în această toamnă în Cimitirul Militarilor Români de la Rossoșka – Regiunea Volgograd, inaugurat în 2015, a declarat, pentru AGERPRES, ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare. Un al doilea […] detalii…

Amintirile despre foametea din 1947 mai stăruie şi astăzi în memoria celor care au trăit umila experienţă, considerată de regimul comunist drept un mijloc de supunere a populaţiei băştinaşe şi pregătire a terenului pentru colectivizarea forţată. Înfometarea colectivă bine pusă la punct de regimul comunist a avut consecinţe tragice pentru familiile din Mingir, raionul Hâncești. […] detalii…

Petru Hadârcă, îndrăgitul regizor și actor de la Chișinău, ne invită la un nou spectacol de excepție, de această data la Iași, pe scena istoricului Teatru Național „Vasile Alecsandri”, unde nu demult (17 mai), a fost prezentată creația muzicală a maestrului Eugen Doga, spectacol la care a participat cu drag și dl Hadârcă! Pe 6 […] detalii…

APEL către toți oamenii de bună credință: președinți ai Consiliilor raionale, primari, consilieri, profesori de istorie, intelectualitatea din întreaga republică, agricultori, studenți Este cunoscut faptul că după 1944, basarabenii au fost ostatici ai statului sovietic, destinul lor a fost decis în laboratoarele Kremlinului, adevărați stăpâni în spaţiul basarabean au devenit străinii. Regimul totalitar comunist a transformat RSSM […] detalii…

De Paștele Blajinilor, Studioul TVR Moldova de la Chișinău a cinstit memoria Martirilor Neamului prin difuzarea în PREMIERĂ a filmului KATYN-ul românesc de la Fântâna Albă, un documentar zguduitor, realizat de colegul Vasile Munteanu în aprilie 2017, pe locul în care trupele sovietice de ocupație au săvârșit genocidul contra a peste 3000 de români bucovineni […] detalii…

Victimele represiunilor politice, care şi-au pierdut bunurile în urma naționalizării sau confiscării lor, vor obține un ajutor financiar sub formă de compensaţie pentru recuperarea valorii acestora. O decizie în acest sens a fost luată de către Executiv în şedinţa din 2 noiembrie 2016, prin aprobarea a două hotărâri de alocare a mijloacelor financiare. Potrivit hotărârilor […] detalii…

Un monument cu o istorie dramatică din perioada interbelică revine în public la 93 de ani de când a fost edificat şi la 76 de ani de când a fost distrus de sovietici. În parcul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” a fost inaugurat astăzi, după reconstituire, Monumentul Celor Trei Martiri basarabeni, luptători pentru cauza naţională: Alexei […] detalii…