Eugen Doga: VALS (o versiune prelungită cu 2 minute, puţin cunoscută)


Dragi prieteni, de ziua naşterii compozitorului Eugen Doga, pământeanul nostru atins de aripa geniului, vorba poetului Grigore Vieru, vă propunem spre audiţie un Mărţişor muzical deosebit.

Este vorba de o versiune neobişnuită de interpretare a celebrului Vals scris de Eugen Doga, în anul 1978, pentru filmul artistic Dulcea şi tandra mea fiară, o cineCapodoperă creată de poetul şi regizorul Emil Loteanu la Studioul Mosfilm.

Această versiune improvizată a Valsului a fost interpretată o singură dată pe scena publică, la un spectacol al maestrului, având o prelungire de 2 minute faţă de Valsul clasic, conceput de Eugen Doga cu o durată de circa 3 minute, conform rigorilor scenariului de film.

Fiind un conservator din fire, căruia nu-i place să „iscodească soarta” (expresia îi aparţine) şi să revină la operele finalizate/lansate deja, compozitorul nu se arată tare încântat de versiunea prelungită… Nouă ni se pare, însă, foarte interesantă, mai cu seamă în momentul trecerii de la acordul, punctul final al Valsului (03.06 min.), la un nou început…

Cine dintre noi, ascultând această capodoperă muzicală universală, în care se împleteşte dumnezeieşte drama cu fericirea supremă, nu şi-ar dori ca această minunată melodie să continue la nesfârşit?!

 

 

Flcara Film-Eugen Doga-valseaza pe scena cu Galina Beleaeva-1-20-10-2007-500px

Flacara Film: compozitorul Eugen Doga si actrita Galina Beleaeva-Loteanu danseaza in ritmul celebrului Vals al maestrului Doga, Moscova, 20-10-2007

Postăm alăturat şi două fotoCLIPe semnificative: compozitorul Eugen Doga pe scenă, vorbind şi dansând în ritmul Valsului, cu actriţa Galina Beleaeva, eroina principală – Olenka din filmul „Dulcea şi tandra mea fiară”.

Galina Beleaeva a fost soţia regretatului regizor Emil Loteanu, această familie fiind cununată de Eugen şi Natalia Doga la scurt timp după lansarea filmului „Dulcea şi tandra mea fiară”.

FotoCLIPele sunt preluate din cartea-document „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire”, scrisă de Luminiţa Dumbrăveanu (ed. PRUT, Chişinău, 2012)

Audiţie plăcută şi Primăvară romantică!

 

 

Sursa material: Flacăra TV 

Sursa foto/audio: Colecţia Flacăra Film

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (6)

  1. […] Sursa material: FlacăraTV / Luminiţa Dumbrăveanu, biograf al compozitorului Eugen Doga […]

  2. […] Eugen Doga: VALS (o versiune prelungită cu 2 minute, puţin cunoscută) […]

  3. […] Am publicat aici, pe site-ul FlacăraTV, două fotografii (incluse în cartea noastră) surprinse în timpul acestui irepetabil dans al lor, găsite în arhiva familiei Doga, dar iată că a apărut şi o înregistrare video, făcută de un Om Bun la spectacolul organizat în faimoasa sală Ceaikovskyi de la Moscova, cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a romanticului compozitor. […]

  4. […] Sursa video: Colecţia Flacăra Film […]

  5. […] Eugen Doga: VALS (o versiune prelungită cu 2 minute, puţin cunoscută) […]

  6. […] Eugen Doga: VALS (o versiune prelungită cu 2 minute, puţin cunoscută) […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter