TV Moldova 1: Eugen Doga şi-a încheiat primul turneu în America de Nord, participând la Festivalul Limbii Române

Turneu Flacara-Doga-Montreal-Canada-sala-15-08-2015-foto Viorel Margineanu

Un vis realizat! Este primul turneu în America de Nord al maestrului Eugen Doga, instrumentistul Vasile Iovu şi echipa Flacăra Film. Au revenit acasă obosiţi şi plini de impresii. Cele mai deosebite momente însă le-au trăit conaţionalii noştri de peste ocean, relatează Mesager.

Mistuiţi de dorul de casă şi de valorile strămoşeşti, conaţionalii noştri din Canada și SUA  au întâmpinat cu braţele deschise delegaţia din Republica Moldova. Aici a avut loc un regal muzical, susţinut de Eugen Doga şi naistul Vasile Iovu. A fost, de fapt, un dublu eveniment: primul turneu al maestrului în America de Nord şi primul Festival al Limbii Române în Canada şi SUA.

 „Am această rară onoare de a-l saluta pe celebrul compozitor, ambasador al culturii şi spiritualităţii noastre. Salut şi pe maestrul Vasile Iovu, scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu, regizorul Doru Guţu. Toţi au venit să ne prezinte aici talentul lui Eugen Doga”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi.

„Pentru prima dată sunt aici, sunt fericit să vă văd. Vin aici să cânt muzica mea şi pentru bătinaşii istorici”, a mărturisit Eugen Doga.

În toate cele trei oraşe Montreal, Ottawa şi New York, spectacolele începeau cu videoclipul Auricăi Basarabeanca „Basarabie, nu plânge!”, dedicat luptei pentru Limba Română, urmat de prezentarea cărţii „Muzica este prima şi ultima iubire” de Luminiţa Dumbrăveanu, precum şi de proiectarea documentarului despre Eugen Doga, realizat de colegul de la Moldova 1, regizorul Doru Guţu.

Delegaţia din Republica Moldova a avut mai multe excursii în locuri pitoreşti, s-a minunat de Statuia Libertăţii din New York, s-a bucurat de întâlnirile, pe care le-a avut la Institutul Cultural Român din acest oraş.

Turneul este o iniţiativă a echipei „Flacăra Film”, susţinută de Institutul Cultural Român din New York, de Comunitatea Moldovenilor din Quebec, precum şi de Ambasadorii R. Moldova în Canada şi la ONU.

 

Mai multe detalii în reportajul realizat de Silvia Hodorogea sambata, 22 august 2015, pentru principala emisiune de stiri a Moldova 1 TV – Mesager

 

 

 

A se vedea şi:

TVM: Reportaj de-acasă de la Eugen Doga, care se pregătește de primul său turneu în Canada și SUA (din 6 august 2015)

TV Moldova 1 despre spectacolele compozitorului Eugen Doga la Montreal şi Ottawa, Canada (din 17 august 2015)

 

 

Sursa material: TV Moldova 1 / Silvia Hodorogea

Sursa foto: Viorel Mărgineanu, Montreal

Sursa video: www.trm.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md