La mulţi ani Mărţişorului Neamului! FILMul enciclopedic „Eugen Doga”

01-03-2015-Doga-La multi ani Eugen Doga la pian alb-500px

Numele său îl poartă o Planetă, alături de clasicii Eminescu, Enescu, Brâncuşi şi alţi români de geniu. 

Muzica sa a răsunat şi în Cosmos, pe o navă spaţială Soyuz a URSS.

Este născut în provincia transnistreană, partea de Est a Republicii Moldova, aflată (şi) astăzi sub ocupaţia armatei Federaţiei Ruse.

Născut în URSS (1937), învăţând limba sa maternă – limba română de-abia la 20 de ani, a devenit compozitorul român, care a scris cele mai multe şi mai frumoase opere inspirate din creaţia Poetului Naţional al tuturor românilor, Mihai Eminescu, inclusiv baletul Luceafărul, creaţie unică în cultura şi arta românească.

Este compozitorul român cu cea mai largă recunoaştere internaţională după înaintaşul său, George Enescu.

01-03-2015-Doga-La multi ani- Doga in costum popular Bucovina RO-400pxEste un adevărat fenomen artistic în muzica Naţională şi Universală, a practicat toate genurile muzicale clasice şi în toate a excelat.

Celebrul său Vals, scris în 1978 pentru filmul artistic Dulcea şi tandra mea fiară, realizat de regizorul Emil Loteanu, a fost definit de Preşedintele SUA, Ronald Reagan drept Valsul sec. XXfiind introdusă în patrimoniul universal UNESCO.

Este printre puţinele personalităţi ale Lumii, apreciate de Statele Unite ale Americii cu Medalia Om al Mileniului.

Este singurul compozitor român intrat în clasamentul mondial Top 200 Classical Pieces din toate timpurile, cu două capodopere: Vals şi Gramofon (tot vals).

Este membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, fiind invitat recent şi în rândurile Academiei Europene de Științe și Arte.

Numele acestui vrednic Om şi Artist este EUGEN DOGA, compozitor Naţional şi Universal, născut pe 1 Martie 1937.

La ceas aniversar, noi, cei de la Studioul Flacăra Film Chişinău, care am avut norocul să colaborăm, în repetate rânduri, cu renumitul compozitor, îi dorim ceea ce-şi doreşte el însuşi: sănătate şi cât mai multă muzică albă pe pian negru…

 

La Mulţi Ani, maestre Eugen Doga!

Bucuraţi-vă de Viaţă! – este chiar urarea dvs preferată.

 

Pentru a-l cunoaşte mai bine – profund şi în detaliu – pe Omul şi Artistul Eugen Doga, vă invităm să urmăriţi pe acest site filmul documentar / enciclopedic Eugen Doga”, realizat de Studioul Flacăra Film în anul 2013.

Producţia dedicată marelui nostru compozitor are doar 23 de minute, fiind distinsă, în anul 2014, cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film HERCULES.ro, România.

Este unul dintre filmele documentare apreciate şi îndrăgite de maestrul Eugen Doga.

 

Vizionare plăcută!

 

Flacăra Film: Serialul „100 români celebri născuţi în Moldova” – Eugen Doga / ENG. Subtitles

 

 

 

01-03-2015-Doga-La multi ani genericul Studioului Flacara Chisinau-600px

 01-03-2015-Doga-La multi ani FlacaraFilm-Doga-citat Ronald Reagan-600px

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto/video: Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md