Eugen Doga: „Ce este femeia?..” (dedicație mamei sale, Lisaveta)


Proză scurtă de Eugen Doga din cartea document „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire, scrisă de Luminiţa Dumbrăveanu, ed. PRUT, Chişinău, 2012, pag. 191-193.

Ce este femeia?..

Femeia este asemenea unei viori de Stradivari, la care năzuim, adeseori visăm o viaţă şi toată viaţa o căutăm. Dar iată că în cele din urmă ţinem în mâini acest miracol pe care stă marca, stigmatul faimosului meşter. O formă de o fineţe unică, subţirică la mijloc, cu căpşorul înclinat pe un gât lung de lebădă, iar pe stânga şi pe dreapta, parcă îmbrăţişând silueta graţioasă, sprijinindu-se de coapse, se înclină melancolic însemnele literale. Şi, desigur, un sunet magnific, şi gingaş, şi puternic.

Dar iată că tu ţii deja arcuşul în mână şi, tulburat, îl apropii de strunele argintii. O nu, strunele-s de origine naturală. Paganini cânta la o vioară cu strune din vinele unui organism cândva viu. Tu ţii vrăjit vioara în mâna stângă, de partea stângă a bărbiei, chiar deasupra inimii, cu dreapta mişti arcuşul încordat şi o vrajă nemaipomenită învăluie întreaga ta fiinţă, te transformă într-o nebuloasă cosmică ce te poartă în nişte adâncimi şi altitudini nebănuite ale trăirilor omeneşti. Tu simţi cum te învăluie tot mai mult, tot mai copleşitor un flux de energie şi loviturile arcuşului devin tot mai ritmice. Şi iată că vine acordul cel mai puternic şi pasajul cel mai energic pentru nota cea mai înaltă pe care o lua cu atâta pasiune slăvitul Paganini.

Şi ca şi la marele maestru, a plesnit şi coarda viorii tale. Dar nu există loc pentru deznădejde – trebuie să continui interpretarea, tot mai energic, tot mai viguros. O nouă mişcare energică a arcuşului şi mai plesneşte o strună. Şi atunci tu însuţi te încordezi ca o vioară, scuturi pletele negre şi lungi, arunci în jur priviri fulgerătoare, ochii tăi sunt ca de uliu, nasul capătă curbura Apeninilor, şi tu te asemeni întru totul cu Paganini. Nu te laşi bătut, dar pe vioară nu mai este nici o coardă şi devin zadarnice mişcările degetelor tale lungi şi ale arcuşului încordat la maxim. Vioara a muţit. S-au risipit iluziile.

Paganini era, concomitent, un sclav fidel şi un stăpân absolut, neîndurător al viorii lui Stradivari. Coardele plesneau din cauza încordării lui excesive, din cauza temperamentului său vulcanic. Pe când strunele tale le-a rupt vioara însăşi. Ea a vrut ca să rămână, ca şi la Paganini – o singură coardă, nu patru. Strunele sunt egoiste, lor nu le place concurenţa.

Tu mergi la meşter pentru a pune la vioară strune noi. Aici descoperi cu stupoare că tu nu posezi decât o copie, un model Stradivari – asemenea modele sunt mii şi mii în lume, pe toate fiind imprimată marca nominală Stradivari. Nimic mai mult. Şi tu realizezi că nu eşti Paganini.

Flacara Film-Mama lui Eugen Doga-Lisaveta in pragul casei parintesti 2

Lisaveta, mama compozitorului Eugen Doga, așteptîndu-l în pragul casei parintești…

Nimic deosebit, la mijloc nu e decât o banalitate. Devenim cu toţii, benevol, victime ale propriilor iluzii, noi căutăm iluziile, noi ni le zidim, ne bucurăm şi ne chinuim cu ele. Explicaţia e simplă: fără iluzii nimic nu se poate mişca înainte. Fie şi pe o clipă, fie şi pentru un acord  major – dar ţi-a ajuns energie şi dacă după aceasta strunele s-au frânt, oricum contează că visul ţi s-a împlinit măcar o dată.

Iar vioara lui Stradivari… cine ştie, poate vei avea parte în viaţă şi de o asemenea vioară, adevărată. Dar atunci toată viaţa va trebui să-i pătrunzi tainele, să ajungi la condiţia când strunele nu se vor mai rupe, şi nici cel mai strălucit maestru – cel mai perfid seducător să nu-ţi poată ademeni vioara, nici femeia iubită.

… Şi doar mama nu se supune nici unei comparaţii. Nici măcar cu vioara lui Stradivari. Pentru că este o lume necunoscută…

Mama este infinitul. Este viaţa. Este Femeia.

Şi totuşi, recunosc: nu ştiu ce înseamnă Femeia.

 

Compozitorul Eugen Doga

 

 

Astăzi, de Ziua Mamei, vă invităm să (re)ascultaţi una dintre capodoperele compozitorului Eugen Doga: valsul Gramofon, intrat în clasamentul mondial Top 200 Classical Music Pieces din toate timpurile:

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

La mulţi ani Mărţişorului Neamului! Filmul encyclopedic „Eugen Doga”, realizat de Flacăra Film

Mărturii-document: Eugen Doga povesteşte de ce NU-şi sărbătoreşte ziua naşterii – 1 Martie

 

1 Martie 2022 // Singura școală de limba română din Rîbnița va purta numele compozitorului Eugen Doga, născut pe „meleagurile Rîmniței”

 

Flacăra Film – 100 de români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

Filmul „Eugen Doga”, realizat de Studioul Flacăra Film, a câștigat Premiul I al Festivalului Int. de Film HERCULES.ro

Prime TV despre PREMIILE Festivalului Internaţional HERCULES.ro câştigate de Flacăra Film şi CIOfilm de la Chişinău

 

Primul turneu Int. Flacăra Film: cu artiştii Eugen Doga şi Vasile Iovu – Canada şi SUA (15-18 august 2015)

Medalia „Unirii” din Canada pentru E. Doga, V. Iovu, L. Dumbrăveanu, T. Guțu; „Eminescu” pt. P. Bălan și N. Avram

 

Aurica Basarabeanca – „Nemărginire”, cântec dedicat Artistului Eugen Doga, prezent la premiera TVM

Aurica Basarabeanca – „Cântec de Neam”, A cappella în faţa maestrului Eugen Doga

videoCLIP Flacăra Film: „Basarabie, nu plânge!” cu Aurica Basarabeanca (muzică, versuri, voce)

 

Emisiunea „Focul din Vatră” cu legendarii Artişti Eugen Doga şi Emil Loteanu (1998, PARTEA I)

Emisiunea „Focul din Vatră” cu Eugen Doga, Emil Loteanu, Svetlana Toma (1998, PARTEA II)

 

 

Sursa material: Flacăra TV

Sursa foto: arhiva Flacăra Film

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] pentru două filme documentare, să port o discuție-maraton cu Domnia sa pentru cartea noastră „Eugen DOGA: Muzica este prima și ultima mea iubire” (Editura PRUT, anul 2012), dar pentru prezentul volum publicistic am ales anume primul meu […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter