Radio România Int., Românii de lângă noi – scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu, Chişinău


Mihaela Dincă, realizatoarea emisiunii „Românii de lângă noi” – Radio România Internaţional (RRI), a dedicat ediţia din 20 februarie 2013, jurnalistei, scriitoarei Luminiţa Dumbrăveanu din R. Moldova, mai exact, preocupărilor ei în domeniile: jurnalism, literatură, film documentar.

În R. Moldova, meseria de jurnalist este una de luptător şi un luptător adevărat, cu demnitate personală, umană, profesională, nu cedează atât de uşor… Din acest punct de vedere, pot spune că jurnaliştii din R. Moldova sunt un model de rezistenţă.” – sunt primele cuvinte ale invitatei de la Chişinău.

 

Aceasta-i prezentarea publicată de RRI în programul zilei difuzării emisiunii:

„20:05 ROMÂNII DE LÂNGĂ NOI (RRI) • „In Republica Moldova, meseria de jurnalist este una de luptător”. Invitată: Luminiţa Dumbrăveanu – 20 de ani de presă (la postul naţional de radio, „Vocea Basarabiei”, RFI – corespondent pentru R. Moldova; realizatoare a emisiunii „Focul din Vatră” – primul program din R. Moldova dedicat românilor de pretutindeni, program interzis de PCRM la 24 februarie 2001; fost colaborator al Academiei de Stiinţe a Moldovei, autoare a două volume de poezie şi co-autoare a proiectului „Dicţionar Enciclopedic. Români celebri pe mapamond”; în prezent, este director-fondator al Studioului Independent de filme documentare Flacăra TV & Film (moderator: Mihaela Dincă)”

Emisiunea are la bază un interviu realizat la Bucureşti, în cadrul unei reuniuni a presei de limba română din toată lumea, cu puţin timp înainte de marele spectacol al compozitorului Eugen Doga la Ateneul Român din 25 noiembrie 2012, unde a fost lansată în premieră cartea biografică „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire, scrisă de Luminiţa Dumbrăveanu (ed. PRUT, Chişinău, 21 noiembrie 2012).

Repere ale discuţiei: Ce-nseamnă a fi jurnalist în R. Moldova; muzica şi personalitatea maestrului Eugen Doga; patriotismul deţinutului politic Ilie Ilaşcu neînţeles şi neapreciat la Bucureşti; conştiinţa Naţională a românilor, fondarea Studioului şi primele filme documentare ale Flacăra Film Chişinău ş.a.

 

Audiţie de folos!

 

Luminita Dumbraveanu-Eugen Doga-Coperta 1-2012-700px

Flacara Film-generic Flacara Film Pictures RO-ENG-2012-600px

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Radio România Int., Românii de lângă noi – artista Aurica Basarabeanca, Chişinău

Flacăra Film, serial de filme în PREMIERĂ! 100 români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga” (compozitor)

PRIMUL videoCLIP al Studioului Flacăra Film: „Moş Crăciun” (vs. Moş Gerilă) cu Aurica Dicusară Basarabeanca

Al doilea videoCLIP al Studioului Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” (tot) cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)

 

Emisiunea-document „Focul din Vatră”, dedicată deţinutului politic Ilie Ilaşcu (3 iunie 2000, PARTEA I)

Emisiunea-document „Focul din Vatră”, dedicată deţinutului politic Ilie Ilaşcu (3 iunie 2000, PARTEA II)

 

 

Sursa material: Flacăra TV

Sursa foto: Flacăra Film

Sursa audio: Radio România Internaţional

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (9)

  1. […] Interviu RRI, emisiunea “ROMÂNII DE LÂNGĂ NOI” (realizatoare Mihaela Dincă) […]

  2. […] Radio România Int., Românii de lângă noi – scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu, Chişinău […]

  3. […] Radio România Int., Românii de lângă noi – scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu, Chişinău […]

  4. […] Radio România Int., Românii de lângă noi – scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu, Chişinău […]

  5. […] și fost senator român, emisiunea-document „Focul din Vatră”, realizată de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în 3 iunie 2000, în cadrul căreia veți auzi vocea regretatei sale mame, Natalia şi a soţiei […]

  6. […] și fost senator român, emisiunea-document „Focul din Vatră”, realizată de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în 3 iunie 2000, în cadrul căreia veți auzi vocea regretatei sale mame, Natalia şi a […]

  7. […] Radio România Int., Românii de lângă noi – scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu, Chişinău […]

  8. […] Radio România Int., Românii de lângă noi – scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu, Chişinău […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter