Aurica Basarabeanca – „Nemărginire”, cântec dedicat Artistului Eugen Doga, prezent la premiera TVM


În această zi în care a văzut lumina zilei îndrăgita interpretă de Muzică de Neam, de cântece patriotice, Aurica Dicusară Basarabeanca (s. Ghiduleni, rn. Rezina), unul dintre membrii Studioului Flacăra Film Chişinău, propunem atenţiei dvs un cântec cu totul deosebit scris de ea (muzică, versuri, interpretare, vocalize).

Este vorba de lucrarea muzicală Nemărginire, un cântec luminos şi curat ca o primăvară, pe care Basarabeanca l-a scris din admiraţie pentru celebrul compozitor, Eugen Doga, dar care o reprezintă plenar şi pe ea, ca suflet de artist:

Prin cântec plâng,
Prin cântec râd,
Prin cântec stelele ating,
Cu el eu urc,
Cu el cobor,
Cu el prind vraja zilelor…    

Basarabeanca s-a inspirit din Sonet-ul maestrului, finalizând cântecul la apariţia cărţii mele „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire(Ed. PRUT, 2012), consacrată maestrului Eugen Doga, compozitorul cu cea mai largă recunoaştere internaţională după înaintaşul său vrednic, George Enescu.

Din câte cunosc, Basarabeanca este prima şi singura artistă, care a îndrăznit (cu toată timiditatea ei nativă) să-i dedice o lucrare muzicală legendarului compozitor, Eugen Doga, maestrul fiind plăcut surprins, precum veţi vedea din secvenţa Moldova 1 TV.

Numai o fiinţă cu suflet curat, evlavios, iubitor de oameni, cu har, precum Basarabeanca, putea găsi aceste minunate metafore pentru a descrie / povesti opera şi destinul marelui compozitor, născut în Transnistria, de unde este şi soţul Auricăi:

E o rază de lumină,
Versul zilelor senine,
E parfum de primăvară,
E sărut de domnişoară,
E durerea, fericirea,
Ruga şi Nemărginirea.
 
E în şoapte de izvoare,
Într-un răsărit de soare,
E şi rodul, e şi taina,
E şi drama, e şi faima,
Zâmbetul, copilăria,
Veşnicia!
 
E magie călătoare
De iubire născătoare,
Primeşte-l în inima ta
Te va mângâia
Primeşte-l în inima ta –
O va alina…

 

4-DOR-de-Basarabeanca-Silvia-Caraus-TVM-15-martie-2014-autograf-de-la-Eugen-Doga-700x560

Captura din emisiunea DOR de Silvia Caraus, Molodva 1 TV, 15 martie 2014

La rându-i, printr-un autograf lăsat în 5 decembrie 2012, maestrul Eugen Doga i-a făcut Auricăi Basarabeanca o apreciere deosebit de inspirată şi emoţionantă: Pentru Aurica Basarabeanca, care din lacrimă face cântec şi din cântec naşte lacrimă…

Basarabeanca şi Eugen Doga sunt doi oameni pe care-i iubesc sincer şi necondiţionat, care fac parte din viaţa şi activitatea mea, sunt mereu în mintea şi sufletul meu,  ambii sunt născuţi în primăvară, în martie, ambii scriu o muzică terapeutică, care mă reconfortează, ambii sunt peştişori de aur ai Neamului, care tac şi-şi fac treaba, fără laudă, sete de slavă şi tam-tam în presă. Aş mai putea spune că ambii mi-au schimbat efectiv viaţa, în bine…

 

Dragii mei Mărţişori de suflet,

rămâneţi Flori, Primăvară, Muzică, fiţi mereu Flacăra, Ruga şi Nemărginirea Neamului nostru!

 

 

Aurica Basarabeanca – Nemărginire, cântec dedicat Artistului Eugen Doga,

prezent la premiera TVM din 21 iulie 2013, prezentată de colega Angela Rudenco de la Radio Moldova

 

 

Secvenţă din cadrul emisiunii „DOR de Eugen DOGA”, o ediţie specială realizată LIVE de Televiziunea Naţională Moldova 1 (TVM) din Chişinău la 21 iunie 2013, cu participarea în platou a marelui compozitor Eugen Doga, în cadrul căreia au avut loc TREI PREMIERE de excepţie:

1. PREMIERA cărţii „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire” de Luminiţa Dumbrăveanu;

2. PREMIERA filmului documentar „Eugen DOGA”, realizat de Luminiţa Dumbrăveanu (scenariu şi producător), Doru Guţu (regizor artistic) şi echipa Studioului „Flacăra Film”;

3. PREMIERA cântecului „Nemărginire” de Aurica Dicusară Basarabeanca (muzică şi versuri), inspirat de creaţia maestrului Eugen Doga.

 

redactor – Silvia Cărăuş,
regie artistică – Diana Donică,
prezentator – Angela Rudenco, Radio Moldova,

 

 

2-Basarabeanca-Nemarginire-dedicat-lui-Eugen-Doga-iunie-2013-plan-general-platou-700x560

Captura din emisiunea DOR de Silvia Caraus, Molodva 1 TV, 15 martie 2014

 

3-DOR-de-Basarabeanca-Silvia-Caraus-TVM-15-martie-2014-carti-700x560

Captura din emisiunea DOR de Silvia Caraus, Molodva 1 TV, 15 martie 2014


  

 

Sursa material: Flacăra TV /  Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: capturi video Flacăra Film

Sursa video: Moldova 1 TV şi Basarabeanca

Flag Counter

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md