FlacăraTV.md > DOCumente, Istorie

DOCumente, Istorie


Părintele Cleopa despre drumul sufletului după moarte şi pomenirile de la 3, 9 şi 40 zile

În tradiţia creştin-ortodoxă, cele 40 de zile după moarte sunt esenţiale pentru sufletul celui decedat. Duhovnicul de la Mănăstirea Sihăstria a descris în detaliu ce se întâmplă în această perioadă, explicând şi legătura cu rânduiala care trebuie păstrată de familia răposatului. Părintele Cleopa obişnuia să-i primească la Mănăstirea Sihăstria din Neamţ pe toţi care îl […] detalii…

Eugen Ionescu și duhovnicul de la Muntele Athos: „Dacă ai într-adevăr credință, atunci totul intră în rânduială, de la sine”

Eugen Ionescu (26 noiembrie 1909 – 28 martie 1994) a fost un dramaturg româno-francez si unul dintre cei mai proeminenti reprezentanti ai Teatrului Absurdului. Într-un interviu acordat revistei franceze „Paris Match”, Eugen Ionescu relatează experienta de mai jos, pe care a avut-o pe Muntele Athos: „M-am născut într-o familie ortodoxă si am locuit la Paris. […] detalii…

INTERVIU// Stela Popescu: „Vreau să fac teatru până în ultima zi a vieţii mele!”

In Memoriam Stela Popescu (21 decembrie 1935 – 23 noiembrie 2017). Dialog din arhiva publicației regionale „Cuvântul” de la Rezina, R. Moldova, anul 2014. Cunoscuta actriţă de teatru şi cinema din România, Stela Popescu, născută în satul Slobozia-Hodorogea, comuna Bieşti, Orhei, mai are o dorinţă: să-şi viziteze baştina. Mama ei, Valentina, era originară din Chiperceni, […] detalii…

Sărbătoarea Îngerilor păzitori… Care sînt faptele Arhanghelilor Mihail și Gavriil?

Astăzi este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil (stil vechi – n.r). O zi în care îi prăznuim pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil şi, împreună cu ei, toate cetele îngereşti. Astăzi este şi ziua îngerului nostru păzitor, pe care atât de rar îl luăm în considerare, căruia atât de multe lacrimi îi provocăm… Mihail şi Gavriil sunt îngerii […] detalii…

Părintele Dumitru Stăniloae despre Puterea rugăciunii pentru aproapele // scurt și clar

In Memoriam părintelui, pedagogului, teologului tuturor românilor Dumitru Stăniloae (16 nov. 1903 – 5 oct. 1993) Predica la Duminica a IV-a dupa Rusalii – Vindecarea slugii sutasului. Rugati-va unii pentru altii (Iacob 5, 16). Sfanta Scriptura tine in mare cinste rugaciunea. Pe fiecare pagina vorbeste despre puterea si roadele rugaciunii. In rugaciune se infaptuieste legatura omului credincios […] detalii…

DOR de Silvia Cărăuş, emisiune dedicată lăutarului Neamului Dumitru Blajinu (TVM, 2004)

DOR-ul Silviei Cărăuș de la Moldova 1 TV (TVM) n-a fost o simplă emisiune cu şi despre personalităţi din domeniile Muzicii, Literaturii, Filmului, Dansului… DOR-ul înseamnă un serial de documentare despre valori autentice, modele de oameni cu Har şi demnitate, iar prin biografiile lor, devin adevărate lecţii despre istoria Basarabiei, Transnistriei, Bucovinei, toate trecute prin […] detalii…

Adrian Păunescu şi Gil Ioniţă – „Capul de la Torda” (Capul lui Mihai Viteazu…)

Să ne reamintim astăzi de „Capul de la Torda”, un cîntec cu subiect istoric, care este despre trădarea la români ce se ţine lanţ de secole, avînd similitudini şi cu situaţia zilei de astăzi din R. Moldova și România, unde găsim încă mulți oameni politici, demnitari și funcționari de stat imorali, trădători, străini intereselor NAŢIONALE. Un […] detalii…

Silvia Hodorogea despre meritele istorice ale Artiştilor Ion si Doina Aldea Teodorovici

Să urmărim cu atenţie această cronică despre Artiștii Ion si Doina Aldea Teodorovici, realizată cu suflet şi multă pricepere de Silvia Hodorogea, unul dintre cei mai dăruiţi jurnalişti/cronicari din R. Moldova, care şi-a dedicat întreaga activitate promovării culturii, artei, ştiinţei şi purtătorilor ei, personalităţi vrednice ale Neamului, care au făcut şi fac Istorie. Mulţumim, Silvia Hodorogea, că […] detalii…

Maica Domnului s-a arătat în văzduh cu Sfîntul Acoperămînt ținut deasupra credincioșilor

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in Biserica din Vlaherne. Pe 1/14 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta Biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in […] detalii…

Sofia Rotaru cîntă imnul Chişinăului „Oraşul meu”, arhivă Telefilm, anul 1974

Studioul Flacăra TV & Film de la Chişinău continuă să valorifice arhivele audiovizuale Naţionale, urmărind să readucă în actualitate adevărate comori spirituale ale Neamului din Basarabia postbelică, să le popularizeze în rîndul mai tinerelor genearţii, ca parte a istoriei noastre din sec. XX, dar şi pentru a le face cunoscute atît publicului larg din România, […] detalii…

Sf. Ioan Maximovici despre istoricul şi semnificaţiile profunde ale sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci

Predică la Înălţarea Sfintei Cruci Crucea, care până la Hristos a fost unealtă de tortură, stârnind groază şi silă, după moartea lui Hristos pe Cruce a devenit arma şi semnul mântuirii noastre. Prin ea, Hristos l-a sfărâmat pe diavol, de pe ea S-a coborât la iad şi slobozindu-i de acolo pe cei ce se chinuiau, […] detalii…

DOC. video integral// Rezoluția Primei Mari Adunări Naționale, 27 August 1989, care a grăbit oficializarea Limbii Române

La 31 August 1989, Sovietul Suprem / Parlamentul Moldovei sovietizate a adoptat Legislația lingvistică, oficializînd Limba Română drept singura „limbă de stat”, în baza Alfabetului Latin (interzis de Stalin), aceasta fiind prima și cea mai importantă cucerire istorică a Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică! Iată de ce Anul 1989 a fost și rămîne […] detalii…

Fecioara Maria: „Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu”

Adormirea Maicii Domnului – sarbatoare a bucuriei Sfanta Scriptura nu ne spune nimic despre mutarea Fecioarei Maria la cele vesnice. Informatiile pe care le avem legate de moartea, ingroparea si inaltarea ei la cer, vin din Sfanta Traditie. Potrivit Traditiei, Maica Domnului a mai trait 11 ani dupa inaltarea la cer a Fiului sau. Sfantul […] detalii…

DOC. integral// Alexandru Moşanu citeşte Declaraţia de Independenţă şi spune de ce nu s-a făcut Unirea-n 1991

RSS Moldova și-a proclamat Independenţa la 27 August 1991, după puciul de la Moscova (19 – 21 aug. 1991), lovitură de stat a forțeleor politice militariste sovietice ce a generat, în consecință, destrămărea URSS, definită „imperiul răului” de Președintele SUA Ronald Reagan. Cu o zi înainte, la 26 august 1991, ieșirea definitivă a RSS Moldova […] detalii…

Schimbarea la Faţă a Domnului, predica înţeleptului părinte Cleopa Ilie

Parintilor, fratilor si iubiti credinciosi, Biserica lui Hristos cea dreptmaritoare are un brau, cu care este incinsa de-a lungul anului. Pe acest brau se gasesc douasprezece margaritare preascumpe si preasfinte, adica cele douasprezece praznice imparatesti. De aceea, la aceste dumnezeiesti praznice, predicile sunt mai grele si mai dogmatice, pentru ca in aceste praznice este aratata […] detalii…

În 1941, Neagu Djuvara l-a ascultat plîngînd pe George Enescu, venise de la Tiraspol, de pe front…

În amintirea faimosului aromân Neagu Djuvara, cel mai longeviv istoric, filozof, diplomat al românilor. A trăit cu rost 101 ani, născut fiind la 18 august 1916, plecat la Domnul în 25 ianuarie 2018, Anul Centenarului Unirii. În astă zi a nașterii sale vă îndemnăm să citiți aceste mărturii prețioase, făcute de Neagu Djuvara în a. 2015, […] detalii…

Iubirea dulce și durută Mihai Eminescu – Veronica Micle, numai moartea i-a despărțit… // Istoric, Scrisori

Oare cum ar fi arătat poeziile lui Mihai Eminescu dacă nu ar fi fost inspirat de „Îngerul Blond“, așa cum o alinta poetul pe cea care i-a furat inima pentru totdeauna, Veronica Micle? Au trăit o iubire pasională, iar scrisorile prin care-și alinau dorul au rămas martore ale unei povești de dragoste eterne. Mihai Eminescu […] detalii…

Ei au marcat Istoria Neamului – Valentin Mândâcanu, lingvist şi Om al Cetăţii (cronică TV)

Cornica video este o pagină din Istoria noastră recentă pusă în valoare de colegii de la Televiziunea Naţională Moldova 1, în anul 2011, la 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republciii Moldova. În prim-plan: lingvistul, savantul şi Omul curajos al Cetăţii, Valentin Mândâcanu (27 iulie 1930 – 29 oct. 2012), care în aprilie 1988 a aprins […] detalii…

Adrian Păunescu: Scrisoare către Mircea Snegur (după ce „a coborît din căruţa Neamului”)

Adrian Păunescu (20 iulie 1943 – 5 noiembrie 2010) Scrisoare către Mircea Snegur Nu-ţi sovietiza poporul, frate, Şi nu călca-n picioare ce e sfânt, Un neam există, dincolo de toate, Şi doar o Românie, pe pământ.   Ce poate fi Moldova suverană, Când România sângeră la Est Şi curge zilnic Prutul, ca o rană Şi […] detalii…

DOC. 21 iulie 1992// Acordul Elţin – Snegur de încetare a focului pe Nistru, legalizarea ocupaţiei ruseşti

Convenţie cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova (21 iulie 1992) Republica Moldova şi Federaţia Rusă, năzuind spre încetarea totală şi cît mai grabnică a focului şi spre reglementarea conflictului armat din raioanele nistrene prin mijloace paşnice; reafirmîndu-şi ataşamentul faţă de principiile Statutului ONU şi Conferinţei pentru […] detalii…

Două telegrame ale AȘM, care i-au prelungit viața lui Adrian Păunescu și l-au readus la Chișinău, ultima oară

La 20 iulie 1943, în satul Copăceni, plasa Sîngerei, jud. Bălți din Basarabia, s-a născut Adrian Păunescu, poet de referință al literaturii române din toate timpurile, mare la propriu și la figurat, care a bătut recorduri în plan Național și Universal atît în domeniul literaturii, cît și în calitatea sa de fondator și însuflețitor al […] detalii…

Martiriul Sf. Apostoli Petru și Pavel, stîlpii Bisericii Lui Hristos: Crucea lui Petru și fîntînile lui Pavel

Pe 29 iunie (12 iulie, stil vechi) sunt prăznuiți Sfinții Petru și Pavel, cei doi corifei ai apostolilor, stâlpii Bisericii Lui Hristos. Dacă asupra datei martiriului celor doi nu există îndoieli, asupra anului jerfei sunt mai multe variante. Totuși, cronicarul bisericesc Gaius, Zeferinus, Episcopul Romei, Dionisie, Episcopul Corintului și Sfântul Ierarh Calist, Patriarhul Constantinopoluluu, susțin […] detalii…

DOC. // Putna a fost ocupată de ruşi după 28 iunie ‘40, eliberată fiind în cîteva ore, salvatorul dus în Siberia…

Anul 1940, cînd României i se răpesc mai multe ţinuturi istorice (Basarabia, Bucovina de Nord, Herţa), va consemna la Mănăstirea Putna una din cele mai strălucite fapte de arme ale militarilor români. După ultimatumul sovietic din 28 iunie 1940, are loc retragerea trupelor române din Bucovina de Nord, care intră astfel sub ocupaţia sovietică. Deşi […] detalii…

DOCument s.s.// Hotărîrea Consiliului de Miniştri al RSSM (Lista), privind deportările din 5-6 iulie 1949

Cunoscută cu denumirea de Operaţiunea „Sud”, deportarea „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” din RSS Moldovenească a fost pregătită încă din toamna anului 1948. Tot atunci a fost stabilită cifra celor care urmau să fie deportaţi – 15.000 de familii, iar motivul deportării a fost: acutizarea luptei de clasă şi necesitatea transformărilor socialiste şi […] detalii…

DOC.// Hotărîrea istorică a AȘM: 28 iunie 1940 – dată a OCUPAȚIEI Basarabiei și nordului Bucovinei (2010)

În această fatidică zi de 28 iunie, marcată de multiple evenimente istorice – toate cernite și pline de durere Națională (Arestarea lui Mihai Eminescu; ocupația sovietică; despărțirea pentru totdeauna de poetul-martir Dumitru Matcovschi), publicăm la rubrica DOCumente istorice Hotărîrea Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) Cu privire la semnificaţia datei de 28 iunie 1940, adoptată în 7 […] detalii…

28 iunie (1940) – dată de trei ori tragică în Istorie: 2. Cedarea Basarabiei, n. Bucovinei și ţ. Herţa (FILM de epocă)

După crima comisă contra Poetului Naţional Mihai Eminescu în 28 iunie 1883, cînd a fost arestat, legat, dus la casa de nebuni şi exterminat metodic prin injectare cu mercur, teroare fizică și psihologică, – cea de-a două mare tragedie din Istoria românilor legată de data fatidică de 28 iunie (1940) a fost ocupaţia rusească, în […] detalii…

DOC.// Filmul documentar „Maria Tănase” de Laurenţiu Damian (1986), interzis de regimul Ceauşescu

„Colo sus în poieniţă / Şade calul lui Gheorghiţă / Priponit de-o garofiţă” (din cântecele Mariei Tănase) Să vrei să faci un documentar în 1986 despre regina cântecului românesc, Maria Tănase, era o mare îndrăzneală atunci când în Ţara Românească nu exista decât o singură pereche de regi – Ceauşeştii, dar să reuşeşti a o duce la bun […] detalii…

22 iunie 1941 // Ordinul gen. Ion Antonescu: „Ostaşi, treceţi Prutul!” şi telegrama de aprobare a Regelui Mihai I

DOCumente fidele originalelor, or, pe Internet circulă sute de versiuni. În dimineaţa zilei de 22 iunie 1941, ora 02.00 dimineaţa, Armata Română primeşte de la comandantul său suprem, Ion Antonescu, Conducătorul Statului Român, acest legendar „ORDIN de zi”: Ostaşi, Vă ordon: treceţi Prutul! Obiectivele Ordinului şi ale României sînt clare şi precise, în interesul Neamului despărţit […] detalii…

DOC. // La 21 iunie 1848, Andrei Mureşanu publică la Braşov versurile imnului „Deşteaptă-te, române!“ („Un răsunet”)

„Deşteaptă-te, române!“ este imnul României din 1990. Imnul a fost compus şi cântat la Braşov de Andrei Mureşanu, deşi oficial cântecul este atribuit lui Anton Pann. Despre cine este autorul oficial al imnului sunt mai multe ipoteze. Unii istorici spun că Andrei Mureşanu care a scris versurile este şi autorul melodiei. O altă ipoteză este […] detalii…

La 17 iunie 1889 a fost înmormîntat Mihai Eminescu. NECROLOG: A făcut gloria naţiunii sale, dar a murit în mizerie…

Geniul lui nemuritor s-a stins într-un spital, într-o cameră obscură, părăsit de toţi, fără să vie cineva a-i da cele din urmă mîngîieri în starea-i nenorocită, fără să aibă un prieten care să-i ţie lumina, cînd marele său spirit avea să părăsească corpul-lut, fără să se găsească o mînă care să-i închidă pleoapele amorţite pentru […] detalii…