Mihai Dolgan și NOROC – „Cîntă un Artist” (versuri Efim Crimerman)


16 martie este o dată tristă pentru Moldova, e ziua în care, în anul 2008, ne-am despărţit de Omul blînd şi luminos ca primăvara, Mihai Dolgan, compozitor de geniu, patriarhul muzicii uşoare din Basarabia / R. Moldova, care a avut harul de a îmbina măiestrit şi fericit în creaţia sa elemente de folclor românesc, rock şi jazz occidental.

Artistul Mihai Dolgan este fondatorul legendarei formaţii NOROC (1966), cel mai popular, mai adorat ansamblu vocal-instrumental din spaţiul ex-sovietic, supranumit Beatles-ul URSS, interzis de regimul comunist în 1970. Aceasta a fost a doua mare persecuţie politică a basarbeanului Mihai Dolgan după ce, copil fiind, a fost victimă directă a deportărilor staliniste în Siberia.

Dincolo de faptul că a inventat un nou stil/gen în muzică, Mihai Dolgan a intrat în Istorie şi pentru alte trei merite incontestabile:

  1. A fost primul artist din Basarabia / R. Moldova, care, deşi a avut interdicţii de călătorie în Europa şi-n lume, a spart graniţele URSS prin creaţia sa, cîntecele scrise de el intrînd în TOPurile muzicale occidentale.
  1. A fost primul artist din Basarabia / R. Moldova, care a cucerit cea mai mare ţară din cîte au existat vreodată pe glob, promovînd într-un spaţiu uriaş dulcea noastră limbă românească, sălile de concert erau arhipline la Moscova, Vladivostok, Tbilisi, Taşkent sau Ţările Baltice, chiar dacă repertoriul trupei NOROC era 90% în limba română.
  1. A fost primul artist din Basarabia / R. Moldova, care a avut curajul să scrie şi să interpreteze public primul cîntec patriotic antisovietic în plină existenţă a URSS, este vorba de celebrul cîntec-imn Basarabia, creat de Mihai Dolgan împreună cu poetul martir Dumitru Matcovschi în anul 1987.

 

Mihai Dolgan si trupa NOROC-tineri-scan024-15-03-2016-600px

Formatia NOROC, anii ’70

 

Marele compozitor Mihai Dolgan ne-a lăsat o zestre muzicală de aur, unică în muzica uşoară românească din toate timpurile: zeci de şlagăre nemuritoare, un stil nou în muzică, inclusiv în materie de aranjament muzical, în vestimentaţia şi comportamentul artiştilor pe scenă şi al fanilor în public, un MODEL de valorificare rafinată a folclorului românesc şi de patriotism curat ca lacrima, promovat cu înţelepciune, fără a ţipa şi banaliza acest sentiment sacru.

 

Mihai Dolgan-Cimitir Central-L-Zaharia-L-Botezatu-R-Dolgan-L-Dumbraveanu-700px

Laurentia Zaharia – regizor, Lidia Botezatu si Radu Dolgan – artisti, Luminita Dumbraveanu – scriitoare, Chisinau, Cimitirul Central, 16 martie 2016

 

Îl cinstim de cîteva ori pe an la Cimitirul Central din Chişinău – unde ne așteaptă mereu în alb şi cu flori, frumos şi prietenos ca Primăvara sa – alături de familie, soţia Lidia Botezatu, fiul moştenitor, Radu Dolgan, nora Loredana, împreună cu membrii formației muzicale de odinioară și admiratorii săi care nu-l uită.

Mihai Dolgan n-a murit… rămîne de-a pururi viu prin fiece notă din muzica sa şi prin forţa exemplului său de personalitate cu demnitate, de bărbat temerar al Cetăţii, de Artist autentic, firesc, de la Dumnezeu.

 

Lumină Lină vrednicului Mihai I al muzicii ușoare româneşti din Basarabia

 

NOROCoșii reuniți după 1989: Alexandru Cazacu, Mihai Dolgan, Valentin Goga, Dumitru Kuțel (rîndul 2), Ion Suruceanu, Lidia Botezatu, Ștefan Petrache (rîndul 1)

 

Alăturat puteți urmări şlagărul nemuritor Cîntă un Artist, un cîntec pe care-l ador la fel ca şi dvs şi care, cred, îl reprezintă plenar pe Artistul Mihai Dolgan, cel cu destin dramatic şi surîsul trist

N-am avut ajutor tehnic la îndemână, aşa că am montat clipul singură cum am putut, atît de mare a fost dorinţa de a-l cinsti pe acest Om admirabil, pe care am avut NOROCul să-l cunosc personal încă în timpul studenţiei, prin 1990, cînd am petrecut un Revelion împreună, la Hînceşti.

Să ni-l amintim pe Mihai Dolgan (şi) prin aceste secvenţe memorabile, preluate dintr-un reportaj al Silviei Hodorogea de la Moldova 1 TV şi din filmul muzical Contemporanul, realizat de Andrei Buruiană şi Boris Movilă la Moldova-Film (1980).

 

 
Mihai Dolgan: „Cîntă un Artist” – Omagiul Flacăra Film adus legendarului compozitor

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Dialoguri la „Focul din Vatră”. Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC

Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi – „Basarabia”, primul cîntec antisovietic pe scena din Chişinău (1987)

 

Ziua Limbii Române la TVM: Lidia Botezatu şi Radu Dolgan – „Basarabia”

Lidia Botezatu şi formaţia NOROC: „Primăvara” (1974)

Revelion 2014// Radu Dolgan şi prietenii NOROC-ului – „De ce plîng chitarele”

 

Filmul muzical despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

Mihai Poiată a lansat o nouă carte despre formația NOROC – „Mihai Dolgan: De ce au plîns ghitarele?”

 

La 50 de ani, NOROC-ul lui Mihai Dolgan e tînăr și plin de viață ca Primăvara, nemuritor ca Mărțișorul

foto / videoCLIPe de la parastasul întru cinstirea Omului și Artistului Mihai Dolgan

„Mi-a mai rămas să trăiesc și să mor…” Drum Lin la Hristos, maestre Ștefan Petrache! // Reportaj TVM

 

50 de ani de la concertele formației MONDIAL la Chișinău!!! Mărturii: Eugen Doga, Dragoş Vasiliu, Alexandru Cazacu

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: familia Dolgan şi Flacăra Film

Sursa video: Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] Mihai Dolgan – un model de Om de rarisimă bunătate, smerenie, vrednicie şi Artist complet (parafrazîndu-l pe Borges), un clasic încă în timpul vieţii, personalitate complexă, muzician de talie internaţională, fondator al legendarei formaţii NOROC de la Chişinău (1966), o trupă eminamente occidentală, supranumită Beatles al Moldovei şi URSS, activitatea naţionalistă şi capitalistă a căreia a fost interzisă de regimul totalitar comunist în anul 1970. […]

  2. […] Mihai Dolgan: „Cîntă un Artist” – Omagiu Flacăra Film […]

  3. […] Mihai Dolgan și NOROC – „Cîntă un Artist” (versuri Efim Crimerman) […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter