Filmul „Maria, Mirabela” de Ion Popescu GOPO, care l-a luminat pe Eugen Doga că moldovenii / românii sînt un Neam


Un geniu, o enciclopedie ambulantă, un munte de om la propriu şi la figurat, bun la suflet ca pîinea cea caldă, – astfel îl defineşte compozitorul Eugen Doga pe celebrul regizor şi scenarist, Ion Popescu Gopo, părintele filmelor de animaţie româneşti, personalitatea care a lăsat posterităţii un nume de referinţă în cultura românimii – GOPO (numele părinţilor săiGOrenco de la mama născută în Sudul Basarabiei şi POpescu de la tata), devenit cel mai important trofeu al cinematografiei din România – Trofeul GOPO, echivalentul OSCAR-ului din SUA.

Să ne amintim astăzi de minunatul Om şi Artist, Ion Popescu Gopo, căci 1 Mai este ziua în care Dumnezeu l-a născut (1923), l-a ridicat din Neamul nostru, ca să ne facă viaţa mai dulce, mai frumoasă, mai colorată, ca-n poveştile sale ecranizate pentru copii şi pentru copiii din noi.

Trofeul GOPO Romania

Trofeele GOPO

A fost nu numai regizor şi scenarist de excepţie, care a făcut şcoală la celebrul animator american Walt Disney, a fost şi un foarte dăruit actor, deşi a preferat să stea mai mult în spatele camerei de luat vederi.

Cei care vor să-l vadă într-un rol de referinţă, pot privi filmul artistic CANTEMIR, realizat în România ceauşistă, în care joacă rolul ţarului Petru I zis cel Mare. Nimeni, dar absolut nimeni dintre actorii români, nu ar fi putut să joace acest rol mai bine, să redea spectatorului apucăturile, mojicia, aroganţa, viclenia tovarăşului estic, care l-a minţit, l-a tras în piept pe romanticul domnitor Dimitrie Cantemir – bărbat de stat cult, de onoare şi de cuvînt. Ion Popescu Gopo a jucat genial, studiase la Moscova, ştia bine psihologia ruşilor, mai avea şi mama din Sudul Basarabiei (jud. Cetatea Albă), aşa că nu e de mirare că acest film al regizorului Gheorghe Vitanidis a stîrnit furia Ambasadei URSS la Bucureşti, care cerea eliminarea imediată a filmului din cinematografe. Ceauşescu nu s-a conformat, însă, nu l-a interzis şi punctum!

 

Tot graţie faptului că ştia bine mentalitatea ruso-sovietică, inclusiv cea birocratică, a nomenclaturii partidului comunist, Ion Popescu Gopo a mai făcut o Dreptate Istorică, de această dată, Basarabiei (RSSM), ocupată de URSS în 28 iunie 1940. A reuşit să iniţieze frumoasa coproducţie cinematografică pe axa Bucureşti-Moscova – „Maria, Mirabela”, punînd o condiţie: din partea URSS să fie implicaţi în proiect compozitorul Eugen Doga şi poetul Grigore Vieru, împreună cu Studioul Moldova-Film de la Chişinău.

Ion Popescu Gopo Grigore Vieru acasa la Eugen Doga, scriu scenariul pentur Maria, Mirabela 2-Chisinau, 1988-500px

Ion Popescu Gopo, Grigore Vieru acasa la Eugen Doga, scriu scenariul pentur Maria, Mirabela 2-Chisinau, 1988

Uite aşa s-au cunoscut transnistreanul Eugen Doga şi basarabeanul Grigore Vieru – în România anului 1979, cînd au sosit să creeze filmul pentru copii de rară frumuseţe „Maria, Mirabela” (1981), după povestea Fata babei şi fata moşneagului de Ion Creangă, privit şi astăzi cu drag de milioane de copii din România, Rusia şi fostele state sovietice!

Apoi, a urmat ceea ce am scris în titlu… În anul 1981, revenit la Chişinău după finalizarea filmului Maria, Mirabela, compozitorul Eugen Doga – care aflase de la Gopo Adevărul despre limba română, folclorul, istoria comună a Moldovei şi României – şi-a reluat entuziasmat munca la baletul Luceafărul, lucrare de excepţie în creaţia sa, pe care o începuse în 1971 şi o abandonase… Ion Popescu Gopo, fără să ştie, l-a ajutat pe Eugen Doga să-i găsească cheia (baletului), drumul spre Eminescu, revenirea la însăşi Fiinţa noastră Naţională…

Momente interesante, legate de omul, regizorul şi actorul Ion Popescu Gopo, puteţi găsi/privi şi-n filmele Flacăra FilmEugen Doga şi Dimitrie Cantemir, postate de noi, realizatorii documentarelor, pe acest site.

Să ne amintim cu drag şi mereu de omul vrednic  Ion Popescu Gopo, cel plecat la Domnul în 29 noiembrie 1989, înainte să cadă Ceauşescu, omul si regizorul care a iubit sincer şi la + infinit basarabenii, încercînd să ne ajute să aflăm Adevărul despre identitatea noastră. Frumuseţea de film Maria, Mirabela este una dintre aceste fapte ale sale de neprefăcută, autentică frăţie. Lumină Lină

 

 

Filmul „Maria, Mirabela” de Ion Popescu Gopo, versuri – Grigore Vieru, muzica – Eugen Doga,

coproducţie româno-sovietică, 1981

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Omagiu cineastului de geniu Ion Popescu-Gopo, de la nașterea căruia marcăm 95 de ani

La 17 mai 1957, celebrul regizor Ion Popescu Gopo câştiga la Cannes Marele Premiu Palme d’Or

 

Eugen Doga povesteşte cum a fost „arestat” Eminescu de grănicerul sovietic…

Marin Sorescu, Gr. Vieru, E. Doga, A. Similea UNIŢI prin poezie şi fotografie (1980)

Eugen Doga despre Nichita Stănescu, cum şi unde s-au cunoscut… // Mărturii

 

Eminescu i-a reunit pe o singură scenă pe marii artiști ai Neamului Eugen Doga și Dorel Vișan

 

Flacăra Film – 100 de români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

Flacăra Film – 100 români celebri născuţi în Moldova: „Dimitrie Cantemir”

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Colecţia Flacăra Film / www.premiilegopo.ro / www.gopo.ro

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] Filmul „Maria, Mirabela” de Ion Popescu GOPO, care l-a luminat pe Eugen Doga că moldovenii / ro… […]

  2. […] Filmul „Maria, Mirabela” de Ion Popescu Gopo, care l-a luminat pe Eugen Doga că moldovenii / ro… […]

  3. […] Filmul „Maria, Mirabela” de Ion Popescu Gopo, care l-a luminat pe Eugen Doga că moldovenii / ro… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter