In Memoriam // Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu a acceptat ocupaţia sovietică…”


Limba Română a rămas fără un mare patriot şi ocrotitor! La vârsta de 67 de ani a decedat scriitorul, publicistul, traducătorul Vlad Pohilă, apreciat în 2010 cu cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova – „Ordinul Republicii”.

„Remarcabil lingvist, strălucit publicist, care s-a ascuns în adâncul unei modestii rar întâlnite la noi”, astfel l-a apreciat regretatul poet Grigore Vieru. „Totul începe şi totul culminează, în existenţa mea, cu fascinaţia pentru limba mamei, adică pentru limba română”, spunea marele lingvist.

Deşi avea probleme de sănătate, Vlad Pohilă fusese externat de câteva săptămâni din spital şi era în plină forţă de creaţie. Încheiase munca la o carte despre marile personalităţi, pe care a avut norocul să le cunoască. Vineri, 15 mai 2020, urma să se întâlnească cu echipa de creaţie de la Biblioteca municipala „B.P. Hasdeu” pentru a pune la punct ultimul număr al revistei „Bibliopolis”, dar nu a mai răspuns la telefon… Avea 67 de ani, o inteligenţă sclipitoare, un rol deosebit în cultivarea, promovarea limbii române.

 

 

„Foarte multă lume se implica în opera de Renaştere, dorea schimbarea, dorea obţinerea unor drepturi pierdute de noi de cinci decenii din cauza ocupaţiei sovietice”, a declarat scriitorul Vlad Pohilă.

Într-o emisiune la Radio Europa Liberă, Vlad Pohilă a spus de unde-i vin rădăcinile:

Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu a acceptat ocupaţia sovietică, 9 copii am fost, mama ne-a transmis aceasta dragoste pentru istorie, pentru limba, literatura română, pentru Credinţă, mărturisește Vlad Pohilă.

Născut pe 6 aprilie 1953, în satul Putineşti, raionul Floreşti, Vlad Pohilă a devenit un aristocrat al Limbii Române, autor al unor valoroase creaţii literare, eseuri lingvistice de înalta ţinută, enciclopedism şi frumuseţe stilistică şi literară.

Cunoştea mai multe limbi din care a tradus peste 20 de cărţi.

A susţinut rubrici de cultivare a limbii la Radio Moldova, la alte posturi de radio şi TV, a scris articole pentru publicaţiile diasporei româneşti din Germania, Franţa, Grecia, Canada, SUA, Australia.

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Omagiul ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „B. P. HASDEU” LA GREA ÎNCERCARE…  A PLECAT DINTRE NOI, MULT PREA DEVREME, VLAD POHILĂ

 

GLASUL, 30 de ani de la tipărirea la Riga și Vilnius a primei publicații cu alfabet latin din Basarabia postbelică

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Vlad Pohilă, publicist, lingvist, scriitor

videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)

Reportaj de pe platoul de filmare al videoCLIPului „Basarabie, nu plânge!” cu Basarabeanca

Semnalele „Basarabie, nu plânge!” de pe platforma de Unitate panNațională Flacăra TV 

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: Vlad Pohilă și Svetlana Javelea

Sursa audio: Moldova 1 TV / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (9)

  1. […] Moldova 1 TV: In Memoriam // Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu… […]

  2. […] Moldova 1 TV: In Memoriam // Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu… […]

  3. […] In Memoriam // Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu a acceptat ocu… […]

  4. […] Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu a acceptat ocu… […]

  5. […] In Memoriam // Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu… […]

  6. […] In Memoriam // Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu… […]

  7. […] Moldova 1 TV: In Memoriam // Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu… […]

  8. […] In Memoriam // Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu… […]

  9. […] In Memoriam // Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter