FlacăraTV.md > Echipa / PROMO

Echipa / PROMO


Aurica Basarabeanca – „În bătaia vîntului…” (cîntec despre războiul de la Nistru, 1992)

Şi prin acest cîntec, creat pentru un film documentar, artista-simbol Aurica Dicusară Basarabeanca ne reprezintă cu demnitate, fiind o purtătoare de voce şi cuvînt a dramelor istorice prin care au trecut şi mai trec basarabenii şi transnistrenii din actuala R. Moldova. În bătaia vîntului… este un cîntec de jale, o baladă tulburătoare scrisă cu lacrima […] detalii…

„poporul ales al arhanghelului Eminescu” – poemCLIP din cartea „în Grădina Te Iubesc” de Luminița Dumbrăveanu

„poporul ales al arhanghelului Eminescu” – poemCLIP din volumul „în Grădina Te Iubesc (poemCLIPuri)” de Luminiţa Dumbrăveanu, ed. PRUT, Chişinău, 2014, pag. 15-16. ne-a dat Dumnezeu binecuvîntare să fim născuţi în Moldova, un plai/rai stropit cu mir de Luceafăr, ne poticnim din vrednicie, însă, în a străbate secole cu această povară a fericirii în inimi. […] detalii…

Interviu curajos // Vlad Pohilă despre geniul Eminescu şi duşmanii săi (noştri) seculari

In Memoriam Vlad Pohilă (6 aprilie 1953 – 14 mai 2020)  Dragi prieteni, vă invităm la o nouă lectură de folos pentru suflet şi minte. La rubrica Mihai Eminescu, republicăm un interviu de referinţă cu lingvistul, scriitorul şi traducătorul poliglot Vlad Pohilă, spirit enciclopedic, cunoscător al operei eminesciene, personalitate onestă, demnă şi temerară, discipol al marilor lingvişti Valentim […] detalii…

Making-of videoCLIPul Flacăra Film – „Moş Crăciun (vs. Moş Gerilă)”, filmat pe un ger de îngheţau şi notele muzicale…

Making-of la PRIMUL videoCLIP realizat de Studioul Flacăra Film – „Moş Crăciun (vs. Moş Gerilă)”. Am realizat videoCLIPul împreună cu artista Aurica Dicusară Basarabeanca şi copiii Ansamblului Tălăncuţa, condus de dna Valentina Osoianu, în Piaţa Marilor Adunări Naţionale din Chişinău, loc istoric pentru Victoriile cruciale obţinute de noi în anii de Renaştere Naţională a românilor basarabeni (1988-1991). […] detalii…

Personalităţi pe care le-a cunoscut Vlad Pohilă – Nichita Stănescu (la Chișinău, în URSS)

Eseu de scriitorul şi lingvistul Vlad Pohilă (6 aprilie 1953 – 14 mai 2020): „Perpetua venire a lui Nichita Stănescu la noi” „O mai fi fiind, cu certitudine, la Chişinău, destule persoane care ţin minte clar acea banală şi totuşi neobişnuită lună de octombrie 1976… Evenimentele culturale de anvergură şi de calitate, ferite de grosiere […] detalii…

Vlad Pohilă despre „Măiastra Maria Tănase”: „Mi-e dragă de cînd am auzit-o prima data…”

„Iarăşi despre Maria Tănase, „dragostea mea şi a unei lumi…” este un eseu admirabil scris de ilustrul ziarist, lingvist, scriitor Vlad Pohilă în anul 2013, an în care am marcat trei mari aniversări legate de artista nepereche Maria Tănase, supranumită de Nicolae Iorga drept Măiastra Muzicii românești: 100 de ani de la naştere (25 septembrie 1913), 75 de […] detalii…

Aurica Basarabeanca de Ziua Limbii Române – „Hai, la Hora Neamului!” (Dacii)

E Sărbătoare pentru toţi basarabenii, oriune s-ar afla… Completăm cu bucurie galeria cîntecelor de Neam, de pe site-ul Flacăra TV, cu o lucrare muzicală semnificativă, care are chipul luminos şi fericit al acestei zile în care sărbătorim Ziua Limbii Române. Este vorba de cîntecul Hai, la Hora Neamului! sau DACII, pe care cantautoarea Aurica Basarabeanca l-a […] detalii…

„Balada lui Ciprian şi vioara lui Stradivari…”, poemCLIP dedicat prietenilor Ciprian Porumbescu şi Mihai Eminescu

Astăzi, 6 iunie, este dată tristă, de două ori tragică în istorie noastră… În 6 iunie 1883 au apus la propriu şi la figurat doi prieteni, doi oameni de geniu ai Neamului românesc: compozitorul Ciprian Porumbescu a plecat la Ceruri, iar Poetul poeţilor Mihai Eminescu a fost condamnat în această zi, de mai marii zilei şi […] detalii…

3 poemCLIPuri de Luminiţa Dumbrăveanu la Înălţarea Lui Hristos („în Grădina Te Iubesc”)

Gînduri şi trăiri poetice – la Înălţarea Domnului şi de Ziua Eroilor – din cartea-film în Grădina Te Iubesc (pomCLIPuri) de Luminiţa Dumbrăveanu. Volumul de versuri a apărut în 17 octombrie 2014, la prestigioasa editură PRUT din Chişinău, ediţie ilustrată cu grafică de Glebus Sainciuc, Aurel David şi Teodor Buzu din Cehia. Lector şi sfetnic […] detalii…

Omul-enciclopedie Vlad Pohilă despre marea minune a omenirii – Cartea // Omagiu Flacăra Film

In Memoriam Vlad Pohilă (6 aprilie 1953 – 14 mai 2020), publicist, lingvist, scriitor, traducător, bibliograf și bibliofil, spirit enciclopedic, poliglot, semănător de lumină a cunoștințelor, discipol al iluștrilor lingviști Valentin Mândăcanu și Mioara Avram, promotor neobosit al Limbii Române în Basarabia și nordul Bucovinei, Om al jertfei pe altarul Neamului românesc, care l-a avut […] detalii…

Eugen Doga despre Nichita Stănescu, cum şi unde s-au cunoscut… // Mărturii (2007)

Mărturii picante ale renumitului compozitor Eugen Doga, care l-a cunoscut pe Nichita Stănescu la Bucureşti, în 1979, cînd, împreună cu Grigore Vieru şi Ion Popescu-Gopo, lucrau la îndrăgitul film pentru copii Maria, Mirabela, co-producţie româno-sovietică, lansată în 1981. Fragmentul face parte dintr-un amplu dialog realizat, în 2006-2007, de scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu pentru cartea-document „Eugen DOGA: […] detalii…

Mărturii-document: Eugen Doga povesteşte de ce NU-şi sărbătoreşte ziua de naştere – 1 Martie

Fragment din cartea-document: „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire”, scrisă, timp de aproape 15 ani, de Luminiţa Dumbrăveanu, autoare a filmului documentar / enciclopedic „Eugen Doga”, director fondator al Studioului Flacăra Film Chişinău. Cartea, în care maestrul Eugen Doga îşi povesteşte propria viaţă, a apărut în 21 noiembrie 2012, la prestigioasa Editură […] detalii…

Vlad Pohilă despre prietena sa, Eugenia Duca, femeia de afaceri care a sprijinit Renașterea Basarabiei în anii 1987-1991

Astăzi, 25 octombrie, sîntem cu gîndul la distinsa Doamnă Eugenia Duca, o personalitate de legendă în istoria noastră recentă, născută, la Chișinău, în această zi încărcată de simboluri istorice: Ziua Armatei Române și ziua de naștere a Regelui României Mihai I. Coincidență sau ba, Eugenia Duca este printre primii basarabeni care, după căderea comunismului (dar […] detalii…

11 septembrie// Vocaliză purificatoare de Aurica Basarabeanca: ALERG

11 septembrie, zi cu cel puţin două semnificaţii tragice în istoria Omenirii, ambele legate de omor, de omucidere, unul dintre cele zece păcate capitale: tăierea capului Sfîntului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Mîntuitorului nostru Iisus Hristos (stil vechi) şi atacul terorist asupra turnurilor gemne din New York, în urma căruia au murit peste 3000 de oameni.   […] detalii…

Personalităţi pe care le-a cunoscut Vlad Pohilă: prof. Raoul Şorban, legenda Ardealului

Vlad Pohilă: A emanat o dragoste aristocratică – pentru oameni, pentru neam, pentru tot ce-i frumos Scriind, cîndva, că am avut norocul să-l cunosc pe Raoul Şorban (a se vedea volumul „Şi totuşi, limba română!…”, Chişinău, Ed. „Prometeu”, 2008, p. 112-146), nu am spus decît o jumătate de adevăr. Pentru că efectiv, am avut marea, […] detalii…

Flacăra Film şi Basarabeanca spun cu bucurie: Hristos a Înviat! – „Să mulţumim, să facem bine!”

Am fost, am văzut, am biruit… AM FOST la Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie de Paşti într-o Biserică maramureşană (de lemn) din Chişinău! AM VĂZUT minunea Învierii Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, care, prin Lumina Sa infinită, a făcut din noapte zi şi ne-a scos din bezna păcatului originar! AM BIRUIT moartea, căci Hristos a Înviat, cu […] detalii…

Aurica Basarabeanca la TVM – STRIGĂT (cîntec despre 7 aprilie 2009 în Basarabia)

La rubrica Muzica Neamului valorificăm astăzi, 7 aprilie 2022, un cîntec manifest important în istoria post-Independență a R. Moldova. Este vorba de lucrarea muzicală STRIGĂT, creată de Aurica Dicusară Basarabeanca, o făptură firavă, dar de rarisimă putere în voce şi mesaj literar-artistic, pe care a învrednicit-o Dumnezeu şi strămoşii ei de dascăli şi preoţi să […] detalii…

Aurica Basarabeanca – „Nemărginire”, cîntec dedicat Artistului Eugen Doga

În această zi în care a văzut lumina zilei îndrăgita interpretă de Muzică de Dor și Neam Aurica Dicusară Basarabeanca (s. Ghiduleni, plasa Rezina), Artistă Emerită a R. Moldova, unul dintre membrii Studioului Flacăra Film Chişinău, propunem atenţiei dvs un cîntec cu totul deosebit scris de ea (muzică, versuri, interpretare, vocalize). Este vorba de lucrarea muzicală Nemărginire, […] detalii…

Efim Josanu, atletul Jurnalismului sportiv urcă spre cel mai înalt Olymp, cel al Eternității – Drum bun, Om Bun!

Astăzi, sâmbătă, 30 ianuarie 2021, reputatul jurnalist, scriitor, comentator sportiv Efim Josanu, primul preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS) s-a întors pentru totdeauna la baştină, satul Ciulucani, raionul Teleneşti. A fost dorinţa dragului nostru coleg spusă fiului Vergiliu în ultimile zile de viaţă, atunci când se afla pe patul de spital… Într-o atmosferă […] detalii…

Aici Chișinău, Radio Moldova! La despărțire de omul și artistul drag Alexei Revenco…

Aici Chișinău, Radio Moldova, este ora … tristei noastre despărțiri! La 15 ianuarie 2021, de Ziua EMINESCU și a Culturii Naționale, ne-am despărșit pentru totdeauna de omul, prietenul, colegul Alexei Revenco, Om al Culturii prin excelență, Maestru în Artă, care și-a consacrat toată viața cuvîntului românesc rostit corect și cu dragoste la microfonul posturilor Naționale […] detalii…

Moldova 1 TV: Actorul Vlad Ciobanu poate învinge boala cu ajutorul nostru // Cont și card bancar

Regizorul, profesorul de artă teatrală şi actorul Vlad Ciobanu, diagnosticat cu o formă rară şi agresivă de leucemie, urmează un tratament la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi. Vlad Ciobanu, care l-a jucat pe Eminescu în adolescenţă în filmul „Luceafărul”, are nevoie de ajutor. „Vă rugăm să fiţi alături de noi!”, a scris pe reţelele […] detalii…

Personalitatea lui Vlad Pohilă evocată de prietenii săi la Radio Chișinău, post care i-a găzduit tabletele despre Limba Română

Marți, 19 mai, publicistul și lingvistul Vlad Pohilă a fost condus pe ultimul drum…, s-a stins din viață pe 15 mai 2020, la vârsta de 67 de ani. El este autorul primului îndrumar Să citim, să scriem cu litere latine, editat în 1989, imediat după revenirea la scrisul latin, a publicat foarte multe articole și eseuri […] detalii…

Adio, frate Vlad Pohilă! Am pierdut o personalitate unică în tot spaţiul românesc, nu doar în Basarabia…

Cunoscutul scriitor, traducător şi publicist Vlad Pohilă a fost condus pe ultimul drum. Sicriul distinsului om de cultură a fost depus la Biserica Tuturor Sfinţilor de pe teritoriul Cimitirului Central din Chişinău, unde a fost înmormântat alături de alte mari personalităţi ale neamului. Vlad Pohilă a fost un promotor şi apărător al valorilor româneşti şi […] detalii…

In Memoriam // Vlad Pohilă: „Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească, care nu a acceptat ocupaţia sovietică…”

Limba Română a rămas fără un mare patriot şi ocrotitor! La vârsta de 67 de ani a decedat scriitorul, publicistul, traducătorul Vlad Pohilă, apreciat în 2010 cu cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova – „Ordinul Republicii”. „Remarcabil lingvist, strălucit publicist, care s-a ascuns în adâncul unei modestii rar întâlnite la noi”, astfel l-a apreciat […] detalii…

Cu sprijinul SUA, 80 de jurnaliști din Moldova studiază English language la Centrul „Quo Vadis” din Chișinău

„Quo Vadis”, primul Centru Educațional din Moldova, încheie cu succes în aceste zile cursurile de studiere a limbii engleze pentru circa 80 de jurnaliști și comunicatori de la Chișinău, Bălți și Comrat, un proiect de real folos pentru mass-media moldavă, finanțat de poporul american prin Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, care, neîndoios, […] detalii…

Mult regretatul regizor Ilie Stratulat despre carte, poezie, lectură, radio, omul de alături…// filmare de arhivă

Se împlinesc astăzi, 9 decembrie 2019, exact 40 de zile de la retragerea discretă din scena acestei lumi a învățătorului și prietenului nostru, dar și al unui imens public ascultător și telespectator, Ilie Stratulat, Maestru în Artă, regizor artistic la Radio Moldova timp de o jumătate de veac, Omul Bun și pedagogul prin studii și […] detalii…

Medalia „Unirii” din Canada pt. E. Doga, V. Iovu, L. Dumbrăveanu, T. Guțu; „Eminescu” pt. P. Bălan și N. Avram

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri a tuturor românilor din 1 Decembrie 1918, Asociația Culturală Română, Comunitatea Moldovenilor din Quebec, cu sediul la Montreal, și alte 15 organizații ale conaționalilor noștri din Canada au decernat la 1 Decembrie 2018  – 100 de Medalii jubiliare Centenarul Unirii, „pentru contribuția importantă […] detalii…

„Univers poetic” – versuri de Luminița Dumbrăveanu la Radio Moldova (poezie lirico-patriotică)

„Neamule Profund / înalţă-te mereu / cât mai sus / spre Mântuire (…) / s-arătăm croitorilor de hărţi / lumii întregi /la Discovery Channel / adevărata hartă / a Regatului Unit al Daciei: / munte cu munte / codru cu codru / cadru cu cadru…” – Luminița Dumbrăveanu în poemul „discoveryCLIP: Dacia Profundă”. În contextul […] detalii…

Gânduri, amintiri, poezii la despărțirea de un maestru adevărat – Ilie Stratulat, învățătorul nostru de la Radio Moldova

„Niciodată toamna nu fu mai frumoasă / sufletului nostru bucuros de moarte…” ar scrie și acum poetul șlefuitor al limbii române, Tudor Arghezi, dacă ar fi fost azi printre noi la despărțirea de un admirator al său, Omul semănător de lumină a Cuvântului, Ilie Stratulat, pe care l-am petrecut pe ultimul său drum și căruia […] detalii…

Silvia Cărăuş cântă „O seară la Constanţa” (In Memoriam)

De marile sărbători creştine, în casa părinţilor mei Vasile şi Vera de la Corlăteni, Râşcani (fostul judeţ Bălţi), se cânta pe voci muzica românească de altădată, frumoasă, melodioasă, plină de armonie între vers şi muzică. Între acestea O seară la Constanţa, Valurile Dunării, Ciuleandra (mama mi-a arătat prima dată cum se dansează Ciuleandra…) îmi răsună şi acum […] detalii…