Artistul Ion Ungureanu s-a reîntors ca fiu biruitor la vatra sa din Opaci, Căușeni…


Vatra satului Opaci, raionul Căuşeni, a devenit mai bogată, mai frumoasă şi mai plină de demnitate. Duminică, 19 septembrie 2021, aici au fost inaugurate două busturi, al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi al regretatului maestru Ion Ungureanu, originar din această localitate.

Cel care le-a oferit consătenilor o adevărată sărbătoare de suflet, dar şi aceste două busturi este un tânăr fiu al satului, Roman Pinteac.

Imaginea sculpturală a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt a luminat spaţiul din faţa primăriei şi a înălţat sufletele oamenilor.

„Mă bucur că am putut să-mi realizez visul meu de mic copil şi mulţumesc tuturor oamenilor, primarului care s-a implicat!”, mărturisește Roman Pinteac.

 

 

„Cel mai important că Ştefan cel Mare, busturile lui încetul cu încetul ajung în mai multe localităţi din Republica Moldova”, a spus Andrei Batereanu, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

 

 

Sărbătoarea a continuat la Gimnaziul „Ion Ungureanu”, în curtea căruia a fost dezvelit primul bust al marelui om de cultură, Ion Ungureanu, născut în acest frumos sat.

 

 

Ani în urma, regretatul Ion Ungureanu l-a îndemnat pe scriitorul Ion Găină să scrie imnul satului Opaci.

„Când se trece încet elanul / Și rămânem singurei, / Revenim la Ungureanu, / La ai noştri străbunei”. Iată că m-am ţinut de cuvânt şi am scris imnul satului Opaci!”, afirmă scriitorul Ion Găină.

 

Operatorul Ion Apostol, jurnalista Silvia Hodorogea, poetul Ion Găină

 

„Oamenii din acest sat nu-şi uită fiul vrednic, Ion Ungureanu, maestrul care a grăbit aducerea Libertăţii pe plaiurile basarabene, omul care a revenit biruitor la el în sat!”, a menţionat scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu.

„Astăzi stăm față în față cu legenda Culturii Naționale – Ion Ungureanu… Promovăm în tot ceea ce facem testamentul, pe care ni l-a lăsat dumnealui și astăzi cu o enormă bucurie îi spun: „Bine ai venit Acasă, maestre!”, îți exprimă recunoștința și admirația Rodica Mocanu, directoarea Gimnaziului „Ion Ungureanu” din Opaci.

 

Expres-interviu cu dna Rodica Mocanu, directoarea Gimnaziului „Ion Ungureanu” din Opaci

 

„Sper, prin revenirea Acasă, să ne păzească cugetul, să-i urmăm calea, adică să luptăm pentru Unitate Națională, pentru integrare europeană.”, declară profesoara Veronica Popov.

„Dumnealui de Acolo, din Ceruri, se bucură nu numai că este numele lui, dar se bucură că revigorează Cultura noastră, legătura de milenii. Iată semnificația!”, crede colegul și prietenul Alexandru Arseni, deputat în Parlamentul Independenței (1990 – 1994).

 

Mărturii de la Alexandru Arseni, profesor universitar, deputat în primul Parlament al R. Moldova, în care a fost ales și artistul Ion Ungureanu (1990)

 

„Primul monument este aici, la el acasă… Regret că noi, cei de la Chişinău, întârziem cu o apreciere care ar trebui s-o aibă marele nostru înaintaş, Ion Ungureanu”, afirmă Alexandru Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova.

„Ion Ungureanu este simbolul satului. Mulțumesc lui Roman Pinteac pentru această dăruire, este o jertfire. Ceea ce a făcut el este un lucru imens…”, mărturisește Artista Poporului Zinaida Bolboceanu, născută și ea în satul Opaci.

 

Artista Zinaida Bolboceanu intervievată pentru Radio Moldova de colegul nostru de la Căușeni, Ilie Gluh

 

„Am dorit foarte mult să facem acest bust, să avem mereu o amintire vie despre actorul, regizorul, omul de cultură Ion Ungureanu. La aşa oameni valoroşi ca Ion Ungureanu se putea de făcut un monument şi când era viu, noi, cu puţină întârziere, ne bucurăm că am reuşit să ducem lucrul la bun sfârşit”, a precizat Roman Pinteac.

Un alt bust, care va completa Galeria Demnităţii satului Opaci, Căuşeni, este cel al geniului poeziei româneşti – Mihai Eminescu.

 

Roman Pinteac, tînărul care a inițiat și realizat împreună cu prietenii săi instalarea celor două busturi dezvelite Duminică, 19 septembrie 2021, la Opaci

 

Reportajul Zinei Izbaș pentru Radio Moldova, emisiunea Casa Radio, realizată de Larisa Verdeș, poate fi ascultat în playerul AUDIO (sub prima foto).

 

 

Reportaj din satul Opaci, realizat de telejurnalista Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională Moldova 1

 

 

 

Galerie de fotoCLIPe de la Duminica Mare a sufletului oamenilor din satul Opaci, Căușeni

(pentru o mai bună vizualizare, faceți click pe fiece imagine)

 

Primăria satului Opaci, Căușeni, Duminică, 19 sept. 2021

 

Gazdele întîmpină oaspeții veniți la Opaci, Duminică, 19 sept. 2021

 

Consătenii regizorului Ion Ungureanu au venit la Marea Adunare a Satului Opaci, Duminică, 19 sept. 2021

 

Inaugurarea bustului binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare a fost binecuvîntată de un sobor de preoți de la ambele Mitropolii Ortodoxe ale R. Moldova, Duminică, 19 sept. 2021

 

Bustul regizorului și actorului Ion Ungureanu din fața Gimnaziului din Opaci, care-i poarta numele, Duminică, 19 sept. 2021

 

 

 

Gimnaziul „Ion Ungureanu” din satul Opaci, Căușeni, în care a învățat faimosul artist, casa sa părintească fiind situată la cîțiva pași de școală (în partea stîngă)

 

Bucuria reîntîlnirii pe plaiurile celebrului actor Grigore Grigoriu… Regizorul Octavian Grigoriu, actrița Paulina Zavtoni, jurnalista Silvia Hodorogea

 

Oaspeți dragi la Opaci: cantautorul Viorel Burlacu, poetul Ion Găină, interpreta de muzică folclorică Zinaida Bolboceanu, jurnalista Silvia Hodorogea

 

Artistul Ion Ungureanu ne Unește și de la Ceruri… În fotoCLIPa de grup sînt artiștii Paulina Zavtoni, Zinaida Bolboceanu, Viorel Burlacu, Sandu Grecu; poetul Ion Găină, jurnaliștii Ilie Gluh, Elena Ețcu, Zina Izbaș, Andrei Dumbrăveanu, Silvia Hodorogea, Luminița Dumbrăveanu; profesorii Ion Iovcev, Valeriu și Olga Ostaș de la Tiraspol și, respectiv, Căușeni; în centru fiind Roman Pinteac, organizatorul principal al Serbării de la Opaci // Duminică, 19 sept. 2021

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

DOC. video integral // Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 august 1989, care a grăbit oficializarea Limbii Române

Ion Ungureanu: „Am mers de multe ori la Bucureşti cu problema Unirii, încă înainte de destrămarea URSS”

„Drumul lung către noi înşine…”, o carte a Omului Culturii Ion Ungureanu lansată postum

 

Ion Ungureanu despre Eugen Doga, cum a fost scrisă ETERNA, celebra piesă instrumental

Artiştii Eugen Doga şi Ion Ungureanu s-au învrednicit de Premii de Excelenţă din partea cineaştilor din România

Ion Ungureanu și Grigore Vieru omagiați la Chișinău – lansare de CD și o nouă carte în curs de apariție

VIDEO 2015 // Regizorul şi actorul Ion Ungureanu a împlinit astăzi 80 de ani!!!

 

File din ultimele zile ale Artistului Ion Ungureanu… Mărturii la Radio Moldova și Moldova 1 TV

videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)

Reportaj de pe platoul de filmare al videoCLIPului „Basarabie, nu plânge!” cu Basarabeanca

 

Artistul Ion Ungureanu a luat Sfânta Împărtășanie și s-a pornit la Hristos…

Funeraliile Artistului Ion Ungureanu vor avea loc pe 31 ianuarie 2017, se va odihni lângă Grigore Vieru

ADIO, Ion Ungureanu! Omagiul savanților și oamenilor de cultură adus Artistului Poporului și Om al Cetății 

Ion Ungureanu s-a reîntâlnit cu Grigore Vieru… vor convoca Sfatul Ţării şi oricum vom IZBÂNDI!

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: Luminița Dumbrăveanu și Zinaida Bolboceanu

Sursa video: Moldova 1 TV

Sursa audio: Radio Moldova, emisiunea Casa Radio din 21 sept. 2021

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] 2021 // Artistul Ion Ungureanu s-a reîntors ca fiu biruitor la vatra sa din Opaci, Căușeni… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter