Mişcarea 1988-1991

Există multe fotografii frumoase cu legendarul duet Ion şi Doina Aldea Teodorovici, dar cîteva dintre acestea se bucură de o mai mare atenţie şi răspîndire. Între acestea şi cele realizate la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991 (vezi şi bannerul cu chipul lor de pe pagina de start a site-ul nostru), zi în care […] detalii…

In Memoriam Vlad Pohilă (6 aprilie 1953 – 14 mai 2020), publicist, lingvist, scriitor, traducător, bibliograf și bibliofil, spirit enciclopedic, poliglot, semănător de lumină a cunoștințelor, discipol al iluștrilor lingviști Valentin Mândăcanu și Mioara Avram, promotor neobosit al Limbii Române în Basarabia și nordul Bucovinei, Om al jertfei pe altarul Neamului românesc, care l-a avut […] detalii…

După mari maeştri ai muzicii cu largă recunoaştere internaţională, născuţi în Moldova şi România, precum Maria Cebotari, George Enescu, Eugen Doga, Sofia Rotaru, – tînărul compozior şi solist Dan Bălan îşi aduce cu brio aportul la promovarea pe mapamond a limbii şi culturii române. Îndrăznim să spunem că Dan i-a depăşit într-un anume sens pe vrednicii săi […] detalii…

Regretatul artist plastic Andrei Mudrea a fost condus astăzi, 18 ianuarie 2022, pe ultimul său drum… Slujba de pomenire a avut loc la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla”. Ceremonia funerară a continuat la Cimitirul Central din Chișinău, unde maestrul culorilor îşi va dormi somnul de veci alături de alte mari personalităţi ale Neamului. Tristeţe […] detalii…

În anul 2012, la 29 octombrie, a plecat la Domnul o mare personalitate a Neamului, Valentin Mândâcanu, renumit lingvist şi luptător, autorul istoricului eseu-manifest Veşmîntul fiinţei noastre, publicat de poetul martir Dumitru Matcovschi în aprilie 1988, care a jucat un rol crucial în declanşarea Mişcării de Renaştere Naţională din Moldova sovietizată, în lupta noastră sfîntă […] detalii…

Comemorăm astăzi pe unul dintre cei mai merituoşi scriitori contemporani ai literaturii române, îl cinstim cu pietate pe mult regretatul frate şi părinte al nostru, Dumitru Matcovschi (20-10-1939 – 26-06-2013), poet martir, precum l-a definit Adrian Păunescu, strălucit dramaturg, temerar publicist, academician, patriot în faptă, SIMBOL al luptei pentru Libertate şi Demnitate Naţională din Basarabia […] detalii…

Vatra satului Opaci, raionul Căuşeni, a devenit mai bogată, mai frumoasă şi mai plină de demnitate. Duminică, 19 septembrie 2021, aici au fost inaugurate două busturi, al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi al regretatului maestru Ion Ungureanu, originar din această localitate. Cel care le-a oferit consătenilor o adevărată sărbătoare de suflet, dar şi […] detalii…

Remember Nadejda Brînzan (29 august 1948 – 25 mai 2020) La 29 august 1948 se năștea o fiică vrednică a Neamului nostru, femeia inimoasă și curajoasă Nadejda Brînzan, medic, membră a Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică (1988 – 1991), deputat în primul Parlament ales pe cale democratică al R. Moldova, numit și Parlamentul Independenței (1990 – […] detalii…

La 31 August 1989, Sovietul Suprem / Parlamentul Moldovei sovietizate a adoptat Legislația lingvistică, oficializînd Limba Română drept singura „limbă de stat”, în baza Alfabetului Latin (interzis de Stalin), aceasta fiind prima și cea mai importantă cucerire istorică a Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică! Iată de ce Anul 1989 a fost și rămîne […] detalii…

Gheorghe Ghimpu (26 iulie 1937 – 13 noiembrie 2000): „Ne vom salva doar revenind la românism și realizînd reîntregirea neamului românesc.” 26 iulie este ziua în care s-a născut Stegarul Neamului din Basarabia, Gheorghe Ghimpu, deţinut politic în lagărele sovietice pentru românism, trădat fiind ruşilor de ministrul securităţii din România, un oarecare Stănescu… Blajinul şi curajosul […] detalii…

Cu onoruri militare şi ultimele aplauze, astfel a fost petrecut astăzi, 9 iunie, pe ultimul drum interpretul Iurie Sadovnic. Toţi cei care l-au cunoscut şi i-au iubit muzica au venit să-şi ia rămas bun de la artist. Astăzi în întreaga ţară este Zi de Doliu în legătură cu funeraliile marelui artist. Cântecele lui Iurie Sadovnic […] detalii…

Jurnalista şi scriitoarea Antonina Sârbu a fost răpusă de noul coronavirus în seara zilei de duminică, 4 aprilie 2021. Anunţul a fost făcut pe reţelele de socializare de mai mulţi colegi de breaslă. Cei care au cunoscut-o au menţionat că Antonina Sârbu era „intelectuală de un rafinament aparte, o prozatoare de un talent răscolitor şi […] detalii…

Drapele în bernă, doliu naţional, durere nemărginită în sufletele tuturor celor care l-au deplâns şi condus astăzi pe ultimul drum pământesc pe Nicolae Dabija: poetul şi port-drapelul Renaşterii Naţionale. A fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central din capitală, alături de alte mari personalităţi ale culturii şi istoriei noastre. Muzica funebră interpretată de orchestra […] detalii…

„Ce iubesc eu? Părinții, pădurea, caii, cîinele și nevasta!”, mărturisește sincer la începutul acestui documentar ilustrul actor de teatru și film din R. Moldova, Mihai Volontir (9 martie 1934 – 15 sept. 2015), pe care noi, cei de la Flacăra Film, l-am supranumit Mihai Vodă Volontir, grație rolului său domnesc în cunoscutul film artistic Dimitrie […] detalii…

Mult regretatul publicist, lingvist, prozator, traducător Vlad Pohilă, supranumit învăţătorul de limba română de la radio, este unul dintre oamenii vrednici ai Neamului apreciaţi de poetul Grigore Vieru în Testamentul său spiritual „Limba Română, oastea noastră naţională” din 30 august 2007. Cităm din documentul lăsat nouă de poetul Reîntregirii Neamului românesc, Grigore Vieru: „(…) Un remarcabil lingvist, […] detalii…

Personalitate notorie care a marcat Cultura Naţională, a promovat tinere talente, a fost ministru al Culturii, dar înainte de toate – om cu demnitate şi aleasă omenie. Aceste gânduri au răsunat la funeraliile regretatului scriitor şi Om al Cetăţii Mihail Gheorghe Cibotaru, care a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală astăzi, sâmbătă, 23 ianuarie […] detalii…

A pus temelia unei istorii în imagini a Uniunii Scriitorilor din Moldova, a vieţii literare, culturale şi sociale. Este vorba de regretatul maestru fotograf Nicolae Răileanu, evocat în 3 decembrie 2020, cu prilejul celor 70 de ani din ziua nașterii în cadrul unei expoziţii – o reconstituire a atmosferei din laboratorul său, dar şi în […] detalii…

Jurnalista Silvia Hodorogea despre meritele istorice ale disidentului politic Gheorghe Ghimpu (26 iulie 1937 – 13 noiembrie 2000), supranumit Stegarul Neamului după ce a arborat Tricolorul Național pe actualul palat al Președinției, era 27 aprilie 1990, zi în care Parlamentul R. Moldova a adoptat Drapelul de Stat. Secvență din cadrul emisiunii „Mesager” de la Moldova 1 […] detalii…

La 26 octombrie 1949, în satul Bursuceni, r-nul Sîngerei, fostul județ Bălți, în familia unor învățători se năștea Leonida Lari, viitoarea mare poetă și luptătoare pentru Libertatea Neamului, personalitate legendară în timpul vieții sale, supranumită pentru jertfirea de sine și pentru curajul ei admirabil Ioana d’Arc a Basarabiei. Înzestrată şi carismatică poetă, traducătoare, publicistă, pictoriţă, […] detalii…

Motto: „Dacă ne uităm părinții, ne uităm baștina, limba, tradiițiile – dispărem ca oameni, ca popor…” (Petre Teodorovici) Regretatul compozitor Petre Teodorovici revine în actualitate într-o elegantă antologie intitulată Melancolia Dorului Etern. Veta Ghimpu-Munteanu, artistă şi redactor-prezentator la Radio Moldova, este cea care a avut inspiraţia, curajul şi dragostea de a edita o asemenea carte […] detalii…

Prezentăm la rubrica Mişcarea 1988-1991 încă un DOCument important al PRIMEI Mari Adunări Naţionale, care a avut loc în 27 august 1989, păstrat în Arhiva de Aur a Televiziunii Naționale de la Chișinău! Este vorba de luarea de cuvînt a scriitorului Ion Druţă, cel mai cunoscut, mai citit şi mai îndrăgit prozator din Basarabia postbelică, […] detalii…

Fire mistică, înzestrată poetă şi traducătoare din marii clasici ai lumii, Leonida Lari (26 oct. 1949 – 11 dec. 2011) este, neîndoios, una dintre cele mai importante poete ale literaturii române din toate timpurile şi cu cît va trece timpul, cu atît opera-i va deveni mai valoroasă şi mai cunoscută, mai cu seamă cea lirică, scrisă pînă […] detalii…

Dăm de încă o pagină istorică pe care s-a aşezat praful şi uitarea…, de un discurs încărcat de simboluri dosit de impostorii abili ai ultimelor decenii, definiți de mult regretatul lingvist Vlad Pohilă drept „români comerciali” ai Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia postbelică, care au marginalizat şi eliminat metodic de pe scena publică personalităţile […] detalii…

O pledoarie admirabilă pentru Limba Română, limbă numită în acele vremuri sovietice „limba moldovenească”. Cu regret, așa figurează pînă în prezent în legislația lingvistică a R. Moldova, adoptată în 31 August 1989… Iată ce fel de conducători am admis la putere după Independența proclamată în 27 August 1991! Acest discurs emoționant al deputatului Mihai Volontir […] detalii…

„Pentru ea”, pentru regina Limba Română ajunsă cenuşăreasă în Basarabia ruso-sovietizată, este un cîntec cu valoare istorică autentică. Începînd cu anul istoric 1989, acest cîntec ne-a unit, însufleţit şi întărit ca o rugăciune în cadrul Mişcării de Renaştere Naţională din Basarabia postbelică, în lupta noastră pentru Limba Română, Alfabet Latin, Tricolor, Suveranitate, Independenţă de stat…, […] detalii…

RSS Moldova și-a proclamat Independenţa la 27 august 1991, după puciul de la Moscova (19 – 21 aug. 1991), lovitură de stat a forțeleor politice militariste sovietice ce a generat, în consecință, destrămărea URSS, definită „imperiul răului” de Președintele SUA Ronald Reagan. Cu o zi înainte, la 26 august 1991, ieșirea definitivă a RSS Moldova […] detalii…

În galeria personalităților care au contribuit cu fapta concretă la victoriile cruciale ale Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică (1988-1989) dăm astăzi onorul scriitorului, prozatorului Vladimir Beșleagă, originar din Transnistria, care în acel moment era și membru al Sfatului Frontului Popular, singura forță social-politică din Moldova de Est ce lupta contra Partidului Comunist al […] detalii…

28 iunie 1883 – crima comisă cu premeditare contra lui Mihai Eminescu şi poporului român: arestarea, internarea cu forţa la casa de nebuni, condamnarea la moarte civilă a Poetului Naţional; 28 iunie 1940 – ocupaţia rusească a teritoriilor româneşti: Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, consecinţă a odiosului Protocol secret al pactului Molotov-Ribbentrop (Stalin-Hitler) din […] detalii…

Să ne amintim cu dor de scriitoarea şi deputata Lidia Istrati (22 iunie 1941 – 25 aprilie 1997), femeia onestă, ageră, temerară, care făptuia în Parlamentul R. Moldova cât o sută de bărbaţi luaţi împreună, iar când scanda: Jos mafia!, tremurau până şi cei mai de temut infractori – hoţii în lege, ca să nu […] detalii…

Motto: „Viața trebuie trăită cu demnitate, integritate și iubire de oameni” (Nadejda Brînzan, medic și om politic din Basarabia / R. Moldova) Cu lacrimi de durere şi flori de recunoştinţă, astfel a fost petrecută pe ultimul drum Nadejda Brînzan, o luptătoare activă în anii Renaşterii Naţionale. A fost una dintre cele 11 femei din primul […] detalii…