Debutul compozitorului Eugen Doga în muzica de film: „Se caută un paznic” (Moldova-Film, 1967)


Filmul artistic „Se caută un paznic” este unul istoric nu doar pentru destinul de creaţie al compozitorului Eugen Doga, dar şi pentru cinematografia din Moldova de Est şi din fosta URSS, având în vedere ascensiunea internaţională ulterioară a artiştilor Eugen Doga, Mihai Volontir, Ion Ungureanu ş.a.

Realizat la Studioul Moldova-Film, în anul 1967, după povestea clasicului Ion Creangă „Ivan Turbincă”, filmul „Se caută un paznic” a constituit o trambulină fericită de lansare în Lume a unor mari artişti de film şi teatru născuţi în Moldova sovietizată.

 

Toţi cei pe care îi menţionăm mai jos au debutat anume în acest film– „Se caută un paznic”:

Flacara Film-Eugen Doga-Gheorghe Voda in Bucovina Cernauti 1967

Flacara Film: compozitorul Eugen Doga, regizorul Gheorghe Voda, maestrul de balet Constantin Rusu pe platoul de filmare a peliculei „Se cauta un paznic”, reg. Cernauti, 1967

Gheorghe Vodă – regie artistică,

Vlad Ioviţă – scenariu de film,

Pavel Balan – operator de imagine,

Eugen Doga – muzică de film,

Mihai Volontir (rolul principal, Ivan Turbincă) – actor de film,

Ion Ungureanu (Sf. Petrea) – actor de film,

Sandri Ion Şcurea (Dumnezeu) – actor de film,

Nina Vodă-Mocreac (Moartea) – actriţă de film,

Mihai Curagău (Michiduţă) – actor de film.

 

A se reţine faptul că acest film-comedie, cu substrat religios, a fost realizat în plin ateism sovietic, de aceea cenzura kominternistă nu a întârziat să-şi facă de cap… După câştigarea unui prestigios premiu în Estonia, pelicula „Se caută un paznic” a fost interzisă de regimul comunist din RSSM.

 

Flacara Film-Eugen Doga filmari in Bucovina cu copiii romanasi

Flacara Film: compozitorul Eugen Doga incantat de frumusetea romanilor bucovineni de pe platoul de filmare a peliculei „Se cauta un paznic”, reg. Cernauti, 1967

Filmul „Se caută un paznic” este deosebit de important în biografia de creaţie a compozitorului Eugen Doga şi din alte puncte de vedere:

  1. Filmările principale au fost făcute în Nordul Bucovinei, regiunea Cernăuţi, zonă pitorească, în care locuiau români autentici, neasimilaţi de regimul sovietic. Potrivit mărturiilor maestrului, făcute în cartea-document „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire” (2012), anume acolo, la poalele Carpaţilor, transnistreanul Eugen Doga a înţeles că moldovenii şi românii au aceeaşi cultură: limbă, tradiţii, folclor, port şi dans popular, fapt ce i-a marcat fericit creaţia.
  2. Anume în timpul procesului de realizare a filmului „Se caută un paznic”, tânărul muzician Eugen Doga a fost remarcat de poetul şi regizorul Emil Loteanu, care se repatriase de la Bucureşti la Chişinău. După o studiere minuţioasă a personalităţii lui Doga, Loteanu îl invită, peste ceva timp, să scrie muzica la filmul „Lăutarii”, lansat de Studioul Moldova-Film în anul 1971. Pelicula s-a bucurat imediat de un succes fără precedent în cinematografia basarabeană, învrednicindu-se şi de primul Premiu Internaţional – trofeul Scoica de Argint al Festivalului de la San Sebastian, Spania (1972).
FlacaraFilm-100-romani-Eugen-Doga-RO-ENG-OK-16-05-2013-captura

Flacara Film: tandemul cineArtistic Emil Loteanu – Eugen Doga, captura filmul documentar „Eugen Doga”, realizat de Flacara Film Chisinau

Iată, aşa s-a născut unul dintre cele mai fericite tandemuri de creaţie din istoria cinematografiei Naţionale şi Universale!!!

Dorim să transmitem pe această cale urări de sănătate şi pentru un alt Mărţişor al Neamului, debutant în acest film: Mihai Volontir, actor de teatru şi film, care îşi va sărbători în curând ziua sa de naştere – 9 martie. Să ne trăiţi, maestre Mihai Volontir, Dumnezeu să vă ţină tare şi mereu plin de idei frumoase. La mulţi ani!

 

Vizionare plăcută şi de folos, mai cu seamă tinerilor, care trebuie să cunoască mai bine personalităţile Neamului! 

 

Filmul artistic „Se caută un paznic”, realizat la Studioul Moldova-Film de Gheorghe Vodă, Chişinău, 1967

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Colecţia Flacăra Film

Sursa video: YouTube / Moldova-Film

Flag Counter

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md