DOCumente, Istorie

+ IPS Bartolomeu Anania, scriitor, teolog, tălmăcitor al Bibliei, primul Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, a trăit și făptuit pe pămînt din 18 martie 1921 pînă pe 31 ianuarie 2011. Lumină din Lumină sufletului frumos al vrednicului nostru părinte și păstor. Iubitii mei fii sufletesti, Din nefericire, Iuda nu e doar personajul […] detalii…

La mulți și binecuvîntați ani maestrului Nicolae Botgros, violonist celebru, dirijor, conducător artistic al legendarei Orchestre „Lăutarii” de la Chișinău! Echipa Flacăra Film îi dorește cu drag: sănătate și încă multe, multe cîntece, melodii, suite, spectacole minunate întru bucuria sufletelor admiratorilor săi de Acasă și de pretutindeni! Cu prilejul zilei de naștere sărbătorită astăzi, 25 […] detalii…

„Iartă-ne, Grigore!”, o poezie răscolitoare, de ADIO, citită cu adîncă durere la funeraliile fratelui Grigore de înzestratul poet Adrian Păunescu, unul dintre cei mai apropiați și fideli prieteni ai poetului Grigore Vieru. Aşa cum mărturisea poetul însuşi, a scris poezia în drum spre Chişinău… unde Grigore Vieru nu-l mai aştepta cu braţele deschise, în care […] detalii…

Grigore Vieru a scris poemul „Legămînt” în anul 1964, la numai 29 ani, publicîndu-l pentru prima dată în revista „Nistru” de la Chişinău. Este una dintre cele mai cunoscute opere poetice ale scriitorului Grigore Vieru, poemul fiind supranumit: poem-premoniţie, poem-testament, poem-vizionar, or, prin această lucrare profund filozofică din tinereţe, conSACRATĂ geniului Mihai Eminescu, poetul Grigore […] detalii…

ULTIMA ORĂ… – astfel şi-a intitulat emisiunea jurnalista Cornelia Stefoglu de la Televiziunea Naţională Moldova 1 (realizată în 2009), luînd drept leitmotiv muzical celebrul cîntec al compozitorului Petre Teodorovici, pe versurile lui Grigore Vieru, interpretat de Anastasia Lazariuc. Filmările, devenite document, au fost făcute de dna profesoară Alexandra Piscunov de la Cahul. În cadru, planuri diferite: […] detalii…

Mihai Eminescu și religia. Mănăstirea de călugăriţe Agafton, se află lângă pădurea Baisa, la 8 km de Botoşani, pe şoseaua ce duce spre Suceava. În această zonă se mai găsesc şi astăzi păduri întinse, locuri propice pentru întemeierea unor mănăstiri şi schituri, care au apărut pe aceste meleaguri încă din vremea lui Ştefan cel Mare. […] detalii…

Pestera din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri crestine de inchinare din Tara Sfanta, alaturi de Sfantul Mormant, din Ierusalim. Biserica cea mare din Betleem se afla zidita pe locul pesterii in care S-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos, din Fecioara Maria, drept pentru care aceasta este si una dintre cele mai vechi biserici […] detalii…

Primiţi colindătorii cu Zurgălăul? Zurgălăul este un minunat colind pe versurile poetului-fenomen Nicolae Labiş (a trăit doar 21 ani), interpretat de Mihaela Popescu, o voce de aur, magnifică a folckului românesc, membră a Cenaclului Flacăra (1973-1985). O lucrare muzicală de referinţă, lăsată moştenire nouă de legendara mișcare FLACĂRA, prefaţată în această înregistrare AUDIO de însuşi fondatorul […] detalii…

La 30 decembrie 1947, în preajma Anului Nou, comuniștii au făcut un „cadou” poporului român și tînărului Rege Mihai I: l-au forțat să semneze decretul de abdicare (renunțare la tron) și, la 3 ianuarie 1948, să părăsească România pentru totdeauna… Despre acest eveniment dramatic din istoria noastră în context european puteți afla din cronica TVR […] detalii…

Acest cîntec patriotic a făcut Istorie, începînd cu 22 decembrie 1989, cînd a căzut regimul Ceauşescu, fiind difuzat la Radio Moldova şi Televiziunea Naţională de la Chişinău de nenumărate ori, ca să fie auzit şi-n România, să ridicăm fraţilor moralul şi forţa de mobilizare. Scris de cunoscutul compozitor Anatol Chiriac pe versurile poetului Grigore Vieru, […] detalii…

Sfantul Ierarh Nicolae (cinstit pe 6 / 19 decembrie) este unul dintre cei mai iubiti sfinti. A trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi. Numele sau, Nicolae, vine de la „nicao” care inseamna […] detalii…

Scurt şi clar despre semnificaţia sărbătorii de astăzi Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorită la 21 noiembrie pe stil nou şi la 4 decembrie, pe stil vechi. Lectură de folos! Intrarea Maicii Domnului in Biserica este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Parintii Maicii Domnului sunt Sfintii Ioachim si Ana. Lipsiti de copii, […] detalii…

Motto: „Fireasca Unire cu Patria-Mumă / Ne-a fost cel mai drept Ideal…” Ne-a fost și ne este încă – dorință fierbite înaripată de un sfânt ideal. Atunci când toamna se îngână cu iarna, iar dinspre Carpați se aude ecoul unui cântec istoric „bătrân ca Unirea”, mi se pare că noi, cei care ne-am păstrat identitatea […] detalii…

Eugen Ionescu (26 noiembrie 1909 – 28 martie 1994) a fost un dramaturg româno-francez si unul dintre cei mai proeminenti reprezentanti ai Teatrului Absurdului. Într-un interviu acordat revistei franceze „Paris Match”, Eugen Ionescu relatează experienta de mai jos, pe care a avut-o pe Muntele Athos: „M-am născut într-o familie ortodoxă si am locuit la Paris. […] detalii…

Astăzi este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil (stil vechi – n.r). O zi în care îi prăznuim pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil şi, împreună cu ei, toate cetele îngereşti. Astăzi este şi ziua îngerului nostru păzitor, pe care atât de rar îl luăm în considerare, căruia atât de multe lacrimi îi provocăm… Mihail şi Gavriil sunt îngerii […] detalii…

DOR-ul Silviei Cărăuș de la Moldova 1 TV (TVM) n-a fost o simplă emisiune cu şi despre personalităţi din domeniile Muzicii, Literaturii, Filmului, Dansului… DOR-ul înseamnă un serial de documentare despre valori autentice, modele de oameni cu Har şi demnitate, iar prin biografiile lor, devin adevărate lecţii despre istoria Basarabiei, Transnistriei, Bucovinei, toate trecute prin […] detalii…

Studioul Flacăra TV & Film de la Chişinău continuă să valorifice arhivele audiovizuale Naţionale, urmărind să readucă în actualitate adevărate comori spirituale ale Neamului din Basarabia postbelică, să le popularizeze în rîndul mai tinerelor genearţii, ca parte a istoriei noastre din sec. XX, dar şi pentru a le face cunoscute atît publicului larg din România, […] detalii…

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in Biserica din Vlaherne. Pe 1/14 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in […] detalii…

George Emil Palade (19 nov 1912 – 7 oct. 2008) este primul român căruia i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Medicină şi Fiziologie, în 1974. Mulţi dintre cercetătorii de astăzi îi datorează metodele şi tehnicile folosite în biologia celulară. De-a lungul timpului, laureaţi ai Premiului Nobel şi-au exprimat, în discursul de mulţumire, consideraţia faţă de […] detalii…

In Memoriam părintelui, pedagogului, teologului tuturor românilor Dumitru Stăniloae (29 nov. 1903 – 5 oct. 1993) Predica la Duminica a IV-a dupa Rusalii – Vindecarea slugii sutasului. Rugati-va unii pentru altii (Iacob 5, 16). Sfanta Scriptura tine in mare cinste rugaciunea. Pe fiecare pagina vorbeste despre puterea si roadele rugaciunii. In rugaciune se infaptuieste legatura omului credincios […] detalii…

Predică la Înălţarea Sfintei Cruci Crucea, care până la Hristos a fost unealtă de tortură, stârnind groază şi silă, după moartea lui Hristos pe Cruce a devenit arma şi semnul mântuirii noastre. Prin ea, Hristos l-a sfărâmat pe diavol, de pe ea S-a coborât la iad şi slobozindu-i de acolo pe cei ce se chinuiau, […] detalii…

Scumpa și dulcea Sofia Vicoveanca, Artistă din dulcea Bucovină, sărbătorește astăzi ziua fericită în care mama a adus-o pe lume – 23 septembrie, dată semnificativă în care, noi, cei de la Studioul Flacăra Film Chișinău, am ținut s-o apreciem în acest introu cu două citate dulci din Mihai Eminescu și Grigore Vieru. Artista cu har […] detalii…

Biserica Ortodoxa pomeneste astăzi Taierea Capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul. Amintim ca Sfantul Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, sotia fratelui sau. Din acest motiv, Irodiada il ura de moarte pe Ioan Botezatorul. La un ospat, Salomeea, fiica Irodiadei, danseaza si il bucura atat de mult pe Irod, incat ii […] detalii…

Dragi prieteni, completăm rubrica Mişcarea 1988-1991 cu încă o arhivă a istoriei noastre recente. Să ne reamintim astăzi de celebrul interpret de muzică populară, Nicolae Sulac (09 sept. 1936 – 08 aprilie 2003), care, fiind un Artist cu adevărat al Poporului, a venit în inima Chişinăului să fie împreună cu Neamul său redeşteptat în lupta […] detalii…

Să-l citim şi recitim mereu pe Eugeniu Coşeriu (27-07-1921 – 07-09-2002), înţeleptul basarabean de la Mihăileni, ajuns unul dintre cei mai de seamă lingvişti ai lumii, or, învăţătura sa nu este doar pentru rătăciţii în materie identitară, dar şi pentru cultura generală a tuturor. Cu regrert, chiar unii scriitori de la noi fac greşeli elementare […] detalii…

Renumitul eminescolog Mihai Cimpoi sărbătorește astăzi, 3 septembrie (1942), 80 de ani din ziua în care l-a născut mama Ana, prilej fericit pentru a-i ura sănătate şi a-l cunoaşte mai bine pe acest „stîlp al spiritualității Naționale”, precum l-a definit cu admiraţie colegul şi prietenul său de la Bucureşti, Acad. Eugen Simion, un alt eminescolog de […] detalii…

La 31 August 1989, Sovietul Suprem / Parlamentul Moldovei sovietizate a adoptat Legislația lingvistică, oficializînd Limba Română drept singura „limbă de stat”, în baza Alfabetului Latin (interzis de Stalin), aceasta fiind prima și cea mai importantă cucerire istorică a Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică! Iată de ce Anul 1989 a fost și rămîne […] detalii…

RSS Moldova și-a proclamat Independenţa la 27 August 1991, după puciul de la Moscova (19 – 21 aug. 1991), lovitură de stat a forțeleor politice militariste sovietice ce a generat, în consecință, destrămărea URSS, definită „imperiul răului” de Președintele SUA Ronald Reagan. Cu o zi înainte, la 26 august 1991, ieșirea definitivă a RSS Moldova […] detalii…

Cartea de amintiri a lui Molotov – Molotov remembers. Inside Kremlin Politics (Amintirile lui Molotov. În interiorul politicilor Kremlinului, publicată de editura Ivan R. Dee din Chicago, SUA, 438 pagini) – prezintă interes şi pentru cititorii români, deoarece descrie circumstanţele în care România a pierdut nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa în anul 1940, odată cu Basarabia. Nu […] detalii…

Parintilor, fratilor si iubiti credinciosi, Biserica lui Hristos cea dreptmaritoare are un brau, cu care este incinsa de-a lungul anului. Pe acest brau se gasesc douasprezece margaritare preascumpe si preasfinte, adica cele douasprezece praznice imparatesti. De aceea, la aceste dumnezeiesti praznice, predicile sunt mai grele si mai dogmatice, pentru ca in aceste praznice este aratata […] detalii…