Istoria recentă

ULTIMA ORĂ… – astfel şi-a intitulat emisiunea jurnalista Cornelia Stefoglu de la Televiziunea Naţională Moldova 1 (realizată în 2009), luînd drept leitmotiv muzical celebrul cîntec al compozitorului Petre Teodorovici, pe versurile lui Grigore Vieru, interpretat de Anastasia Lazariuc. Filmările, devenite document, au fost făcute de dna profesoară Alexandra Piscunov de la Cahul. În cadru, planuri diferite: […] detalii…

Eseu de scriitorul şi lingvistul Vlad Pohilă (6 aprilie 1953 – 14 mai 2020): „Perpetua venire a lui Nichita Stănescu la noi” O mai fi fiind, cu certitudine, la Chişinău, destule persoane care ţin minte clar acea banală şi totuşi neobişnuită lună de octombrie 1976… Evenimentele culturale de anvergură şi de calitate, ferite de grosiere […] detalii…

Știaţi că George Bacovia a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite – conform frecvenţei din poezii – erau „plânge” şi „ninge”? Aflaţi şi alte amănunte inedite din viaţa autorului, considerat cel mai important poet simbolist român. În textul „Necunoscutul cu pelerină neagră”, publicat […] detalii…

Vlad Pohilă: A emanat o dragoste aristocratică – pentru oameni, pentru neam, pentru tot ce-i frumos Scriind, cîndva, că am avut norocul să-l cunosc pe Raoul Şorban (a se vedea volumul „Şi totuşi, limba română!…”, Chişinău, Ed. „Prometeu”, 2008, p. 112-146), nu am spus decît o jumătate de adevăr. Pentru că efectiv, am avut marea, […] detalii…

Testamentul „Limba Română, oastea noastră naţională” se citeşte atent, cu lupa, atît din punct de vedere ştiinţific, cît şi politic, asta ca principiile, valorile general-umane, demnitatea Naţională şi Adevărul ştiinţific să nu prindă niciodată păianjen în Ţara poetului simbol, Grigore Vieru! Discursul, intitulat simbolic Testament, a fost rostit de poetul Grigore Vieru în 30 august […] detalii…

„M-aş întoarce oricând în spaţiul cosmic, numai să admir Pământul de acolo, de sus, de la înălţimi cosmice. Arată superb, arată ca o planetă vie, pe care se vede că se trăieşte, se vede mişcare, se văd oceanele, se văd munţii, se vede atmosfera cu toate fenomenele din interiorul ei. Îi simţi efectiv puterea în […] detalii…

13 martie (1907) e ziua în care s-a născut românul de geniu Mircea Eliade, scriitor, filosof, profesor universitar, istoric al religiilor de notorietate mondială. La fel ca și prietenii săi, iluștrii scriitori români, Emil Cioran și Eugen Ionesco, Mircea Eliade și-a trait aproape toată viața în exil, departe de România acaparată de comuniști și kominterniști, […] detalii…

Dragi prieteni, astăzi, la rubrica Filmele colegilor, prezentăm documentarul autentic „Masacrul inocenților sau Cronica unui război uitat”, realizat de mult regretatul regizor de film Victor Bucătaru, cunoscut cineast şi patriot român din R. Moldova. Documentarul a fost pus pe internet de fiul său, Sorin Bucătaru, care e de asemenea cineast, pentru o largă circulație a acestor mărturii zguduitoare […] detalii…

„Iartă-ne, Grigore!”, o poezie răscolitoare, de ADIO, citită cu adâncă durere la funeraliile fratelui Grigore de înzestratul poet Adrian Păunescu, unul dintre cei mai fideli prieteni ai poetului Grigore Vieru. Aşa cum mărturisea poetul însuşi, a scris poezia în drum spre Chişinău… unde Grigore Vieru nu-l mai aştepta cu braţele deschise, în care încăpea nu […] detalii…

Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni… Suntem în 30 decembrie 2019, la 30 de ani de la lovitura de stat din România (22-12-1989) suprapusă pe revolta anticomunistă a populației declanșată la Timișoara, în 15 – 16 Decembrie 1989, eveniment istoric soldat cu căderea dictaturii Ceaușescu (nu și a comunismului!) și cu mii […] detalii…

„Ionel” este un film realizat în Rusia despre anii de studenţie ai lui Ion Iliescu la Moscova, despre „tinereţea luminoasă” din perioada stalinistă. Documentarul Rossia TV ne prezintă viaţa idilică a studentului Ion Iliescu la Institutul Energetic „Molotov“ din Moscova, în perioada 1949 – 1954. Aflăm cât de popular era printre colege, ce jocuri incitante se […] detalii…

Stenograma întâlnirii dintre Ion Iliescu, Petre Roman şi Evgheni Tiajelnikov, ambasadorul URSS la Bucureşti – 27 decembrie 1989. Conţinutul stenogramei ne-a fost pus la dispoziţie de istoricul Alex Mihai Stoenescu. Partea I Iliescu şi Roman către URSS: „Avem nevoie de sprijin!“ La numai două zile de la actul ce anunţa păstrarea pe poziţii a vechilor […] detalii…

Proclamaţia Revoluţiei, redactată de Dumitru Mazilu, a fost modificată brutal de către Silviu Brucan. Adăugirile şi tăieturile efectuate pe textul iniţial prefigurau o nouă ţară „made in URSS“. Dumitru Mazilu povesteşte pentru „Adevărul“ ce l-a inspirat în scrierea textului şi ce schimbări a adus Silviu Brucan, „pe un calorifer din sediul CC“. În noaptea de […] detalii…

România, 24 Decembrie 1989. Unitatea militară, în care se află arestat cuplul Ceaușescu, este survolată, în repetate rânduri, de ținte aeriene neidentificate care sunt atacate de apărare. De asemenea, unitatea este supusă unor atacuri terestre cu armament de infanterie. Schimburi de focuri între forțele de apărare și persoane neidentificate au loc și la Cluj-Napoca, Arad, Craiova. […] detalii…

Cine este Teodor Brateș, personaj cheie al Revoluției din 1989 și ultimul mare propagandist al TVR?! Teodor Brateş, „Crainicul Revoluției”, pus sub acuzare pentru infracţiuni împotriva umanităţii În 1988, Partidul Comunist Român i-a făcut un „portret” lui Teodor Brateș, cel care un am mai târziu avea să ocupe o funcție cheie în desfăsurarea evenimentelor tragice din […] detalii…

România, 23 Decembrie 1989. Unități militare și alte obiective strategice sunt, în continuare, atacate de grupuri diversioniste, înregistrându-se numeroși morți și răniți. Acțiunile forțelor diversioniste creează confuzie în rândurile populației, a forțelor militare și echipelor de cetățeni înarmați În această zi au avut loc incidente tragice dintre care două majore: Dimineața – soldați în termen […] detalii…

Bucureşti, 22 Decembrie 1989. Dimineaţa, la primele ore, mari coloane de manifestanţi provenind de la principalele întreprinderi ale Bucureştiului se îndreaptă spre centrul oraşului. Înaintarea lor este oprită de baraje formate din trupe de miliţie, securitate şi armată în apropierea sediului CC al PCR. Nicolae Ceauşescu organizează o şedinţă cu câţiva generali, în timpul căreia […] detalii…

România, 21 Decembrie 1989. La Timişoara, ora 9:00, din balconul Operei se citeşte Proclamaţia Frontului Democrat Român (FDR). La Bucureşti, în Piaţa Republicii, ora 12:00, începe mitingul cerut de Ceauşescu cu scopul de a înfiera tulburările de la Timişoara şi de a vorbi despre nevoia imperativă de a apăra ţara de atentatele cercurilor străine la […] detalii…

20 Decembrie 1989 // La Timişoara, 100.000 de protestatari au ocupat Piaţa Operei (astăzi, „Piaţa Victoriei”) şi au început să strige sloganuri antiguvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu vă fie frică, Ceauşescu pică!”. În foaierul Operei din Timişoara are loc, la ora 13:00, constituirea Frontului Democratic Român (FDR). În clădirea Consiliului Judeţean, un […] detalii…

În ciuda tuturor represiunilor, timişorenii au continuat să se opună cu îndârjire forţelor de ordine, mai ales după ce se descoperise că morţii de la spitalul judeţean fuseseră furaţi. Zvonul înspăimântător şi incredibil se răspândise cu iuţeala fulgerului şi în cele din urmă s-a confirmat că acesta era cumplitul adevăr. Cu toţii erau de acord […] detalii…

17 decembrie 1989 este considerată ziua „masacrului de la Timişoara”, zi în care miliţia, securitatea, armata a început să tragă în protestatarii din Piaţa Metropolitană… De „terorişti-turişti” străini nu se prea vorbeşte în cazul or. Timişoara învecinat cu Ungaria, „teroriştii” enigmatici „au apărut” din senin numai în Bucureşti, imediat după ce le-a anunţat „prezenţa” nea […] detalii…

„Deşteaptă-te, române!”, acest minunat cântec patriotic, cu rădăcini adânci în istoria românilor, n-a fost un cântec interzis doar în Basarabia, aflată sub ocupaţie ruso-sovieitcă (1812-1991), dar şi în România comunistă, acaparată de komintern şi trupele sovietice în 1944. Din 1977 şi până în 1989, imnul RepubliciiSocialiste România a fost Trei culori, după o altă frumuseţe de […] detalii…

Astăzi, marți, 15 octombrie 2019, aproape de ora 18.00, și-a încheiat rolul pe scena vieții renumita actriță Tamara Buciuceanu Botez, suparnumită „Doamna comediei românești”, născută la Tighina, în Basarabia interbelică. S-a stins din viață la vârsta de 90 de ani (împliniți la 10 august), în Spitalul Elias din București, „internarea survenind pe fondul unei boli […] detalii…

Oamenii nu uită, Istoria nu iartă! Istoria se bazează pe fapte concrete, pe dovezi, pe documente. Două asemenea DOCumente (text + video) punem azi față în față, ca să fie limpede pentru viitorime ce evenimente și ce oameni politici au dorit binele Moldovei sau, dimpotrivă, au uneltit în contra intereselor Naționale, intrând în cârdășie cu […] detalii…

Maria Tănase află că este bolnavă de cancer la plămâni în primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului. Întrerupe turneul, rugând-o pe Mia Braia s-o înlocuiască. Pe 2 mai ajunge acasă, în București. Se stinge din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963, la ora 14:10. Înainte de a muri și-a scris […] detalii…

Dumitru Prunariu a devenit, la 14 mai 1981, primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. Astronautul a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. Despre misiunea în spaţiul cosmic şi experienţa unică trăită în […] detalii…

La 4 martie 1977, în urma cutremurului ce a îndoliat România, s-a stins din viaţă genialul nostru actor Toma Caragiu. Soţia sa, Elena Caragiu, cu care a fost căsătorit 14 ani, face dezvăluiri, în premieră, pentru cititorii Ziarului Metropolis. În blocul din Piața Universității, pe partea cu statuia lui Mihai Viteazu, la parterul căruia se […] detalii…

La 42 de ani de la marele cutremur din 4 martie 1977, mulţi români îşi mai aduc încă aminte de momentele în care pământul s-a clătinat… Cutremurul care s-a produs atunci a curmat peste 1.500 de vieţi şi a transformat în ruine mii de clădiri în toată România. Totul în numai 56 de secunde… Pe […] detalii…

Maria Tănase și Constantin Brâncuși: o iubire ca o pasăre măiastră. S-au iubit cu ardoare, s-au iubit cu patos, s-au iubit româneşte… Totul a început în 1938, la Paris, unde Dimitrie Gusti organizase o expoziție de artă populară. În Paris s-au văzut pentru întâia oară. Și s-au îndrăgostit, nebunește, încă din prima clipă. Ea abia începuse să […] detalii…

19 februarie este Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, sărbătoare adoptată de Camera Deputaților a Parlamentului de la Bucureşti în 4 noiembrie 2015 şi promulgată de Preşedinele României la 27 noiembrie 2015. 19 februarie (1876) e ziua de naştere a genialului sculptor Naţional şi Universal, Constantin Brâncuşi. Să-l cinstim cu folos pentru sufletul şi mintea noastră, să-l […] detalii…