DOCumente, Istorie

DOCumente fidele originalelor, or, pe Internet circulă sute de versiuni. În dimineaţa zilei de 22 iunie 1941, ora 02.00 dimineaţa, Armata Română primeşte de la comandantul său suprem, Ion Antonescu, Conducătorul Statului Român, acest legendar „ORDIN de zi”: Ostaşi, Vă ordon: treceţi Prutul! Obiectivele Ordinului şi ale României sînt clare şi precise, în interesul Neamului despărţit […] detalii…

Sarbatoarea Rusaliilor este cunoscuta si sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh. A fost numita „Rusalii” de la sarbatoarea trandafirilor din lumea romana „Rosalia”, consacrata cultului mortilor. Nu intamplator, sambata dinaintea Rusaliilor este destinata pomenirii celor morti, zi cunoscuta si sub denumirea de Mosii de vara. Pogorarea Sfantului Duh nu are o […] detalii…

Cel de-al treilea Mareşal al României – Ion Antonescu (2 iunie 1882 – 1 iunie 1946) E greu să faci portretul unui personaj istoric când unii îl văd erou naţional, iar alţii criminal de război. Din fericire, în profesia mea nu există judecată. Psihologia mai mult constată decât face aprecieri de valoare. În ansamblul său, […] detalii…

Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la Invierea Sa. Fiul Lui Dumnezeu devenind Om, nu paraseste tronul ceresc, El fiind neincetat impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant. Pentru ca Domnul nu S-a departat de cer cand S-a pogorat pentru a veni la noi, Inaltarea Sa nu inseamna ridicarea dumnezeirii Sale la ceruri, […] detalii…

„Bucureşti strict secret. Execuţia lui Ion Antonescu” de Stelian Tănase şi „Destinul Mareşalului” de Felicia Cernăianu (scenariu Marian Ureche, producător Dinu Tănase, 1994) sînt două filme documentare realizate fără ură şi părtinire, principiu de care se conduc istoricii oneşti şi profesionişti din antichitate pînă în prezent. Ambele sînt dedicate Mareşalului Ion Antonescu şi României pînă […] detalii…

Cinstim azi pe Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanţi scriitori şi creatori ai Limbii Române literare, născut cu numele Ion Nae Theodorescu (21 mai 1880 – 14 iulie 1967). Deşi a debutat cu un volum de versuri destul de tîrziu, la 47 ani, cartea Cuvinte potrivite (1927), perfecţionistul Tudor Arghezi s-a impus imediat şi pentru […] detalii…

Să fi fost prin anii 1989-1990, cînd am aflat de Tudor Gheorghe, un artist rafinat, duios, inimos, cîntăreţ al tuturor românilor, pe care îl admir pînă în prezent, la fel ca şi pe tatăl său, Ilie Tudor, scriitor, deţinut politic în lagărele comuniste. Cîntecul, prin care l-am descoperit pe rapsodul Tudor Gheorghe, a fost Risipei […] detalii…

Un geniu, o enciclopedie ambulantă, un munte de om la propriu şi la figurat, bun la suflet ca pîinea cea caldă, – astfel îl defineşte compozitorul Eugen Doga pe celebrul regizor şi scenarist, Ion Popescu Gopo, părintele filmelor de animaţie româneşti, personalitatea care a lăsat posterităţii un nume de referinţă în cultura românimii – GOPO […] detalii…

Nu e tîrziu nici aproape de miezul nopţii să ne amintim cu pioşenie de poetul creştin, poetul martir Radu Gyr, care a plecat la Hristos în 29 aprilie 1975. (n. 2 martie 1905) Radu Gyr, născut Radu Ştefan Demetrescu, este unul dintre cei mai mari şi profunzi poeţi români, un simpol al rezistenţei anticomuniste din România postbelică, […] detalii…

„Cugetarea sacră” este o constantă a poeziei şi publicisticii eminesciene. Prezenţa ei în opera lui Mihai Eminescu se explică, în primul rând, prin câteva premise biografice: poetul a primit o educaţie religioasă încă din familie, datorită mamei sale, Raluca Eminovici, femeie profund evlavioasă; printre rudele poetului erau unchi şi mătuşi, călugări şi călugăriţe în mănăstirile […] detalii…

Deniile se savarsesc incepand cu seara Floriilor, pana in Vinerea Mare, cand se canta Prohodul Domnului. Cuvantul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” si inseamna priveghere sau slujba nocturna. In Transilvania, intalnim cuvantul „straste” pentru denii. Acest termen are semnificatia de „patima”. Expresia „a merge in strasti” insemna „a merge la denii”. Deniile se savarsesc numai in […] detalii…

Intrarea Mantuitorului in Ierusalim nu este altceva decat intrarea Domnului in Saptamana Patimilor. Desi Mantuitorul intra triumfal in Ierusalim, El merge totusi spre suferinta si moarte. Prin Sfintele si mantuitoarele Sale Patimiri, El ridica natura omeneasca din moarte, natura supusa stricaciunii din cauza caderii in pacat. Au fost persoane care au marturisit ca Hristos era surd fata […] detalii…

Fantana Maicii Domnului este un loc de pelerinaj din Tara Sfanta. Aflata langa Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil, in centrul orasului Nazaret, unde Fecioara Maria a primit Buna Vestire, aceasta fantana aminteste, de fapt, de un izvor de apa foarte vechi, consemnat istoric inca din cele mai vechi timpuri. Fantana Maicii Domnului din Nazaret Fantana Maicii Domnului este, […] detalii…

Semnul Crucii se face prin unirea degetului mare cu primele degete de la mana dreapta si prin strangerea celorlalte doua in palma. Unirea degetului mare cu primele degete de la mana dreapta exprima invatatura despre Sfanta Treime: marturisim trei persoane impreuna vesnice si egale, unite intr-o singura Dumnezeire neimpartita. In semnul Crucii este prezenta Sfanta […] detalii…

Îndrăgita noastră artistă Silvia Chiriac sărbătorește astăzi, 21 martie, ziua în care mama i-a deschis fereastra lumii, prilej fericit pentru a-i spune: La Mulți Ani binecuvîntați, zile pline de viață și viață plină de zile, sănătate, multe, multe primăveri minunate, energie creatoare, care să rodească noi cîntece frumoase spre bucuria melomanilor și admiratorilor ei de […] detalii…

La 14 martie 2022, regretatul compozitor Mihai Dolgan ar fi împlinit 80 de ani. Fondatorul legendarei formaţii „Noroc” a fost evocat azi la locul de veci din Cimitirul Central de către prieteni, colegii de breaslă şi rude. Marele artist a rămas printre noi prin cîntecele sale şi prin tezaurul cultural lăsat poporului. „Astazi pentru familia […] detalii…

13 martie (1907) e ziua în care s-a născut românul de geniu Mircea Eliade, scriitor, filozof, profesor universitar, istoric al religiilor de notorietate mondială. La fel ca și prietenii săi, iluștrii scriitori români, Emil Cioran și Eugen Ionesco, Mircea Eliade și-a trait aproape toată viața în exil, departe de România acaparată de comuniști și kominterniști, […] detalii…

„…ce se stabileşte în spatele uşilor închise, muritorii de rând află de la istorici, poate peste 100 de ani. Aşa că să nu ne facem probleme, că ce se discută astăzi în «cercurile elitiste», poate vor afla şi urmaşii, urmaşilor noştri, peste…” Se spune că Revoluţia din 1917 a fost făcută de Lenin. Dar el va […] detalii…

Proză scurtă de Eugen Doga din cartea document „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire”, scrisă de Luminiţa Dumbrăveanu, ed. PRUT, Chişinău, 2012, pag. 191-193. Ce este femeia?… Femeia este asemenea unei viori de Stradivari, la care năzuim, adeseori visăm o viaţă şi toată viaţa o căutăm. Dar iată că în cele din […] detalii…

Profesorii și artiștii rămîn a fi în veci mesagerii Domnului, simbol al luminii și păcii!!! Astăzi, 1 Martie 2022, la 12.30, renumitul compozitor Eugen Doga a fost vizitat la Chișinău și felicitat cu prilejul zilei de naștere de pămîntenii săi de pe plaiurile natale, ale Moldovei din stînga Nistrului, satul Mocra, r-nul Rîbnița, pe care […] detalii…

La 18 februarie 1952, în închisoarea comunistă din Tîrgu Ocna, părăsea această lume a durerii deţinutul politic Valeriu Gafencu, născut la 24 ianuarie 1921, în Basarabia, la Sîngerei, jud. Bălți, în familia lui Vasile Gafencu, deputat în Sfatul Ţării de la Chişinău, care a votat Unirea cu România din 27 martie 1918. Supranumit pentru credința […] detalii…

Cinstire Sfinților Trei Ierahi ai Bisericii Ortodoxe „Creştinului nu-i poate face rău nici cel care-l omoară.” (Pr. Arsenie Boca) Întreaga creştinătate ortodoxă aduce mare cinstire şi recunoştiinţă celor mai mari Dascăli creştini-dacoromâni care şi-au înmănunchiat inimile şi sufletele în buchetul credinţei, al smereniei, al înţelepciunii, al cărturăriei, al îngrijirii celor suferinzi, al iubirii şi al prieteniei, […] detalii…

Fostul mare om politic Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi de trei ori prim-ministru al României în perioada interbelică, se stingea – bătrân şi bolnav – într-o celulă a închisorii comuniste de la Sighetu Marmaţiei, într-o zi de 5 februarie. Născut la Şimleu Silvaniei, în Sălaj, la 8 ianuarie 1873, Iuliu Maniu a […] detalii…

În luna Poetului poeților Mihai Eminescu, Studioul Flacăra de la Chişinău vă îndeamnă să-i cunoaştem mai bine opera, adică sufletul izvorîtor de gînduri, vorbe, fapte mărețe, de mare folos nouă, urmaşilor. Lectura, cercetarea, cunoaşterea în general, este cel mai mare aport al nostru la păstrarea memoriei colective, la promovarea, perpetuarea valorilor Naţionale şi cea mai de […] detalii…

Părintele Pavel Borşevschi spune că nu e masă cu adevărat de sărbătoare cea la care nu a fost invitat Hristos, iar prin El – cei mai sărmani, mai necăjiţi şi mai neajutoraţi oameni de pe pămînt. La fel putem spune şi despre părinţii, buneii noştri, dar şi despre eroii şi martirii Neamului plecaţi la Ceruri. Atunci […] detalii…

Vreau să vă spun că, începând de la Anul Nou, grija noastră cea mai mare trebuie să fie alta. Cel mai mare lucru este să ne înnoim viața, să luăm aminte, cu fiecare an nou să lăsăm câte un păcat care ne stăpânește cine știe de când și să punem în locul Iui o virtute. […] detalii…

La 30 decembrie 1947, în preajma Anului Nou, comuniștii au făcut un „cadou” poporului român și tînărului Rege Mihai I: l-au forțat să semneze decretul de abdicare (renunțare la tron) și, la 3 ianuarie 1948, să părăsească România pentru totdeauna… Despre acest eveniment dramatic din istoria noastră în context european puteți afla din cronica TVR […] detalii…

Sfantul Ierarh Nicolae (cinstit pe 6 / 19 decembrie) este unul dintre cei mai iubiti sfinti. A trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi. Numele sau, Nicolae, vine de la „nicao” care inseamna […] detalii…

Să ne reamintim cu drag de poetul de legendă Nichita Stănescu, un munte de om frumos, un boem autentic, un mare scriitor român devenit clasic încă în timpul vieţii sale, care nu scria, ci pur şi simplu vorbea poezie… Cifra 3 a fost una nagică în destinul acestui scriitor non-conformist: s-a născut la 31 martie […] detalii…

Acum 25 de ani, în această zi de 8 decembrie a anului 1996, a plecat la Ceruri Marin Sorescu, unul dintre cei mai talentaţi poeţi, scriitori români din toate timpurile, un român de treabă din Oltenia, care a iubit sincer şi constant Basarabia şi moldovenii, ajutîndu-i cu tot ce a putut de-a lungul anilor să-şi […] detalii…