Istoria daco-românilor

Evocăm astăzi votul istoric al Sfatului Ţării de la Chişinău. „Adevărul“ vă prezintă principalele episoade ce au dus la acest act curajos, dar şi personalităţile care au pus umărul la făurirea Unirii. Scurt istoric despre Parlamentul Unirii – Sfatul Ţării de la Chişinău Organul reprezentativ al Basarabiei, Sfatul Ţării, a fost constituit la 21 noiembrie […] detalii…

George Emil Palade (19 nov 1912 – 7 oct. 2008) este primul român căruia i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Medicină şi Fiziologie, în 1974. Mulţi dintre cercetătorii de astăzi îi datorează metodele şi tehnicile folosite în biologia celulară. De-a lungul timpului, laureaţi ai Premiului Nobel şi-au exprimat, în discursul de mulţumire, consideraţia faţă de […] detalii…

DOCumente fidele originalelor, or, pe Internet circulă sute de versiuni. În dimineaţa zilei de 22 iunie 1941, ora 02.00 dimineaţa, Armata Română primeşte de la comandantul său suprem, Ion Antonescu, Conducătorul Statului Român, acest legendar „ORDIN de zi”: Ostaşi, Vă ordon: treceţi Prutul! Obiectivele Ordinului şi ale României sînt clare şi precise, în interesul Neamului despărţit […] detalii…

După crima comisă contra Poetului Naţional Mihai Eminescu în 28 iunie 1883, cînd a fost arestat, legat, dus la casa de nebuni şi exterminat metodic prin injectare cu mercur, teroare fizică și psihologică, – cea de-a două mare tragedie din Istoria românilor legată de data fatidică de 28 iunie (1940) a fost ocupaţia rusească, în […] detalii…

Un articol scris de istoricul şi omul politic Nicolae Iorga (5 iunie 1871 – 27 noiembrie 1940), publicat în revista „Neamul românesc” (1909): Sufletul românesc în Basarabia după anexarea din 1812 I Se vor împlini în curînd o sută de ani de la luarea Basarabiei de către ruşi. Adecă acum o sută de ani, prin […] detalii…

„† Din mila lui Dumnezeu, noi, Ștefan voievod, domn al Țării Moldovei. Facem cunoscut cu această carte a noastră, tuturor celor care o vor vedea sau o vor auzi citindu-se, când aceasta va fi de trebuință cuiva, că dăm și am dat această carte a noastră tătarului și robului nostru, care a fugit de la […] detalii…

Ea a fost lucrată la Braşov, în anul 1542, şi este opera sasului Ioan Honterus, care a desenat-o, a gravat-o pe o placă de lemn şi apoi a tipărit-o ȋn atlasul său personal denumit „Rudimenta Cosmographica”. Pe această hartă, țara noastră apare cu numele de „Dacia” și este mărginită de Ungaria, Macedonia, Bonsa (Bosnia), Dalmația, Thracia și Bulgaria. Față de timpul când […] detalii…

„Deşteaptă-te, române!“ este imnul României din 1990. Imnul a fost compus şi cântat la Braşov de Andrei Mureşanu, deşi oficial cântecul este atribuit lui Anton Pann. Despre cine este autorul oficial al imnului sunt mai multe ipoteze. Unii istorici spun că Andrei Mureşanu care a scris versurile este şi autorul melodiei. O altă ipoteză este […] detalii…

Pe 2 iunie 2019, la Boian, reg. Cernăuți, în fața bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” (sfințită în 1838), în care a păstorit Iraclie Porumbescu (1857-1859), a fost dezvelit bustul acestui vrednic preot exarh și scriitor, tatăl ilustrului compozitor Ciprian Porumbescu. Potrivit istoricului și arhivarului Dragoș Olaru, lucrarea este creația tânărului și talentatului sculptor boincean, Cristian […] detalii…

Mii de credincioşi din ţară şi diaspora au asistat duminică, 25 noiembrie 2018, la un moment istoric pentru România: Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au sfinţit Catedrala Mântuirii Neamului. Proiectul a apărut imediat după Războiul de Independenţă, dar s-a concretizat la 100 ani după Marea Unire, în timpul Patriarhului Daniel […] detalii…

Duminică, 15 aprilie 2018, se împlinesc 100 de ani de la momentul în care Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi devenea prima casă memorială din ţara noastră. Extrem de simplă, dar foarte cochetă, desprinsă parcă din poveşti, casa păstrează şi acum atmosfera poetică a vremurilor în care aici a locuit, în ultimii 17 ani de viaţă, […] detalii…

Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Academia de Științe a Moldovei și Academia Română au organizat, la Chișinău, Sesiunea Științifică Centenarul Unirii Basarabiei cu Români, proiect susținut și de Institutul Cultural Român „M. Eminescu”, Chișinău și Ambasada României în Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la 27 martie 2018, exact la 100 de ani de la […] detalii…

Împlinirea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost marcată, la 27 martie, și la Bucureşti, printr-o şedinţă solemnă a Parlamentului României, cu participarea unei delegaţii din Republica Moldova. Evenimentul a început cu discursul președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, care a menționat că evenimentul nu ar trebui să aibă pentru […] detalii…

O amplă manifestație dedicată celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a avut loc la Chișinău, duminică, 25 martie 2018. Denumită simbolic Marea Adunare Centenară, manifestația s-a desfășurat cu două zile înainte de 27 martie, data la care a avut loc evenimentul istoric şi a reunit români de pe ambele maluri ale […] detalii…

În Sala Tronului a Casei Domnești de la Sfânta Mănăstire Putna, definită de Poetul poeților Mihai Eminescu drept Ierusalimul neamului românesc, a fost adoptată Declarația de Unire întru refacerea României Mari de acum 100 de ani. Evenimentul istoric a avut loc joi, 22 martie 2018, în cadrul Ședinței extraordinare a Consiliului local al Comunei Putna, […] detalii…

Joi, 22 februarie 2018, ora 15.00, prestigioasa Editură Știința de la Chișinău va lansa public cartea Album Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918, creat de istoricul Ion Ţurcanu și publicistul, redactorul-șef al Editurii, Mihai Papuc, ilustrat de pictorul și designerul de carte Romeo Şveţ. Acțiunea culturală va avea loc la Muzeul Național de Artă al […] detalii…

Cantece si dicursuri patriotice au rasunat la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău. Se implinesc 158 de ani de la Unirea Pricipatelor Romane. Dupa ce au depus flori la bustul domnitorului, participantii au incins Hora Unirii. „Avem si regret, satana rosie a unui sistem barbar se mai afla printre noi”. „Mica Unire a fost […] detalii…

Specialişti în eminescologie spun că Eminescu a avut o pasiune ascunsă şi stranie pentru civilizaţia dacică. Mai mult decât atât, aceştia spun că au existat coincidenţe care ar scoate în evidenţă o legătură mistică între poet şi strămoşii săi. Eminescu şi dacii. În afară de câteva poezii şi afirmaţii în legătură cu strămoşii său, marele […] detalii…

Marţi, 24 mai 2016, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chişinău, a fost lansată „Cartea de AUR a Basarabiei și a Republicii Moldova”, scrisă de Denis Roşca, un tânăr economist basarabean fascinat de numărul impresionant de compatrioţi, care s-au manifestat plenar în toate domeniile, pe toate continentele, au atins performanţe, au bătut recorduri, au […] detalii…

Unul dintre cele mai importante artefacte din muzeul Topkapî din Turcia este o armă. Mai precis, este spada voievodului Ştefan cel Mare, o armă încărcată de legendă, venerată şi temută de turci, construită din oţel special la indiciaţiile personale ale voievodului. În muzeul Topkapî din Istanbul, fostul mare palat al sultanilor otomani, în sala dedicată […] detalii…

„Testamentul meu, scris şi iscălit de propria mea mână, la 14/26 februarie 1899, în capitala mea, Bucureşti. Testamentul meu, scris de mine, în luna lui februarie 1899, pentru a fi publicat prin “Monitor” după moartea mea, cu rugămintea ca ultima mea voinţă şi dorinţă să fie urmate întocmai cum le-am descris aci, cu propria mea […] detalii…

Într-o epocă în care zborul în Spaţiu era un subiect descris doar în romanele SF, savantul român Gheorghe Botezatu, originar din Basarabia, a demonstrat că se poate. El a calculat cu precizie distanţa dintre Pământ şi Lună, ulterior teoriile sale fiind folosite de americanii de la NASA pentru lansarea proiectului „Apollo”. Geniul din România a […] detalii…

Cinematografia românească a cunoscut câteva momente de referință care sunt subiectul unor cărți și discuții, chiar și după mult timp de când s-au petrecut. Printre acestea se numără conceperea și lansarea primului film sonor integral românesc în 1935 – „Bing Bang”. „Bing Bang” este povestea unor șomeri din Bucureștiul interbelic, jucați de renumiții comici ai […] detalii…

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei va fi redeschisă pentru turişti, începând din 1 martie, după trei luni în care a fost inaccesibilă din cauza zăpezii de peste un metru care acoperea zona sacră şi zidurile, transmite corespondentul MEDIAFAX. „Din 1 martie, turiştii pot să viziteze Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, care din 1 decembrie […] detalii…

Trebuie să recunosc că am fost surprins să descopăr într-un fragment de documentar, realizat de italieni, o perspectivă corectă (cel puțin pe aspectele pe care le voi sublinia mai jos), cu elemente deosebit de interesante, unele inedite, despre războaiele daco-romane din vremea lui Decebal și Traian. Dacă astăzi încă sunt istorici ageamii prin România care […] detalii…

În 30 noiembrie 1867, celebrul ziar „The Times” publica un reportaj despre istoria din ultimele două milenii a românilor. Articolul apărea sub semnătura corespondentului din Austria al The Times şi relata despre marile idealuri ale românilor, cel de a fi consideraţi descendenţi puri ai dacilor şi romanilor şi cel de unire a vechilor teritorii stăpânite […] detalii…

La 10 ianuarie 2015 se împlinesc 540 de ani de la victoria de la Vaslui sau Podul Înalt, prin care Ștefan cel Mare, Domnul Moldovei (1457-1504), a învins armatele otomane conduse de Hadîm Suleiman Pașa. Domnia lui Ștefan cel Mare de aproape o jumătate de secol a fost cea mai frumoasă perioadă din istoria Moldovei. […] detalii…

Potrivit site-ului oficial al Premiului Nobel, România are în acest moment patru laureați ai Premiului Nobel. Medicul George Emil Palade, activistul în domeniul drepturilor omului Elie Wiesel, scriitoarea Herta Muller și Stefan W. Hell s-au înscris în istoria distincţiilor Nobel. Neoficial, pe lângă aceste nume, mai sunt vehiculate și altele. Este și cazul românului Ioan […] detalii…

Când vorbim despre românii din fostul spaţiu sovietic, de cele mai multe ori ne gândim la cei din Basarabia, ţinutul Herţei şi Bucovina. Numai că mărturiile istorice fac referire şi la acei români locuitori dincolo de Nistru, chiar peste Bug înspre întinsul stepei ruseşti. Pentru aceşti români, la ordinul mareşalului Ion Antonescu, începând cu decembrie […] detalii…