Dialoguri la „Focul din Vatră”

Două mari personalităţi ale Neamului, născute în Transnistria şi Basarabia: compozitorul Eugen Doga (n. 01-03-1937) şi poetul, scenaristul, regizorul de film, Gheorghe Vodă (n. 24-12-1934 – d. 24-02-2007). Cum s-au cunoscut aceşti viitori maeştri? Cum a început colaborarea în domeniul cinematografiei? Cum au debutat împreună în primul lor film, lungmetrajul Se caută un paznic după […] detalii…

De ziua naşterii maestrului Florin Piersic, vă invităm să ascultaţi un emoţionant dialog cu acest actor de legendă al teatrului şi filmului românesc, realizat, în anul 2000, de redactorul Luminiţa Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii Focul din Vatră de la postul Naţional Radio Moldova. Acesta este cel de-al doilea dialog al jurnalistei cu faimosul artist, primul avînd […] detalii…

Mărturii în exclusivitate ale compozitorului Eugen Doga despre poetul şi regizorul Emil Loteanu din cartea „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire” (Ed. PRUT, Chişinău, 2012), Capitolul V, intitulat Muzica pentru film. Colaborarea cu regizorii şi scenariştii Gheorghe Vodă, Vlad Ioviţă şi Emil Loteanu. Această carte-document, la care am lucrat în total vreo 15 […] detalii…

Radio Moldova. Emisiunea Luminiţei Dumbrăveanu „Focul din Vatră” din 16 mai 1998. PARTEA II TRIOdorovicii plecaţi în diaspora cerească este o emisiune specială „Focul din Vatră” consacrată artiştilor Ion şi Doina Aldea Teodorovici şi fratelui mai mare al lui Ion, compozitorul Petre Teodorovici. Repere: Neamul Teodorovicilor, moartea mamei, deportarea rudelor apropiate, viaţa şi opera muzicală a […] detalii…

Radio Moldova. Emisiunea Luminiţei Dumbrăveanu „Focul din Vatră” din 16 mai 1998. PARTEA I TRIOdorovicii plecaţi în diaspora cerească este o emisiune specială „Focul din Vatră” consacrată artiştilor Ion şi Doina Aldea Teodorovici şi fratelui mai mare al lui Ion, compozitorul Petre Teodorovici. Repere: Neamul Teodorovicilor, moartea mamei, deportarea rudelor apropiate, viaţa şi opera muzicală a […] detalii…

Sub genericul Augustul Libertății noastre trăim cele mai luminoase sărbători Naționale din Basarabia postbelică, e sfîrșitul augustului Gustar în care am obținut cele mai importante victorii istorice de după ocupația ruso-sovietică din 28 iunie 1940: oficialiazarea Limbii Române și revenirea la Grafia Latină în Moldova sovietizată (31 august 1989), proclamarea Independenței R. Moldova (27 august […] detalii…

Motto: „Am fost gînduri, am rămas litere…” (scriitorul Victor Dumbrăveanu , 20 august 1946 – 04 dec. 2011) Ori de cîte ori ne apropiem de Sărbătorile Naționale din Augustul Libertății noastre trăiesc sentimente împărțite, de bucurie și de tristețe împletite. De bucurie că-n augustul August (1989 – 1991), patronat de Fecioara Maria, am obținut cele […] detalii…

Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră” din 14 august 1999, PARTEA 1: Reportaj/dialog realizat de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în luna August 1999, satul Marşeniţa, nordul Basarabiei, astăzi regiunea Cernăuţi, cu Mihail Rotaru, precum şi fragment din interviul solicitat în limba română, împreună cu scriitoarea Larisa Verdeş, fiicei sale – artista Sofia Rotaru (n. 7 August), după […] detalii…

La rubrica Dialoguri la Focul din Vatră, actualizăm astăzi, 30 iulie, în ziua naşterii eroului Ilie Ilașcu, deținut politic și fost senator român, emisiunea-document „Focul din Vatră”, realizată de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în 3 iunie 2000, în cadrul căreia veți auzi vocea regretatei sale mame, Natalia şi a soţiei Nina, care se zbuciumau la acea vreme să-l scoată din puşcăria teroriştilor de la Tiraspol. […] detalii…

La rubrica Dialoguri la Focul din Vatră, actualizăm astăzi, 30 iulie, în ziua naşterii eroului Ilie Ilașcu, deținut politic și fost senator român, emisiunea-document „Focul din Vatră”, realizată de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în 3 iunie 2000, în cadrul căreia veți auzi vocea regretatei sale mame, Natalia şi a soţiei Nina, care se zbuciumau la acea vreme […] detalii…

Am avut o mare bucurie să recitesc acest interviu cu sărbătorita zilei de 9 iulie, artista Angela Similea, pe care l-am realizat pentru Radio Moldova în toamna anului 1997, când a fost la Chişinău în calitate de invitată specială a Ninei Crulicovschi, o altă mare artistă a Neamului românesc, cu voce unică, la marele ei spectacol de […] detalii…

În contextul dramatic al deportării în masă a basarabenilor și nord bucovinenilor, a golirii Moldovei de Est de populație băștinașă – crimă abominabilă săvârșită în câteva valuri de regimul kominternist-sovietic imediat după ocupația din 28 iunie 1940 – facem publică pe web-platforma Flacăra TV mărturia academicianului Mihai Cimpoi, critic și istoric literar, renumit eminescolog, fost […] detalii…

PARTEA 2 a ultimului dialog cu Petre Teodorovici, compozitor, impresar, fratele mai mare al compozitorului şi interpretului Ion Aldea Teodorovici. Acest dialog este un document preţios păstrat în Fonoteca de Aur a postului Naţional Radio Moldova, devenind, în timp, prilej deosebit de evocare a personalităţii polivalente a lui Ion Aldea Teodorovici, a Doinei, a lui […] detalii…

PARTEA 1 a ultimului dialog cu Petre Teodorovici, compozitor, impresar, fratele mai mare al compozitorului şi interpretului Ion Aldea Teodorovici. Acest dialog este un document preţios păstrat în Fonoteca de Aur a postului Naţional Radio Moldova, devenind, în timp, prilej deosebit de evocare a personalităţii polivalente a lui Ion Aldea Teodorovici, a Doinei, a lui […] detalii…

Un dialog pe o temă mult prea dureroasă în plan Naţional, o replică argumentată dată vrăjmaşilor Neamului românesc, care nu-l lasă în pace nici în mormânt pe Poetul poeţilor Mihai Eminescu, tirajând în flux continuu ideea că în ultimii şase ani ai vieţii sale ar fi suferit de nebunie, de aceea ar fi fost legat […] detalii…

Dragi prieteni, vă îndemnăm să citiţi un admirabil dialog cu celebrul Actor Mihai Volontir, realizat de colegii Tudor Iaşcenco şi Victor Sofroni pentru ziarul Cuvântul din Rezina, publicat în ediţia din 2 ianuarie 2013. Este un dialog cu un dăruit Artist, dar şi cu un Om înţelept şi mare, mare patriot, patriot în faptă… Doamne, cât […] detalii…

Oamenii deosebiți se nasc în zile deosebite, un exemplu fericit este și protagonistul dialogului prezentat azi la rubrica Dialoguri la „Focul din Vatră” de pe site-ul Studioului Flacăra TV & Film Chișinău. Născut la 29 februarie 1952, în s. Copăceni, Sângerei, savantul chimist Gheorghe Duca, fondator al Școlii Științifice de Chimie ecologică din R. Moldova, […] detalii…

George Pruteanu (15-12-1947 – 27-03-2008) la „Focul din Vatră”: „La Bucureşti limba este agresată şi agasată de viermişori, râme, bondari, de tot felul de vieţuitore mărunte, în timp ce la Chişinău, aceştia sunt crocodili, şerpi boa, nu sunt nişte muşte, pe care, totuşi, le mai ucizi cu arma ironiei şi a ştiinţei… O spun cu […] detalii…

Dacă stau să-mi amintesc bine, să-mi rebobinez viaţa ca pe o bandă magentică de la Radio Moldova, atunci începuturile activităţii mele de jurnalist au fost marcate fericit de doi mari scriitori: Victor Dumbrăveanu şi Leonida Lari, oameni de omenie, scumpi şi apropiaţi inimii mele. Ambii au plecat la cele veşnice în anul 2011, Victor la […] detalii…

Emisiunea Focul din Vatră din 31 octombrie 1998, postul Naţional Radio Moldova. Dialog realizat de Luminiţa Dumbrăveanu cu Eugenia Marin, mama interpretei de muzică uşoară, Doina Aldea Teodorovci. MĂRTURII de la prima sursă. Repere din emisiune: Ion şi Doina Aldea Teodorovici mărturisesc despre cum au scris cântecele patriotice şi despre puciul din august 1991; DIALOG […] detalii…

Cunoscuta artistă din R. Moldova Margareta Ivănuș, interpretă de muzică de cameră, ușoară, romanțe, sărbătorește astăzi, 13 septembrie, 70 de ani din ziua nașterii, prilej luminos pentru a-i ura: La Mulți Ani cu sănătate și încă multe, multe cântece minunate de-acum încolo, căci Muzica nu are nici timp, nici anotimp, este nemărginită! În această zi […] detalii…

Artista Maria Codreanu este una dintre Mariile binecuvântate ale întreg Neamului românesc. Supranumită fata cu părul de aur, Maria Codreanu a fost şi rămâne a fi un nume de legendă al muzicii uşoare şi populare din Basarabia postbelică. S-a născut la 23 august 1949, în s. Truşeni, o suburbie a mun. Chişinău, şi locuieşte din […] detalii…

La mulţi ani cu sănătate și încă multe cântece minunate, Sofia Rotaru! 7 august (1947) este ziua de naştere a celebrei artiste Sofia Rotaru, prilej fericit pentru a publica pe site-ul Flacăra TV, la rubrica Dialoguri la „Focul din Vatră”, emisiunea Luminiţei Dumbrăveanu, dedicată integral înzestratei interprete de muzică populară şi uşoară, precum şi familiei […] detalii…

La mulţi ani cu sănătate și încă multe cântece minunate, Sofia Rotaru! 7 august (1947) este ziua de naştere a celebrei artiste Sofia Rotaru, prilej fericit pentru a publica pe site-ul Flacăra TV, la rubrica Dialoguri la „Focul din Vatră”, emisiunea Luminiţei Dumbrăveanu, dedicată integral înzestratei interprete de muzică populară şi uşoară, precum şi familiei […] detalii…

Lingvistul Eugeniu Coşeriu, (n. la Mihăileni, Râşcani, jud. Bălţi, 27 iulie 1921 – d. la Tubingen, Germania, 7 septembrie 2002): „A promova sub orice formă o limbă „moldovenească” deosebită de limba română este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greşeală naivă, ori o fraudă ştiinţifică; din punct de vedere istoric şi practic, e o […] detalii…

25 iulie este ziua în care s-a născut omul politic şi de stat Mircea Druc, primul premier român al Republicii Moldova (1990). De numele său este legată schimbarea titulaturii RSS Moldovenească în RSS Moldova, redenumită apoi Republica Moldova. O altă faptă memorabilă a sa, cu care a intrat în Istorie, este deschiderea graniţei de la Prut […] detalii…

Completăm galeria dialogurilor cu personalități românești de-Acasă și din diferite colțuri ale lumii, realizate de-a lungul anilor de jurnalista Luminița Dumbrăveanu în cadrul emisiunii „Focul din Vatră” de la postul Național Radio Moldova, dedicată românilor de pretutindeni. Astăzi, 6 iulie, de ziua nașterii cunoscutei interprete Anastasia Lazariuc, vă invităm să ascultați un dialog cu îndrăgita […] detalii…

Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră”, ediţie realizată în anul 2000, de Paştele Blajinilor, PARTEA 2: Continuarea dialogului cu părintele Pavel Borşevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chişinău, ginerele vrednicului Preot Vasile Petrache, restauratorul Bisericii „Sfântul Nicolae” din centrul capitalei R. Moldova. De la minutul 10, veţi putea asculta vocile nemuritoare ale unor personalităţi dragi […] detalii…

Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră”, ediţie realizată în anul 2000, de Paştele Blajinilor, PARTEA 1: Jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în dialog cu părintele Pavel Borşevschi despre teme sacre, precum: baştina, Patria, Credinţa, Biblia, seminţii/popoare, românism firesc, Blajinii Neamului, inclusiv despre personalitatea complexă a vrednicului Preot Vasile Petrache, socrul său, supranumit duhovnicul intelectualităţii basarabene, plecat la Domnul în […] detalii…

Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră” din 12 septembrie 1998, PARTEA I: Jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în dialog cu compozitorul Eugen Doga şi poetul, regizorul Emil Loteanu, veniţi de la Moscova, două legende ale cinematografiei naţionale şi universale. Fotografia alăturată, făcută la Radio Moldova, imediat după ieşirea din studiou, este una dintre cele mai dragi ale […] detalii…