Proiecte


Flacăra TV & Film
Studiou de producţie audiovizuală

Avem datoria să ne spălăm de cele două mari păcate Naţionale:
NEcunoaşterea adevăratelor noastre valori şi NEpopularizarea lor în Lume…

De la fondarea Studioului Flacăra – 15 ianuarie 2012 şi până în 15 iunie 2014, fără a fi finanţaţi de vreo instituţie din R. Moldova şi România, cu eforturi proprii şi ale unor prieteni basarabeni, transnistreni, americani, AM REUŞIT să realizăm producţii proprii şi să contribuim la următoarele proiecte şi/sau evenimente:

PE SCURT

  1. Lansarea în 2012, în colaborare cu Fundaţia „Moldova” din SUA, a serialului de filme documentare 100 români celebri născuți în Moldova şi a conceptului de film enciclopedic;

  2. Crearea în 2012 a videoCLIPului „Moş Crăciun cu artista Aurica Dicusară Basarabeanca, versuri Adrian Păunescu (1983), compozitor Eugen Doga (1993);

  3. Realizarea în 2013, în colaborare cu IPNA Compania Publică „Teleradio-Moldova”, a emisiunilor speciale dedicate marelui compozitor Naţional şi Universal Eugen Doga: „Cântă un Artist: Eugen DOGA” (Radio Moldova) şi „DOR de Eugen DOGA” (Moldova 1);

  4. Crearea în 2013 a cineCLIPului „Mihai Vodă Volontir. Cronica a trei secole de istorie”, dedicat celebrului actor de teatru şi film, cineCLIP proiectat în cadrul unui spectacol special de adunare a fondurilor pentru întărirea sănătăţii marelui Artist;

  5. Contribuţia în 2013, alături de scriitorul Ion Proca şi prestigioasa Editură „Prut Internaţional”, la editarea şi lansarea cărţii de poezie lăsată în manuscris de Leonida Lari – „Inorogul / El Unicornio” (ediţie bilingvă română-spaniolă);

  6. Contribuţia în 2014 la editarea CD-ului cantautoarei Aurica Dicusară Basarabeanca: „Basarabie, nu plânge!”, 20 de cântece de Dor şi Neam;

  7. Participarea cu un proiect literar-istoric la concursul „Monumentul Limbii Române”, organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei la 11 martie 2014;

  8. Prezentul site: www.flacaratv.md

 

DESFĂŞURAT

  1. Lansarea, în 2012, de către Studioul Flacăra Film, în colaborare cu Fundaţia „Moldova” din SUA, condusă de diplomatul basarabean Vlad Spânu, a serialului de filme documentare / enciclopedice 100 români celebri născuţi în Moldova, serial dedicat celor mai luminate minţi, pe care le-a născut Ţara Moldovei din toate timpurile, Ţară aflată în prezent pe harta a trei state: România, R. Moldova, Ucraina.

    Concepute în trei limbi (română, engleză, rusă), filmele Flacăra Film înglobează în numai 15-20 de minute esenţa faptelor, operelor, meritelor personalităţilor româneşti din Moldova în faţa istoriei Naţionale şi Universale, constituind – o premieră de concept şi realizare atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru România.

    Odată cu lansarea acestor filme, am deschis o nouă direcţie în materie de documentar TV şi Radio: filmul enciclopedic, care poate fi ascultat/înţeles şi la Radio (audio/radio filme). Filmele Flacăra au componenta ştiinţifică extinsă, informaţia – bine structurată şi sintetizată ca o lecţie (de istorie, geografie, Limba Română, literatură, muzică, teologie, dar şi de demnitate naţională), iar limbajul este unul accesibil tuturor, de la ţăran, la academician.

    Aceste filme se înscriu pe linia educaţiei civice, patriotice. Nu e vorba, însă, de un patriotism „ţipat în piaţă” sau contra cuiva, ci de unul despre/pentru noi, firesc, sănătos, argumentat temeinic – cu răbdare şi dragoste – prin cărţi, cronici, fotografii, monumente, alte vestigii şi documente istorice. Nu lipseşte nici elementul de legendă seculară, atunci când e vorba de figuri istorice cu adevărat legendare.

    Dacă încă din 1989 am fi lămurit oamenilor Adevărul, am fi început alfabetizarea maselor prin asemenea filme, scurte şi clare, astăzi n-am avea nicio problemă de identitate istorico-lingvistică şi eram integraţi demult în Europa…”,- aprecia cunoscutul regizor şi actor Alexandru Grecu la premiera închisă (16 mai 2013) a filmului enciclopedic „Eugen Doga”, realizat de Studioul de producţie Flacăra Film. Premiera în cerc restrâns a fost organizată de omul de afaceri Nicolae Avram pentru o seamă de personalităţi de cultură din R. Moldova şi o delegaţie a Guvernului României (DPRRP), condusă de secretarul de stat Stejărel Olaru şi Ambasadorul României la Chişinău Marius Lazurca.

    Serialul 100 români celebri născuţi în Moldova cuprinde atât figuri istorice, cât şi oameni iluştri în viaţă. Până în prezent am reuşit realizarea a cinci filme enciclopedice, acestea fiind despre personalităţile Neamului cu merite incontestabile în faţa Istoriei, inclusiv a Rusiei şi Ucrainei: Dimitrie Cantemir, Antioh Cantemir, Nicolae Milescu Spătaru, Mitropolitul Petru Movilă, Eugen Doga.

    Românii din Diasporă, în special din SUA şi Canada, care doresc să procure pentru copiii, familiile lor DVD-ul cu aceste cinci filme, se pot adresa prestigioasei Fundaţii „Moldova” din Washington: http://moldovafoundation.org/(adresa, tel., emailul sunt indicate pe pagina de start). Cei din UE şi de-Acasă ne pot scrie la Chişinău: flacara.film@yahoo.com

    disc

    În prezent, lucrăm la filmele despre cei mai mari români din toate timpurile, figuri emblematice ale Neamului: Domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Poetul Naţional Mihai Eminescu, pentru care am făcut filmări de excepţie.

    Următoarele filme vor fi dedicate celebrilor Artişti şi Savanţi: Mihai Volontir, Emil Loteanu, Maria Cebotari, George Enescu, Nicolae Iorga, George Emil Palade, Eugeniu Coşeriu, Maria Bieşu, Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Paul Goma, Ion Druţă şi tot aşa… până completăm videoBiblioteca celor 100 OAMENI vrednici, rânduit de Dumnezeu a se naşte pe plaiurile Moldovei stropite cu mir de Luceafăr, care ne fac mândri şi, totodată, responsabili în concurenţa firească dintre popoarele Lumii.

    Dacă filmele Flacăra v-au impresionat şi le consideraţi utile pentru mintea şi sufletul conaţionalilor noştri, oriunde s-ar afla, dar şi pentru prietenii dvs de altă etnie şi naţionalitate, dornici să cunoască istoria, cultura şi spiritualitatea românească din R. Moldova şi România, – vă îndemnăm să ne sprijiniţi, accesând bannerul de pe site „Contribuie şi tu la realizarea filmelor!”

  2. Cea de-a doua producţie a Studioului Flacăra, devenită foarte populară, este videoCLIPul „Moş Crăciun”. Realizat în anul istoric în care ne-am constituit – 2012 (la 200 ani de la ocupaţia rusească din 1812), succesul videoCLIPului a fost asigurat din start de harul celor trei Artişti, care l-au creat şi i-au dat aripi: poetul născut în Basarabia – Adrian Păunescu, compozitorul Eugen Doga, originar din Transnistria, şi interpreta Basarabeanca, cantautoarea cu voce duioasă de la Chişinău, care, în 2012, a dat o nouă respiraţie şi o nouă semnificaţie istorică operei scrise de Eugen Doga în 1993, pe versurile din 1983 ale înFLACĂRAtului poet Adrian Păunescu. Titulatura Studioului nostru fiind inspirată anume de celebrul Cenaclu „Flacăra”, fondat şi animat de poetul născut la Copăceni, plasa Sângerei, jud. Bălţi.

    Prin urmare, în anul 2012, de Crăciun, nici nu se putea să nu realizăm acest videoCLIP, dedicat copiilor Basarabiei, care-l petrec spre Est, pentru totdeauna, pe Moş Gerilă. La fel cum nu se putea ca acest cântec patriotic să fie interpretat în 2012 de altcineva decât Aurica Dicusară Basarabeanca, autoare de cântece de Dor şi Neam (muzică şi versuri), care nu cântă la petreceri private, ci doar la evenimente şi Sărbători Naţionale, păstrând astfel curăţenia şi duhovnicia mesajului literar-artistic. Cantautoarea este parte a echipei Flacăra de la fondare şi consilier privind ilustrarea muzicală, coloana sonoră a filmelor. Creaţia ei muzicală, care este la unison cu ideile şi mesajul promovate de Studioul Flacăra, poate fi urmărită pe acest site în filme, emisiuni şi CLIPuri la rubricile: Flacăra Film, Flacăra TV, VideoCLIPuri, Flacăra Film recomandă, adică şi pe YouTube.

    disc-dic

  3. Cel de-al treilea proiect de anvergură a fost dedicat creaţiei compozitorului Naţional şi Universal Eugen Doga, fiind realizat, în 2013, de Studioul Flacăra în colaborare cu IPNA Compania Publică „Teleradio-Moldova” (RadioTeleviziunea Naţională a R. Moldova).

    Este vorba, de fapt, de două coproducţii – Radio şi TV – realizate, după organizarea în comun, la 7 mai 2013, a evenimentului de lansare a cărţii-document: „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire de Luminiţa Dumbrăveanu, scriitoare, producătoare de film, biografă a renumitului compozitor.

    radio

    În colaborare cu Radio Moldova:
    ediţia specială „Cântă un Artist: Eugen DOGA” din 25 mai 2013 (1 oră şi 45 min),
    redactor Adrian Beldiman, producător general Alexandru Dorogan.

    (emisiunea Radio în oglinda de pe site-ul nostru)

    m1

    În colaborare cu postul public de Televiziune Moldova 1 (TVM):
    ediţia specială LIVE „DOR de Eugen DOGA” din 21 iunie 2013 (2 ore şi 15 min),
    în cadrul căreia maestrul Eugen Doga a asistat la TREI PREMIERE:

    • 1.) lansarea televizată a cărţii Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire”;
    • 2.) lansareacântecului „Nemărginire”, dedicat marelui compozitor de artista Basarabeanca;
    • 3.) lansarea filmului „Eugen Doga”, realizat de Luminiţa Dumbrăveanu şi Doru Guţu de la
         Studioul Flacăra Film.

    Prezentare – Angela Rudenco, redactor – Silvia Cărăuş (autoarea emisiunii DOR), regizor artistic – Diana Donică, producător general – Mircea Surdu.

  4. Contribuţia în 2013 – alături de Uniunea Cultural-Artistică „Vatra Neamului” şi Academia de Ştiinţe a Moldovei – la organizarea, în 5 aprilie 2013, a spectacolului în susţinerea marelui actor de teatru şi film Mihai Volontir, care se afla la spital. Fondurile adunate la prezentarea piesei „Vreau să fiu cine-am fost niciodată”, scrisă de poetul Eugen Cioclea şi jucată de actorul Andrei Sochircă, fiind oferite celebrului artist Mihai Volontir pentru întărirea sănătăţii sale.

    Studioul Flacăra Film a creat, totodată, special pentru această seară de suflet, cineCLIPul „Mihai Vodă Volontir. Cronica a trei secole de istorie”, dedicat unor roluri, care i-au adus celebritatea, dar şi meritelor sale în calitate de deputat în faţa istoriei noastre recente: oficializarea Limbii Române, revenirea la Alfabetul Latin, obţinerea Independenţei R. Molodva.

  5. Contribuţia în 2013 la editarea postumă a manuscrisului de poezie „Inorogul / El Unicornio” (ediţie bilingvă română-spaniolă), lăsat posterităţii de legendara poetă Leonida Lari: contractarea prestigioasei Edituri „Prut Internaţional” de la Chişinău; coordonarea ediţiei împreună cu scriitorul Ion Proca; organizarea, alături de Editura „Prut Internaţional”, Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, a evenimentului de lansare a cărţii, care a avut loc în Casa Scriitorilor, la 24 octombrie 2013, în preajma zilei de naştere a poetei Leonida Lari – 26 octombrie.

    lari

  6. Contribuţia în 2014 la editarea CD-ului cantautoarei Aurica Dicusară Basarabeanca intitulat semnificativ „Basarabie, nu plânge!”, 20 de cântece de Dor şi Neam, apărut la Chişinău în 27 ianuarie 2014, în preajma zilei de naştere a interpretei de muzică patriotică, uşoară, populară, pentru care 2014 este un an aniversar. Acesta este cel de-al doilea CD al cantautoarei Basarabeanca, primul – „Din glia străbună” (15 cântece) – fiind editat în anul 2010. Accesând Ceasul sau mini-bannerul „Basarabie, nu plânge!” de pe site, veţi afla mai multe despre această artistă, inclusiv faptul că Basarabeanca este autoarea melodiei „Basarabie, nu plânge!”, care răsună pe acest site la fiece oră exactă.

    basarabeanca

  7. Participarea cu un proiect literar-istoric la concursul „Monumentul Limbii Române”, organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei la 11 martie 2014, menţionând în faţa juriului că participăm la un concurs de idei/concepte, nu de desen, grafică, sculptură sau arhitectură.

    em1

     

    realizat de IDSI al Academiei de Științe a Moldovei

  8. Prezentul site: www.flacaratv.md