„Iubirile lui Mihai Volontir”, ultimul film despre legendarul Actor // MoldCinema, 2014

„Ce iubesc eu? Părinții, pădurea, caii, cîinele și nevasta!”, mărturisește sincer la începutul acestui documentar ilustrul actor de teatru și film din R. Moldova, Mihai Volontir (9 martie 1934 – 15 sept. 2015), pe care noi, cei de la Flacăra Film, l-am supranumit Mihai Vodă Volontir, grație rolului său domnesc în cunoscutul film artistic Dimitrie Cantemir, realizat de regizorul Vlad Ioviță.
Fiindcă ne este tare scump Mihai Vodă Volontir, Om de rarisimă cumsecădenie, caracter și demnitate, Artist cu har, ex-deputat temerar, revenim cu drag și prețuire la viața și creația sa, la cuvintele-i înțelepte spuse / cîntate cu voce caldă și blîndă, în dulcele grai al sfătosului Ion Creangă, vocea căruia ne-a redat-o în chip strălucit în filmul televizat Luceafărul, creat de regizorul Emil Loteanu.
Vă invităm astăzi să-l cunoaștem mai bine pe vrednicul Om și dăruitul Artist Mihai Volontir, născut din Seminția noastră, pe plaiurile Orheilor, care, dincolo de aparențe, a avut o soarta dramatică, la fel ca și cea a Basarabiei…
Propunem atenției dvs un film deosebit despre filmul și filmele vieții sale!
Este vorba de ultimul film documentar despre Cel mai mare actor al Moldovei de Est – Iubirile lui Mihai Volontir, o producție a Societății MoldCinema din R. Moldova, realizată în anul 2014, la inițiativa cineastei Adela Mateevici, căreia îi mulțumim din inimă că l-a cinstit pe maestrul Volontir în timpul vieții sale, reușind să-l readucă, să-l filmeze și pe locurile copilăriei, la casa părintească. Moment înveșnicit prin niște cadre deosebit de emoționante…
Regia documentarului este semnată de cunoscuții cineaști basarabeni Mircea Chistrugă și Vlad Druck (printre puținii cu care a dorit să colaboreze Mihai Volontir), scenariul aparține criticului de film Dumitru Olărescu, realizator al mai multor documentare de referință, inclusiv despre poetul martir Dumitru Matcovschi.
Iubirile lui Mihai Volontir a avut premiera în timpul vieții Artistului Mihai Volontir, în luna mai 2015, la Festivalul de Film Documentar CRONOGRAF de la Chișinău, eveniment la care eroul documentarului nu a putut să participe, era deja țintuit la pat din cauza insuficienței renale…
Am preluat acest documentar de pe site-ul Televiziunii Naționale Moldova 1 TV, unde a fost difuzat și postat în 15 septembrie 2015, cînd Mihai Vodă Volontir a plecat la Ceruri, la întîlnirea cu părinții, moșii, prietenii și colegii săi, dar și cu Dimitrie Vodă Cantemir, rolul căruia l-a jucat cu multă dedicație.
Încheiem această scurtă prezentare cu un alt citat semnificativ din mărturiile eroului acestui film: „Am arătat în filme latura pozitivă, cum ar trebui să fie oamenii astăzi, măi băieți! Or, răul aduce rău, iar binele aduce bine, cheamă la bine în orice caz…”
Bine ai făcut și lăsat, de bine te pomenim, măria ta Mihai Vodă Volontir! Să trăiești în Vecie!
„Iubirile lui Mihai Volontir”, MoldCinema, 2014
videoCLIPe din documentar cu chipul frumos al Artistului de legenda Mihai Volontir
Flacăra TV & Film recomandă şi:
Debutul compozitorului Eugen Doga în muzica de film: „Se caută un paznic” (Moldova-Film, 1967)
09-03-2015 // Filmul „Dimitrie Cantemir” de Vlad Ioviţă, cu Mihai Volontir în rolul principal
Flacăra Film: În sec. XX, sfătosul Ion Creangă ne-a vorbit cu vocea Actorului Mihai Volontir (1986)
Flacăra Film: Mihai Volontir şi Mihai Curagău au învins (cândva) moartea…
Testament spiritual // Mesaje de unitate Naţională lăsate de Actorul Mihai Volontir
Mihai Volontir: „Un om se poate considera Om, dacă are cinste, onoare şi demnitate”
Mihai Volontir: Rugă pentru Moldova (Grigore Vieru și Boris Polin)
Sursa material: Flacăra TV & Film / Luminiţa Dumbrăveanu
Sursa foto: capturi video
Sursa video: MoldCinema / Moldova 1 TV / Flacăra Film
În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md
[…] cum menționam într-un articol scris în timp ce Artistul Mihai Volontir era în viață, dincolo de un anumit tribut plătit de regizor şi scenarist regimului sovietic […]