echipa în mass-media

Eseu de scriitorul şi lingvistul Vlad Pohilă (6 aprilie 1953 – 14 mai 2020): „Perpetua venire a lui Nichita Stănescu la noi” O mai fi fiind, cu certitudine, la Chişinău, destule persoane care ţin minte clar acea banală şi totuşi neobişnuită lună de octombrie 1976… Evenimentele culturale de anvergură şi de calitate, ferite de grosiere […] detalii…

11 septembrie, zi cu cel puţin două semnificaţii tragice în istoria Omenirii, ambele legate de omor, de omucidere, unul dintre cele zece păcate capitale: tăierea capului Sfîntului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Mîntuitorului nostru Iisus Hristos (stil vechi) şi atacul terorist asupra turnurilor gemne din New York, în urma căruia au murit peste 3000 de oameni. […] detalii…

Întru veșnica cinstire a ilustrului cărturar al Basarabiei sec. XX, Vlad Pohilă (6 aprilie 1953 – 14 mai 2020), publicist, prozator, traducător, critic de artă, lingvist, personalitate emblematică a Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică (1988 – 1991), autor de dicționare și al celor mai importante îndrumare și cărți de revenire a populației din […] detalii…

Astăzi, 6 iunie, este dată tristă, de două ori tragică în istorie noastră… În 6 iunie 1883 au apus la propriu şi la figurat doi prieteni, doi oameni de geniu ai Neamului românesc: compozitorul Ciprian Porumbescu a plecat la Ceruri, iar Poetul poeţilor Mihai Eminescu a fost condamnat în această zi, de mai marii zilei şi […] detalii…

„Neamule Profund / înalţă-te mereu / cât mai sus / spre Mântuire (…) / s-arătăm croitorilor de hărţi / lumii întregi /la Discovery Channel / adevărata hartă / a Regatului Unit al Daciei: / munte cu munte / codru cu codru / cadru cu cadru…” – Luminița Dumbrăveanu în poemul „discoveryCLIP: Dacia Profundă”. În contextul […] detalii…

„Niciodată toamna nu fu mai frumoasă / sufletului nostru bucuros de moarte…” ar scrie și acum poetul șlefuitor al limbii române, Tudor Arghezi, dacă ar fi fost azi printre noi la despărțirea de un admirator al său, Omul semănător de lumină a Cuvântului, Ilie Stratulat, pe care l-am petrecut pe ultimul său drum și căruia […] detalii…

De marile sărbători creştine, în casa părinţilor mei Vasile şi Vera de la Corlăteni, Râşcani (fostul judeţ Bălţi), se cânta pe voci muzica românească de altădată, frumoasă, melodioasă, plină de armonie între vers şi muzică. Între acestea O seară la Constanţa, Valurile Dunării, Ciuleandra (mama mi-a arătat prima dată cum se dansează Ciuleandra…) îmi răsună şi acum […] detalii…

Aurica Dicusară Basarabeanca, interpretă: „Prefer să las cântecele mele să zboare singure…” Este o interpretă care, se pare, evită intenţionat scenele mari şi sălile spectaculoase, aglomerate, unde miza se pune pe scenografie şi lumini cu diferite efecte sonore. E autoarea şi promotoarea unui stil de muzică lirică, pură, care te mobilizează la meditaţie, la purificare […] detalii…

La Mulți Ani, Crăciun fericit tuturor prietenilor Studioului Flacăra TV & Film, care împărtășesc astăzi marea bucurie a omenirii – Nașterea Lui Mesia Iisus Hristos! Continuăm să publicăm pe web platforma noastră de promovare a Valorilor Neamului și de răspândire a cunoștințelor nu doar producțiile proprii, ci și filmele, emisiunile, interviurile inspirate, frumoase și de […] detalii…

„Românii de lângă noi” de la Radio România Internaţional, Bucureşti – o ediţie emoţionantă până la lacrimi, realizată de jurnalista Mihaela Dincă cu Aurica Dicusară Basarabeanca din R. Moldova, autoare a peste 30 de cântece (muzică şi versuri), fără să aibă studii muzicale speciale. Prin cântec plâng, Prin cânec râd, Prin cântec stelele ating, Cu […] detalii…

Sunt emisiuni radio și tv, pe care ascultându-le / privindu-le te odihnești, te reconfortezi, uiți de griji, de multa urâțenie din jur și de timpul necruțător din cadranul ceasornicului… O asemenea bucurie sufletească îmi produce duminică de duminică emisiunea Meloritm Duminical de la Radio Moldova, realizată cu multă dragoste și dedicație profesională de colegul nostru […] detalii…

La 31 octombrie 2017 am avut bucuria să-mi revăd colegii de la Radio Moldova, instituţie a Radioteleviziunii Naţionale în care mi-am început activitatea de jurnalistă (1991-2001) şi la care revin cu drag ori de câte ori sunt invitată. De această dată am fost invitata scriitoarei şi prezentatoarei Larisa Verdeş la Casa Radio, (sintagmă cu dublu […] detalii…

Eugen Doga a ajuns în satul de baştină, Mocra, raionul Râbniţa, în pofida tuturor obstacolelor! Aici au avut loc filmări pentru noul documentar realizat de Flacăra Film, în colaborare cu MoldCinema (Adela Mateevici) și CIOfilm (Sergiu Ciorescu), cu prilejul celei de-a 80-a aniversări a maestrului. Telespectatorii Moldova 1 sunt primii care urmăresc imagini exclusive cu […] detalii…

Ziua bună se cunoaște de dimineață…, cu atât mai mult Ziua Independenței, care „ne adună și ne împreună”, vorba scriitoarei și parlamentarei Lidia Istrati, care, la 27 august 1991, a votat Actul fondării statului R. Moldova. Începând cu ora 8.00, am avut bucuria să fiu astăzi, 27 august 2017, împreună cu ascultătorii postului Național Radio […] detalii…

Ediția emisiunii „Basarabia în direct” din 24 august 2017 a fost consacrată personalității complexe a Omului Dreptății, Lidia Istrati, scriitoare, dr. în biologie, parlamentară (1990-1997), personalitate emblematică a Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică (1988-1991). După inaugurarea Plăcii memoriale Lidia ISTRATI, organizată la Chișinău în dimineața acestei zile de ex-deputatele Nadejda Brînzan și Ecaterina […] detalii…

După mai bine de cinci ani de la plecarea forțată, cu iz ideologic, de la Vocea Basarabiei, zilele trecute am revenit la microfonul acestui post de radio al Reîntregirii Neamului, fiind invitata colegei Anișoara Moraru (invitație lansată încă în luna iunie 2017). Am mers cu bucurie la emisiunea Basarabia în direct! nu doar pentru că […] detalii…

Zilele trecute, tânăra colega Anișoara Moraru de la Radio Vocea Basarabiei ne-a prilejuit o reîntâlnire de suflet cu artista Aurica Basarabeanca, creatoarea conceptului Muzică de Neam, definită și purtătoare de voce și cuvânt a dramelor noastre istorice. Aceasta este prima ieșire la un microfon public a îndrăgitei interprete după durerea pierderii fratelui ei mai mic, […] detalii…

Am petrecut astăzi pe ultimul drum pe Nicolae, un simplu om în ierarhiile vieţii din astă lume, dar, se vede, foarte drag Lui Dumnezeu, care are alte unităţi de măsură pentru gândurile, vorbele şi faptele noastre… Astăzi, la funeralii, mi-am întărit părerea că ceea ce nouă ni se pare aici, pe pământ, întruchiparea omului perfect, […] detalii…

Am să vă spun astăzi o poveste neverosimilă, dar adevărată totuşi, despre doi oameni ai muzicii din R. Moldova, absolut diferiţi, care sporesc în lume Frumosul, Iubirea, Lumina, din care veţi desprinde cât de simplu şi sincer este un purtător de har al Domnului, un om de geniu. Eugen Doga, compozitorul cu renume mondial, nu […] detalii…

Sărbătorile Naționale au generat pe scena artistică de la Chișinău o prietenie și-un tandem fericit de creație muzicală: Aurica Basarabeanca și Adrian Beldiman, ambii purtători demni al numelui de familie Dicusară, Aurica prin căsătorie, Adrian – pe linia mamei sale. Dacă vă mai amintiți, cel mai fidel om al domnitorului Dimitrie Cantemir era tot un […] detalii…

Pentru noi, basarabenii, Ianuarie este luna pe care o trăim sub semnul lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Valeriu Cupcea, dar de-acum încolo va avea o nouă semnificație spirituală: plecarea la Domnul, în 28 ianuarie 2017, a unui fidel prieten al celor trei, Ion Ungureanu, regizor, actor de teatru și film, Artist al Poporului, primul ministru […] detalii…

La 31 octombrie 2016, invitata popularei emisiuni Discuţii la o cafea, realizată la Prime TV de faimoasa prezentatoare Doina Popa, a fost Luminiţa Dumbrăveanu, scriitoare, scenaristă de film documentar şi enciclopedic, fondatoare a Studioului de creaţie Flacăra TV & Film din Chişinău, care, la rândul său, a creat această platformă de promovare a valorilor Neamului […] detalii…

Vă prezentăm o Galerie de fotoCLIPe realizată de colega Eugenia Tofan la ceremonia oficială de înmânare a distincțiilor de stat, organizată de Președinția R. Moldova în 14 iulie 2016. Cantautoarea Aurica Basarabeanca s-a învrednicit de titlul onorific Artistă Emerită, Nina Parfentie – Medalia Mihai Eminescu, Svetlana Sârbu – Medalia Mihai Eminescu, Vasile Mija – Om […] detalii…

Majoritatea dintre noi o cunoaștem pe artista Silvia Cărăuș de la Televiziunea Națională Moldova 1 (TVM), unde realizează îndrăgita emisiune DOR, un serial documentar unic în R. Moldova, prin care valorifică tezaurul muzicii și cinematografiei Naționale, popularizând cu deosebit talent opere de certă valoare artistică și istorică, precum și pe creatorii, purtătorii lor: interpreți, compozitori, […] detalii…

Chișinău, 14 iulie 2016, eveniment deosebit de emoționant în viata interpretei de muzică patriotică, de Neam, Aurica Dicusară Basarabeanca. Astăzi, Președintele R. Moldova, dl Nicolae Timofti i-a îmânat însemnele titlului onorific Artistă Emerită, conferit prin decret prezidential în 10 iunie 2016, la propunerea Academiei de Științe a Moldovei, susținută și de Ministerul Culturii. Bucuria îndrăgitei […] detalii…

Aflăm cu bucurie imensă că Preşedintele R. Moldova a conferit titlul onorific Artist Emerit interpretei de muzică patriotică Aurica Dicusară, cunoscută publicului din Moldova şi România cu numele de scenă Basarabeanca, pe care i l-au dat fraţii noştri din provincia Transnistria, unde a locuit vreo trei ani, în anii ’80. Decretul a fost semnat de […] detalii…

La 8 mai 2016, în Duminica Paştilor Blajinilor, în satul Ghiduleni, raionul Rezina, a fost inaugurată şi sfinţită Troiţa ridicată în memoria blajinilor Iacob şi Maria Nica, oameni de fapte bune, respectaţi cu deosebire în localitate. A fost curăţită şi sfinţită, totodată, fântâna săpată de aceşti drepţi creştini cu vreun secol în urmă. Troiţa este din […] detalii…

Pe 11 martie, colegele Larisa Verdeş şi Daniela Gherman de la Radio Moldova i-au pregătit o surpriză cu totul specială artistei Aurica Basarabeanca, creatoare şi interpretă de muzică patriotică, autoare a conceptului artistic Muzică de Neam. Cu ocazia zilei de naştere, Basarabeanca a primit în dar de la postul Naţional de Radio un medalion literar-artistic […] detalii…

Dialogul despre PRIMUL turneu al compozitorului Eugen Doga în America de Nord, în cadrul PRIMULUI Festival al Limbii Române în Canada şi SUA (15-18 august), a avut loc pe 1 septembrie 2015, în platoul popularei emisiuni de divertisment „Cine vine la noi?”, realizată la postul Naţional de Televiziune Moldova 1 de: Teodor Guţu, Ana Iacub, Otilia […] detalii…

În legătură cu turneul Flacăra Film în America (14-19 august), la Ambasada SUA m-au întrebat dacă am rude peste ocean, am spus: NU!, dar am greşit… Am la Washington un om de treabă, care îmi este scump ca un frate. Numele lui e Vlad Spânu, model de bărbat de onoare şi cuvânt, ex-diplomat al R. […] detalii…