Radio Moldova despre Independență, fondatorii statului R. Moldova și noi, urmașii…


Ziua bună se cunoaște de dimineață…, cu atât mai mult Ziua Independenței, care „ne adună și ne împreună”, vorba scriitoarei și parlamentarei Lidia Istrati, care, la 27 august 1991, a votat Actul fondării statului R. Moldova.

Începând cu ora 8.00, am avut bucuria să fiu astăzi, 27 august 2017, împreună cu ascultătorii postului Național Radio Moldova, fiind invitata cunoscuților prezentatori Alina Chiriac-Ivașcu și Nicu Țurcanu, care, împreună cu regizoarea Elena Vieru, au dat astăzi tonul Sărbătorilor Naționale într-o ediție specială a emisiunii Matinal de week-end cu genericul „Independența Republicii Moldova – fapte, evenimente, oameni, radiomaraton informativ-muzical”.

O dimineață începută cu voie bună și bucurie sinceră în suflet, întrucât e o sărbătoare cu adânci semnificații istorice, pentru care am luptat și noi, fiind participanți la mitingurile antisovietice neautorizate și, bineînțeles, la Marile Adunări Naționale dintre ani 1989-1991, în urma cărora am obținut victorii cruciale pentru Ființa Neamului nostru din Moldova de Est.

Prin amintiri, prin comentarea evenimentelor mărețe de la sfârșitul anilor `90, ne-am străduit să aducem lumină, speranță, bucurie în sufletele radioascultătorilor, care-n majoritatea lor sunt tare dezamagiți și necăjiți din cauza guvernărilor iresponsabile din aceste decenii, ce-au deturnat în lanț obiectivele strategice stipulate în Declarația de Independență. Nădăjduiesc că am reușit să le încolțim din nou pofta de viață și dorința de a ne unifica forțele și a duce la bun sfârșit ce-am început în 1988-1991.

 

2-Radio Moldova Independenta-Luminita Dumbraveanu-Nicu Turcanu Alina Chiriac 2-27-08-2017 3-Radio Moldova Independenta-Luminita Dumbraveanu Elena Vieru-Nicu Turcanu Alina Chiriac 3-27-08-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cadrul acestei emisiuni dinamice, de aproape o oră, o veți reasculta pe poeta Leonida Lari, vorbind cu curaj și vizionarism la Marea Adunare Națională din 27 august 1991, pe renumitul compozitor Eugen Doga, referindu-se la activitatea sa de Deputat al Poporului (privind redeschiderea Bisericilor, relațiile apropiate cu Mihail Gorbaciov, prevenirea separatismului în Transnistria, meritele Leonidei Lari), dar și la dezbinarea Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică de către profitori, dar și la retragerea sa, cu adâncă dezamăgire, din politică… Veți asculta și un interviu al colegului Vasile Mija cu scriitorul Vitalie Vovc, basarabean stabilit la Paris, care face o radiografiere cu gust amar celor 26 de ani de postIndependență, precum și opinia unor ascultători, de diferite vârste, care, recunosc, ne-au emoționat.

Discuțiile din studio, interviurile au fost completate fericit de regizoarea Elena Vieru cu muzică patriotică românească de Ion și Doina Aldea Teodorovici și Aurica Basarabeanca.

 

1-Radio Moldova Independenta-Luminita Dumbraveanu Elena Vieru-Nicu Turcanu Alina Chiriac 1-27-08-2017 - Copy

Impreuna cu prezentatorii Nicu Turcanu, Alina Chiriac-Ivascu si regizoarea Elena Vieru, Radio Moldova, Duminica dimineata, 27 august 2017

 

Mulțumesc colegilor pentru invitație, iar Alinei Chiriac-Ivașcu și pentru darurile prețioase ce mi le-a făcut: icoana Maicii Domnului adusă tocmai de la Mănăstirea românilor de pretutindeni „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvorul Mureșului, jud. Harghita și cartea de poeme „Capitol cu îngeri…” de Ionel Simota. Simt că nu-s întâmplătoare darurile astea spre Sărbătoarea Adormirea Sfintei Fecioare Maria (stil vechi, 28 august), m-au mișcat profund…

 

La mulți ani, R. Moldova!

Îți doresc să ai parte de conducători mintioși și cu adevărat creștini,

că popor vrednic, făptuitor de Istorie ai!

 

1-Icoana Maicii Domnului-Izvou Muresului-Harghita-27 aug 2017-IMG_4354 - Copy

Dar din Romania de la Alina Chiriac-Ivascu…

2-Ionel Simota-poeme Capitol cu ingeri-27 aug 2017-IMG_4352 - Copy

Dar din Romania adus de Alina Chiriac-Ivascu…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Nicu Țurcanu

Sursa audio: Radio Moldova

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (8)

  1. […] Radio Moldova despre Independență, fondatorii statului R. Moldova și noi, urmașii… […]

  2. […] Radio Moldova despre Independență, fondatorii statului R. Moldova și noi, urmașii… […]

  3. […] Radio Moldova despre Independență, fondatorii statului R. Moldova și noi, urmașii… […]

  4. […] Radio Moldova despre Independență, fondatorii statului R. Moldova și noi, urmașii… […]

  5. […] Radio Moldova despre Independență, fondatorii statului R. Moldova și noi, urmașii… […]

  6. […] Radio Moldova despre Independență, fondatorii statului R. Moldova și noi, urmașii… […]

  7. […] Radio Moldova despre Independență, fondatorii statului R. Moldova și noi, urmașii… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter