Radio România Int., Românii de lângă noi – artista Aurica Basarabeanca, Chişinău


Românii de lângă noi de la Radio România Internaţional, Bucureşti – o ediţie emoţionantă până la lacrimi, realizată de jurnalista Mihaela Dincă cu Aurica Dicusară Basarabeanca din R. Moldova, autoare a peste 30 de cântece (muzică şi versuri), fără să aibă studii muzicale speciale.

Prin cântec plâng,
Prin cânec râd,
Prin cântec stelele ating,
Cu el eu urc, cu el cobor,
Cu el prind vraja zilelor…

Mi-au spus părinţii că eu mai întâi am cântat…cântecul pentru mine înseamnă tot – mărturiseşte cantautoarea în această emisiune de suflet românesc.

Definită „purtătoare de voce şi cuvânt a dramelor istorice a românilor din Basarabia şi Transnistria”, Aurica Basarabeanca este autoarea Cântecelor de Dor şi Neam – muzică patriotică necomercială, scrisă şi interpretată de această artistă cu voce cuminte şi duioasă doar la sărbători publice şi Naţionale.

Mihaela Dincă, autoarea emisiunii de la Radio Bucureşti:

„Cântecul pentru Aurica Dicusară este ea însăşi, dar şi Neamul românesc, şi Glia străbună, trăind în Basarabia şi rezonând cu cei ce au ca valori de căpătâi Casa, Familia, Omenia, Ţara. Cântecul ei este în întregime născut din fiinţa ei – sensibilă şi curată – versul şi melodia îi aparţin şi se nasc atunci când sunt simţite, nu când vreo regulă a spectacolului comercial o cere… In cântecele Auricăi Dicusară se împletesc spiritul dârz al buneilor ei deportaţi în Siberia, durerea transnistrenilor printre care a trăit, dorul de copiii ei plecaţi la studii în strainătate şi bucuria de a-i vedea revenind acasă definitiv, speranţa ca Neamul ei să nu mai iasă în piaţă” (la proteste) degeaba… Aşadar, pe ea, pe Aurica Dicusară şi muzica ei, le vom afla mai bine în dialogul de astăzi!”

Să ascultăm continuarea în emisiunea din playerul AUDIO alăturat, o emisiune realizată de Mihaela Dincă în colaborare cu Studioul Flacăra TV & Film Chişinău, difuzată de Radio România Internaţional la 17 aprilie 2013 şi redifuzată de mai multe ori.

 

Audiţie plăcută şi de folos!

 

  FlacaraTV-md-Basarabeanca Aurica Dicusara-Orheiul Vechi 2012-600px

 

 

După ascultarea emisiunii radiofonice, Flacăra TV & Film recomandă şi vizionarea acestor videoCLIPuri cu artista simbol – Aurica Basarabeanca:

videoCLIP al Studioului Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” (tot) cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)

videoCLIP al Studioului Flacăra Film: „Moş Crăciun” (vs. Moş Gerilă) cu Aurica Dicusară Basarabeanca

Basarabeanca – „Cântec de Neam”

Basarabeanca – OMULE

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film

Sursa foto: Aurica Dicusară Basarabeanca

Sursa audio: Radio România Internaţional

 

 

Flag Counter

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md