Nadejda Brînzan, testament: „Viața trebuie trăită cu demnitate, integritate și iubire de oameni”// Reportaj TV și foto


Motto: Viața trebuie trăită cu demnitate, integritate și iubire de oameni” (Nadejda Brînzan, medic și om politic din Basarabia / R. Moldova)

Cu lacrimi de durere şi flori de recunoştinţă, astfel a fost petrecută pe ultimul drum Nadejda Brînzan, o luptătoare activă în anii Renaşterii Naţionale. A fost una dintre cele 11 femei din primul Parlament al Republicii Moldova, semnatară a Declaraţiei de Independenţă R. Moldova şi preşedintă a Comisiei parlamentare pentru pentru Drepturile Femeii, Ocrotirea Familiei, Mamei și Copilului. Funeraliile au avut loc astăzi, 27 mai 2020, la Cimitirul Central din Chişinău.

Nadejda Brînzan: „Dacă nu vrea puterea, putem noi, oamenii!”

O luptătoare pentru adevăr şi pentru integritatea ţării, Nadejda Brînzan s-a aflat în vîltoarea evenimentelor pînă în ultima clipă a vieţii. A fost iniţiatorul evocării membrilor Sfatului Ţării, dar şi al comemorării colegilor din primul Parlament.

„A iubit această ţară, acest popor, a ţinut foarte mult la el, nu l-a trădat niciodată, a rămas pe principiile pe care le-a promis atunci. Din păcate, iată că ne-a părăsit. Prea multe goluri avem în ultimul timp”, a declarat Vasile Şoimaru, deputat în primul Parlament.

„Mi-a lăsat o impresie de mare luptător. De fapt, eram pe aceeaşi dimensiune. Ea a fost un mare român, a rămas un mare român şi regret că a plecat fără ca să-şi vadă Idealul realizat. Noi, cei care rămînem, sîntem obligaţi să ducem la bun sfîrşit tot ceea ce am început împreună prin Declaraţia de Independenţă”, a menţionat Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament.

O doamnă distinsă, puternică şi cu verticalitate, astfel va rămîne Nadejda Brînzan în memoria celor care au venit să-i aducă un ultim omagiu!

„A plecat în lumea celor drepţi ca o doamnă distinsă cu un suflet nobil și acum, cînd o conducem pe ultimul drum, ne amintim de făptura ei mică, dar de faptele ei mari. Avea un suflet frumos, curat şi atîta energie…”, mărturisește scriitorul Vladimir Beşleagă, deputat în primul Parlament al R. Moldova.

„În ultimii ani ne-am apropiat. Vineri am avut o ultimă discuţie cu ea la telefon… A fost o femeie foarte înţeleaptă, blîndă, dar în acelaşi timp avea un caracter de la care avem multe de învăţat”, a afirmat Ecaterina Mardarovici, deputat în primul Parlament.

Nadejda Brînzan s-a stins din viaţă la vîrsta de 71 de ani…

Născută la 29 august 1948, în oraşul Rezina, a absolvit Institutul de Medicină din Chişinău şi a activat în calitate de medic infecționist în Ștefan Vodă, Rezina, Spitalul Clinic „Toma Ciorbă” din Chișinău. A fost deputat Parlamentul Independenței şi participant activ la Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia.

 

Drum Lin la Hristos, dragă Nadejda Brînzan! 

 

 

Reportajul Televiziunii Naționale Moldova 1 TV de la funeralii // 27 mai 2020

 

 

 

fotoCLIPe în regim cinema

(pentru vizualizarea în calitate mai bună faceți click pe fiece fotoCLIPă)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Flacăra TV // A plecat la Domnul Nadejda Brînzan, deputat în Parlamentul Independenței, luptătoare pentru Reîntregirea Neamului

Flacăra TV // Nadejda Brînzan, deputat în Parlamentul Independenței, va fi petrecută pe ultimul drum la 27 mai // Comunicatul familiei

 

Radio Europa Liberă // Nadejda Brânzan (29 august 1948 – 25 mai 2020): „Viața asta-i atât de scurtă, trăiește-o omenește, cu demnitate”

TVR Moldova // Deputat în Primul Parlament: Nadejda Brânzan a iubit sincer Basarabia şi neamul românesc. Credea în reîntregirea României şi dorea foarte mult să prindă Ziua Dreptăţii noastre

 

Flacăra FilmEx-deputata Nadejda Brânzan despre inițiativa cinstirii la Biserică a membrilor Sfatului Țării

3 videoCLIPuri Flacăra Film – TVM, dedicate Lidiei ISTRATI, scriitoare, cercetătoare, om politic

videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)

 

 

Sursa material: Moldova 1 / Daniela Osipov și Alexei Tomiș

Sursa foto: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu și Eugenia Tofan

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Aceste producții, create în baza arhivelor păstrate în Videoteca de Aur a TVM, au fost prezentate în premieră în cadrul spectacolului literar-artistic Bucuraţi-vă de Libertate!, dedicat Lidiei Istrati, organizat în 14 iunie 2016, la Teatrul de Revistă „Ginta Latină” din Chișinău, inițiativa aparținând inimoasei doamne Nadejda Brînzan, medic, deputat în Parlamentul Independenței R. Moldova (1990-1994), plecată la cele veșnice de curând, la 25 mai 2020. […]

  2. […] Nadejda Brînzan, testament: „Viața trebuie trăită cu demnitate, integritate și iubire de oame… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter