Cantautoarei Aurica Basarabeanca i-a fost conferit titlul Artistă Emerită, la propunerea AŞM


Aflăm cu bucurie imensă că Preşedintele R. Moldova a conferit titlul onorific Artist Emerit interpretei de muzică patriotică Aurica Dicusară, cunoscută publicului din Moldova şi România cu numele de scenă Basarabeanca, pe care i l-au dat fraţii noştri din provincia Transnistria, unde a locuit vreo trei ani, în anii ’80.

Decretul a fost semnat de Preşedintele Nicolae Timofti la 10 iunie 2016, fiind publicat în Monitorul Oficial al R. Moldova din 17 iunie 2016.

În documentul prezidenţial se menţionează că titlul onorific Artistă Emerită se acordă cantautoarei Aurica Dicusară Basarabeanca „pentru merite în dezvoltarea artei muzicale, contribuţie la promovarea valorilor culturale şi succese în activitatea de creaţie”.

Basarabeanca Artista Emerita-Decret Nicolae Timfotri-10 iunie 2016

 

Basarabeanca Aurica-costum popular-Orheiul Vechi-2012-600px-IMG_5656Flacăra TV notează că artista Aurica Basarabeanca a fost propusă pentru această distincţie de stat de Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), prin decizia Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte, aprobată de Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, cu prilejul aniversării a 25-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova.

 

În demersul semnat de Acad. Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, către şeful statului, se arată că interpreta de muzică patriotică Aurica Dicusară Basarabeanca este înaintată pentru titlul onorific „Artistă Emerită”:

„pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei muzicale şi spiritului civic din R. Moldova, lansarea în circuit a conceptului şi stilului inedit Muzică de Neam, pentru promovarea consecventă de-a lungul anilor, prin intermediul muzicii şi poeziei lirico-patriotice, a adevărului istoric despre Neam, credinţa străbună, limba română, tricolor, cultura şi tradiţiile comune ale tuturor moldovenilor/românilor, – cu prilejul aniversării a 25 de ani de la proclamarea Independenţei R. Moldova”.

Cantautoarea Basarabeanca are în palmares circa 40 de cântece create de ea – versurile şi muzica, parte dintre acestea fiind editate pe cele două CD-uri: Glia străbună (2010) şi Basarabie, nu plânge! (cântece de Dor şi Neam, 2014).

Singurul cântec din repertoriul ei, scris de alţi autori, este celebra operă a compozitorului Eugen Doga şi Adrian PăunescuMoş Crăciun vs. Moş Gerilă, pe care a interpretat-o la rugămintea Studioului Flacăra TV & Film, în anul lansării noastre publice – 2012, an plin de semnificaţii istorice.

Aurica Dicusară este căsătorită, are doi fii, care i-au dăruit doi nepoţei.

Ultima ei apariţie publică a fost pe 14 iunie 2016, la spectacolul literar-artistic Bucuraţi-vă de Libertate!, consacrat scriitoarei şi parlamentarei Lidia Istrati, Aurica Basarabeanca încheind marele eveniment cu două cântece de referinţă din repertoriul ei: Veniţi, să ne cântăm Ogorul şi Basarabie, nu plânge!, ultimul cântec având şi un videoCLIP realizat de Flacăra Film, dedicat Mişcării de Redeşteptare Naţională din Basarabia postbelică (1988-1991) şi liderilor ei.

 

Basarabeanca Aurica-flori galbene-Purcari-500px

FELICITĂRI din suflet, dragă Basarabeanca de AURica a Neamului, meriţi din plin acest titlu onorific, că Artistă eşti de la naştere, Dumnezeu să te binecuvânteze să păstrezi sufletul şi cântecul curat, duioşia vocii şi mesajul patriotic sincer – necontaminat de comerţ şi profanare – atât de necesar nouă în aceste vremuri de apatie şi deznădejde socială!

La mai mult şi la mai mare!

 

 

 

PREMIERĂ 2015. Basarabeanca – „Veniţi, să ne cântăm Ogorul” (TVM – Ziua Limbii Române)

 
Basarabeanca – „Basarabie, nu plânge!”. Omagiu la 25 ani de la oficializarea Limbii Române

 

 

 

Din pledoaria Academicianului Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei:

Născută la 11 martie 1964, în satul Ghiduleni, raionul Rezina, Aurica Dicusară Basarabeanca  este o purtătoare de flacără a unităţii şi demnităţii de Neam, o continuatoare vrednică a mesajului muzicii patriotice lăsat moştenire nouă de paşoptiştii unificatori, de Cenaclul Flacăra al poetului Adrian Păunescu, de artiştii Tudor Gheorghe, Victor Socaciu, Tatiana Stepa, Mihaela Popescu, Mihai Dolgan şi NOROC, Iurie Sadovnic, Ştefan Petrache, Ion şi Doina Aldea Teodorovici, de poeţii Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Leonida Lari ş.a. înaintaşi de legendă.

Basarabeanca Aurica-CD2-Coperta 2-700pxArtista îşi axează mesajul literar-artistic pe valori sacre ale fiinţei noastre Naţionale: Credinţa strămoşească (Cântec de Neam, Omule, Să mulţumim, să facem bine, Colind), Limba Română, tricolor, istorie (Dacii, Strigăt – 7 aprilie 2009, În bătaia vântului – războiul din Transnistria), cultură şi tradiţii (Obiceiul strămoşesc, Opincuţa, Din Glia străbunăNe este dragă viaţa), diasporă (Veniţi, să ne cântăm Ogorul, Cântă fluieraş) conştiinţă şi unitate Naţională (Basarabie, nu plânge!, De noi depinde, Cocorii). Prin tot repertoriul ei, Basarabeanca seamănă Iubirea, reeditând astfel frumoasa tradiţie a anilor Mişcării de Renaştere Naţională din Moldova (1989-1991), când poezia şi muzica patriotică au educat şi unit masele, călăuzindu-le spre victorii cruciale, obţinute paşnic, fără vărsări de sânge, precum s-a întâmplat, cu regret, în România, Georgia, Lituania.

Pentru „cântecele duioase” şi „vocalizele excelente” – aprecieri ale Artistului Poporului Eugen Doga – Basarabeanca a primit, în 2012, invitaţia de a scrie muzică pentru filmele documentare ale Studioului Flacăra Film. În 10 octombrie 2013, cântecele ei au făcut primii paşi şi pe scena teatrală, Radio Moldova difuzând „Copii în cătuşele Siberiei”, după romanul lui Spiridon Vangheli, spectacol cu şi pentru elevi montat pe muzica/cântecele Basarabencei.

„Cantautoarea cu numele predestinat – Basarabeanca a devenit un simbol, o adevărată purtătoare de voce şi cuvânt a dramelor noastre istorice”, – iată încă o frumoasă definiţie a creaţiei ei auzită la Radio Moldova. Graţie harului artistic nativ şi repertoriului original, muzica ei se bucură de înalta apreciere a mai multor personalităţi din R. Moldova şi România:

 

Apreciere a compozitorului academician Eugen Doga

„Cântecele Auricăi sunt de o duioşie cu totul deosebită… uneori mi se pare ca nici nu are nevoie de instrumente pentru acompaniament, care numai o încurcă să dea glas vocii ei curate si pline de suflet, dar ce vocalize excelente cântă, Doamne, Doamne ce frumuseţe!!! Aurica naşte cântec din lacrimi şi lacrimi din cântec…

Apreciere a scriitorului academician Mihai Cimpoi:

„Artiştii cântă de obicei cu coardele vocale, dar Basarabeanca noastră cântă direct cu sufletul, cu toată fiinţa ei, ştie codrul, ştie Neamul de ce…” (acad. Mihai Cimpoi a folosit aici primele versuri din creaţia artistei „Cântec de Neam”). 

Apreciere a regizorului şi actorului Ion Ungureanu:

„Cântecele Auricăi Basarabeanca mi-au inundat casa, mi-au umplut viaţa, nu trece nicio zi fără s-o ascult… atât sunt de ale noastre!”

 

FlacaraTV-md-Basarabeanca Aurica Dicusara-Orheiul Vechi 2012-500px

 

Apreciere a artistei Irina Loghin (care a preluat mai multe cântece scrise de Basarabeanca, precum: Basarabie, nu plânge!, Glia străbună, Opincuţa, Bun şi acru, Păstrează tinereţea, ultimul în duet cu Fuego): 

„Basarabia are multe artiste bune, talentate, dar Basarabeanca este ALTCEVA… unică, deosebită. Muzica ei a fost o mare descoperire pentru mine, emană atâta curăţenie, duioşie şi lumină, încât o ascult pentru a ma odihni, a-mi reface forţele. I-am preluat câteva cântece şi le cânt cu drag românilor din toată lumea.”

Apreciere a părintelui Dosoftei de la Putna, doctor în ştiinţe istorice:

„Aşa cum România nu a avut voci şi mesaj ca al marilor artişti Ion si Doina Aldea Teodorovici, tot la fel România nu are o artistă ca Basarabeanca… O ascult cu mare drag. Dumnezeu s-o binecuvânteze în lucrarea frumoasă pe care o face pentru purificarea şi Mântuirea Neamului Românesc”.

 

Basarabeanca-Aurica-CD2-Coperta 1 de front-27ianus2014-700px

 

Basarabeanca-CD2-Coperta 4-sumar cantece-27ian2014-700px

 

Ziua Limbii Române la TVM: Basarabeanca – „Hai, la Hora Neamului” (Dacii)

 

 

 

Sursa material: Studioul Flacăra TV & Film

Sursa foto: Aurica Basarabeanca

Sursa video: Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (15)

 1. Laura Dumitrascu
  29 iun.. 2016, 17:38 · Răspunde

  Emotionant! – si cintecele, si versurile, si interpretarea, si simtirea, si, sigur, aceasta prezentare exhaustiva a vietii de creatie muzical-patriotica a Artistei Emerite a RM Aurica Basarabeanca realizata, cu har, de Luminita Dumbraveanu!
  Felicitari La mai munti si la mai mare!

  • FlacaraTV
   12 iul.. 2016, 21:39 · Răspunde

   Dna Dumitrascu, va multumim din inima pentru aprecieri! Dumnezeu s-o binecuvanteze pe artista noastra draga Aurica Basarabeanca, sa ne cante si sa ne tot incante cu muzica ei duioasa si frumoasa! Ramaneti cu Flacara TV & Film Chisinau.

 2. […] Astăzi, Președintele R. Moldova, dl Nicolae Timofti i-a îmânat însemnele titlului onorific Artistă Emerită, conferit prin decret prezidential în 10 iunie 2016. […]

 3. […] Prezentare – Cantautoarei Aurica Basarabeanca i-a fost conferit titlul Artistă Emerită, la propunerea AŞM […]

 4. […] dedesubturi nu le scriu întâmplător, ci la o zi mare pentru cantautoarea Aurica Basarabeanca, Artista Emerită, de ziua naşterii ei, 11 martie, în familia lui Ioachim şi Dochiţei Cuiban din s. Ghiduleni, […]

 5. […] Cantautoarei Aurica Basarabeanca i-a fost conferit titlul Artistă Emerită, la propunerea AŞM […]

 6. […] Aceşti oameni vrednici sunt şi părinţii, bunicii artistei de muzică patriotică, de Neam, Aurica Basarabeanca, acesta este frăţiorul ei scump, chemat de Hristos la numai 50 de […]

 7. […] Muzică, versuri, interpretare – Basarabeanca, […]

 8. […] Cantautoarei Aurica Basarabeanca i-a fost conferit titlul Artistă Emerită, la propunerea AŞM […]

 9. […] cum o prezintă Filip Rudenco pe Basarabeanca de AURica a Neamului (astfel am definit-o noi, cei de la Studioul Flacăra Film, care am realizat două videoCLIPuri ale […]

 10. […] Cantautoarei Aurica Basarabeanca i-a fost conferit titlul Artistă Emerită, la propunerea AŞM […]

 11. […] Cantautoarei Aurica Basarabeanca i-a fost conferit titlul Artistă Emerită, la propunerea AŞM […]

 12. […] Cantautoarei Aurica Basarabeanca i-a fost conferit titlul Artistă Emerită, la propunerea AŞM […]

 13. […] Cantautoarei Aurica Basarabeanca i-a fost conferit titlul Artistă Emerită, la propunerea AŞM […]

 14. […] Cantautoarei Aurica Basarabeanca i-a fost conferit titlul Artistă Emerită, la propunerea AŞM […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter