Muzica Neamului

Cinstim azi pe Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanţi scriitori şi creatori ai Limbii Române literare, născut cu numele Ion Nae Theodorescu (21 mai 1880 – 14 iulie 1967). Deşi a debutat cu un volum de versuri destul de tîrziu, la 47 ani, cartea Cuvinte potrivite (1927), perfecţionistul Tudor Arghezi s-a impus imediat şi pentru […] detalii…

Să fi fost prin anii 1989-1990, cînd am aflat de Tudor Gheorghe, un artist rafinat, duios, inimos, cîntăreţ al tuturor românilor, pe care îl admir pînă în prezent, la fel ca şi pe tatăl său, Ilie Tudor, scriitor, deţinut politic în lagărele comuniste. Cîntecul, prin care l-am descoperit pe rapsodul Tudor Gheorghe, a fost Risipei […] detalii…

Un geniu, o enciclopedie ambulantă, un munte de om la propriu şi la figurat, bun la suflet ca pîinea cea caldă, – astfel îl defineşte compozitorul Eugen Doga pe celebrul regizor şi scenarist, Ion Popescu Gopo, părintele filmelor de animaţie româneşti, personalitatea care a lăsat posterităţii un nume de referinţă în cultura românimii – GOPO […] detalii…

Îndrăgita noastră artistă Silvia Chiriac sărbătorește astăzi, 21 martie, ziua în care mama i-a deschis fereastra lumii, prilej fericit pentru a-i spune: La Mulți Ani binecuvîntați, zile pline de viață și viață plină de zile, sănătate, multe, multe primăveri minunate, energie creatoare, care să rodească noi cîntece frumoase spre bucuria melomanilor și admiratorilor ei de […] detalii…

La 14 martie 2022, regretatul compozitor Mihai Dolgan ar fi împlinit 80 de ani. Fondatorul legendarei formaţii „Noroc” a fost evocat azi la locul de veci din Cimitirul Central de către prieteni, colegii de breaslă şi rude. Marele artist a rămas printre noi prin cîntecele sale şi prin tezaurul cultural lăsat poporului. „Astazi pentru familia […] detalii…

Proză scurtă de Eugen Doga din cartea document „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire”, scrisă de Luminiţa Dumbrăveanu, ed. PRUT, Chişinău, 2012, pag. 191-193. Ce este femeia?… Femeia este asemenea unei viori de Stradivari, la care năzuim, adeseori visăm o viaţă şi toată viaţa o căutăm. Dar iată că în cele din […] detalii…

Profesorii și artiștii rămîn a fi în veci mesagerii Domnului, simbol al luminii și păcii!!! Astăzi, 1 Martie 2022, la 12.30, renumitul compozitor Eugen Doga a fost vizitat la Chișinău și felicitat cu prilejul zilei de naștere de pămîntenii săi de pe plaiurile natale, ale Moldovei din stînga Nistrului, satul Mocra, r-nul Rîbnița, pe care […] detalii…

Un muzician de mare valoare, un dirijor de vocaţie, o fire artistică şi un prieten devotat! Astfel îl redescoperim pe maestrul Alexandru Samoilă în filele monografiei profesorului Aurelian Dănilă, pe care a intitulat-o „Alexandru Samoilă, Interviu în două acte”. Cartea despre care vorbim reprezintă revenirea la destinul marelui om de cultură Alexandru Samoilă de către […] detalii…

Faimoasa interpretă de muzică populară, Maria Tănase, supranumită Măiasra cîntecului popular românesc, a cîntat şi în Basarabia, dar şi la renumita Operă din Odesa. Maria Tănase a cîntat în 1941 şi 1943 la Chişinău, Bălţi, Tighina, Tiraspol, Odesa pentru bravii ostaşi români, care au trecut Prutul la Ordinul Mareşalului pentru a readuce acasă pămînturile ocupate […] detalii…

E Sărbătoare pentru toţi basarabenii, oriune s-ar afla… Completăm cu bucurie galeria cîntecelor de Neam, de pe site-ul Flacăra TV, cu o lucrare muzicală semnificativă, care are chipul luminos şi fericit al acestei zile în care sărbătorim Ziua Limbii Române. Este vorba de cîntecul Hai, la Hora Neamului! sau DACII, pe care cantautoarea Aurica Basarabeanca l-a […] detalii…

„Nimeni nu oprește Primăvara!” lui Mihai Dolgan și Andrei Strâmbeanu, azi și în veci, e cîntecul înaripat, șlagărul nemuritor, pe care-l cunoaștem și-l cîntăm cu toții, de la mic la mare, fiecare cu povestea sa de viață regăsindu-ne în aceste versuri simple, mlădioase, melodioase și printre ciocîrliile muzicale din partitura patriarhului muzicii ușoare din Basarabia […] detalii…

În amintirea Artistului Iurie Sadovnic – Orheianu, patriarhul muzicii folck din Basarabia, născut la 14 decembrie 1951 (s. Jura, Rîbnița), care a ieșit de pe scena muzicii și vieții mult prea devreme, la 7 iunie 2021 (Chișinău), în circumstanțe de-a dreptul dubioase… Nădăjduim ca Hristos Mîntuitorul, Dumnezeul care le știe pe toate cele văzute și […] detalii…

„Colo sus în poieniţă / Şade calul lui Gheorghiţă / Priponit de-o garofiţă” (din cântecele Mariei Tănase) Să vrei să faci un documentar în 1986 despre regina cântecului românesc, Maria Tănase, era o mare îndrăzneală atunci când în Ţara Românească nu exista decât o singură pereche de regi – Ceauşeştii, dar să reuşeşti a o duce la bun […] detalii…

Cu onoruri militare şi ultimele aplauze, astfel a fost petrecut astăzi, 9 iunie, pe ultimul drum interpretul Iurie Sadovnic. Toţi cei care l-au cunoscut şi i-au iubit muzica au venit să-şi ia rămas bun de la artist. Astăzi în întreaga ţară este Zi de Doliu în legătură cu funeraliile marelui artist. Cântecele lui Iurie Sadovnic […] detalii…

Probabil, numai autorul capodoperei instrumentale, Ciprian Porumbescu – fiu de preot, compozitor de geniu – a interpretat BALADA cu atîta patimă și dor cum a reușit s-o cînte, în sec. XX, celebrul violonist și actor din Basarabia, Serghei Lunchevici (n. 29 aprilie 1934 – d. 15 august 1995), fiu de evrei creștini ortodocși deportați în […] detalii…

De ziua naşterii lui Nichita Stănescu, poetul neCuvintelor româneşti, să-l omagiem pe aripile muzicii şi armoniei, care sînt incifrate în versurile sale romantice, simple şi nepămînteşti, astfel încît unui compozitor talentat nu-i rămîne decît să descifreze acest mister al sunetelor plăcute, terapeutice, genertoare de frumos. Ploaie în luna lui Marte e un cîntec foarte cunoscut, scris pe versurile […] detalii…

Dotat cu un gust artistic rafinat, cu un simţ înnăscut al armoniei, cu o cunoaştere perfectă a gîndirii muzicale, dar şi cu o cultură, inteligenţă rarisime, compozitorul Eugen Doga a reuşit să creeze o imensă operă, capodoperă de fapt, care s-a impus nu numai în plan Naţional, ci şi în Universalitate, ducînd faima Moldovei, a […] detalii…

20 februarie 1938 a jucat un rol extrem de important în viaţa legendarei artiste Maria Tănase, e ziua debutului ei la postul Naţional de Radio, adică în toată România Mare. Anume de la Radio Bucureşti, emisiunea Ora satului, unde a cîntat în direct, „pe viu”, întreaga ţară a aflat că pe scena muzicii populare româneşti […] detalii…

De ziua naşterii Poetului poeţilor Mihai Eminescu, la rubrica Muzica Neamului, să ne delectăm sufletele şi să ne luminăm casele cu una dintre capodoperele poetice ale geniulu de la Ipoteşti – De-aş avea… (poezie scrisă de Eminescu la numai 16 ani, publicată de Iosif Vulcan la 25 febr. 1866) Mai exact, să ascultăm aceste versuri melodioase şi pline […] detalii…

Studioul de creaţie Flacăra Film Chişinău vă doreşte un An Nou plin de Lumină, floare şi rod în Grădina sufletului şi familiei dvs, destin colectiv fericit, împlinit într-o lume mai Dreaptă pentru Neamul nostru răstignit pe hartă! Bucuraţi-vă, că Dumnezeu ne-a dăruit să mai trăim un an! Bucuraţi-vă de Lumina Naşterii Pruncului Iisus, la umbra […] detalii…

La aniversarea a 80-a din ziua nașterii s-a realizat visul marelui foclorist Andrei Tamazlâcaru: a apărut şi a fost lansată cartea sa „Cântări de la străbuni”, care reuneşte perle folclorice autentice descoperite de inimosul păstrător şi promotor al valorilor în expediţiile folclorice prin localităţile din ţară şi de peste hotare. Evenimentul, organizat de Primăria Chişinău […] detalii…

Mărturii în exclusivitate ale compozitorului Eugen Doga despre poetul şi regizorul Emil Loteanu din cartea „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire” (Ed. PRUT, Chişinău, 2012), Capitolul V, intitulat Muzica pentru film. Colaborarea cu regizorii şi scenariştii Gheorghe Vodă, Vlad Ioviţă şi Emil Loteanu. Această carte-document, la care am lucrat în total vreo 15 […] detalii…

Prin Legea nr. 99/1998, ziua de 29 Iulie a fost proclamată drept Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!”, fiind un simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. Tot în 1998, pe 29 iulie, odată cu împlinirea unui secol și jumătate de la Revoluția română (1848), Banca Națională a României a pus în […] detalii…

Artista Maria Drăgan, una dintre cele mai talentate Marii din tot spaţiul românesc şi din toate timpurile… Născută la 23 iulie 1947, în s. Bălăureşti, Nisporeni, Maria Drăgan a fost un dar de la Dumnezeu pentru Moldova de Est, decapitată de elite după ocupaţia ruso-sovietică din 1940: frumoasă, cultă, cu ţinută scenică dacică, semeaţă, cu […] detalii…

Astăzi, 6 Mai 2020, marcăm 30 de ani de la înfăptuirea marelui eveniment cu nume romantic – PODUL de FLORI de pe Prut, primul, întîiul, cel din 6 Mai 1990, organizat din partea Basarabiei (RSS Moldova) de premierul Mircea Druc şi regizorul Ion Ungureanu, primul ministru al Culturii şi Cultelor. După ocupaţia sovietică a Basarabiei (1940 şi […] detalii…

„Hristos a Înviat!” – cîntec bisericesc scris de compozitorul Gavriil Muzicescu, interpretat de Capela Corală „Moldova” a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, Chişinău. Hristos a Înviat din morţi Cu moartea pe moarte călcînd Şi celor din mormînturi – Viaţă dăruindu-le! Dirijor – Valentin Budilevschi Durata – 01.49 minute Radio Moldova, anul înregistrării – 1989 […] detalii…

Sunt frumoase cântecele, colindele de Crăciun, închinate Nașterii Domnului, dar lucrările muzicale pascale, care cuprind drama și minunea fără de seaman a omenirii – Răstignirea și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos – sunt deosebite sub toate aspectele și nu orice artist le poate interpreta, căci nu toți au har și dezlegare la asemenea sfințenie… Una dintre […] detalii…

Un document video relevant atât pentru istoria literaturii române, cât şi pentru Istoria Neamului: poetul Grigore Vieru, în carne şi oase, cântând un imn dedicat Limbii Române – Graiul meu nemuritor, cântec pe care l-a creat el însuşi (versuri şi melodie). În prezent, puţini dintre noi preţuiesc asemenea arhive, adevărate comori spirituale, dar peste zeci […] detalii…

Un aristocrat al folclorului muzical românesc, promotor al valorilor autentice şi susţinător al tinerelor talente pe care le descoperă şi le lansează în lumea mare a muzicii populare. Vorbim despre maestrul Petre Neamţu, directorul artistic al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”, care în preajma aniversării de 70 de ani de la naştere munceşte la repetiţii […] detalii…

În această seară gîndurile mă duc lin şi senin la părinţii mei, Vera şi Vasile Dumbrăveanu, care fac parte deja din ceata de urători a Domnului… În Seara Sfîntului Vasile (stil vechi), în satul meu natal, Corlăteni, din fostul judeţ Bălţi, se derula cel mai frumos spectacol folcloric de pe parcursul anului: copiii mai măricei […] detalii…