FlacăraTV.md > DOCumente, Istorie

DOCumente, Istorie


Film despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

Completăm rubrica Filmle colegilor cu producţia Contemporanul, realizată la Studioul Moldova-Film, în anul 1980, de regizorul Andrei Buruiană şi scenaristul Boris Movilă. Este un film muzical ce seamănă cu primăvara: plin de viaţă, elan tineresc, chipuri luminoase şi muzică de rară frumuseţe, scrisă de marele compozitor Mihai Dolgan, fondatorul NOROC-ului, patriarhul muzicii uşoare din Basarabia postbelică. […] detalii…

Actorul Mihai Volontir: „Un om se poate considera Om, dacă are cinste, onoare şi demnitate”

Dragi prieteni, vă îndemnăm să citiţi un admirabil dialog cu celebrul Actor Mihai Volontir, realizat de colegii Tudor Iaşcenco şi Victor Sofroni pentru ziarul Cuvântul din Rezina, publicat în ediţia din 2 ianuarie 2013. Este un dialog cu un dăruit Artist, dar şi cu un Om înţelept şi mare, mare patriot, patriot în faptă… Doamne, cît […] detalii…

Ieromonah Petroniu Tănase – MAMA (amintiri de învăţătură și de leac)

„Parc-o văd acum pe mama, / Chip de sfântă-ntr-un pervaz / Slabă, slabă, sărăcuţa, / Şi cu lacrimi pe obraz.” În toată viaţa ei a fost profund credincioasă. Sărbătorile le ţinea cu multă evlavie, chiar şi pe cele mai mici. Deşi nu ştia carte, avea socotelile ei şi ştia din vreme şi fără greş toate […] detalii…

„De-aș avea…”, debutul lui Mihail Eminoviciu – Mihai Eminescu în literatură, revista „Familia” din 25-02-1866

Se împlinesc astăzi 158 ani de la debutul fericit al lui Mihai Eminescu în literatura română, prin publicarea în revista Familia a poeziei sale De-aș avea…, nr. din 25 februarie 1866. Mihai Eminescu avea numai 16 ani, dar reuși să impresioneze profund elita culturală de la acea vreme, or, revista, înființată la Pesta, mutată apoi la […] detalii…

Să cunoaștem faptele Sfinților Trei Ierarhi, patronii spirituali ai instituțiilor de învățămînt teologic ortodox

Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur sunt praznuiti pe 30 ianuarie (12 februarie – stil vechi). Desi Biserica i-a pomenit separat in luna ianuarie, pe Sfantul Vasile – 1 ianuarie, pe Sfantul Grigorie – 25 ianuarie si pe Sfantul Ioan Gura de Aur pe 27 ianuarie, ei sunt […] detalii…

Înainte să moară, Iuliu Maniu a regretat că l-a nedreptăţit pe Constantin Stere din Basarabia

Fostul mare om politic Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi de trei ori prim-ministru al României în perioada interbelică, se stingea – bătrân şi bolnav – într-o celulă a închisorii comuniste de la Sighetu Marmaţiei, într-o zi de 5 februarie. Născut la Şimleu Silvaniei, în Sălaj, la 8 ianuarie 1873, Iuliu Maniu a […] detalii…

Grigore Vieru recită poemul premoniţie „Legămînt”, dedicat Poetului poeţilor Mihai Eminescu

Grigore Vieru a scris poemul „Legămînt” în anul 1964, la numai 29 ani, publicîndu-l pentru prima dată în revista „Nistru” de la Chişinău. Este una dintre cele mai cunoscute opere poetice ale scriitorului Grigore Vieru, poemul fiind supranumit: poem-premoniţie, poem-testament, poem-vizionar, or, prin această lucrare profund filozofică din tinereţe, conSACRATĂ geniului Mihai Eminescu, poetul Grigore […] detalii…

DOC. // EMINESCU, poem recitat de Grigore Vieru și cîntat de Ion şi Doina Aldea Teodorovici

Credem că nu există suflet de român de pe ambele maluri ale Prutului şi din diasporă, care să nu cunoască şi să nu fi îngînat, cel puţin, acest minunat cîntec dedicat simbolului plenar al Fiinţei noastre Naţionale Mihai Eminescu. EMINESCU este un cîntec emblematic pentru repertoriul legendarului duet Ion şi Doina Aldea Teodorovici, dar şi un […] detalii…

Eminescu – „De-aş avea…”, cîntec în trei versiuni: Maria Codreanu, Ştefan Petrache, Cătălin Josan

De ziua naşterii Poetului poeţilor Mihai Eminescu, la rubrica Muzica Neamului, să ne delectăm sufletele şi să ne luminăm casele cu una dintre capodoperele poetice ale geniulu de la Ipoteşti – De-aş avea… (poezie scrisă de Eminescu la numai 16 ani, publicată de Iosif Vulcan la 25 febr. 1866) Mai exact, să ascultăm aceste versuri melodioase şi pline […] detalii…

Eminescu, Poetul cu Har, avea pe linia mamei sale Raluca trei mătuși călugărițe la Mănăstirea Agafton

Mihai Eminescu și religia. Mănăstirea de călugăriţe Agafton, se află lângă pădurea Baisa, la 8 km de Botoşani, pe şoseaua ce duce spre Suceava. În această zonă se mai găsesc şi astăzi păduri întinse, locuri propice pentru întemeierea unor mănăstiri şi schituri, care au apărut pe aceste meleaguri încă din vremea lui Ştefan cel Mare. […] detalii…

Document AUDIO // Adrian Păunescu recită DOINA de jale scrisă de Mihai Eminescu

În luna Poetului poeților Mihai Eminescu, Studioul Flacăra de la Chişinău vă îndeamnă să-i cunoaştem mai bine opera, adică sufletul izvorîtor de gînduri, vorbe, fapte mărețe, de mare folos nouă, urmaşilor. Lectura, cercetarea, cunoaşterea în general, este cel mai mare aport al nostru la păstrarea memoriei colective, la promovarea, perpetuarea valorilor Naţionale şi cea mai de […] detalii…

Hăitura autentică – „Bădica Traian”, păstrată de neamul Spânu-Tomuz din Mihăileni, Rîşcani

O hăitură / urătură din moşi-strămoşi, păstrată cu sfinţenie de la Vasile al lui Toma Tomuz, bunicul vrednic al lui Vlad Spânu din satul Mihăileni, plasa Rîşcani, judeţul Bălţi, memorizată de mic copil de Vlad şi transmisă nouă spre a v-o transmite vouă, dragi prieteni! Economistul şi diplomatul Vlad Spânu este stabilit în Statele Unite […] detalii…

Cum arată Peștera din Betleem, în care Fecioara Maria l-a născut pe Mîntuitorul Iisus Hristos (Foto / Video)

Pestera din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri crestine de inchinare din Tara Sfanta, alaturi de Sfantul Mormant, din Ierusalim. Biserica cea mare din Betleem se afla zidita pe locul pesterii in care S-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos, din Fecioara Maria, drept pentru care aceasta este si una dintre cele mai vechi biserici […] detalii…

Înțeleptul părinte Cleopa Ilie: Cuvînt pentru Anul Nou (vine dreptatea Lui Dumnezeu, de care nu poate scăpă nimeni…)

Vreau să vă spun că, începând de la Anul Nou, grija noastră cea mai mare trebuie să fie alta. Cel mai mare lucru este să ne înnoim viața, să luăm aminte, cu fiecare an nou să lăsăm câte un păcat care ne stăpânește cine știe de când și să punem în locul Iui o virtute. […] detalii…

Mihaela Popescu: „Zurgălăul” („Sculaţi voi, oameni buni!”, versuri Nicolae Labiş, Cenaclul FLACĂRA)

Primiţi colindătorii cu Zurgălăul? Zurgălăul este un minunat colind pe versurile poetului-fenomen Nicolae Labiş (a trăit doar 21 ani), interpretat de Mihaela Popescu, o voce de aur, magnifică a folckului românesc, membră a Cenaclului Flacăra (1973-1985). O lucrare muzicală de referinţă, lăsată moştenire nouă de legendara mișcare FLACĂRA, prefaţată în această înregistrare AUDIO de însuşi fondatorul […] detalii…

Mîine anul se înnoiește… „Zdob şi Zdub” s-a pornit cu „Hăitura” (Pluguşorul)

E seara Sfîntului Vasile cel Mare, şi, pe timpuri hăt, hăt, geto-dacii îngropau cu bucurie anul vechi şi aprindeau focul reînnoirii timpului / anului / vieţii. E seara în care porneşe Pluguşorul, ca să ne fie gras ogorul, cu semne bune tot anul, cu roade bogate ţăranul, care ne hrăneşte pe toţi, ai dacilor fii, nepoţi, […] detalii…

Adrian Beldiman și Corul MOLDOVA vă colindă la Nașterea Domnului – „Pace vouă!”

„Sculaţi, voi, români plugari, / (…) Veste bună v-am adus / S-a născut Domnul Iisus, / Raza credincioşilor, / Praznicul creştinilor.” Sînt doar cîteva versuri pline de lumină și bucurie nețărmurite dintr-un colind strămoșesc – adevărat șirag de piatră rară al folclorului Național, uitat oarecum, dar, iată, valorificat și pe moșie revărsat de compozitorul Adrian Beldiman, un tînăr […] detalii…

Sf. Ierarh Nicolae în iconografie // despre cele mai cunoscute minuni ale sfîntului devenit simbol al Iubirii și Milosteniei

Sfantul Ierarh Nicolae (cinstit pe 6 / 19 decembrie) este unul dintre cei mai iubiti sfinti. A trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi. Numele sau, Nicolae, vine de la „nicao” care inseamna […] detalii…

Câteva cugetări și versuri memorabile de Nichita Stănescu, poetul care vorbea-n versuri

Câteva cugetări și versuri memorabile de Nichita Stănescu, „poetul Necuvintelor”, poetul firesc al Limbii Române, care nu scria, ci vorbea-n versuri, născut la 31 martie 1933, plecat la cele veșnice în 13 decembrie 1983: A vorbi despre limba română este ca o duminică. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este […] detalii…

La trei ani, Fecioara Maria a fost primită în Sfînta Sfintelor de tatăl Sf. Ioan Botezătorul (Vovidenia)

Scurt şi clar despre semnificaţia sărbătorii de astăzi Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorită la 21 noiembrie pe stil nou şi la 4 decembrie, pe stil vechi. Lectură de folos! Intrarea Maicii Domnului in Biserica este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Parintii Maicii Domnului sunt Sfintii Ioachim si Ana. Lipsiti de copii, […] detalii…

Părintele Cleopa despre drumul sufletului după moarte şi pomenirile de la 3, 9 şi 40 zile

În tradiţia creştin-ortodoxă, cele 40 de zile după moarte sunt esenţiale pentru sufletul celui decedat. Duhovnicul de la Mănăstirea Sihăstria a descris în detaliu ce se întâmplă în această perioadă, explicând şi legătura cu rânduiala care trebuie păstrată de familia răposatului. Părintele Cleopa obişnuia să-i primească la Mănăstirea Sihăstria din Neamţ pe toţi care îl […] detalii…

La mulți ani, dragi români din Bucovina! E ziua ta, „mîndră Bucovină”! // Scurt istoric al Unirii din 28-11-1918

Astăzi este ziua Unirii Bucovinei cu România! Bucovina a fost a doua provincie care s-a unit cu patria-mamă. La 28 Noiembrie 1918 a avut loc proclamarea unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român, alături de unirea anterioară Basarabiei – la 27 Martie 1918 – şi de unirea ulterioară a […] detalii…

Eugen Ionescu și duhovnicul de la Muntele Athos: „Dacă ai într-adevăr credință, atunci totul intră în rânduială, de la sine”

Eugen Ionescu (26 noiembrie 1909 – 28 martie 1994) a fost un dramaturg româno-francez si unul dintre cei mai proeminenti reprezentanti ai Teatrului Absurdului. Într-un interviu acordat revistei franceze „Paris Match”, Eugen Ionescu relatează experienta de mai jos, pe care a avut-o pe Muntele Athos: „M-am născut într-o familie ortodoxă si am locuit la Paris. […] detalii…

INTERVIU// Stela Popescu: „Vreau să fac teatru până în ultima zi a vieţii mele!”

In Memoriam Stela Popescu (21 decembrie 1935 – 23 noiembrie 2017). Dialog din arhiva publicației regionale „Cuvântul” de la Rezina, R. Moldova, anul 2014. Cunoscuta actriţă de teatru şi cinema din România, Stela Popescu, născută în satul Slobozia-Hodorogea, comuna Bieşti, Orhei, mai are o dorinţă: să-şi viziteze baştina. Mama ei, Valentina, era originară din Chiperceni, […] detalii…

Sărbătoarea Îngerilor păzitori… Care sînt faptele Arhanghelilor Mihail și Gavriil?

Astăzi este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil (stil vechi – n.r). O zi în care îi prăznuim pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil şi, împreună cu ei, toate cetele îngereşti. Astăzi este şi ziua îngerului nostru păzitor, pe care atât de rar îl luăm în considerare, căruia atât de multe lacrimi îi provocăm… Mihail şi Gavriil sunt îngerii […] detalii…

Părintele Dumitru Stăniloae despre Puterea rugăciunii pentru aproapele // scurt și clar

In Memoriam părintelui, pedagogului, teologului tuturor românilor Dumitru Stăniloae (16 nov. 1903 – 5 oct. 1993) Predica la Duminica a IV-a dupa Rusalii – Vindecarea slugii sutasului. Rugati-va unii pentru altii (Iacob 5, 16). Sfanta Scriptura tine in mare cinste rugaciunea. Pe fiecare pagina vorbeste despre puterea si roadele rugaciunii. In rugaciune se infaptuieste legatura omului credincios […] detalii…

DOR de Silvia Cărăuş, emisiune dedicată lăutarului Neamului Dumitru Blajinu (TVM, 2004)

DOR-ul Silviei Cărăuș de la Moldova 1 TV (TVM) n-a fost o simplă emisiune cu şi despre personalităţi din domeniile Muzicii, Literaturii, Filmului, Dansului… DOR-ul înseamnă un serial de documentare despre valori autentice, modele de oameni cu Har şi demnitate, iar prin biografiile lor, devin adevărate lecţii despre istoria Basarabiei, Transnistriei, Bucovinei, toate trecute prin […] detalii…

Adrian Păunescu şi Gil Ioniţă – „Capul de la Torda” (Capul lui Mihai Viteazu…)

Să ne reamintim astăzi de „Capul de la Torda”, un cîntec cu subiect istoric, care este despre trădarea la români ce se ţine lanţ de secole, avînd similitudini şi cu situaţia zilei de astăzi din R. Moldova și România, unde găsim încă mulți oameni politici, demnitari și funcționari de stat imorali, trădători, străini intereselor NAŢIONALE. Un […] detalii…

Silvia Hodorogea despre meritele istorice ale Artiştilor Ion si Doina Aldea Teodorovici

Să urmărim cu atenţie această cronică despre Artiștii Ion si Doina Aldea Teodorovici, realizată cu suflet şi multă pricepere de Silvia Hodorogea, unul dintre cei mai dăruiţi jurnalişti/cronicari din R. Moldova, care şi-a dedicat întreaga activitate promovării culturii, artei, ştiinţei şi purtătorilor ei, personalităţi vrednice ale Neamului, care au făcut şi fac Istorie. Mulţumim, Silvia Hodorogea, că […] detalii…

Maica Domnului s-a arătat în văzduh cu Sfîntul Acoperămînt ținut deasupra credincioșilor

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in Biserica din Vlaherne. Pe 1/14 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta Biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in […] detalii…