FlacăraTV.md > DOCumente, Istorie > Muzica Neamului

Muzica Neamului


Actorul Mihai Volontir: „Un om se poate considera Om, dacă are cinste, onoare şi demnitate”

Dragi prieteni, vă îndemnăm să citiţi un admirabil dialog cu celebrul Actor Mihai Volontir, realizat de colegii Tudor Iaşcenco şi Victor Sofroni pentru ziarul Cuvântul din Rezina, publicat în ediţia din 2 ianuarie 2013. Este un dialog cu un dăruit Artist, dar şi cu un Om înţelept şi mare, mare patriot, patriot în faptă… Doamne, cît […] detalii…

Mîine anul se înnoiește… „Zdob şi Zdub” s-a pornit cu „Hăitura” (Pluguşorul)

E seara Sfîntului Vasile cel Mare, şi, pe timpuri hăt, hăt, geto-dacii îngropau cu bucurie anul vechi şi aprindeau focul reînnoirii timpului / anului / vieţii. E seara în care porneşe Pluguşorul, ca să ne fie gras ogorul, cu semne bune tot anul, cu roade bogate ţăranul, care ne hrăneşte pe toţi, ai dacilor fii, nepoţi, […] detalii…

INTERVIU// Stela Popescu: „Vreau să fac teatru până în ultima zi a vieţii mele!”

In Memoriam Stela Popescu (21 decembrie 1935 – 23 noiembrie 2017). Dialog din arhiva publicației regionale „Cuvântul” de la Rezina, R. Moldova, anul 2014. Cunoscuta actriţă de teatru şi cinema din România, Stela Popescu, născută în satul Slobozia-Hodorogea, comuna Bieşti, Orhei, mai are o dorinţă: să-şi viziteze baştina. Mama ei, Valentina, era originară din Chiperceni, […] detalii…

DOR de Silvia Cărăuş, emisiune dedicată lăutarului Neamului Dumitru Blajinu (TVM, 2004)

DOR-ul Silviei Cărăuș de la Moldova 1 TV (TVM) n-a fost o simplă emisiune cu şi despre personalităţi din domeniile Muzicii, Literaturii, Filmului, Dansului… DOR-ul înseamnă un serial de documentare despre valori autentice, modele de oameni cu Har şi demnitate, iar prin biografiile lor, devin adevărate lecţii despre istoria Basarabiei, Transnistriei, Bucovinei, toate trecute prin […] detalii…

Sofia Rotaru cîntă imnul Chişinăului „Oraşul meu”, arhivă Telefilm, anul 1974

Studioul Flacăra TV & Film de la Chişinău continuă să valorifice arhivele audiovizuale Naţionale, urmărind să readucă în actualitate adevărate comori spirituale ale Neamului din Basarabia postbelică, să le popularizeze în rîndul mai tinerelor genearţii, ca parte a istoriei noastre din sec. XX, dar şi pentru a le face cunoscute atît publicului larg din România, […] detalii…

DOC.// Filmul documentar „Maria Tănase” de Laurenţiu Damian (1986), interzis de regimul Ceauşescu

„Colo sus în poieniţă / Şade calul lui Gheorghiţă / Priponit de-o garofiţă” (din cântecele Mariei Tănase) Să vrei să faci un documentar în 1986 despre regina cântecului românesc, Maria Tănase, era o mare îndrăzneală atunci când în Ţara Românească nu exista decât o singură pereche de regi – Ceauşeştii, dar să reuşeşti a o duce la bun […] detalii…

9 mai, simbol al Veşniciei care s-a nascut la sat… Lucian Blaga – Tudor Gheorghe: „Risipei se dedă Florarul”

Să fi fost prin anii 1989-1990, cînd am aflat de Tudor Gheorghe, un artist rafinat, duios, inimos, cîntăreţ al tuturor românilor, pe care îl admir pînă în prezent, la fel ca şi pe tatăl său, Ilie Tudor, scriitor, deţinut politic în lagărele comuniste. Cîntecul, prin care l-am descoperit pe rapsodul Tudor Gheorghe, a fost Risipei […] detalii…

Ca toate geniile astei lumi, George Enescu a fost un om nefericit (pagini puţin cunoscute…)

Comemorăm astăzi pe George Enescu, om de geniu, mare violonist, pianist, compozitor şi un excepţional profesor de muzică, plecat la cele veşnice în 4 mai 1955. Cu o viaţă dedicată creaţiei, el nu a căutat niciodată faima mondenă ori succesul material şi este azi, pentru lumea întreagă, o personalitate uriaşă.  Povestea unui geniu al zbuciumului […] detalii…

Tudor Gheorghe – „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!” // Omagiu poetului antikominternist Radu Gyr

Nu e tîrziu nici aproape de miezul nopţii să ne amintim cu pioşenie de poetul creştin, poetul martir Radu Gyr, care a plecat la Hristos în 29 aprilie 1975. (n. 2 martie 1905) Radu Gyr, născut Radu Ştefan Demetrescu, este unul dintre cei mai mari şi profunzi poeţi români, un simpol al rezistenţei anticomuniste din România postbelică, […] detalii…

Ciprian Porumbescu – „Crai nou”, prezentarea primei operete româneşti (27-02-1882)

În 27 februarie 1882 a avut loc prezentarea primei operete româneşti, aceasta fiind scrisă de tînărul compozitor Ciprian Porumbescu, astăzi, nume emblematic al culturii şi artei româneşti. Opereta se numea Crai nou, pe versurile lui Vasile Alecsandri, şi avea la bază folclorul strămoşesc, tezaur milenar valorificat cu sfinţenie de genialul muzician. Premiera Crai nou a […] detalii…

Maria Iliuţ cîntă jalea Ţării de Sus: „Bucovină, şi-ai paţît?” (Şini-n două te-o-mparţît…)

Astăzi, 23 februarie, este ziua de naştere a îndrăgitei artiste din nordul Bucovinei Maria Iliuţ, care marchează o nouă aniversare a femeii / artistei împlinite, cu pomul vieţii şi creaţiei doldora de roade bune. Îi spunem azi cu drag LA MULŢI ANI!, dorindu-i sănătate, ca să ne încînte şi de-acum încolo cu cîntecele, portul popular şi, bineînţeles, […] detalii…

La 20 februarie 1938 vocea Mariei Tănase se auzea în premieră la Radio Bucureşti

20 februarie 1938 a jucat un rol extrem de important în viaţa legendarei artiste Maria Tănase, e ziua debutului ei la postul Naţional de Radio, adică în toată România Mare. Anume de la Radio Bucureşti, emisiunea Ora satului, unde a cîntat în direct, „pe viu”, întreaga ţară a aflat că pe scena muzicii populare româneşti […] detalii…

Grigore Vieru și pasiunea sa pentru muzică în emisiunea DOR de Silvia Cărăuș

În aceste zile trăite cu gîndul la Poetul Duminicii – Grigore Vieru, să nu obosim a-i cerceta imensa creație și a-l cunoaște mai bine pe înzestratul poet născut pe malul Prutului lacrimilor noastre… Emisiunile DOR ale regretatei colege și prietene, Silvia Cărăuș de la Televiziunea Națională – adevărate documentare despre valorile și personalitățile Neamului – […] detalii…

Nicolae Botgros și LĂUTARII – SUITĂ folclor-simfonică pentru toate vîrstele și toate timpurile!!!

La mulți și binecuvîntați ani maestrului Nicolae Botgros, violonist celebru, dirijor, conducător artistic al legendarei Orchestre „Lăutarii” de la Chișinău! Echipa Flacăra Film îi dorește cu drag: sănătate și încă multe, multe cîntece, melodii, suite, spectacole minunate întru bucuria sufletelor admiratorilor săi de Acasă și de pretutindeni! Cu prilejul zilei de naștere sărbătorită astăzi, 25 […] detalii…

Silvia Chiriac şi Ricu Vodă cîntă „Decembrie cel sfînt” (căderea lui Ceaușescu, 22-12-1989)

Acest cîntec patriotic a făcut Istorie, începînd cu 22 decembrie 1989, cînd a căzut regimul Ceauşescu, fiind difuzat la Radio Moldova şi Televiziunea Naţională de la Chişinău de nenumărate ori, ca să fie auzit şi-n România, să ridicăm fraţilor moralul şi forţa de mobilizare. Scris de cunoscutul compozitor Anatol Chiriac pe versurile poetului Grigore Vieru, […] detalii…

Sofia Vicoveanca – „floare vicoveană, floare năzdrăvană…” – în spectacolul „Casa Mare” de Ion Druță (Chișinău, 1993)

Scumpa și dulcea Sofia Vicoveanca, Artistă din dulcea Bucovină, sărbătorește astăzi ziua fericită în care mama a adus-o pe lume – 23 septembrie, dată semnificativă în care, noi, cei de la Studioul Flacăra Film Chișinău, am ținut s-o apreciem în acest introu cu două citate dulci din Mihai Eminescu și Grigore Vieru. Artista cu har […] detalii…

Filmul „Maria, Mirabela” de Ion Popescu GOPO, care l-a luminat pe Eugen Doga că moldovenii / românii sînt un Neam

Un geniu, o enciclopedie ambulantă, un munte de om la propriu şi la figurat, bun la suflet ca pîinea cea caldă, – astfel îl defineşte compozitorul Eugen Doga pe celebrul regizor şi scenarist, Ion Popescu Gopo, părintele filmelor de animaţie româneşti, personalitatea care a lăsat posterităţii un nume de referinţă în cultura românimii – GOPO […] detalii…

Prietenii l-au pomenit azi pe Artistul de geniu Mihai Dolgan, care ar fi strîns la inima sa blîndă 80 de primăveri…

La 14 martie 2022, regretatul compozitor Mihai Dolgan ar fi împlinit 80 de ani. Fondatorul legendarei formaţii „Noroc” a fost evocat azi la locul de veci din Cimitirul Central de către prieteni, colegii de breaslă şi rude. Marele artist a rămas printre noi prin cîntecele sale şi prin tezaurul cultural lăsat poporului. „Astazi pentru familia […] detalii…

Singura școală de limba română din Rîbnița va purta numele compozitorului Eugen Doga, născut pe „meleagurile Rîmniței”

Profesorii și artiștii rămîn a fi în veci mesagerii Domnului, simbol al luminii și păcii!!! Astăzi, 1 Martie 2022, la 12.30, renumitul compozitor Eugen Doga a fost vizitat la Chișinău și felicitat cu prilejul zilei de naștere de pămîntenii săi de pe plaiurile natale, ale Moldovei din stînga Nistrului, satul Mocra, r-nul Rîbnița, pe care […] detalii…

Celebrul dirijor Alexandru Samoilă este eroul unui nou „portret monografic”, realizat de artistul Aurelian Dănilă

Un muzician de mare valoare, un dirijor de vocaţie, o fire artistică şi un prieten devotat! Astfel îl redescoperim pe maestrul Alexandru Samoilă în filele monografiei profesorului Aurelian Dănilă, pe care a intitulat-o „Alexandru Samoilă, Interviu în două acte”. Cartea despre care vorbim reprezintă revenirea la destinul marelui om de cultură Alexandru Samoilă de către […] detalii…

Iurie Sadovnic cîntă „Duminica” pe versurile lui Grigore Vieru (clip din CLIPele creației Artistului)

În amintirea Artistului Iurie Sadovnic – Orheianu, patriarhul muzicii folck din Basarabia, născut la 14 decembrie 1951 (s. Jura, Rîbnița), care a ieșit de pe scena muzicii și vieții mult prea devreme, la 7 iunie 2021 (Chișinău), în circumstanțe de-a dreptul dubioase… Nădăjduim ca Hristos Mîntuitorul, Dumnezeul care le știe pe toate cele văzute și […] detalii…

Artistul Iurie Sadovnic – Orheianu a fost petrecut pe ultimul drum cu onoruri militare…

Cu onoruri militare şi ultimele aplauze, astfel a fost petrecut astăzi, 9 iunie, pe ultimul drum interpretul Iurie Sadovnic. Toţi cei care l-au cunoscut şi i-au iubit muzica au venit să-şi ia rămas bun de la artist. Astăzi în întreaga ţară este Zi de Doliu în legătură cu funeraliile marelui artist. Cântecele lui Iurie Sadovnic […] detalii…

Acad. Gheorghe Duca: La mulţi ani poetului muzicii, Eugen DOGA!

Dotat cu un gust artistic rafinat, cu un simţ înnăscut al armoniei, cu o cunoaştere perfectă a gîndirii muzicale, dar şi cu o cultură, inteligenţă rarisime, compozitorul Eugen Doga a reuşit să creeze o imensă operă, capodoperă de fapt, care s-a impus nu numai în plan Naţional, ci şi în Universalitate, ducînd faima Moldovei, a […] detalii…

La mulți ani cu sănătate folcloristului Andrei Tamazlâcaru, Destin fericit și noii sale cărți „Cântări de la străbuni”!

La aniversarea a 80-a din ziua nașterii s-a realizat visul marelui foclorist Andrei Tamazlâcaru: a apărut şi a fost lansată cartea sa „Cântări de la străbuni”, care reuneşte perle folclorice autentice descoperite de inimosul păstrător şi promotor al valorilor în expediţiile folclorice prin localităţile din ţară şi de peste hotare. Evenimentul, organizat de Primăria Chişinău […] detalii…

„Deşteaptă-te, române!” – Imnul Național al României postcomuniste (din 1989) și R. Moldova (1991 – 1994)

Prin Legea nr. 99/1998, ziua de 29 Iulie a fost proclamată drept Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!”, fiind un simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. Tot în 1998, pe 29 iulie, odată cu împlinirea unui secol și jumătate de la Revoluția română (1848), Banca Națională a României a pus în […] detalii…

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Angela Similea

Am avut o mare bucurie să recitesc acest interviu cu sărbătorita zilei de 9 iulie, artista Angela Similea, pe care l-am realizat pentru Radio Moldova în toamna anului 1997, când a fost la Chişinău în calitate de invitată specială a Ninei Crulicovschi, o altă mare artistă a Neamului românesc, cu voce unică, la marele ei spectacol de […] detalii…

Veta Ghimpu Munteanu cântă „Sub o salcie…” sau „Jalea Maicii Domnului”

Sunt frumoase cântecele, colindele de Crăciun, închinate Nașterii Domnului, dar lucrările muzicale pascale, care cuprind drama și minunea fără de seaman a omenirii – Răstignirea și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos – sunt deosebite sub toate aspectele și nu orice artist le poate interpreta, căci nu toți au har și dezlegare la asemenea sfințenie… Una dintre […] detalii…

Doc. VIDEO// Poetul Grigore Vieru interpretează propriul cântec „Graiul meu nemuritor”

Un document video relevant atât pentru istoria literaturii române, cât şi pentru Istoria Neamului: poetul Grigore Vieru, în carne şi oase, cântând un imn dedicat Limbii Române – Graiul meu nemuritor, cântec pe care l-a creat el însuşi (versuri şi melodie). În prezent, puţini dintre noi preţuiesc asemenea arhive, adevărate comori spirituale, dar peste zeci […] detalii…

Maestrul Petre Neamțu și renumita Orchestră FOLCLOR ne invită la un concert de zile mari

Un aristocrat al folclorului muzical românesc, promotor al valorilor autentice şi susţinător al tinerelor talente pe care le descoperă şi le lansează în lumea mare a muzicii populare. Vorbim despre maestrul Petre Neamţu, directorul artistic al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”, care în preajma aniversării de 70 de ani de la naştere munceşte la repetiţii […] detalii…

In memoriam // Mihai Constantinescu și Anastasia Lazariuc: „La Est și la Vest de Prut…”

S-a lăsat peste noi toamna profundă, mohorâtă, cu ploițe mărunte, ciobănești… Românimea s-a despărțit astăzi, joi, 31 octombrie 2019, de iubitul pământean Mihai Constantinescu, unul dintre cei mai prolifici, cunoscuți, apreciați compozitori și interpreți de muzică ușoară / pop din România. Firul vieții lui Mihai Constantinescu s-a rupt în seara zilei de 29 octombrie 2019, […] detalii…