VIDEO // Eugen Doga invitat la Vals de Galina Beleaeva, Olenka din filmul lui Emil Loteanu


„Omul care iubeşte muzica este Om Bun!” – mărturiseşte renumitul compozitor Eugen Doga în cartea noastră „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire (Ed. PRUT, Chişinău, 2012, 296 pagini).

Maestrul Eugen Doga nu osteneşte sa ne impresioneze şi după 37 de ani de la lansarea celebrului său Vals, introdus în patrimoniul UNESCO, considerat de Preşedintele american Ronald Reagan drept Valsul sec. XX.

Pe canalul său YouTube a fost postată o înregistrare cu totul excepţională, în care Eugen Doga este invitat la Vals de actriţa Galina Beleaeva, protagonista filmului Dulcea şi tandra mea fiară, realizat, în 1978, de legendarul regizor Emil Loteanu, care s-a şi căsătorit ulterior cu această fină şi talentată artistă.

Gestul actriţei de a-l invita pe compozitor la Valsul scris chiar de el este un moment unic, deosebit de emoţionant şi plin de semnificaţii, or, în filmul lui Loteanu, care a lansat în circuit universal această capodoperă muzicală a sec. XX, anume Galina Beleaeva alias Olenka dansează cu lacrimi pe obraz Valsul lui Doga

FlcaraFilm-Eugen Doga-valseaza pe scena cu Galina Beleaeva-2-20-10-2007-500pxDin cauza scenei mici, în imagine, îi vedem dansând doar câteva clipe, dar sunt clipe nemuritoare pentru istorie, vedeţi şi dvs cât de bucuroşi sunt de reîntâlnire şi câtă lumină emană chipul lor de Oameni Buni, de fiinţe artistice alese de Dumnezeu să ne purifice, să ne înaripeze sufletele.

Am publicat aici, pe site-ul FlacăraTV, două fotografii (incluse în cartea noastră) surprinse în timpul acestui irepetabil dans al lor, găsite în arhiva familiei Doga, dar iată că a apărut şi o înregistrare video, făcută de un Om Bun la spectacolul organizat în faimoasa sală Ceaikovskyi de la Moscova, cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a romanticului compozitor.

 

Pentru cei care nu cunosc ruseşte, precizăm că, înainte de a-l invita la dans pe autorul Valsului, Galina Beleaeva mărturiseşte că acesta a fost visul ei: să-l invite la Vals pe Eugen Doga

Actriţa Galina Beleaeva mai spune:

– După ce a răsunat muzica pe platoul de filmare, toată echipa era în şoc… toţi se întrebau a cui e muzica, cine a scris-o, iar unul a şi răspuns: e muzică clasică, Loteanu a scos-o din nişte arhive…

– Mă gândesc, deseori, ce fel de suflet trebuie să aibă un om ca să scrie asemenea opere (ca Valsul)…?!

Şi noi ne întrebăm, deseori, dragă Galina…, inclusiv de unde atâta noroc pe capul nostru să se nască Eugen Doga anume în Moldova?!

 

Aşadar, VALS! (astfel începe și filmul artistic)

 

Eugen Doga: Valsul din filmul „Dulcea şi tandra mea fiară” de Emil Loteanu (1978),

 înregistrare din spectacol, Moscova, 2007

 

 

Eugen Doga: Valsul din filmul „Dulcea şi tandra mea fiară” de Emil Loteanu

cadre din film, Mosfilm, 1978

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Eugen Doga / Flacăra Film

Sursa video: YouTube / Eugen Doga

Flag Counter

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

În 2018 marcăm Centenarul Marii Uniri.
Ce credeți că vom obține de-a lungul anului?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...