Bucură-te, Moldova pentru fiii tăi! CIOfilm a adus acasă Trofeul pentru scurtmetraj al Valletta Film Festival (Malta)


Filmul Zi de târg / Market Day, realizat de tânărul regizor şi operator de imagine Sergiu Ciorescu şi Studioul de creaţie CIOfilm Chişinău, a câştgat Trofeul Festivalului International de Film de la Valletta, Malta (Ediţia I, 15-21 iune 2015), la Secţiunea THE BEST SHORT FILM / Cel mai bun scurtmetraj.

Este vorba de prima ediţie Valletta Film Festival (VFF), care a avut loc în Malta, între 15 şi 21 iunie 2015, în competiţia oficială fiind înscrise 30 de filme: lungmetraje şi scurtmetraje de ficţiune, precum şi documentare.

Studioul CIOfilm a reprezentat cu brio cinematografia din R. Moldova.

„Chiar daca unii mai considera ca imaginea filmului autohton este amendabila la nivelul calitatii, chiar daca e greu de crezut pentru unii ca filmele din Moldova mai pot fi competitive pe plan international, astazi am demonstrat ca se poate… Prin această apreciere a Juriului Festivalului ne-am convins inca o data ca nu e important cu ce filmezi sau unde filmezi, important este sa filmezi gindind.” – scrie astăzi, 22 iunie 2015, autorul filmului premiat, Sergiu Ciorescu pe site-ul Studioului CIOfilm.

 

Festival Valletta-Malta-LOGO-500px

 

Festival Valletta-Sergiu-Stas Ciorescu si parintii lor la filmari scurtmetraj Zi de Tirg 2014

Sergiu Ciorescu, Stas Ciorescu si parintii lor la filmarile scurtmetrajului „Zi de tirg”, Drochia

Bucuria lui Sergiu Ciorescu, cel mai tânăr membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova, este cu atât mai mare, cu cât eroii principali ai filmului de ficţiune Zi de târg / Market Day sunt chiar părinţii săi din oraşul Drochia, unde au avut loc filmările, protagonişti fiind şi alţi oameni dragi sufletului său: fratele Stas Ciorescu, editor de imagine (persoana accidentată) şi Cristina Ciorescu (sora medicală), devenită, între timp, soţia care l-a fericit pe Sergiu cu o fetiţă minunată pre nume Patricia.

Scurtmetrajul Zi de târg / Market Day – scenariu Ştefan Babără şi prof. Vlad Druck, montaj Stas Ciorescu este lucrarea de masterat a regizorului şi operatorului de cinema, Sergiu Ciorescu, pe care a susţinut-o, în 2014, pe nota 10 în faţa unor personalităţi distincte ale cinematografiei româneşti din R. Moldova, precum: Vlad Druck, Mircea Chistrugă, Nicolae Pojoga, Mihai Poiată, Valeriu Ciurea, Virgiliu Mărgineanu.

Festival Valletta-Malta-mesaj Sergiu-Stas Ciorescu-Stefan Babara-500px

Sergiu Ciorescu, Stefan Babara, Stas Ciorescu, pe marele ecran Valletta Film Festival

Filmul nu este unul simplu, ci realizat în condiţii extreme, fără lumina zilei, doar cu lumina naturală a nopţii şi cu lumini artificiale, precum farurile automobilului sau bricheta pentru ţigară. Este o dramă a unor ţărani, care s-au pornit cu noaptea-n cap la târgul din oraşul apropiat să-şi vândă producţia agricolă, dar pe drum văd un tânăr strivit de maşină şi abandonat pe şoseaua plină de zăpadă. Îl duc urgent la spital, apoi, revin acasă, fără să mai ajungă la târg… Finalul peliculei seamănă cu “justiţia” din R. Moldova: poliţia vine acasă la ţăranii binefăcători ca să-i anunţe că persoana accidentată a murit, acuzându-i pe bieţii oameni de comiterea accidentului (crimei)…

Reamintim că Sergiu Ciorescu a câştigat anul trecut (2014) alte două premii prestigioase pentru scurtmetrajul Zi de târg / Market Day: Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional HERCULES din România şi Trofeul „Ochiul de Aur” / „Golden Eye” la Secţiunea The Best Student Work al Festivalului Internațional de Film din Georgia.

 

Trailer film „Market Day” Moldova

 

 

Flacăra Film Chişinău şi CIOfilm sunt studiouri de producţie partenere din anul istoric 2012, Sergiu Ciorescu, Stas Ciorescu şi CIOfilm colaborând la toate filmele documentare şi videoCLIPurile Flacăra, inclusiv la filmul Eugen Doga, pentru care am câştgat Marele Premiu al Festivalului HERCULES din România, precum şi la videoCLIPurile patriotice cu Aurica Basarabanca: Moş Crăciun vs. Moş Gerilă  (2012) şi Basarabie, nu plânge! (2014).

Festival Valletta-titre Cel mai bun scurtmetraj Market Day-700pxIată de ce bucuria lui Sergiu Ciorescu şi CIOfilm este şi bucuria noastră! Sunt colegii noştri talentaţi, muncitori, consecvenţi, români în faptă, nu în vorbă, care folosesc capacităţiile date de Dumnezeu nu doar pentru ei, ci şi pentru sănătatea morală, spirituală a românilor din Moldova de Est. Oare există mai nobil aport pe lumea asta decât să-ţi ajuţi propriul popor să cunoască Adevărul şi să se ridice – în sfârşt! – din genunchii sărăciei şi umilinţei?!

 

FELCITĂRI la +infinit!!!

La mai multi şi la mai mare, dragii noştri. Aşa, cu voi, tinerii cineaşti, vom reuşi să aducem la Chişinău şi Marele Trofeu Palme d’Or, şi OSCAR-ul! Precum se ştie, filmul, muzica, la fel ca şi fotbalul, fac mai mult decât toate ambasadele luate împreună.

 

La muncă pentru cucerirea cineOlymp-ului!

  Festival Valletta-Premiile filmului Zi de tirg

 

 

Mai multe materiale foto/ video puteţi vedea pe CIOfilm şi Flacăra Film

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: CIOfilm şi pagina FB Valletta Film Festival

Sursa video: YouTube / www.ciofilm.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter