Mihai Eminescu

O echipă de specialişti şi oameni de cultură din judeţul Botoşani a găsit mormântul bunicului Vasile Eminovici, considerat pierdut în urmă cu un secol. Specialiştii explică, totodată, o serie de lucruri mai puţin cunoscute despre originea marelui poet. Despre Mihai Eminescu şi familia acestuia se cunosc, aparent, foarte multe lucruri. Ba chiar, având în vedere […] detalii…

Oare cum ar fi arătat poeziile lui Mihai Eminescu dacă nu ar fi fost inspirat de „Îngerul Blond“, așa cum o alinta poetul pe cea care i-a furat inima pentru totdeauna, Veronica Micle? Au trăit o iubire pasională, iar scrisorile prin care-și alinau dorul au rămas martore ale unei povești de dragoste eterne. Mihai Eminescu […] detalii…

O arhivă istorică preţioasă dintr-un spectacol al Cenaclului Flacăra, care a activat în România comunistă (1973-1985): poetul Adrian Păunescu recită dureros… de frumos ODĂ (în metru antic) de Mihai Eminescu, pe care o defineşte „o capodoperă absolută a lirismului românesc”. Vă va fi greu să recunoaşteţi vocea lui Adrian Păunescu, e transfigurată, e marcată total […] detalii…

Geniul lui nemuritor s-a stins într-un spital, într-o cameră obscură, părăsit de toţi, fără să vie cineva a-i da cele din urmă mîngîieri în starea-i nenorocită, fără să aibă un prieten care să-i ţie lumina, cînd marele său spirit avea să părăsească corpul-lut, fără să se găsească o mînă care să-i închidă pleoapele amorţite pentru […] detalii…

Cosmosul eminescian, acesta este genericul Congresului Mondial al Eminescologilor din 1 – 2 sept. 2019, care va reuni la Chişinău scriitori, cercetători, traducători din R. Moldova, România, Italia, Germania, Turcia, Ucraina. Evenimentul iniţiat de reputatul eminescolog, academicianul Mihai Cimpoi este susţinut de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Institutul Cultural Român […] detalii…

Mihai Eminescu și religia. Mănăstirea de călugăriţe Agafton, se află lângă pădurea Baisa, la 8 km de Botoşani, pe şoseaua ce duce spre Suceava. În această zonă se mai găsesc şi astăzi păduri întinse, locuri propice pentru întemeierea unor mănăstiri şi schituri, care au apărut pe aceste meleaguri încă din vremea lui Ştefan cel Mare. […] detalii…

Mai mulţi oameni de ştiinţă din Botoşani încearcă să explice, formulând teoria heterozigotismului, de ce s-au născut, la mijlocul secolului al XIX-lea, în judeţul din nordul extrem al României, nenumărate personalităţi marcante pentru istoria ţării, precum Eminescu, Enescu, Iorga, Antipa, Elie Radu sau Onicescu. Pe teritoriul judeţului Botoşani s-au născut în secolele XIX-XX zeci de […] detalii…

Scriitorii Mihai Eminescu şi Regina Elisabeta – o relaţie glacială celebră: „Uiţi că vorbeşti cu regina României?“, „Da, dar nu cu regina poeziei!“ Scriitori contemporani, despărţiţi însă de o imensă prăpastie socială, Mihai Eminescu şi Regina Elisabeta a României au avut o relaţie glacială. În ciuda unei admiraţii sincere a reginei faţă de poet, Eminescu […] detalii…

Un valoros patrimoniu filatelic, consacrat geniului Mihai Eminescu, este prezentat în expoziţia „Eminesciana – 2019”. Evenimentul, organizat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Asociaţia Filateliştilor din Moldova şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, aduce în atenţia vizitatorilor piese valoroase din colecţiile filateliştilor din Moldova şi România. Viaţa şi opera lui Mihai Eminescu […] detalii…

Am răsfoit cărţi, ne-am folosit de munca altora, am adunat dovezi şi am arătat că poporul român niciodată nu a renunţat la drepturile sale asupra Basarabiei şi că prin urmare nici astăzi nu are dreptul de a renunţa. Mihai Eminescu Deşi Eminescu, ne încredinţa amicul Slavici, „privea toate lucrurile din punctul de vedere al […] detalii…

A venit în România comunistă din Franţa, una dintre cele mai civilizate şi libere naţiuni europene. Cu toate acestea, a descoperit aici lucruri şi oameni ce merită tot respectul. Aşa a început povestea unui profesor care a venit să predea limba lui Voltaire la Iaşi şi a ajuns să predea limba lui Eminescu la Universitatea […] detalii…

În ultimii ani, de Ziua lui Eminescu şi a Culturii Naţionale, Eugen Doga îşi invita admiratorii la salonul muzical, la el acasă pentru a asculta noi creaţii şi a-şi împărtăşi proiectele pentru viitor. De această dată, pe 15 ianuarie 2018, marele compozitor va participa la Simpozionul „Cultura română la ceas aniversar – Centenarul Marii Uniri”, […] detalii…

La inițiativa veteranului învățământului public, Octavian Voronca, membru al prezidiului Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu” și în colaborare cu pedagogii școlii nr. 13, cu limba română de predare din suburbia Horecea, la cimitirul central din Cernăuți s-a desfășurat o amplă acțiune de omagiere a Aglaiei Eminovici, sora Poetului Național Mihai Eminescu, informează istoricul bucovinean Dragoș Olaru. Cercetătorul scrie că la această manifestare, care […] detalii…

„Drumul spre Centru al literelor basarabene. Mihai Cimpoi, 75 de ani” – astfel a fost intitulat medalionul omagial consacrat aniversării a 75 de la naşterea reputatului critic literar, eminescolog, Academicianul Mihai Cimpoi. Evenimentul a avut loc la Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” şi a reunit numeroşi prieteni şi admiratori ai distinsului Academician. Revenirea în mediul […] detalii…

Uniți în jurul academicianului Mihai Cimpoi, eminescologi, oameni de cultură, scriitori, experți internaționali, traducători ai operei lui Mihai Eminescu și iubitori de poezie eminesciană din mai multe țări, s-au reunit, în zilele de 4 și 5 septembrie 2017, la cea de-a VI-a ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor, părintele fondator al căruia este însuși academicianul. Prima […] detalii…

La Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu (județul Botoșani), la Lacul cu nuferi, a avut loc cea de-a zecea ședință, specială, a Cenaclului Transfrontalier (Cernăuți-Suceava) MAȘINA CU POEȚI, la care au participat poeți din Botoșani, Suceava și Cernăuți. Invitatul special al cenaclului din partea județului Botoșani a fost Vlăduț Scutelnicu, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din […] detalii…

Preluăm cu bucurie pe Flacăra TV înalta apreciere a Acad. Mihai Cimpoi, renumit critic literar și eminescolog, făcută publicistului, poetului și cercetătorului Vadim Bacinschi de la Odesa, preocupat în activitatea sa și de paginile puțin cunoscute din biografia Poetului poeților Mihai Eminescu, legate de sudul Basarabiei, precum și de orașul Odesa, unde s-a aflat (iulie […] detalii…

Lectoratul de Limbă Română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Centrul de Studii Românești, din cadrul Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, au organizat în Salonul verde al Universității cernăuțene cea de-a doua Ediție a mesei rotunde internaționale „Eminescu în limbile lumii: traduceri, receptare critică și academică”. Potrivit reprezentanților USV, în […] detalii…

„Anul Eugen Doga – 2017” continuă pe ambele maluri ale Prutului! După minunatele concerte pe care le-a susținut pe urmele lui Mihai Eminescu – la București (26-04-17), la Botoșani (16-05-17) și Iași (17-05-17) – iată că avem încă un prilej de a-l felicita pe maestrul nostru drag, Eugen Doga, compozitor originar din Transnistria ajuns pe […] detalii…

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, instituţie al cărei principal obiectiv este cercetarea şi promovarea operei eminesciene, dar și a poeziei şi criticii literare româneşti, oferă, anual, 1-5 stagii de cercetare a operei eminesciene. Stagiul este destinat studenților, masteranzilor, doctoranzilor, profesorilor și cercetătorilor români şi străini, indiferent dacă locuiesc în țară sau în […] detalii…

Nu poți fi Universal fără a fi mai întâi Național! – Lecție iubitorilor de arginți, detractorilor Poetului poeților Mihai Eminescu de pe ambele maluri ale Prutului de la Acad. Mihai Cimpoi, critic literar, renumit eminescolog, unul dintre cei mai mari cărturari ai românimii contemporane. Acad. Mihai Cimpoi a ținut acest discurs recent, în cadrul Congresului […] detalii…

De Sărbătorile Naționale, pe care le marcăm în Augustul Libertății noastre, colegii noștri de la Televiziunea publică Moldova 1 TV ne-au prilejuit o bucurie imensă printr-o inițiativă ingenioasă de valorificare și promovare a Limbii Române. Bravii noștri telejurnaliști au invitat 12 ambasadori acreditați în R. Moldova să recite versuri în Limba Română, scrise de poeți […] detalii…

Omagii aduse de urmaşi Poetului poeţilor Mihai Eminescu. Publicăm astăzi cu drag şi suflet două poeme scrise de Maria Gabor, poetă, critic literar şi de artă din Făgăraşi, România, care a locuit doi ani la Chişinău şi s-a îndrăgostit pentru totdeauna de acest oraş, mai cu seamă de parcurile lui şi de aleile ce duc spre […] detalii…

În aceste zile marcate de lumina Luceafărului şi parfumul teilor, am lansat pe site un nou sondaj Flacăra TV. După ce v-am întrebat anterior dacă Eminescu a murit sau a fost omorât, astăzi, vă invităm să răspundeţi la următoarea întrebare: Mihail Eminescu a fost omorât în mod organizat, sunteţi pentru canonizarea martirului? Opţiunile dvs – DA, […] detalii…

Membrii Euroclubului de pe lângă școala din Apșa de Mijloc (Transcarpatia, Ucraina) pregătesc o nouă acțiune inedită, o șezătoare culturală, în care profesori, elevi și invitați din afara școlii, îi vor omagia pe Mihai Eminescu. Aceasta este a patra șezătoare organizată de Euroclub, însă se anunță a fi una mai specială decât celelalte, – scrie TOCpress […] detalii…

„Când amintirile-ntrecut încearcă să mă cheme…”. La la 14 iunie 2016, în preajma Sărbătorii Naţionale „Mihai Eminescu”, sub acest generic, va avea loc o seară românească de romanţe, eveniment ce va fi organizat în incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi (str. Kobileanska, 9). Programul manifestării a fost iniţiat de Muzeul literar-memorial „Mihai Eminescu” şi susţinut […] detalii…

La Centrul Academic Internaţional EMINESCU din Chişinău a avut loc lansarea cărţii „Mihai Eminescu. Poezii alese / Poesias Escogidas”, ediţie română-spaniolă realizată de cunoscutul traducător şi eminescolog din Chile, Mario Castro Navarrete, un om admirabil, vorbitor fluent de dulcea limbă românească, preţuitor sincer al operei lui Mihai Eminescu, pe care îl consideră unul dintre poeţii […] detalii…

Specialişti în eminescologie spun că Eminescu a avut o pasiune ascunsă şi stranie pentru civilizaţia dacică. Mai mult decât atât, aceştia spun că au existat coincidenţe care ar scoate în evidenţă o legătură mistică între poet şi strămoşii săi. Eminescu şi dacii. În afară de câteva poezii şi afirmaţii în legătură cu strămoşii său, marele […] detalii…

A fost un vis, ca o părere… un vis trăit departe de România, venit din inima Olteniei, adus de făcătorul de teatru şi muze, de îngerul aievea Emil Boroghină. A fost seară Mihai Eminescu la Institutul Cultural Român, la iniţiativa directorului Constantin Lupeanu, unde limba, poezia şi arta noastră au vrăjit publicul chinez venit să-l sărbătorească […] detalii…

Poetul Naţional Mihai Eminescu a fost cinstit şi la Odesa, unde este înveşnicit şi prin acest semnificativ bust. Pe 15 ianuarie 2016, la Palatul Voronțov din Odesa, a avut loc un spectacol literar-muzical dedicat Poetului poeţilor, Mihai Eminescu şi Zilei Culturii Naționale, prilejuită de data naşterii geniului de la Ipoteşti, sărbătoare marcată oficial în România […] detalii…