Expoziție// Sculptorul basarabean Dumitru Verdianu a revenit Acasă din Viena lui Eminescu…


Brâncuşi şi Dragoste”, astfel a apreciat Margaret Tilberg, critic de artă din Suedia, sculpturile pline de lumină şi bunătate ale basarabeanului Dumitru Verdianu, pe care le văzuse pe vremea URSS în atelierul pământeanului nostru de lângă Sankt Petersburg (potrivit mărturiilor cunoscutului artist plastic Mihai Ţăruş).

Astăzi, 15 noiembrie 2017, după aproape 20 de ani, am avut imensa bucurie să-l revăd pe acest vrednic urmaş al geniului Constantin Brâncuşi, Dumitru Verdianu, care s-a reîntors de la Viena, Austria, unde e stabilit din anul 1995, pentru a ne aduna grămăjoară la o minunată Expoziţie personală de sculptură şi grafică, organizată de Muzeul Naţional de Artă a Moldovei, de bunii colegi Tudor Zbârnea şi Mihai Ţăruş în special, susţinuţi fiind de Ministerul Culturii.

Prin urmare, artistul plastic Dumitru Verdianu, nu a revenit acasă cu mâinile goale sau ca Fiul Risipitor – motiv biblic ilustrat în zeci de lucrări ale sale, inclusiv pe invitaţia la Expoziţie –, ci ca un fiu demn, harnic şi bogat al Neamului, care a colindat lumea în lung şi-n lat, pe la studii, pe la vreo 200 expoziţii internaţionale, a luat tot ce-i frumos şi de folos de la străini, dar a rămas el însuşi, al nostru, la fel ca şi exilatul ţăran român Constantin Brâncuşi, cu care, vedeţi şi dvs, seamănă tot mai mult odată cu trecerea anilor şi nu numai la chip, precum scrie în studiile sale criticul de artă Vladimir Bulat.

 

Dumitru Verdianu-Expozitie Chisinau-invitatie-15 nov 2017

 

Am urmărit astăzi cu nemărginită admiraţie cele circa 80 de opere create de Dumitru Verdianu şi am constatat cu adâncă satisfacţie că, deşi trăieşte de câteva decenii printre străini, fiind căsătorit cu austriaca Ulrike, el se manifestă în Artă mai româneşte ca românii din Ţară, care-s mereu atraşi şi influenţaţi (nu întotdeauna fericit) de moda şi modelele străinilor, tendinţă remarcată încă de Eminescu. Parte din aceste creaţii veţi putea vedea în galeria de mai jos.

 

25-Dumitru Verdianu si Luminita Dumbraveanu s-au reintilnit dupa apr. 20 de ani-15 nov 2017

 

L-am cunoscut pe Dumitru Verdianu în 1998, când l-am invitat la Focul din Vatră de la Radio Moldova, primul program dedicat românilor de pretutindnei din Basarabia postbelică, şi l-am îndrăgit din prima clipă, atâta smerenie, bunătate, lumină în voce şi chip nu mai văzusem decât în copilărie, în satul meu natal. Vă daţi seama cu câtă bucurie l-am revăzut astăzi…

În această seară, Dumitru Verdianu mi-a dăruit un splendid album al său, pe care l-am răsfoit pe drum cu atâta curiozitate, încât am uitat să cobor la staţia mea de troleibuz…, iar ajunsă la studioul nostru, l-am fotografiat pe prosopul dăruit de artista Aurica Basarabeanca, ce-l pastrez ca ochii din cap, pentru că este rezervat exclusiv filmărilor documentarelor noastre. Excepţie pentru un Om de exceptie!

 

23-Dumitru Verdianu-Album 2004-ARC-Chisinau

24-Dumitru Verdianu-Album 2004-ARC-Chisinau

 

 

 

 

 

 

 

 

Bine ai revenit Acasă cu plinul, dragă Dumitru, iţi mulţumim din inimă că ai rămas al nostru!

 

fotoCLIPe de la Expoziţia personală de sculptură şi grafică a artistului plastic Dumitru Verdianu

(pentru o mai bună vizualizare faceţi click pe fiece imagine)

Previous Image
Next Image

info heading

info content


 

 

Flacăra TV & Film notează că Expoziţia artistului plastic Dumitru Verdianu, inaugurată astăzi la Chişinău, va fi deschisă la Muzeul Naţional de Artă până pe 14 ianuarie 2018.

Vizionare plăcută!

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Muzeului Naţional de Artă al Moldovei şi Luminiţa Dumbrăveanu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter