FlacăraTV.md > DOCumente, Istorie

DOCumente, Istorie


Înalţarea Lui Hristos înseamnă aşezarea firii omeneşti pe tronul Dumnezeirii

Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la Invierea Sa. Fiul Lui Dumnezeu devenind Om, nu paraseste tronul ceresc, El fiind neincetat impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant. Pentru ca Domnul nu S-a departat de cer cand S-a pogorat pentru a veni la noi, Inaltarea Sa nu inseamna ridicarea dumnezeirii Sale la ceruri, […] detalii…

La 17 mai 1957, celebrul regizor Ion Popescu-GOPO cîştiga la Cannes Marele Premiu Palme d’Or

Printre semnificaţiile zilei de astăzi, 17 mai, desprindem un eveniment de importanţă istorică în Cultura şi Cinematografia românească – primul Mare Trofeu Palme d’Or în istoria României! La 17 mai 1957, regizorul Ion Popscu-GOPO a cîştigat la Festivalul de la Cannes, Franţa, Marele Premiu Palme d’Or pentru filmul de animație Scurtă istorie, realizat de Studioul Cinematografic Bucureşti. Premiul i-a fost […] detalii…

Dumitru Prunariu, primul şi singurul român, care a cucerit spaţiul cosmic, era 14 mai 1981 // INTERVIU

Dumitru Prunariu a devenit, la 14 mai 1981, primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. Astronautul a participat la misiunea Soyuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. Despre misiunea în spaţiul cosmic şi experienţa unică trăită în […] detalii…

Ileana Vulpescu: Ce modele să aibă cei tineri, cînd bordelul e o mînăstire faţă de politică?

Motto: „Nici o ţară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior” (Sun Tzu). Ileana Vulpescu despre cît de rău sîntem percepuţi noi, românii, în afară. A cui e vina? Vina este a noastră. Avem nişte trimişi diplomatici, trimişi în afară care nu-şi fac datoria. Nu fac nici un fel de propagandă pentru poporul român, […] detalii…

9 mai, simbol al Veşniciei care s-a nascut la sat… Lucian Blaga – Tudor Gheorghe: „Risipei se dedă Florarul”

Să fi fost prin anii 1989-1990, cînd am aflat de Tudor Gheorghe, un artist rafinat, duios, inimos, cîntăreţ al tuturor românilor, pe care îl admir pînă în prezent, la fel ca şi pe tatăl său, Ilie Tudor, scriitor, deţinut politic în lagărele comuniste. Cîntecul, prin care l-am descoperit pe rapsodul Tudor Gheorghe, a fost Risipei […] detalii…

Steagul voievodului Ştefan cel Mare cu Sfîntul Gheorghe purtătorul de Biruinţă (scurt istoric)

Steagul Sfantului Stefan cel Mare este unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice si liturgice ramase pana astazi de la domnitorul moldovean. Acest steag, lucrat in intregime din matase, pe suport de in, impodobit cu broderie tipic bizantina, cu fir de aur si de argint, a fost lucrat pe la sfarsitul secolului al XV-lea. Steagul sfantului voievod […] detalii…

Cugetări despre degradarea Nației ale Maicii Benedicta – acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga

Marile iubiri ale sale au fost Eminescu, Enescu și Creangă, pe care i-a slujit de la catedra legendarului amfiteatru „Odobescu” al Facultății de Filologie din București. Spre sfârșitul vieții a înlocuit Universitatea cu Mănăstirea Văratec. Academicianul Zoe Dumitrescu Bușulenga (20 august 1920 – 5 mai 2006) este călugărită de Părintele Justin Pârvu și rebotezată Maica […] detalii…

Ca toate geniile astei lumi, George Enescu a fost un om nefericit (pagini puţin cunoscute…)

Comemorăm astăzi pe George Enescu, om de geniu, mare violonist, pianist, compozitor şi un excepţional profesor de muzică, plecat la cele veşnice în 4 mai 1955. Cu o viaţă dedicată creaţiei, el nu a căutat niciodată faima mondenă ori succesul material şi este azi, pentru lumea întreagă, o personalitate uriaşă.  Povestea unui geniu al zbuciumului […] detalii…

Tudor Gheorghe – „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!” // Omagiu poetului antikominternist Radu Gyr

Nu e tîrziu nici aproape de miezul nopţii să ne amintim cu pioşenie de poetul creştin, poetul martir Radu Gyr, care a plecat la Hristos în 29 aprilie 1975. (n. 2 martie 1905) Radu Gyr, născut Radu Ştefan Demetrescu, este unul dintre cei mai mari şi profunzi poeţi români, un simpol al rezistenţei anticomuniste din România postbelică, […] detalii…

„Rugă pentru părinţi” înălţată de Adrian Păunescu şi Ştefan Hruşcă // Cenaclul „Flacăra”

În viziunea noastră, a celor de la Studioul Flacăra TV & Flm, muzica este arta perfectă, este respiraţia Lui Dumnezeu, este glasul îngerilor şi expresia Omului Bun, iubitor de Hristos şi de Aproapele… În această zi Luminată a Paștilor Blajinilor actualizăm unul dintre cele mai emoționante cîntece românești consacrate părinților noștri scumpi, o rugăciune firească pentru fiii […] detalii…

Mihai Eminescu – Învierea (1878)

„Cugetarea sacră” este o constantă a poeziei şi publicisticii eminesciene. Prezenţa ei în opera lui Mihai Eminescu se explică, în primul rând, prin câteva premise biografice: poetul a primit o educaţie religioasă încă din familie, datorită mamei sale, Raluca Eminovici, femeie profund evlavioasă; printre rudele poetului erau unchi şi mătuşi, călugări şi călugăriţe în mănăstirile […] detalii…

Ce s-a întîmplat în Marea Sîmbată pe înţelesul tuturor – Hristos sfărîmă porţile iadului

In Sfanta si Marea Sambata praznuim ingroparea Mantuitorului si pogorarea Sa la iad. Sambata Mare este o taina, pentru ca desi sambata inseamna odihna, ea este totusi o lucrare. Apostolul Petru spune ca S-a Pogorat la iad si „a propovaduit si duhurilor tinute in inchisoare” (I Petru 3: 19). Deci, in rastimpul dintre moarte si […] detalii…

Săptămîna Patimilor – Joia Mare (12 Evanghelii, Cina cea de taină, spălatul picioarelor, vînzarea lui Iuda)

Denia celor 12 Evanghelii si scoaterea Sfintei Cruci Joia din Saptamana Patimilor este cunoscuta ca fiind ziua in care se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naosul bisericii. Aducerea Sfintei Cruci din Sfantul Altar si asezarea ei in mijlocul bisericii are loc dupa citirea Evangheliei a V-a, atunci cand preotul spune: „Astazi S-a […] detalii…

Săptămîna Patimilor – Sfînta și Marea Miercuri (Denie)

Denia din Sfanta si Marea Miercuri se oficiaza marti seara. In cadrul acestei slujbe se face pomenire de pocainta si iertarea pacatelor femeii pacatoase care a spalat picioarele lui Hristos cu lacrimi, le-a sters cu parul capului si a uns cu mir capul lui Hristos, dar si de fapta rusinoasa a lui Iuda: vinderea lui […] detalii…

Săptămîna Patimilor – Marţea Mare (Denie)

In Martea Mare din Saptamana Patimilor Domnului, Sfintii Parinti au randuit sa se citeasca Pilda celor zece fecioare.  Aceasta pilda ne prezinta zece fecioare, cinci „intelepte” si cinci „neintelepte”, care se pregatesc pentru nunta. In Noul Testament, intalnirea cu Hristos este asemanata unei nunti. Hristos se numeste pe sine Mire, iar Apostolii poarta numele de „prietenii mirelui”. […] detalii…

Săptămîna Patimilor – Lunea Mare (Denie)

Biserica a randuit ca la sinaxarul zilei de luni din Saptamana Patimilor sa se faca pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob si a smochinului neroditor. Numele de Iosif inseamna „El (Domnul) adauga”. Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob si primul al Rahilei. Sfanta Scriptura ne marturiseste ca intr-o zi, batranul Iacob il trimite […] detalii…

Părintele Ilie Cleopa despre „Ce fel de judecăţi are Dumnezeu? Unul este rău şi trăieşte mult, iar altul este bun şi moare devreme”

Un călugăr din pustia Schetică, mergând la Alexandria să-şi vândă lucrul mâinilor sale – că lucra la coşniţe, a văzut o înmormântare. Murise ighemonul acelei cetăţi, un mare păgân, care omorâse mii de creştini, că era pe timpul marilor persecuţii. Era o zi frumoasă şi mergea tot oraşul după el, îl ducea la groapă. Când […] detalii…

Duminica Floriilor – Intrarea Mîntuitorului Hristos în Ierusalim (împlinirea profeţiei lui Zaharia)

Duminica Floriilor este ziua in care praznuim Intrarea Mantuitorului in Ierusalim. Intra smerit, calare pe mânzul asinei, implinind astfel profetia lui Zaharia: „Bucura-te foarte fiica Sionului, veseleste-te fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine drept si biruitor, smerit si calare pe asin, pe mânzul asinei” (Zaharia IX, 9). Multimea l-a intampinat cu ramuri de finic si […] detalii…

Locul în care se afla Fecioara Maria cînd Arhanghelul Gravriil i-a adus Buna Vestire – Nașterea Lui Mesia

Fantana Maicii Domnului este un loc de pelerinaj din Tara Sfanta. Aflata langa Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil, in centrul orasului Nazaret, unde Fecioara Maria a primit Buna Vestire, aceasta fantana aminteste, de fapt, de un izvor de apa foarte vechi, consemnat istoric inca din cele mai vechi timpuri. Fantana Maicii Domnului din Nazaret Fantana Maicii Domnului este, […] detalii…

Filmul TVR „Masacrul de la Fîntîna Albă – 1 aprilie 1941” de Lucia Hossu Longin

Astăzi, 1 Aprilie, de Ziua Națională a Memoriei Românilor – victime ale masacrelor de la Fîntîna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, Nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie (instituită de Parlamentul României în 10 mai 2011), vă îndemnăm să cinstim eroii […] detalii…

Nicolae Steinhardt, evreul creştinat, despre Hristos – „reţeta de fericire”

„Creştinismul e dogmă, e mistică, e morală, e de toate, dar e în mod special un mod de a trăi şi o soluţie şi e reţeta de fericire”, spunea Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanţi intelectuali români ai secolului trecut. S-a născut pe 29 iulie 1912 şi a plecat la Hristos pentru totdeauna în […] detalii…

DOC.// Cum s-a înfăptuit Unirea din 27 Martie 1918: istoric al Sfatului Ţării, Actul Unirii, numele celor 86 deputaţi

Evocăm astăzi votul istoric al Sfatului Ţării de la Chişinău. „Adevărul“ vă prezintă principalele episoade ce au dus la acest act curajos, dar şi personalităţile care au pus umărul la făurirea Unirii. Scurt istoric despre Parlamentul Unirii – Sfatul Ţării de la Chişinău Organul reprezentativ al Basarabiei, Sfatul Ţării, a fost constituit la 21 noiembrie […] detalii…

Părintele nostru Alexei Mateevici – „Basarabenilor” (poem testament, 1917)

„Alexei Mateevici, basarabean din Bugeac, mort ca preot militar în 1917 (luase parte la luptele de la Mărăşeşti), ar fi fost un poet mare dacă trăia. Numai Eminescu a mai ştiut să scoată atîta mireasmă din ritmurile poporane”, – apreciere a titanului criticii literare româneşti George Călinescu. Cinstim astăzi pe vrednicul nostru părinte Alexei Mateevici […] detalii…

Români celebri în exil – Mircea Eliade, a trait printre străini, dar și-a scris opera literară în română

13 martie (1907) e ziua în care s-a născut românul de geniu Mircea Eliade, scriitor, filozof, profesor universitar, istoric al religiilor de notorietate mondială. La fel ca și prietenii săi, iluștrii scriitori români, Emil Cioran și Eugen Ionesco, Mircea Eliade și-a trait aproape toată viața în exil, departe de România acaparată de comuniști și kominterniști, […] detalii…

Ieromonah Petroniu Tănase – MAMA (amintiri de învăţătură și de leac)

„Parc-o văd acum pe mama, / Chip de sfântă-ntr-un pervaz / Slabă, slabă, sărăcuţa, / Şi cu lacrimi pe obraz.” În toată viaţa ei a fost profund credincioasă. Sărbătorile le ţinea cu multă evlavie, chiar şi pe cele mai mici. Deşi nu ştia carte, avea socotelile ei şi ştia din vreme şi fără greş toate […] detalii…

IONEL, film Rossia TV despre studenţia lui Ion Iliescu la Moscova. Aşa s-a călit… „revoluţia română”!

„Ionel” este un film realizat în Rusia despre anii de studenţie ai lui Ion Iliescu la Moscova, despre „tinereţea luminoasă” din perioada stalinistă. (Ion Iliescu s-a născut la 3 martie 1930) Documentarul Rossia TV ne prezintă viaţa idilică a studentului Ion Iliescu la Institutul Energetic „Molotov“ din Moscova, în perioada 1949 – 1954. Aflăm cît de […] detalii…

Ciprian Porumbescu – „Crai nou”, prezentarea primei operete româneşti (27-02-1882)

În 27 februarie 1882 a avut loc prezentarea primei operete româneşti, aceasta fiind scrisă de tînărul compozitor Ciprian Porumbescu, astăzi, nume emblematic al culturii şi artei româneşti. Opereta se numea Crai nou, pe versurile lui Vasile Alecsandri, şi avea la bază folclorul strămoşesc, tezaur milenar valorificat cu sfinţenie de genialul muzician. Premiera Crai nou a […] detalii…

Maria Iliuţ cîntă jalea Ţării de Sus: „Bucovină, şi-ai paţît?” (Şini-n două te-o-mparţît…)

Astăzi, 23 februarie, este ziua de naştere a îndrăgitei artiste din nordul Bucovinei Maria Iliuţ, care marchează o nouă aniversare a femeii / artistei împlinite, cu pomul vieţii şi creaţiei doldora de roade bune. Îi spunem azi cu drag LA MULŢI ANI!, dorindu-i sănătate, ca să ne încînte şi de-acum încolo cu cîntecele, portul popular şi, bineînţeles, […] detalii…

La 20 februarie 1938 vocea Mariei Tănase se auzea în premieră la Radio Bucureşti

20 februarie 1938 a jucat un rol extrem de important în viaţa legendarei artiste Maria Tănase, e ziua debutului ei la postul Naţional de Radio, adică în toată România Mare. Anume de la Radio Bucureşti, emisiunea Ora satului, unde a cîntat în direct, „pe viu”, întreaga ţară a aflat că pe scena muzicii populare româneşti […] detalii…

Cugetări, sfaturi înţelepte de la Constantin Brâncuşi: „Lumea poate fi mîntuită prin artă”

19 februarie este Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, sărbătoare adoptată de Camera Deputaților a Parlamentului de la Bucureşti în 4 noiembrie 2015 şi promulgată de Preşedinele României la 27 noiembrie 2015. 19 februarie (1876) e ziua de naştere a genialului sculptor Naţional şi Universal Constantin Brâncuşi. Să-l cinstim cu folos pentru sufletul şi mintea noastră, să-l cunoaştem […] detalii…