FlacăraTV.md > Evenimente, Opinii > Dosarul transnistrean

Dosarul transnistrean


Aurica Basarabeanca – „În bătaia vîntului…” (cîntec despre războiul de la Nistru, 1992)

Şi prin acest cîntec, creat pentru un film documentar, artista-simbol Aurica Dicusară Basarabeanca ne reprezintă cu demnitate, fiind o purtătoare de voce şi cuvînt a dramelor istorice prin care au trecut şi mai trec basarabenii şi transnistrenii din actuala R. Moldova. În bătaia vîntului… este un cîntec de jale, o baladă tulburătoare scrisă cu lacrima […] detalii…

DOC. 21 iulie 1992// Acordul Elţin – Snegur de încetare a focului pe Nistru, legalizarea ocupaţiei ruseşti

Convenţie cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova (21 iulie 1992) Republica Moldova şi Federaţia Rusă, năzuind spre încetarea totală şi cît mai grabnică a focului şi spre reglementarea conflictului armat din raioanele nistrene prin mijloace paşnice; reafirmîndu-şi ataşamentul faţă de principiile Statutului ONU şi Conferinţei pentru […] detalii…

09-12-1993, Tiraspol – Ilie Ilaşcu condamnat la moarte, iar camarazii săi la ani grei de puşcărie…

Pe 9 decembrie 1993, un tribunal anticonstituțional de la Tiraspol, din autoproclamata „republică moldovenească nistreană”, a pronunţat sentinţa în procesul grupului de patrioţi români cunoscut de opinia publică mondială ca Grupul Ilaşcu. Membrii Grupul Ilaşcu sînt născuţi în diferite localităţi ale Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM), domiciliaţi în 1992 în provincia transnistreană a R. Moldova. Între 2 […] detalii…

Emisiunea-DOCument „Focul din Vatră”, dedicată deţinutului politic Ilie Ilaşcu (PARTEA II)

La rubrica Dialoguri la Focul din Vatră, actualizăm astăzi, 30 iulie, în ziua naşterii eroului Ilie Ilașcu, deținut politic și fost senator român, emisiunea-DOCument „Focul din Vatră”, realizată de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în 3 iunie 2000, în cadrul căreia veți auzi vocea regretatei sale mame, Natalia şi a soţiei Nina, care se zbuciumau la acea vreme să-l scoată din puşcăria teroriştilor de la Tiraspol. […] detalii…

Emisiunea-DOCument „Focul din Vatră”, dedicată deţinutului politic Ilie Ilaşcu (PARTEA I)

La rubrica Dialoguri la Focul din Vatră, actualizăm astăzi, 30 iulie, în ziua naşterii eroului Ilie Ilașcu, deținut politic și fost senator român, emisiunea-DOCument „Focul din Vatră”, realizată de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în 3 iunie 2000, în cadrul căreia veți auzi vocea regretatei sale mame, Natalia şi a soţiei Nina, care se zbuciumau la acea vreme […] detalii…

R. Moldova la ONU, două discursuri diferite – Pavel Filip și Igor Dodon – oglindă a deturnării cursului European

Oamenii nu uită, Istoria nu iartă! Istoria se bazează pe fapte concrete, pe dovezi, pe documente. Două asemenea DOCumente (text + video) punem azi față în față, ca să fie limpede pentru viitorime ce evenimente și ce oameni politici au dorit binele Moldovei sau, dimpotrivă, au uneltit în contra intereselor Naționale, intrând în cârdășie cu […] detalii…

Bilanț 2017 // Vicepremierul Gheorghe Bălan despre reușite și strategii în dosarul transnistrean

Fermierii din raionul Dubăsari, cărora Tiraspolul le interzice să-şi lucreze terenurile agricole care se află după traseul Tiraspol-Râbniţa, ar putea avea acces, din primăvara anului 2018, la pământurile lor. La rândul lor, elevii din stânga Nistrului vor putea studia nestingheriţi în şcolile cu predare în limba română din regiune, iar chiriile exorbitante vor dispărea. Cel […] detalii…

Doliu pentru școala românească din Tighina, ne-a părăsit profesoara Maria Ungureanu, mama copiilor orfani

Şi-a dedicat întreaga viaţa educării copiilor orfani şi luptei pentru păstrarea şcolii româneşti din Transnistria, sub presiunea constantă a autorităţilor de la Tiraspol, care de 25 ani duc o luptă crâncenă pentru închiderea celor 8 şcoli cu predare în limba română din Transnistria. Cel mai greu moment pentru Maria Ungureanu a fost în august 2004, […] detalii…

Combatanţii Andrei Calcea şi Vasile Stelea au lansat o carte-document despre războiul de pe Nistru (1992)

Unii eroi ai luptei pentru integritatea ţării lasă în urma lor cărţi necesare, de amintiri despre conflictul armat de pe Nistru, despre combatanţii care şi-au sacrificat viaţa pentru idealul de a fi liberi şi fericiţi. O asemenea carte-document despre voluntarii din raionul Orhei a fost scrisă de foştii combatanţi Andrei Calcea şi Vasile Stelea. Lansarea […] detalii…

Distincţii ale Preşedintelui României profesorilor din Transnistria şi Comrat

Prin decrete ale Preşedintele României, profesorii din R. Moldova: Eleonora Cercavschi, director al Liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, Eugenia Halus, director al Liceului „Evrica” din Râbniţa, Constantin Sucitu, director al Gimnaziului din Corjova şi Svetlana Stoianov, director al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, – s-au învrednicit de Ordinul Meritul pentru Învăţământ al statului român. […] detalii…

Gen. Ion Costaş a lansat o carte în engleză despre războiul hibrid al Rusiei în Transnistria

Versiunea în engleză a cărţii de memorii „Transnistria 1989-1992. Cronica unui război „nedeclarat”, semnată de generalul Ion Costaş, ex-ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, a fost lansată la Chişinău. Anterior, memoriile au fost publicate în 2010 şi 2012 în limbile rusă şi română, relatează Radio Moldova Actualităţi. Potrivit generalului Ion Costaş, ideea traducerii memoriilor […] detalii…

Acum 4 ani, la Nistru, tânărul Vadim Pisari este împuşcat de „pacificatorii” ruşi…

Astăzi, 1 ianuarie 2016, se împlinesc patru ani de la tragedia de la Nistru… Pe 1 ianuarie 2012, tânărul Vadim Pisari din satul Pârâta, raionul Dubăsari, a fost împușcat de un pacificator rus de la postul trilateral numărul 9 pentru că nu s-ar fi oprit la cererea acestuia. Tânărul de numai 19 ani a decedat […] detalii…

În sfârşit! Automobilele înmatriculate în Transnistria, Abhazia, Doneţk „arestate” în Ucraina

Maşinile înregistrate pe teritoriile republicilor nerecunoscute, inclusiv în regiunea transnistreană, sunt oprite de poliţia de patrulare din Odesa şi duse la parcarea pentru vehiculele ridicate, scrie portalul odesit www.dumskaya.net Poliţiştii invocă o directivă emisă de Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina. Potrivit sursei citate, documentul vizează toate vehiculele înregistrate în Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, Republicile […] detalii…

Câte 1229,68 lei de hectar pentru ţăranii care au terenuri acaparate de separatiştii de la Tiraspol

Cabinetul de miniştri în exerciţiu a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, 16 decembrie 2015, hotărârea cu privire la acordarea unor plăți directe proprietarilor de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol, pentru anul 2015. Plățile directe vor fi achitate de către Consiliul raional Dubăsari, după examinarea solicitărilor potențialilor beneficiari, în condiţii de transparenţă şi echitate […] detalii…

Poroşenko a trimis mai multă armată pe linia zonelor de conflict Transnistria şi Crimeea

Ucraina a mărit numărul de militari la frontierele sale cu Crimeea, peninsula sa din Marea Neagră, anexată în martie 2014 de Rusia, și cu Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, unde Moscova dispune de un contingent de aproximativ 1.400 de militari (printre care și militarii din forța de menținere a păcii), a declarat la […] detalii…

Scriitorul Aurelian Silvestru şi Bibliobusul au ajuns la copiii din stânga Nistrului

Campania Naţională „Copiii Moldovei citesc o carte” a ajuns la Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Singura cale de a ajunge din dreapta Nistrului aici este bacul plutitor. Reprezentanţii Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” au călătorit cu acest mijloc de transport ca să ajungă la cititorul său, relatează Mesager. Ajunşi la destinaţie, oaspeţii au mers la […] detalii…

Se strânge laţul… Moldova şi Ucraina – control comun al mărfurilor în/din Transnistria

Republica Moldova și Ucraina au semnat un acord privind stabilirea unui control comun la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Pervomaisk-Kuciurhan. Este primul punct de pe segmentul transnistrean la care vameșii celor două țări semnatare vor lucra împreună, informează Timpul.md. Oficialii de la Tiraspol sunt nemulțumiți și declară că acțiunea respectivă va provoca blocada economică […] detalii…

Ion Iovcev pentru România Liberă: Nu se poate distruge Limba Română cu Kalașnikov

Pentru că se apropie Ziua Națională a României, am vrut să stau de vorbă, despre vremurile în care trăim, cu cineva de la care ai ce învăța, înainte de toate, despre cum să-ți păstrezi calitatea de Om. Și primul la care m-am gândit este Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, pe care […] detalii…

Senatul român a aprobat indemnizaţii pentru Grupul Ilaşcu, PNL-ul lui Iohannis – CONTRA!

Membrii Grupului Ilaşcu vor beneficia de drepturile legale acordate persoanelor persecutate din motive politice.  Senatul României a aprobat un proiect de lege care prevede acest lucru. Astfel, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco vor primi câte o indemnizaţie lunară în mărime de aproape 2.000 de lei pentru fiecare an de detenție. Proiectul de lege, […] detalii…

Echipament militar rusesc pentru teroriştii de la Tiraspol confiscat de Securitatea ucraineană

Serviciul de Securitate al Ucrainei anunţă că a blocat un caz de transportare ilegală a echipamentului militar din Rusia către regiunea transnistreană, prin tranzitarea teritoriului Ucrainei. Astfel, reprezentanții serviciilor speciale au depistat într-un automobil care a încercat să traverseze frontiera dintre Rusia şi Ucraina patru complete de paraşute D5 seria 2, (sistem de paraşute, care […] detalii…

Profesorul Ion Iovcev: „În Transnistria are loc un genocid față de populația băștinașă…”

Care este situația școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi cum activează instituțiile de învățământ românești sub administrația nerecunoscută din regiune? Prin ce metode se încearcă deznaționalizarea populației băștinașe și infiltrarea fricii? La toate acestea s-a referit în dialog la Deutsche Welle directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev. […] detalii…

Presa de peste Prut despre gimnaziul Corjova, fortăreaţa limbii române în Transnistria

Gimnaziul din satul Corjova la 20 de ani. Povestea unei comunităţi unite în jurul unui ideal. Sala de sport respiră din fiecare colţişor. Elevi şi profesori. Părinţi. Lacrimi. Flori. Costume populare. Este intonat imnul de stat al Republicii Moldova. Au urmat dansurile populare specifice acestui loc. Limba română răsună din fiecare vers pe care elevii […] detalii…

Concurs! UE ajută tinerii din raioanele de-a lungul Nistrului să-şi deschidă o afacere proprie

Tinerii din cele 9 raioane din Zona de Securitate – Florești, Șoldănești, Rezina, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă, inclusiv cei plecați la muncă peste hotare, interesați de dezvoltarea unei afaceri, pot depune cereri de finanțare a proiectelor prin programul „Crearea oportunităților ocupaționale prin susținerea tinerilor din zona de securitate în crearea unei afaceri”. […] detalii…

„Generozitate” rusească: Moscova n-are nimic împotriva Unirii Basarabiei cu România, dar…

Un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin crede că românii şi ruşii nu sunt popoare inamice, de aceea Rusia nu trebuie să se împotrivească unirii Republicii Moldova cu România, care se va realiza în urma unui referendum. Totodată, Transnistria trebuie să-şi capete independenţa, apoi să devină subiect al Federaţiei Ruse şi să funcţioneze ca regiunea […] detalii…

Vlad Lupan, Ambasador al Moldovei la ONU, competent despre dosarul transnistrean // AUDIO

Un interviu cu reprezentantul permanent al Moldovei la ONU, realizat de Radio Europa Liberă: AUDIO şi text. Despre nevoia de a avea o nouă operațiune de menținere a păcii la Nistru, despre condițiile în care poate fi reîntregită Republica Moldova și despre cum ar trebui să dialogheze autoritățile de la Chișinău cu cele de la […] detalii…

Pentru cârdăşia cu Tiraspolul, Ministerul Apărării a suspendat relaţiile cu ataşatul militar al Rusiei în Moldova

Ministerul Apărării a suspendat orice relaţie cu ataşatul militar al Rusiei în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de ministrul Anatol Şalaru, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune. Şeful de la Apărare aşteaptă scuze oficiale de la ataşatul militar, ori schimbarea acestuia, relatează Mesager. Şalaru a mai declarat că participarea […] detalii…

Ucraina doreşte schimbarea misiunii de pacificare din provincia transnistreană

Responsabilul interimar al afacerilor Ucrainei în Moldova, Ghenadie Altuhov, a numit operațiunea de pacificare în Transnistria nevalabilă și a propus înlocuirea ei cu alte mecanisme, transmite tdinform.com. Într-o discuție cu jurnaliștii, Altuhov a declarat că pacificatorii din Transnistria trebuie să fie înlocuiți cu o misiune multilaterală internațională. Potrivit oficialului, autoritățile din Transnistria și Rusia trebuie să […] detalii…

Se caută un om de treabă! Jurnalistul Călin Hera caută un tânăr care-n ’92 i-a fost traducător în Transnistria

Jurnalistul român Călin Hera îl caută pe băiețelul care l-a ajutat cu traducerile din rusă în timpul războiului de la Nistru din 1992. Acesta scrie pe blogul său că a venit în Republica Moldova 1992, pentru a realiza un reportaj din tranșeele războiului transnistrean. Din păcate, acesta nu i-a reținut numele, însă a postat două fotografii cu […] detalii…

Petru Bogatu: „În loc să ceară Moscovei să se cărăbănească din Transnistria…, Osipov procedează exact pe dos”

Greșeala lui Victor Osipov Prezentul continuu // Să le obiectezi ucrainenilor, atacați de Putin, că încearcă să se pună la adăpost de o numeroasă forță rusească din Transnistria e culmea nesimțirii și inconștienței Ceva se întâmplă cu unii politicieni de la Chișinău când ajung la Moscova. Acasă spun una, în capitala Rusiei fumează alta. Vorbe […] detalii…

Pentru a sugruma contrabanda din Transnistria, Poroşenko securizează frontiera şi porturile din reg. Odesa

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat declanşarea unei campanii de proporţii împotriva contrabandei din Ucraina, iar regiunea transnistreană, renumit culoar contrabandistic al fostului spaţiu sovietic, este una dintre principalele ţinte. „Vom consolida securitatea la graniţa cu Transnistria şi vom impune un control strict asupra porturilor internaţionale din partea de sud a Ucrainei. Graniţele noastre vestice […] detalii…