FlacăraTV.md > DOCumente, Istorie > Istoria recentă

Istoria recentă


Film despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

Completăm rubrica Filmle colegilor cu producţia Contemporanul, realizată la Studioul Moldova-Film, în anul 1980, de regizorul Andrei Buruiană şi scenaristul Boris Movilă. Este un film muzical ce seamănă cu primăvara: plin de viaţă, elan tineresc, chipuri luminoase şi muzică de rară frumuseţe, scrisă de marele compozitor Mihai Dolgan, fondatorul NOROC-ului, patriarhul muzicii uşoare din Basarabia postbelică. […] detalii…

Câteva cugetări și versuri memorabile de Nichita Stănescu, poetul care vorbea-n versuri

Câteva cugetări și versuri memorabile de Nichita Stănescu, „poetul Necuvintelor”, poetul firesc al Limbii Române, care nu scria, ci vorbea-n versuri, născut la 31 martie 1933, plecat la cele veșnice în 13 decembrie 1983: A vorbi despre limba română este ca o duminică. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este […] detalii…

Silvia Hodorogea despre meritele istorice ale Artiştilor Ion si Doina Aldea Teodorovici

Să urmărim cu atenţie această cronică despre Artiștii Ion si Doina Aldea Teodorovici, realizată cu suflet şi multă pricepere de Silvia Hodorogea, unul dintre cei mai dăruiţi jurnalişti/cronicari din R. Moldova, care şi-a dedicat întreaga activitate promovării culturii, artei, ştiinţei şi purtătorilor ei, personalităţi vrednice ale Neamului, care au făcut şi fac Istorie. Mulţumim, Silvia Hodorogea, că […] detalii…

DOC. video integral// Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 August 1989, care a grăbit oficializarea Limbii Române

La 31 August 1989, Sovietul Suprem / Parlamentul Moldovei sovietizate a adoptat Legislația lingvistică, oficializînd Limba Română drept singura „limbă de stat”, în baza Alfabetului Latin (interzis de Stalin), aceasta fiind prima și cea mai importantă cucerire istorică a Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică! Iată de ce Anul 1989 a fost și rămîne […] detalii…

DOC. integral// Alexandru Moşanu citeşte Declaraţia de Independenţă şi spune de ce nu s-a făcut Unirea-n 1991

RSS Moldova și-a proclamat Independenţa la 27 August 1991, după puciul de la Moscova (19 – 21 aug. 1991), lovitură de stat a forțeleor politice militariste sovietice ce a generat, în consecință, destrămărea URSS, definită „imperiul răului” de Președintele SUA Ronald Reagan. Cu o zi înainte, la 26 august 1991, ieșirea definitivă a RSS Moldova […] detalii…

În 1941, Neagu Djuvara l-a ascultat plîngînd pe George Enescu, venise de la Tiraspol, de pe front…

În amintirea faimosului aromân Neagu Djuvara, cel mai longeviv istoric, filozof, diplomat al românilor. A trăit cu rost 101 ani, născut fiind la 18 august 1916, plecat la Domnul în 25 ianuarie 2018, Anul Centenarului Unirii. În astă zi a nașterii sale vă îndemnăm să citiți aceste mărturii prețioase, făcute de Neagu Djuvara în a. 2015, […] detalii…

Ei au marcat Istoria Neamului – Valentin Mândâcanu, lingvist şi Om al Cetăţii (cronică TV)

Cornica video este o pagină din Istoria noastră recentă pusă în valoare de colegii de la Televiziunea Naţională Moldova 1, în anul 2011, la 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republciii Moldova. În prim-plan: lingvistul, savantul şi Omul curajos al Cetăţii, Valentin Mândâcanu (27 iulie 1930 – 29 oct. 2012), care în aprilie 1988 a aprins […] detalii…

Adrian Păunescu: Scrisoare către Mircea Snegur (după ce „a coborît din căruţa Neamului”)

Adrian Păunescu (20 iulie 1943 – 5 noiembrie 2010) Scrisoare către Mircea Snegur Nu-ţi sovietiza poporul, frate, Şi nu călca-n picioare ce e sfânt, Un neam există, dincolo de toate, Şi doar o Românie, pe pământ.   Ce poate fi Moldova suverană, Când România sângeră la Est Şi curge zilnic Prutul, ca o rană Şi […] detalii…

Două telegrame ale AȘM, care i-au prelungit viața lui Adrian Păunescu și l-au readus la Chișinău, ultima oară

La 20 iulie 1943, în satul Copăceni, plasa Sîngerei, jud. Bălți din Basarabia, s-a născut Adrian Păunescu, poet de referință al literaturii române din toate timpurile, mare la propriu și la figurat, care a bătut recorduri în plan Național și Universal atît în domeniul literaturii, cît și în calitatea sa de fondator și însuflețitor al […] detalii…

La 17 mai 1957, celebrul regizor Ion Popescu-GOPO cîştiga la Cannes Marele Premiu Palme d’Or

Printre semnificaţiile zilei de astăzi, 17 mai, desprindem un eveniment de importanţă istorică în Cultura şi Cinematografia românească – primul Mare Trofeu Palme d’Or în istoria României! La 17 mai 1957, regizorul Ion Popscu-GOPO a cîştigat la Festivalul de la Cannes, Franţa, Marele Premiu Palme d’Or pentru filmul de animație Scurtă istorie, realizat de Studioul Cinematografic Bucureşti. Premiul i-a fost […] detalii…

Dumitru Prunariu, primul şi singurul român, care a cucerit spaţiul cosmic, era 14 mai 1981 // INTERVIU

Dumitru Prunariu a devenit, la 14 mai 1981, primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. Astronautul a participat la misiunea Soyuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. Despre misiunea în spaţiul cosmic şi experienţa unică trăită în […] detalii…

Ileana Vulpescu: Ce modele să aibă cei tineri, cînd bordelul e o mînăstire faţă de politică?

Motto: „Nici o ţară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior” (Sun Tzu). Ileana Vulpescu despre cît de rău sîntem percepuţi noi, românii, în afară. A cui e vina? Vina este a noastră. Avem nişte trimişi diplomatici, trimişi în afară care nu-şi fac datoria. Nu fac nici un fel de propagandă pentru poporul român, […] detalii…

Români celebri în exil – Mircea Eliade, a trait printre străini, dar și-a scris opera literară în română

13 martie (1907) e ziua în care s-a născut românul de geniu Mircea Eliade, scriitor, filozof, profesor universitar, istoric al religiilor de notorietate mondială. La fel ca și prietenii săi, iluștrii scriitori români, Emil Cioran și Eugen Ionesco, Mircea Eliade și-a trait aproape toată viața în exil, departe de România acaparată de comuniști și kominterniști, […] detalii…

IONEL, film Rossia TV despre studenţia lui Ion Iliescu la Moscova. Aşa s-a călit… „revoluţia română”!

„Ionel” este un film realizat în Rusia despre anii de studenţie ai lui Ion Iliescu la Moscova, despre „tinereţea luminoasă” din perioada stalinistă. (Ion Iliescu s-a născut la 3 martie 1930) Documentarul Rossia TV ne prezintă viaţa idilică a studentului Ion Iliescu la Institutul Energetic „Molotov“ din Moscova, în perioada 1949 – 1954. Aflăm cît de […] detalii…

Cugetări, sfaturi înţelepte de la Constantin Brâncuşi: „Lumea poate fi mîntuită prin artă”

19 februarie este Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, sărbătoare adoptată de Camera Deputaților a Parlamentului de la Bucureşti în 4 noiembrie 2015 şi promulgată de Preşedinele României la 27 noiembrie 2015. 19 februarie (1876) e ziua de naştere a genialului sculptor Naţional şi Universal Constantin Brâncuşi. Să-l cinstim cu folos pentru sufletul şi mintea noastră, să-l cunoaştem […] detalii…

20-01-2009, Cimitirul Central din Chişinău. Adrian Păunescu: „Iartă-ne, Grigore!” // VIDEO

„Iartă-ne, Grigore!”, o poezie răscolitoare, de ADIO, citită cu adîncă durere la funeraliile fratelui Grigore de înzestratul poet Adrian Păunescu, unul dintre cei mai apropiați și fideli prieteni ai poetului Grigore Vieru. Aşa cum mărturisea poetul însuşi, a scris poezia în drum spre Chişinău… unde Grigore Vieru nu-l mai aştepta cu braţele deschise, în care […] detalii…

Nicolae Sulac – discurs la PRIMA Mare Adunare Naţională, 27 August 1989

Dragi prieteni, completăm rubrica Mişcarea 1988-1991 cu încă o arhivă a istoriei noastre recente. Să ne reamintim astăzi de celebrul interpret de muzică populară, Nicolae Sulac (09 sept. 1936 – 08 aprilie 2003), care, fiind un Artist cu adevărat al Poporului, a venit în inima Chişinăului să fie împreună cu Neamul său redeşteptat în lupta […] detalii…

Eugeniu Coşeriu despre fantoma „limba moldovenească” şi „bilingvismul” rus-sovietic

Să-l citim şi recitim mereu pe Eugeniu Coşeriu (27-07-1921 – 07-09-2002), înţeleptul basarabean de la Mihăileni, ajuns unul dintre cei mai de seamă lingvişti ai lumii, or, învăţătura sa nu este doar pentru rătăciţii în materie identitară, dar şi pentru cultura generală a tuturor. Cu regrert, chiar unii scriitori de la noi fac greşeli elementare […] detalii…

Poetul Emil Loteanu cercetat de acad. Mihai Cimpoi: „Emil Loteanu între arte şi întru artă”

In Memoriam artistului de geniu, poet și regizor de film, Emil LOTEANU (6 nov. 1936 – 18 aprilie 2003). Jocul de limbaj din textul nostru vrea să vorbească despre un program de viaţă trăită intens atât prin slujire cu devotament şi devoţiune – cu sfinţenie curat religioasă –, cât şi cu o conştiinţă că a […] detalii…

Cadre video istorice cu Dumitru Doru Prunariu înainte de zborul în spațiul cosmic (14 mai 1981) și după…

„M-aş întoarce oricînd în spaţiul cosmic, numai să admir Pământul de acolo, de sus, de la înălţimi cosmice. Arată superb, arată ca o planetă vie, pe care se vede că se trăieşte, se vede mişcare, se văd oceanele, se văd munţii, se vede atmosfera cu toate fenomenele din interiorul ei. Îi simţi efectiv puterea în […] detalii…

4 martie 1977, cutremurul care a îngrozit România: 7,4 grade, peste 1500 morți, 35 mii locuinţe distruse…

7,4 grade pe scara Richter, peste 1500 de oameni au murit şi 11.000 au fost răniţi în minutul în care România s-a zguduit din temelii. Autorităţile comuniste au încercat atunci să ascundă proporţiile dezastrului. 4 martie 1977, ora 21:21. Capitala şi alte şapte judeţe din România au fost zguduite de cel mai puternic seism de […] detalii…

Testamentul lui Grigore Vieru – „Limba Română, oastea noastră naţională”// AŞM, 30-08-2007

Testamentul „Limba Română, oastea noastră naţională” se citeşte atent, cu lupa, atît din punct de vedere ştiinţific, cît şi politic, asta ca principiile, valorile general-umane, demnitatea Naţională şi Adevărul ştiinţific să nu prindă niciodată păianjen în Ţara poetului simbol, Grigore Vieru! Discursul, intitulat simbolic Testament, a fost rostit de poetul Grigore Vieru în 30 august […] detalii…

50 de ani de la concertele formației MONDIAL la Chișinău!!! Mărturii: Eugen Doga, Dragoş Vasiliu, Alexandru Cazacu

Se împlinesc exact 50 de ani de la un eveniment cu adevărat istoric pentru toți basarabenii cu inimă românească, nesperat de melomanii din Moldova sovietizată nici în visurile cele mai îndrăznețe: spectacolele susținute de populara formație românească MONDIAL la Teatrul de Vară din Chișinău, în 31 Iulie și 1 August 1970. Așa cum veți afla […] detalii…

Vali Sterian cântă: „Nopți” („Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni!”) // Decembrie 1989

Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni…  Suntem în 30 decembrie 2019, la 30 de ani de la lovitura de stat din România (22-12-1989) suprapusă pe revolta anticomunistă a populației declanșată la Timișoara, în 15 – 16 Decembrie 1989, eveniment istoric soldat cu căderea dictaturii Ceaușescu (nu și a comunismului!) și cu mii […] detalii…

DOC. 27-12-1989: Iliescu şi Roman pun ţara la cale cu ambasadorul URSS, agenţii ruşi nu pot ieşi din România…

Stenograma întâlnirii dintre Ion Iliescu, Petre Roman şi Evgheni Tiajelnikov, ambasadorul URSS la Bucureşti – 27 decembrie 1989. Conţinutul stenogramei ne-a fost pus la dispoziţie de istoricul Alex Mihai Stoenescu.   Partea I Iliescu şi Roman către URSS: „Avem nevoie de sprijin!“ La numai două zile de la actul ce anunţa păstrarea pe poziţii a vechilor […] detalii…

Adevărul despre „maleficul Brucan, ideologul Revoluţiei Române”: Croia o Românie supusă Moscovei

Proclamaţia Revoluţiei, redactată de Dumitru Mazilu, a fost modificată brutal de către Silviu Brucan. Adăugirile şi tăieturile efectuate pe textul iniţial prefigurau o nouă ţară „made in URSS“. Dumitru Mazilu povesteşte pentru „Adevărul“ ce l-a inspirat în scrierea textului şi ce schimbări a adus Silviu Brucan, „pe un calorifer din sediul CC“. În noaptea de […] detalii…

DOC.// 24-12-1989. Tov. Brucan-Roman-Iliescu acaparează România, pregătesc asasinarea anticreştină

România, 24 Decembrie 1989. Unitatea militară, în care se află arestat cuplul Ceaușescu, este survolată, în repetate rânduri, de ținte aeriene neidentificate care sunt atacate de apărare. De asemenea, unitatea este supusă unor atacuri terestre cu armament de infanterie. Schimburi de focuri între forțele de apărare și persoane neidentificate au loc și la Cluj-Napoca, Arad, Craiova. […] detalii…

„Revoluţionarii” tov. Brucan-Iliescu: Teodor Brateș, provocatorul de la TVR 1989

Cine este Teodor Brateș, personaj cheie al Revoluției din 1989 și ultimul mare propagandist al TVR?! Teodor Brateş, „Crainicul Revoluției”, pus sub acuzare pentru infracţiuni împotriva umanităţii În 1988, Partidul Comunist Român i-a făcut un „portret” lui Teodor Brateș, cel care un am mai târziu avea să ocupe o funcție cheie în desfăsurarea evenimentelor tragice din […] detalii…

DOC.// 23-12-1989. Zi sângeroasă. Masacrul de la Otopeni. Nicolae şi Elena Ceauşescu puși sub pază la Târgoviște

România, 23 Decembrie 1989. Unități militare și alte obiective strategice sunt, în continuare, atacate de grupuri diversioniste, înregistrându-se numeroși morți și răniți. Acțiunile forțelor diversioniste creează confuzie în rândurile populației, a forțelor militare și echipelor de cetățeni înarmați În această zi au avut loc incidente tragice dintre care două majore: Dimineața – soldați în termen […] detalii…

DOC.// 22-12-1989. Ceauşescu părăsește Palatul, dispare…, iar tov. Iliescu apare … la TVR

Bucureşti, 22 Decembrie 1989. Dimineaţa, la primele ore, mari coloane de manifestanţi provenind de la principalele întreprinderi ale Bucureştiului se îndreaptă spre centrul oraşului. Înaintarea lor este oprită de baraje formate din trupe de miliţie, securitate şi armată în apropierea sediului CC al PCR. Nicolae Ceauşescu organizează o şedinţă cu câţiva generali, în timpul căreia […] detalii…