Gen. Ion Costaş a lansat o carte în engleză despre războiul hibrid al Rusiei în Transnistria


Versiunea în engleză a cărţii de memorii „Transnistria 1989-1992. Cronica unui război „nedeclarat”, semnată de generalul Ion Costaş, ex-ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, a fost lansată la Chişinău. Anterior, memoriile au fost publicate în 2010 şi 2012 în limbile rusă şi română, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit generalului Ion Costaş, ideea traducerii memoriilor în limba engleză i-a fost sugerată în 2014 de către adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, pentru ca lumea anglofonă să înţeleagă mai bine metodele aplicate de Federaţia Rusă în contextul războiului hibrid din Ucraina.

„Războiul hibrid din Ucraina a fost practicat pentru prima dată la noi. Reprezentanții NATO au căutat persoane care au fost implicate nemijlocit în evenimentele la care a participat Republica Moldova prin anii 1990-1992, când am luptat cu armata rusă. Ulterior, secretarul general al NATO m-a rugat să editez un număr de vreo 400 de exemplare de cărți în limba engleză”, a spus Ion Costaş.

Scriitoarea şi publicista Valeria Dascăl a menţionat că documentele istorice din carte sunt importante, deoarece multe dintre acestea nu pot fi găsite în arhive. Ea a propus ca volumul trilingv de memorii să fie înaintat de Asociaţia Istoricilor din Moldova pentru a fi premiat.

„Cartea semnată de generalul Costaş, unul dintre actorii principali ai scenei politice de atunci, omul care a organizat armata și forțele de interne, aceste mărturii, acum traduse și în limba engleză, au un impact pentru străini. Cartea i-ar putea ajuta să tragă niște concluzii pe baza documentelor selectate de domnul general”, a spus animatorul Clubului istoricilor, Anatol Petrencu.

 

Ion Costas cartea Transnistria 1989-1992 Cronica unui razboi nedeclarat 2-500px

 

 

FlacăraTV recomandă şi:

Gen. Ion Costaș a lansat la Bruxelles cartea sa despre războiul Rusiei vs. R. Moldova din 1992

Generalul Ion Costaş: Acordul semnat de Snegur, Elţin şi Smirnov este o tragedie pentru Moldova

Gen. Ion Costaş îl critică pe Mircea Snegur că a dispus eliberarea lui Smirnov şi a dat armatei ruse statut „pacifictor”

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: coperta cărţii în limba română – Historia 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter