Cenaclul Flacăra, Vasile Şeicaru: „Trăiască România!” (v. A. Păunescu, muz. N. Alifantis)

Cenaclul Flacara-Adrian Paunescu-Vasile Seicaru-si echipa-scena-Jurnalul-ro-500px

Flacăra Film Chişinău felicită românii de-Acasă şi din toată Lumea cu prilejul Zilei Marii Uniri de la Alba Iulia, proclamată la 1 Decembrie 1918.

România este patria celor de demult și-a celor de mai apoi. E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie… – scria Barbu Delavrancea.

În această zi de sărbătoare Naţională să ne amintim şi de legendarul Cenaclu Flacăra din România, fondat de poetul Adrian Păunescu, care a făcut cu adevărat Istorie, reuşind să menţină viu spiritul patriotic al înaintaşilor Neamului nostru într-o Românie sufocată de comunism primitiv şi sărbători” străine poporului român.

Cântecul Trăiască România!, scris de Nicu Alifantis pe versurile lui Adrian Păunescu, interpretat în această înregistrare istorică de Vasile Şeicaru, constituie o mărturie vie a celor afirmate mai sus.

Ascultaţi atent versurile… e un cântec ce nu se va învechi sau demoda niciodată, la fel ca şi Treceţi batalioane române Carpaţii!, pe care tot Adrian Păunescu şi Cenaclul Flacăra au avut curajul şi priceperea să-l readucă pe scena publică.

 

(…) Dacă renunţi la luptă, n-ai ce să mai aştepţi,

Nimica nu se face-n poziţie de DREPŢI!

 

Să facem România prin toţi şi pentru toţi –

Un teritoriu liber de-orice prejudecăţi,

Să fie-al nostru dreptul şi-a noastră datoria:

Trăiască Libertatea! Trăiască România!

 

(…) Că Ţara-i bogăţia ce veşnic ne rămâne

Şi glasul ei ce-ndeamnă: Deşteaptă-te, Române!,

Nu ne-nspăimântă nimeni cu forţa sau pustia,

Trăiască Libertatea! Trăiască România!

 

Trăiască-n fericire şi linişte poporul,

Trăiască România! Trăiască Tricolorul!

 

La mulţi ani, ROMÂNI, oriunde vă prinde această Zi, e Sărbătoarea noastră!

Dumnezeu sa ne dea Credinţă, Pace şi multă Minte, ca sa mai fim ce-am fost demu-u-u-ult şi odinioară – unul dintre cele mai mari şi mai puternice regate din Europa!

Dulce Românie, asta ţi-o doresc!

 

 

Cenaclul Flacăra, Vasile Şeicaru: „Trăiască România!”, versuri Adrian Păunescu, muzica Nicu Alifantis

 

 

 

Secvenţa / clipul face parte din documentarul „Te salut, generaţie-n blugi!”, realizat în România comunistă de Cornel Diaconu, film îmbunătăţit tehnic de TVR Media în anul 2008.

La realizarea acesui film a colaborat şi Marcel Loteanu de la Bucureşti, fratele marelui regizor Emil Loteanu. Ambii s-au refugiat în România în luna iunie 1940, dar, în anii ’60, Emil s-a întors la Chişinău … unde începe glorioasa sa actvitate de cineast cu renume internaţional.

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Jurnalul.ro

Sursa video: YouTube / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md