La Chișinău a fost prezentată în premieră cartea „Orchestrele dimineţii” de Leonard Tuchilatu, fratele Leonidei Lari


Destinul tragic şi valoarea operei regretatului scriitor Leonard Tuchilatu s-au aflat în atenţia participanţilor la evenimentul literar-comemorativ „Elogiu umbrelor”, care a fost organizat de Muzeul Naţional de Literatura „Mihail Kogălniceanu” şi Uniunea Scriitorilor din Moldova, cu prilejul aniversarii a 70-a de la naşterea scriitorului.

„Unul dintre cele mai tragice destine ale literaturii române din stânga Prutului: Leonard Tuchilatu, un poet şi un prozator de excepţie, care însă nu a prins în timpul vieţii niciun rând publicat… Este un poet care încă trebuie pus în valoare, încă trebuie pus în circulaţie”, menţionează directoarea Muzeului Naţional de Literatură, Maria Şleahtiţchi.

Cele câteva apariţii editoriale: Sol, Fata Morgana, Rapsodie au văzut lumina tiparului după trecerea în eternitate a lui Leonard Tuchilatu, iar la eveniment a fost lansată cartea Orchestrele dimineţii, o selecţie realizată de poeta Marcela Benea, soţia regretatului scriitor.

 

 

„A fost o muncă foarte frumoasă, am lucrat cu multă plăcere şi cu durere în suflet, pentru că poetul nu şi-a văzut nici măcar un singur rând publicat în timpul vieţii… Este o poezie a tristeţii, dar şi a dragostei pentru pământul acesta, pentru mama… Mamelor le-a dedicat versuri de o frumuseţe rară…”, spune Marcela Benea.

 

 

„La o lectură atentă, proza, dar mai ales, poezia sa, e în stare să reconfigureze peisajul literar postbelic, să urce în top pentru că este un autor înzestrat cu talent. A făcut lecturi foarte profunde la ora ceea, are o viziune asupra lucrurilor şi asupra lumii aparte. Sigur, vrem sau nu vrem, remarcăm poezia aceasta a suferinţei care este extraordinară”, constată scriitorul Anatol Moraru.

Pe aceeaşi undă a nostalgiei ce se desprinde din creaţia lui Leonard Tuchilatu a fost recitalul de poezie şi de muzică interpretată la vioară.

 

 

Leonard Tuchilatu a fost fratele poetei și luptătoarei Leonida Lari.

„Avem în fondul muzeului dăruit recent de familie portretul pe care i l-a făcut lui Leonard Tuchilatu sora sa Leonida Lari. Imaginea lui o regăsim şi într-o fotografie, dar totodată cred că e şi imaginea unui personaj, parcă e din altă lume, dintr-un mit…”, spune Maria Şleahtiţchi.

Aflându-se în armată, Leonard Tuchilatu s-a îmbolnăvit de o formă gravă de leucemie…

 

Actorul Mihai Iorga, cumnatul lui Leonard Tuchilatu

 

„Leonard zilnic şi-a văzut moartea cu ochii, a avut-o în sânge. El era conştient că sfârşitul va veni şi, nu ştiu de ce, îl vedea undeva toamna, înaintea căderii zăpezii. Are aici un poem „În zăpada albă”, în care zice: „Când vor cădea primii fulgi de zăpadă, / umbra mea nu va mai fi aici pe pământ…” şi așa a fost…”, spune poeta Marcela Benea.

Leonard Tuchilatu s-a stins din viaţă în data de 4 noiembrie 1975 la un spital din Moscova, la vârsta de 24 de ani, fiind student la Institutul de Literatură „Maxim Gorki”. Era în plină forţă de creaţie şi îşi dorea „o lume ideală”…

 

Lumină Lină din Lumină Lină fraților harismatici Leonida și Leonard

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Leonida Lari la PRIMA Mare Adunare Naţională, 27 august 1989 (discurs şi poezia Căderea imperiului)

Leonida Lari – discurs curajos de Unire la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991

 

Dialoguri la Focul din Vatră: Luminița Dumbrăveanu – Leonida Lari (…şi amintiri despre marea poetă)

Remember Leonida Lari. Dialog cu Mihai Iorga şi Vlad Pohilă, după funeraliile din 13-12-2011

Placă memorială Leonida Lari-IORGA pe str. IORGA Nicolae din Chișinău, de Ziua Limbii Române

 

Poeta Leonida Lari cântă propria melodie – „Chiriecii” (encyCLIP Flacăra Film )

Maria Mocanu: „Păstor” (Din străinie scriu…), versuri de Leonida Lari dedicate scriitorului Ion Druţă

videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter