Eugen Doga povesteşte cum a fost „arestat” Eminescu de grănicerul sovietic…

Ion-Popescu-Gopo-GrVieru-acasa-la-E-Doga--Chisinau-1988-500px

Dragi prieteni, în această zi plină de semnificaţii, împărtăşesc cu dvs o întâmplare tragicomică din anul 1981, descrisă de marele compozitor în cartea noastră „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire, apărută la Editura PRUT, în anul 2012.

Eroii principali sunt Mihai Eminescu, Grigore Vieru şi grănicerul sovietic, care găsise ascuns într-un buzunar pe cel mai mare duşman al poporului

   – Am auzit că atunci când Dvs şi Grigore Vieru vă întorceaţi de la Bucureşti, aţi avut de a face cu grănicerul sovietic. De ce s-a legat de voi, doi bieţi artişti?

– D-a-a. La gara Ungheni, după ce ne-a controlat actele şi bagajele, grănicerul ieşea din compartiment şi face hop şi, printr-o mişcare bruscă, scoate o carte de Eminescu din buzunarul hainei lui Grigore Vieru atârnată în cui. „Da asta ce-i?”, întreabă supărat, evident ruseşte, grănicerul sovietic. Vieru, luat prin surprindere, zice câr-mâr că e o carte a poetului nostru Mihai Eminescu. Soldăţoiul ia cartea şi pleacă să găsească cititori de română, a reţinut în gară toată garnitura de tren. I-a întors cartea peste ceva timp, după ce s-a convins că în URSS nu intră niciun „duşman al poporului”.

Se vede că Eminescu era în mare prietenie cu URSS!

Mă vei întreba de unde s-a luat cartea asta, de care nici Vieru nu ştia. Regizorul Ion Popescu-Gopo, care era omul surprizelor, i-a pus-o în buzunar la plecare. Era un volum de Eminescu foarte valoros, dacă nu chiar o carte rară, o reeditare a ediţiei PRINCEPS Poesii, publicată în timpul vieţii lui Eminescu. Trebuie să-l întrebăm pe Grig Vieru, că el e mare pasionat şi cunoscător al operei lui Mihai Eminescu.”

 

Cartea biografica Eugen Doga de Luminita Dumbraveanu-PRUT-2012-600px

 

 

FlacăraTV recomandă şi:

Filmul „Maria, Mirabela” de Ion Popescu Gopo, care l-a luminat pe Eugen Doga că moldovenii / românii sunt un Neam

Eugen Doga despre Gheorghe Vodă, „naşul” său în arta cinematogarfică // Mărturii

În premieră pe Internet // Eugen Doga despre „Academia Emil Loteanu” (dialog)

Sofia Rotaru: „Oraşul meu” (detalii de la Eugen Doga despre cântec şi descoperirea româncuţei de la Cernăuţi)

Eugen Doga despre Nichita Stănescu, cum şi unde s-au cunoscut… // Mărturii

 

 

Sursa material: FlacăraTV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: din cartea biografică „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md